Telegram Group Search
Cause and effect may not actually be muddled in the quantum realm | New Scientist
https://www.newscientist.com/article/2447251-cause-and-effect-may-not-actually-be-muddled-in-the-quantum-realm/
نوبل پزشکی ۲۰۲۴

امسال بنیاد آلفرد نوبل جایزه‌ی خود را به دو دانشمند فیزیولوژیست آمریکایی اعطا خواهد کرد، و به خاطر کشف بزرگی خواهد بود که آن‌ها در فعالیت ژنتیکی سلول‌ها صورت داده‌اند. به خاطر کشف یک اصل مهم که فعالیت ژن‌ها را تنظیم می‌کند.

در تک تک سلول‌های بدن ما یک مجموعه اطلاعات ژنتیکی به صورت ۲۳ جفت کروموزوم وجود دارد، که مثل یک کتابچه‌ی راهنما است. این کتابچه واقعا مثل یک کتابچه است! یعنی نسخه‌های آن در همه‌ی سلول‌هایمان مثل نسخه‌های یک کتاب است. یعنی اطلاعات موجود در همه‌ی آن‌ها درست مثل هم است. هر سلولی همه‌ی فعالیت‌های خود را از روی اطلاعات موجود در این کتابچه‌اش انجام می‌دهد. اما عجیب این‌که هر سلولی فقط اطلاعاتی را از این کتابچه می‌خواند که به کارش مربوط می‌شود! سلول‌هایی که در بدن ما هستند شکل‌های مختلفی دارند و کارهایشان شبیه هم نیست. در واقع هر دسته از آن‌ها کارهای مشخصی را انجام می‌دهند که با کارهای دسته‌های دیگر فرق دارد. مثلاً سلول‌های عضلانی داریم که شکل مخصوصی دارند و کار مشخصی انجام می‌دهند که تولید حرکت برای اندام‌ها و اعضای مختلف است. سلول‌های عصبی داریم، که شکل‌های مخصوص خود را دارند و کارهای مشخصی انجام می‌دهند؛ مثل تولید حافظه، احساس، آگاهی و غیره.  الی‌ آخر. اما سلول‌ها چطور می‌توانند فقط اطلاعات مربوط به خود را از آن کتابچه بخوانند؟ مسئله به چیزی به نام تنظیم ژن مربوط می‌شود. یعنی در هر سلولی فقط ژن‌های مربوط به شکل و ظایف آن سلول فعال می‌شوند نه همه‌ی ژن‌هایی که در کتابچه‌اش هست.

کشفی که برندگان نوبل امسال پزشکی صورت داده‌اند، به یک بخش از این تنظیم ژن مربوط می‌شود. عوامل بسیاری هستند که این تنظیم را به عهده دارند. مقداری از آن‌ها قبلاً کشف شده بودند. کشفی که ویکتور آمبروس و گری روکون انجام داده‌اند به یک عامل دیگر مربوط می‌شود که ظاهراً مهم‌تر از همه‌ی عوامل دیگر است. این عامل یک‌جور رنا یا آر ان ای است، که چون برعکس رنای معمولی خیلی کوچک یا ریز است اسمش را ریزرنا یا میکرو آر ان ای گذاشته اند. رناهای معمولی هر کدام چند صد یا حتی هزار ژن در خود دارند، اما این ریزرناهاها هر کدام فقط از حدود ۲۰ ژن تشکیل می‌شوند. کارشان هم این است که در آن کتابچه یا دستورالعملی که در هر سلول هست، فقط ژن‌های مربوط به شکل و وظایف آن سلول را فعال می‌کنند. با بقیه‌ی ژن‌ها کاری ندارند.  آن‌ها در واقع یکی از رازهای شکل‌گیری بدن را کشف کرد‌ه‌اند.

#عباس_پژمان
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
#Ken_Robinson

تقریباً همهٔ اهل علم در این نکته هم‌رای هستند که رسالت اصلی در دانشگاه‌ها آموزش است. ولی در عمل موضوع آموزش مورد توجه کافی قرار نمی‌گیرد. پژوهش (چاپ مقاله) بیشترین بودجه‌ها را به خود اختصاص می‌دهد و تجلیل‌ها و قدردانی‌ها همه از آنِ استادانی است که بهتر مقاله چاپ می‌کنند.

آموزش در چند محور تعیین‌کننده است. نخست اینکه نوع ممتازی از تعامل می‌تواند باشد که علاوه بر تعلیم دانش، خردورزی و شخصیت‌پروری را هم در پی دارد. دیگر اینکه انگیزه و امید ایجاد می‌کند و لطف و نشاط پدید می‌آورد. همچنین خاستگاه اصلی ایجاد خلاقیت است، بخصوص در دوره‌های کارشناسی. ولی متأسفانه بسیاری از مدرسین محترم، آموزش را در سطح انتقال اطلاعات فرومی‌کاهند. به‌عبارتی نقش تعامل انسانی که آموزگار هدایتگر آن است کم‌رنگ یا حتی محو می‌شود.

#افشین_شفیعی
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
بدون هیچ آلودگی نوری
2025/01/18 05:22:10
Back to Top
HTML Embed Code: