group-telegram.com/Iranbio_ir/4231
Last Update:
✅ تشریح عوامل اصلی و اینفوگراف خشکیدگی تالابهای کشور در پیوند با خبرگزاری همشهری آنلاین
این دست عوامل تاثیرگذار عبارتند از:
۱- خشکسالی و تغییر اقلیم: تشدید و طولانی شدن دوره های خشکسالی و تغییر برخی فاکتورهای اقلیمی نظیر کاهش میزان بارش، تغییر رژیم بارش، افزایش دما، کاهش ابرناکی، کاهش رطوبت نسبی، افزایش تبخیر سطحی و ...
۲- تخریب پوشش گیاهی: تحلیل عرصه های جنگلی و مرتعی در بالادست تالابها، تغییر میکرو کلیمای منطقه، تشدید فرسایش، افزایش رسوب گذاری در تالاب، کاهش حجم مخزن تالابها، کاهش ظرفیت نگهداشت سیلابها و روانابها
۳- کاهش بارندگی و آتش سوزی: تبعات کاهش بارندگی و نحوه اثرگذاری آن بر خشکیدگی تالابها به خوبی روشن است. حریق در تالابها نیز فرصتی است برای برخی سودجویان که نسبت به تصرف و تغییر کاربری عرصه های تالابی اقدام کنند. آتش سوزی در پهنه های تالابی همزمان باعث تحلیل پوشش گیاهی بومی تالاب خواهد شد و به تدریج با تغییر کاربری اراضی تالابی شاهد توسعه کشاورزی در پیرامون تالابها و تشدید رقابت بین مصارف کشاورزی و تالابها برای تصاحب آب خواهیم بود.
۴- حفر چاه های غیر مجاز: زمینه تشدید بهره برداری بی رویه از سفره های آب زیر زمینی و به تبع آن افت سطح آبخوان ها و تشدید نرخ فرونشست و فروچاله ها و متعاقباً احیای تالابها را با دشواری بیشتری مواجه می نماید.
۵- ورود پساب ها به تالاب: باعث تشدید تغذیه گرایی و نیتریفیکاسیون در تالابها شده و توسعه غیر اصولی پوشش گیاهی در بستر تالاب و رقابت برای مصرف آب را بهمراه خواهد داشت.
۶- تخصیص نیافتن حقابه: نادیده گرفتن حقابه تالابها در برنامه ریزی توسعه و برنامه منابع و مصارف حوضه های آبریز و تحمیل و جبران تمام فشار ناشی از خشکسالی به تالابها از جمله عوامل کلیدی تاثیرگذار در خشکیدگی تالابها است.
پ.ن: در خاتمه لازم به ذکر است که تعداد و وسعت تالاب های کشور در صورت شناسایی و ثبت تالابهای جدید و احتساب تالاب های انسان ساخت، به بیش از ۲۲۵ مورد و ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار، خواهد رسید.
https://media.hamshahrionline.ir/d/2025/01/12/4/5124754.jpg?ts=1736690480000
#علی_ارواحی
-----------------------------------
گروه تنوع زیستی ایران
@Iranbio_ir
BY کانال تنوع زیستی ایران
Share with your friend now:
group-telegram.com/Iranbio_ir/4231