group-telegram.com/InstituteTehran/29179
Last Update:
♦️ردپای اطلاعاتی چین در کوبا
📝متیو فویانوبله و دیگران
◾️مرکز مطالعات راهبردی و بینالمللی
#تهران_ریویو
🔸جاهطلبی چین برای بسط تواناییهایش در جمعآوری جهانی اطلاعات، آن را به نزدیکی ایالات متحده کشانده است. در ژوئن ۲۰۲۳، مقامات دولت بایدن در افشاگری مهمی، گزارشهایی را مبنی بر دسترسی چین به تأسیسات جاسوسی در کوبا تأیید کردند. افشاگریهای بعدی وال استریت ژورنال نیز نشان داد که چهار تأسیسات مهم شناسایی و ورود و خروج تکنسینهای چینی ردیابی شدهاند.
🔹مجاورت کوبا با جنوب ایالات متحده و حوزۀ کارائیب، آن را به بهترین مکان برای جمعآوری سیگنالهای اطلاعاتی (SIGINT) یا شنود الکترونیک در منطقه تبدیل میکند. کوبا در کمتر از ۱۰۰ مایلی جنوب فلوریدا موقعیت مناسبی برای رصد فعالیتها و ارتباطات حساس آمریکا از جمله در حوزه نظامی دارد.
💢مکانهای احتمالی جمعآوری سیگنال اطلاعاتی در کوبا
🔹مرکز مطالعات راهبردی و بینالمللی با استفاده از تصاویر ماهوارهای و دیگر ابزارهای دادهکاوی، نزدیک به ده تأسیسات در اطراف کوبا را بررسی کرده است که گفته میشود با چین مرتبط هستند. از میان آنها، چهار تأسیسات (در شهرهای بژوکال، ال ساآلو، وجی و کالابازار) ابزارهای دقیق و قابل رؤیت شنود الکترونیک، زیرساختهای فیزیکی واضح امنیتی و دیگر نشانههایی را دارند که نشان میدهد مجموعه اطلاعاتی هستند.
💢آغوش باز چین برای کوبا
🔹فروپاشی شوروی فرصتی را برای رقبا مخصوصاً چین فراهم آورد [تا در کوبا نفوذ اطلاعاتی کنند] و چین بیدرنگ از آن استفاده کرد. دهه ۹۰ میلادی شاهد چندین تبادل در سطح بالا میان رهبران چین و کوبا بود، همچون یک هیئت نظامی به ریاست وزیر دفاع ملی چین، چی هائوتاین در ۱۹۹۹. از روزهای ابتدایی تعامل تاکنون پیوندهای چین در کوبا تقویت شده است. مقامات نظامی آنها مشغول جلسات همیشگی سطح بالا در سطح رهبری دولت، حزب و ارتش بودهاند. کوبا در میان اولین کشورهای آمریکا لاتین و حوزۀ کارائیب بود که شی جین پینگ در نطق آغاز به کار خود در ۲۰۱۳ به آنها اشاره کرد.
🔹شرکت ملی نفت چین همچنین با شرکت نفت دولتی کوبا وارد همکاری شده است تا چاههای نفت در خشکی و دریا را توسعه دهد. اگرچه ذخایر اثباتشده نفت کوبا ناچیز است، افزایش تولید داخلی نفت به یکی از اولویتهای دولت کوبا تبدیل شده است، زیرا فروپاشی بخش نفت ونزوئلا منجر به کمبود سوخت ارزان در کوبا شده است. همزمان، چین نقش بزرگی در کمک به کوبا برای تنوعبخشی به شبکه انرژی عمدتاً متکی بر سوختهای فسیلی این کشور ایفا کرده و تعهد داده است که ۹۲ مزرعه خورشیدی در این جزیره بسازد.
💢بحران و فرصت
🔹کوبا در حال حاضر درگیر بدترین بحران اقتصادی خود از زمان سقوط اتحاد جماهیر شوروی است؛ بحرانی که حتی از دوره از دست دادن حمایت شوروی در چارچوب جنگ سرد (موسوم به «دوره ویژه») بدتر است. همهگیری کووید-۱۹ صنعت گردشگری کوبا را نابود کرد و یکی از منابع اصلی درآمد و ارز خارجی این کشور را مسدود کرد. منبع دیگر، یعنی حوالههای ارسالی کوباییهای مقیم خارج، به شدت تحت تأثیر سیاستهای دوران ترامپ قرار گرفت که انتقال پول را محدود کرد.
🔹با در نظرگرفتن همه این موارد، نفوذ اقتصادی و سیاسی فزاینده چین در کوبا ممکن است راه را برای حضور نظامی و اطلاعاتی این کشور باز کند. پکن منافع راهبردی روشنی در ایجاد پایگاهی در این جزیره با توجه به نزدیکی آن به ایالات متحده و موقعیت استراتژیکش در قلب دریای کارائیب دارد. حتی بدون حضور قابلتوجه نیروهای جمهوری خلق چین در این جزیره، سازمان اطلاعاتی کوبا میتواند بهراحتی اطلاعاتی را که جمعآوری میکند با پکن به اشتراک بگذارد.
💢فراتر از شنود الکترونیک
🔹در همکاری میان کوبا و چین، شنود الکترونیک میتواند تنها نوک کوه یخ باشد. چین انگیزههای سیاسی و ایدئولوژیک قوی برای حفط یکی از معدود دولتهای کمونیستی باقیمانده در جهان را دارد. نفوذ فزاینده چین در اقتصاد در حال دیجیتالیشدن کوبا، دولت کوبا را در سرکوب مخالفان و حفظ کنترل بر جامعه توانمندتر کرده است.
1️⃣ تلاش برای شفافیت و ایجاد کانالهای ارتباطی باز به منظور کاهش سوءتفاهمها
2️⃣تقویت زیرساختهای غیرنظامی برای مقابله با شنود الکترونیک
3️⃣مقابله با استبداد دیجیتال چین و کوبا با حمایت از دسترسی بیشتر مردم کوبا به اینترنت و فناوریهای ارتباطی خارج از کنترل دولت.
🌐https://institutetehran.com/art/146