Telegram Group Search

🔴 جشنوارۀ گردآفرید

بخش‌های جشنواره:
نقاشی و شاهنامه‌‌خوانی

بازۀ سنی شرکت‌کنندگان:
نوجوانان ۱۲ تا ۱۸ سال و جوانان ۱۹ تا ۳۰ سال

ارسالِ آثار نقاشی در سبک‌های کارتون، مینیاتور و یا آزاد، هر نفر ۲ اثر
ارسال آثار در زمینۀ شاهنامه‌خوانی هر نفر یک ویدئوی حداکثر ۵ دقیقه‌ای

شیوۀ ارسال آثار و ویدئوی شرکت‌کنندگان از طریق واتسآپ به شمارۀ
۰۹۳۸۳۰۸۱۱۳۲


زمان برگزاری:
پنجم اسفند ۱۴۰۳ خورشیدی

مکان برگزاری:
دانشکدۀ هنرهای زیبا دانشگاه تهران


مکان دبیرخانۀ جشنواره:
مرکز آموزشِ علمی کاربردی عالیفرد

جوایز برگزیدگان:
نفرات اول: یک میلیارد ریال
نفرات دوم: هشت‌صد میلیون ریال
نفرات سوم: شش‌صد میلیون ریال


#اطلاع_رسانی

@IranDel_Channel

💢
🔴 گویش اصیل اردبیلی

نمونۀ اصیل گویش اردبیلی تقریباً منحصر است به جمله‌ای بسیار کوتاه در کتاب صفوة الصفا (نگاشتۀ حدود ۷۵۹ ق) از ابن‌بزّاز اردبیلی: وقتی در اثنای مجلسی قوّالی غزلی می‌خوانْد و «بدین بیت رسید که

آتش عشقت ز غیرت بر دلم
تاختن آورد همچون شیر مست

شیخ قدّس اللّٰه سرّه گفت: وقتی که در طلب به شیراز رفتم این حالت و منزلت داشتم. از شیخ سؤال کردم که وقتی که به حضرت شیخ زاهد رسیدی از دل خبری داشتی؟ شیخ فرمود به زبان اردبیلی کارِ بُماندَه کار تَمُوم بُری، یعنی ای خانه‌آبادان، کار تمام بود.» این تنها نمونه‌ای است که صریحاً گفته شده به زبان اردبیلی است و تفاوتش با زبان اشعار فهلوی از همین چند کلمه نیک پیداست.


🔴 بُن‌مایه:
فهلویّات: پژوهشی در اشعار بازمانده از زبان ادبی مشترک عراق عجم و آذربایجان، دکتر پژمان فیروزبخش، تهران: انتشارات دکتر محمود افشار، ص ۴۷


@IranDel_Channel

💢

🔴 چین و روسیه و چرایی یک بی‌طرفی!

✍️ صابر گل‌عنبری

موضع آمریکا و اروپا در قبال جنگ غزه و لبنان و تنش نظامی ایران و اسرائیل بر کسی پوشیده نیست و با اختلافاتی تقریباً در یک راستاست.

انتظاری از آمریکا به دلیل ماهیت روابط ایران و آمریکا مبتنی بر خصومت و تنش مستمر ۴۵ ساله و نیز جنس روابط ایدئولوژیک و این‌همانی با اسرائیل نیست. با اروپا هم با قدری تفاوت مسئله همینگونه است.

اما داستان چین و روسیه متفاوت است و علت آن هم انتظارات دیگری است که با خلق تصویری «دوستانه» و «راهبردی» از روابط با این دو قدرت در ایران ایجاد شده است.

اما موضع چین و روسیه در تنش نظامی ایران و اسرائیل با این انتظارات هم‌خوانی ندارد. این موضع عملاً بی‌طرفی بوده و همین خود هم بیشتر برای تل‌آویو واجد منفعت‌ است.

در نشست اضطراری دیشب شورای امنیت، روسیه حمله را محکوم نکرد و فقط آن را غیرمسئولانه خواند. اما نمایندۀ چین آن را به این طریق محکوم کرد که مستقیم نگفت حملۀ اسرائیل را محکوم می‌کنیم؛ بلکه بیان داشت که هرگونه نقض حاکمیت و تمامیت ارضی ایران را محکوم می‌کنیم.

هر دو نسبت به اعمال اسرائیل در غزه، لبنان و منطقه ابزار نگرانی کردند. نمایندۀ روسیه انتقاداتی را هم به اسرائیل وارد کرد که البته آن هم بیشتر از دریچۀ تنش و مچگیری آمریکا بود.

اما این رفتار چین و روسیه معطوف به یکی از دو دلیل است؛ یا آنها به الزامات روابط «راهبردی» خود با ایران تن نمی‌دهند یا این که اساساً تصویر ایجاد شده از این روابط در داخل ایران اشتباه است. به نظرم دومی صحیحتر است.

در کنار آن نیز اساساً شناختی درست از سیاست خاورمیانه‌ای این دو بازیگر وجود ندارد و بدون فهم مناسبات قدر‌ت‌های خارجی در منطقه هم نمی‌توان خود مسائل منطقه و پیچیدگی‌های آن‌ها را درک کرد.

معطوف به شناخت سیاست چین و روسیه در خاورمیانه و روابط‌شان با اسرائیل، قبلاً هم عرض شده که دو کشور در قضایای منطقه‌ای با طرفیت اسرائیل هیچ موضع عملی علیه آن نخواهند گرفت.

البته نباید مغفول گذاشت که هر کشور و قدرتی حق دارد که کنشگری خود را مطابق منافعش تنظیم کند و از این منظر خرده‌ای بر موضع کنونی چین و روسیه در قبال مناقشه جاری در منطقه نیست اما مشکل در فهم نادرست سیاست خاورمیانه‌ای این دو قدرت، نوع تنش و رقابت آن‌ها با آمریکا و تسری دادن اشتباهی آن به منازعه با اسرائیل است.

یادم هست که بعد از آشتی ایران و عربستان در پکن چه تحلیلهای عجیب و غریبی دربارۀ نقش چین که نشد! از جمله اینکه می‌خواهد جای آمریکا را در منطقه بگیرد و علیه اسرائیل اقدام کند و غیره.

در حالی که چین سرش در کار خودش است و در قضایای خاورمیانه رویکرد محافظه‌کارانه دارد. ظاهراً هم نگرانی خاصی بابت تأثیر تنش کنونی بر منافع خود در خاورمیانه ندارد اگر هم نگرانی داشته باشد مادام که طرف مقابل اسرائیل و آمریکاست، بروز نمی‌دهد و وارد چالش نمی‌شود.

اگر هم در آینده مسیر تأمین انرژی از خلیج فارس ناامن شود، احتمالاً چینیهای دوراندیش از هم اکنون جایگزین مناسبی در صورت بالا گرفتن تنش‌ها پیدا کرده‌اند؛ یعنی روسیه! با وقوع چنین تنش و جنگی در منطقه به راحتی نفت روسیه اهمیت فوق راهبردی پیدا می‌کند و قیمتش هم سر به فلک خواهد کشید و کرملین به سهولت بخش بزرگی از هزینه‌های جنگ اوکراین را جبران خواهد کرد.

البته این منفعت بدان معنا نیست که روسیه به دنبال جنگی بزرگ در خاورمیانه است. ولو چنین منفعتی هم در کار نباشد مادام که یک طرف مسئله اسرائیل باشد، نه چین و نه روسیه ورود جدی نمی‌کنند و همین بی‌طرفی و بی‌تفاوتی در تنش کنونی بیشتر در عمل به سود اسرائیل است که نه فقط در شرق و غرب هیچ قدرتی جلودارش نیست بلکه همراهی مستقیم و غیرمستقیم هم دارند.

اینجا ذکر این نکته هم بد نیست که مدتی است که گفته می‌شود توافق همکاری جامع ایران و روسیه آماده امضاست، اما چرا امضا نمی‌شود؟ به نظرم علت تعلل روسیه جدا از نقش لابی یهودی در این کشور، انتظار برای روشن شدن نتایج انتخابات آمریکاست که اگر نامزد دلخواه پوتین یعنی ترامپ برنده شود، احتمال امضای آن کم است و بیشتر تعلل خواهد کرد و اگر هریس برنده شود، به احتمال زیاد امضا شود اما باز بعید است که لابی یهودی اجازه دهد بندهای مهم آن عملیاتی شود.

برای شناخت بهتر سیاست روسیه در منطقه خالی از لطف نیست که به سخنان یک مقام روس در دیدار اخیر هیئت حماس به مسکو اشاره شود. این مقام روس در یک کلام گفته بود که ما متحد شما نیستیم و دوست اسرائیل هستیم.

روسیه تا جایی به الزامات این دوستی پایبند است که به خاطر آن و قولی که به اسرائیل داده است، حاضر نیست کوچک‌ترین آسیبی به زلنسکی به دلیل بهودی بودن برساند در حالیکه با کشورش در جنگی سرنوشت‌ساز است!

حال چطور انتظار می‌رود با ایران علیه خود اسرائیل با جمعیتی بالغ بر دو میلیون یهودی روسی‌الاصل همکاری ‌کند؟!


@IranDel_Channel

💢

🔴 از کتابِ ابن خلدون و علوم اجتماعی؛ گفتار در شرایط امتناع، نوشته‌ دکتر جواد طباطبایی


ایران، به خلاف کشورهای اسلامی عربی، که یک نصّ بنیادگذار بیشتر ندارند، تا آغاز دوران جدید، دارای سه نصّ بوده و بر پایهٔ آن‌ها سنتی با سه وجه ایجاد کرده است. سنت، در ایران، با آغاز دوران جدید، یک ناحیهٔ دیگری را نیز ایجاد کرده است، اما آن‌چه این ناحیه از نظام سنت را از دیگر ناحیه‌های آن متمایز می‌کند، فقدان نصّ جدید است. این ناحیه‌های چهارگانهٔ نظام سنت قدمایی، که باید نسبت مفردات آن با یکدیگر را در وحدت یک نظام سنت توضیح داد، مبنای هر «تأملی دربارهٔ ایران» و هر تحولی است که از یک سده و نیم پیش در این کشور اتفاق افتاده است. ... با تصرفی در مفهومی که میشل فوکو به مناسبت دیگری به کار برده، می‌توان گفت این دریافت از نظام سنت، از این حیث که «مجموعه‌ای قابل دگرگونی» و «مجموعهٔ قواعدی است که پراتیکی گفتاری را تشخّص می‌‌بخشد» آن را هم‌چون شرایط پدیدار شدن و دگرگونی در نظام اندیشیدن متعیّن می‌کند. از سده‌ای پیش، منطق نظام سنت، در وحدت مفردات متنوع آن، به‌رغم ضرب‌آهنگ زمان جوهری متفاوت ناحیه‌های آن، به عنوان «پیشینی تاریخی» اندیشیدن ایرانی، بر تکوین هر گفتاری فرمان رانده است. اگر بتوان از پراتیک مشروطیت ایران، و مجموعه‌ای که در فاصلهٔ سنت ِ نوشته یا گفته‌ای که از دهه‌ای پیش تا دهه‌ای پس از پیروزی آن تدوین شده، به «گفتار» در معنای فوکویی آن تعبیر کرد، «...از این حیث که این گفتارها پراتیک‌هایی هستند که از قواعدی تبعیت می‌کنند»، پس می‌توان گفت، در نظر، وحدتِ ناحیه‌های چهارگانهٔ نظام سنت، شرایط پدیدار شدن این گفتار در عمل را فراهم آورده است. تبیین نسبت آن ناحیه‌های نظام سنت، به لحاظ این‌که مفردات آن‌ها با توجه به آن‌چه ما تصلب سنت می‌نامیم از منطق واحدی تبعیت نمی‌کنند، با این گفتار جدید چندان آسان نیست. توضیح این نسبت پیچیدهٔ میان مفردات - یا ناحیه‌های - نظام سنت، در وحدت آن، در عین تمایزهای ضرب‌آهنگ مفردات کثیر آن، مانعی است که راه را بر کاربرد روش «باستان‌شناسی دانش» فوکو می‌بندد. تصلب سنت، در مفردات قدمایی سنت، از سویی، و وجه ایدئولوژیکی ناحیه‌ای از سنت که همان جدید ِ فاقد نصّ است، و این‌که، بخش‌هایی از نظام سنت قدمایی بالقوه جدید در قدیم بود، و از این رو، به مبنایی برای دگرگونی تبدیل شد، در حالی که بخش‌های مهم دیگری از مفردات قدیم سنت دستخوش چنان تصلبی شده بود که در شرایط پدیدار شدن نظام گفتار جدید نمی‌توانست وارد شود، وجهی مهم از تاریخ اندیشیدن ایرانی است.



@IranDel_Channel

💢
📷 تصویر ناصرالدین شاه در دومین سال پادشاهی‌اش که خودش رسم کرده است!


نکته جالب این نقاشی، دستخط وی در حاشیه نقاشی است که نوشته است: «شاهنشاه ممالکِ ایران ناصرالدین شاه قاجار، شاهنشاه پرس، فی شهر ذیقعدة الحرام سنه ۱۲۶۵.»

بُن‌مایه:
فاطمه قاضیها، ناصرالدین شاه قاجار و نقاشی، تهران، سازمان اسناد و کتابخانه ملی، ۱۳۹۴، ص۸۴


@IranDel_Channel

💢

🔴 «جنگِ گرم‌تر یا جنگِ سردتر؛ مسئله این است»

پرسش: آیا زدوخورد با اسرائیل به جنگی بزرگ‌تر تبدیل می‌شود؟

✍️ مهدی تدینی

سرانجام جنگ لفظی قدیمی با اسرائیل به مرحله‌ای رسید که دو طرف همیشه از آن پروا داشتند ــ اما چه جای انکار که دو طرف همیشه در مسیر آن بودند. جمهوری اسلامی چند مرکز هوایی اسرائیل را موشک‌باران کرد و اسرائیل نیز عملیاتی گسترده علیه مراکز پدافندی ایران انجام داد. این جنگ در سطح زبان از سال ۵۷ آغاز شده بود؛ حتی پیش از آن. روابط بخشی از نیروهای انقلابی با سازمان‌های فلسطینی به سال‌ها پیش از انقلاب برمی‌گردد. چریک‌های ایرانی در ظاهر امر در کمپ‌های فلسطینی برای کمک به فلسطین آموزش می‌دیدند، اما در عمل اینان همان کسانی بودند که برای انقلابی چپ یا اسلامی در ایران می‌کوشیدند. اسرائیل که پانعربیسم را دشمن مشترک خود و ایران می‌دید، گاه اطلاعات مفیدی به ساواک می‌داد؛ برای مثال اسرائیلی‌ها یک حلقۀ جدایی‌طلب جدی را در خوزستان شناسایی کردند که از عراق کمک می‌گرفت ــ جدای از اینکه موساد در خط مرزی ایران با کشورهای عرب، نیروهای اطلاعاتی ایران را تجهیز کرده بود.

سرانجام این مسیر بیش از پنجاه‌ساله به جنگ رودرو کشیده است. حال پرسش همه این است که این جنگ تا کجا ادامه می‌یابد؟ آیا این زدوخورد پینگ‌پنگی ادامه می‌یابد؟ دست‌کم بخشی از پاسخ را باید در انتخابات آمریکا جستجو کرد. این مناقشه دیرینه است، اما دلیل مستقیمِ آن زنجیره‌ حوادثی بود که با هفتم اکتبر آغاز شد؛ و هیچ تردیدی نیست که اسرائیل سال‌ها خود را برای یک درگیری طولی از غزه تا تهران آماده کرده بود. پس نتیجه‌گیری اول: تا زمانی که این درگیری ادامه دارد، احتمال شعله‌ورتر شدن درگیری مستقیم با اسرائیل هم هست.

همین امروز ارتش اسرائیل حمله به بعلبک را آغاز کرد که در نیمۀ شمالی لبنان است؛ یعنی جنگ اسرائیل و حزب‌الله ممکن است تمام لبنان را شامل شود و ابعاد و مدت آن اصلاً معلوم نیست. هدف اسرائیل تضعیف حداکثری حزب‌الله است و مجبور کردن آن به اینکه اسلحه را کنار بگذارد؛ چیزی که پذیرش آن محال به نظر می‌رسد. پس این قصه سر دراز دارد و چه‌بسا پس از اتمام درگیری در غزه جنگ در لبنان ادامه یابد.

دولت نتانیاهو برای درگیری با ایران مشکل داخلی ندارد. دست‌کم بخشی از شخصیت‌های سیاسیِ بیرون از دولت حتی به نتانیاهو تاختند که چرا به تأسیسات نفتی ایران حمله نکرده است. این حرف‌ها به نظر مصرف داخلی داشت تا چندان هم قافیه را به نتانیاهو که بر محبوبیت خود می‌افزاید نبازند. اما همین مواضع دماسنجی است برای تشخیص آمادگی جامعۀ اسرائیل برای جنگ مستقیم با ایران.

نتانیاهو سطح تنش با ایران را تا لبۀ جنگ رساند و نگه داشت تا ادامۀ تصمیم‌گیری را به نتیجۀ انتخابات آمریکا واگذار کند. اگر هریس در کاخ سفید بماند، بعید نیست نرم‌نرم دریچه‌هایی برای مذاکره میان ایران و آمریکا گشوده شود و فشارهای اقتصادی بر ایران کاهش یابد و تنفسی حاصل شود. اما اگر ترامپ به کاخ سفید برگردد نیازی به حدس و گمان نیست که برخورد او با مسائل خاورمیانه چگونه است: فشار بر جمهوری اسلامی، پروبال دادن به عربستان و سخاوت فراوان برای اسرائیل. پس اگر هریس پیروز انتخابات باشد، سطح تنش با جمهوری اسلامی حتی بالاتر می‌رود و چه‎بسا اسرائیل می‌کوشد پای آمریکا را به درگیری با ایران باز کند. اروپایی‌ها هم که گویا به دلیل جنگ اوکراین دل خوشی از ایران ندارند. پس سطح تنش بالا می‌ماند تا تحولی سیاسی پدید نیاید و جمهوری اسلامی از زیر فشار خارج نشود.

اما اگر ترامپ پیروز شود، خیال اسرائیل از رویکرد واشنگتن به تهران مطمئن‌تر است و نیاز کمتری دارد به اینکه خود در آتش بدمد. از طرفی ترامپ رویکردهای انزواطلبانه‌ای هم دارد و نمی‌خواهد مستقیم درگیر جنگ شود. به این ترتیب توافقی میان اسرائیل و ترامپ شکل می‌گیرد مبنی بر اینکه پیچ تحریم‌ها و فشارها بر ایران را تا می‌تواند بالا ببرد. اسرائیل هم در مقابل، زنجیرۀ آخر آتش، یعنی درگیری مستقیم با ایران را کنار می‌گذارد و اجازه می‌دهد خود آمریکا بر ایران فشار آورد.

پس جواب من به پرسش امروز این است: افزایش تنش در صورت پیروزی هریس و تثبیت یا کاهش سطح تنش در صورت پیروزی ترامپ. در نهایت، هر دو چشم‌انداز برای وضعیت داخلی ایران روشن نیست. کلاف سردرگم اقتصاد ایران را بدون حل مسائل خارجی نمی‌توان باز کرد. وقتی حتی چین و روسیه حاضر نیستند حملۀ اسرائیل به ایران را صراحتاً محکوم کنند، وزن‌کشی دیپلماتیک هم روشن است. مذاکره با دولت ترامپ به خاطر رویکرد خود ترامپ محال به نظر می‌رسد و مذاکره با دولت هریس هم با مداخلات اسرائیل نامحتمل به نظر می‌رسد. دو گزینۀ موجود یکی افزایش جنگ گرم و دیگری افزایش جنگ سرد است. هر دو برای اقتصاد مبتلا درد مضاعف است.


🔴 پی‌نوشت:
بازنشر یک یادداشت به معنای تأییدِ کلِّ محتوای آن نیست.

@IranDel_Channel

💢
🔴 عصر دوشنبه‌های بخارا:

نقد و بررسی کتابِ "امر ملی و تمامیت ارضی: واقعیت مؤثر در کشورداری" نوشتۀ حسین سیف‌الدینی


به مناسبت انتشار کتاب "امر ملی و تمامیت ارضی: واقعیت مؤثر در کشورداری" نوشتۀ حسین سیف الدینی، بیست و هشتمین عصر دوشنبه‌های بخارا با همکاری مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه و انتشارات نگارستان اندیشه به نقد و بررسی این کتاب اختصاص یافته است.

این نشست در ساعت ۱۷ دوشنبه ۱۴ آبان ماه ۱۴۰۳ خورشیدی با حضور حمید احمدی، محمدرضا پاسبان، حسین سیف الدینی و علی دهباشی برگزار می‌شود.

کتاب حاضر سعی دارد با تکیه بر مفهوم واقعیت مؤثر، به بررسی برخی از مهم‌ترین مسائل نظری در زمینه کشورداری و دولت بپردازد. نویسنده، «امر ملّی» را به عنوان یک مفهوم «سیاسی» برونداد تداوم طبیعی امر ایرانی به عنوان یک مفهوم «تاریخی» می‌داند. از نظر او امر ملّی چیزی نیست که با چشم سر دیده شود بلکه مفهومی است که در مصداق‌های عمل سیاسی در طول تاریخ جاری است.

حضور در این نشست برای علاقمندان، آزاد است.

زمان:
۱۴ آبان ۱۴۰۳ خورشیدی، ساعت ۱۷

مکان:
تهران، بلوار کشاورز، خیابان نادری، مرکز مطالعات خاورمیانه

#اطلاع_رسانی

@IranDel_Channel

💢
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🎥 استوانۀ کوروش چگونه کشف شد؟

گفت‌و‌گو با شهرام جلیلیان به مناسبت روز بزرگداشت کوروش بزرگ

هفتم آبان در تقویم غیررسمی ایرانیان روز کوروش بزرگ نامیده شده و هر ساله ایرانیان در صدد بزرگداشت این روز هستند. طی سال‌های اخیر، توجه و علاقه جوانان ایرانی به کوروش بزرگ و برگزاری مراسم هفتم آبان افزایش یافته است. در این راستا، دکتر شهرام جلیلیان، استاد تاریخ ایران باستان دانشگاه شهید چمران اهواز، در گفتگو با آسیانیوز ایران به بررسی ۷ آبان و استوانه کورش بزرگ پرداخت.


🔴 خلاصۀ گفت‌وگو را از اینجا بخوانید.


@IranDel_Channel

💢
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM

🎥 اجرای «ماه‌چهره سلیم‌اُوا» در یک برنامۀ تلویزیونیِ کشور ازبکستان


اگر آن تُرکِ شیرازی به‌‌ دست‌ آرَد دلِ ما را
به خال هِندویَش بَخشَم سمرقند و بُخارا را
بده ساقی مِیِ باقی که در جَنَّت نخواهی یافت
کنارِ آب رُکن‌آباد و گُل‌گَشتِ مُصَلّا را
فَغان کاین لولیانِ شوخِ شیرین‌کارِ شهرآشوب
چنان بردند صبر از دل که تُرکان، خوانِ یَغما را

«حافظ شیرازی»


@IranDel_Channel

💢
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔴 شهید محمد مهدی شاهرخی‌فر:
بگیر تخت بخواب، ما بیداریم...


✍️ سهند ایرانمهر

ایران مانده است چون جدا از «من» و «ما» و رنگ‌ها و زنگ‌ها و غریوها و غوغاهای خالی از معنا؛ کسانی بی‌هیاهو، اما عاشق، در آن سوی ماجرای آدم‌هایِ پرمدعایِ لبریز از «من»، به ایران می‌اندیشند.

‏به قول حسین منزوی:
‏جدا از این من و ما و رها ز چون و چرا
‏کسی نشسته در آنسوی ماجرا که تویی


@IranDel_Channel

💢
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥 روزی‌روزگاری سرود صبحگاهی مدارس ایران!

انوشیروان روحانی آهنگساز این سرود، این آهنگ را در سال ۱۳۵۳ خورشیدی، به‌سفارش وزارت آموزش‌و‌پروش ساخت.

ای ایران، خدایت پشتیبان
ای ایران، نگهدارت یزدان
در عالم، بمانی جاویدان
در دلها، بود مهر ایران
مهد آزادگانی، ای ایران
کشور جاودانی، ایران!
ای تو باغ بهشتم، ای ایران
عشق تو سرنوشتم، ایران!
ما همه، نونهال ایرانیم
ما همه، همدل و هم‌پیمانیم
ما همه، در پناه یزدانیم
ما همه، نو نهال ایرانیم
ما همه، همدل و هم‌پیمانیم
ما همه در پناه یزدانیم!
مهد آزادگانی، ای ایران
کشور جاویدانی، ایران
ای تو باغ بهشتم، ای ایران
عشق تو سرنوشتم، ایران!
ما، اکنون، به یک صف پیوستیم
در یک ره همه یک دل هستیم
با قلبی، ز خوشحالی لبریز
[پیوستیم] همه با رستاخیز
مهد آزادگانی، ای ایران
کشور جاویدانی، ایران
ای تو باغ بهشتم، ای ایران
عشق تو سرنوشتم، ایران!



@IranDel_Channel

💢
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥 اولین برف پاییزی اردبیل، آبان ۱۴۰۳ خورشیدی

بقعۀ شیخ صفی‌الدین اردبیلی واقع در عالی‌قاپوی شهر تاریخی اردبیل، آرامگاه شیخ صفی‌الدین اردبیلی و به علاوه مقبره‌های شاه اسماعیل یکم (نخستین پادشاه صفوی) و مادر شاه اسماعیل و نیز برخی از مشایخ و صاحب‌منصبان دوران صفوی و نیز شهدای جنگ چالدران، قرار دارد.


@IranDel_Channel

💢
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🎥 شاهنامه‌خوانیِ بانوی تبریزی

برشی از داستان زال و رودابه - براساسِ شاهنامه فردوسی با تصحیح استاد جلال خالقی مطلق

شاهنامه‌خوان: فاطمه تمجیدی


@IranDel_Channel

💢
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM

🔴 تبارشناسی شاهان و پهلوانان اساطیری ایران

✍️ آرش رئیسی‌نژاد

تبارشناسی شاهان و پهلوانان اساطیری ایران به پیوند قومی و ملی ایرانیان و اهمیت بنیادین «وحدت در عین کثرت» در ایران‌زمین اشاره ‌دارد:

‏ ۱. رودابه، مادر رستم و همسر زال، فرزند مهراب کابلی و نوۀ ضحاک ماردوش است.

‏۲. فرنگیس، مادر کیخسرو و همسر سیاوش، دختر افراسیاب تورانی است.

‏۳. کتایون، مادر اسفندیار و همسر گشتاسب، دختر قیصر روم است.

‏۴. تهمینه، مادر سهراب و همسر رستم، دختر حاکم سمنگان است.

۵. سهی، آزاده و آرزو همگی دختران سرو، شاه یمن، هستند که به همسری سه فرزند فریدون (ایرج، تور و سلم) درمی‌آیند.

‏۶. جریره، مادر فرود و همسر سیاوش، دختر پیران ویسه، وزیر افراسیاب تورانی است.

‏۷. مادر سیاوش، نواده گرسیوز تورانی و برادر افراسیاب است

‏این بدین معناست که «امرِ ناب» در ایران وجود نداشته و اگر هم پدید آید، دود می‌شود و به هوا می‌رود.
امر ناب به دین ناب، تبار و نژاد ناب، اندیشۀ ناب، شیوۀ زیست ناب و در یک کلام اقلیتِ برتر با تکیه بر ادعای کنترلِ امر ناب، اشاره دارد.


پی‌نوشت:
تبارشناسی شاهان و پهلوانان ایرانی به همت آقای مصطفی رنجبر (تصویر پیوست) فراهم شده است.

ضمن دست مریزاد به این جوان فرهیختۀ ایرانی، تبارشناسی اساطیری ایرانیان، اما چند اشتباه کوچک و جزیی دارد:

‏۱. گودرز پسر کشوادِ زرین کلاه است و کشواد فرزند قارن و قارن فرزند کاوه آهنگر.

‏۲. رستم دو دختر به نام‌های آذرگشسب بانو و زربانو دارد.

‏۳. طبری ارجاسپ را پسر شاوسپ و برادرزاده افراسیاب ‌دانسته؛ مجمل التواریخ او را نوهٔ افراسیاب و بلعمی او را برادر افراسیاب خوانده است.

۴. چهرداد نسک و ابوریحان بیرونی جد کیقباد را منوچهر می‌دانند. ابوریحان بیرونی، نسب کیقباد را چنین نوشته است: کیقباد بن زَغ بن نوذکان بن مایشر بن نوذر بن منوشچهر. نکته اینکه، بسیاری از منابع زاب (زو) را کیقباد می‌نامند. در بندهش در خصوص کودکی قباد آمده: «قباد، نابرنای در صندوقی بود. او را به رود بهشتند، به محفظه بیفسرد - زاب بدیده بستد، بپرورد و او را فرزند یافته نام نهاد.»( بندهش، ۱۵۵)


@IranDel_Channel

💢
🎥 خنیابزمِ قاف

استاد فرهاد فخرالدینی، پس از سال‌ها این بار با پروژه‌ای نو، به صحنه باز می‌گردند

خنیابزم (کنسرت) قاف براساس منظومۀ منطق‌الطیر عطار نیشابوری، اثر نو استاد فرهاد فخرالدینی


یک تا چهار آذر ۱۴۰۳ خورشیدی، تالار رودکی تهران


خرید بلیت از طریق تارنمای ایران‌کنسرت


اخبار تکمیلی این پروژه را از اینجا پیگیری کنید.


#اطلاع_رسانی

@IranDel_Channel

💢

🎙 شاهنامه‌خوانی - فریدون (بیت ۵۸۴ - ۶۵۰)

شاهنامه فردوسی، ویرایش دومِ تصحیحِ استاد جلال خالقی مطلق

شاهنامه‌خوان:
جواد رنجبر درخشی‌لر، دکترای علوم سیاسی و شاهنامه‌پژوه تبریزی


برای گوش دادن به شاهنامه‌خوانی به اینجا و برای کسب اطلاعات بیشتر به اینجا مراجعه کنید.



@IranDel_Channel

💢
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥 شاهنامه فردوسی، حماسۀ ملّی ایرانیان از منظر دکتر حسین الهی قمشه‌ای


@IranDel_Channel

💢
2024/11/14 08:08:07
Back to Top
HTML Embed Code: