group-telegram.com/n00re30yah/989
Last Update:
از حلّه به کوفه میرود آب
(بخش یکم)
به این قطعهٔ همام تبریزی توجه بفرمایید:
سعدی که مشک آب به گردن کشیده است
تا ز آب عذب، تشنه، شود فارغ از عذاب
تشنیع او ز چیست که از بهر تشنگان
از حِلّه تا به کوفه روان کرده است آب (۱)
استاد محمود عابدی دربارهٔ این قطعه توضیحاتی نوشتهاند که بخشهایی از آن را نقل میکنم:
«از این سخن که "از حلّه (شهری میان بغداد و کوفه
و در جهت غربی فرات) تا به کوفه آب روان کردهاند"، میتوان احتمال داد که در آن سالها، قرن هفتم، آب از حلّه با آبراههای غیر طبیعی به کوفه منتقل میشده است.
در این قطعهٔ همام تعریضی هم هست بر این سخن شیخ که:
در بادیه تشنگان بمردند
از حلّه به کوفه میرود آب [...]
اما این سخن که" در بادیه تشنگان بمردند و از حلّه به کوفه میرود (یا: میبرند) آب"، ظاهراً گزارشی واقعی از احوال تشنگان بادیه و نقل و انتقال آب به کوفه نیست، بلکه شکوه ملایمی است از عاشق محرومی که در کمال نیاز به محنت و سختی فروافتاده است (مانند تشنگانی که در بادیه مرده باشند) و در همان حال برخورداران از وصال به ناواجب از احسان معشوق بهره گیرند (و این کار همانند آن است که از «حله» به «کوفه»ای که به آب نیاز ندارد آب برند).
بهعلاوه اگر به گفتهٔ همام در سخن سعدی «تشنیعی» باشد، باید پذیرفت که این غزل در خطاب به صاحبدیوان گفته شده است و شاعر از «سختکمانی و سستپیمانی» او گله و شکایت دارد؟» (۲).
در ذیل و حاشیت سخن حضرت استاد، چند کلمهای عرض میکنم:
۱. به عقیدهٔ این شاگرد، این بیت «گزارشی واقعی از احوال تشنگان بادیه و نقل و انتقال آب به کوفه» هست. حدس استاد ما که این بیت اجمالا به صاحبدیوان مرتبط است نیز درست است.
۲.«بادیه» را برخی شارحان، مطلق به معنی بیابان گرفتهاند (۳). استاد خطیبرهبر آن را «صحرای عربستان» نوشتهاند (۴). به نظرم همین دقیقتر است و منظور سعدی بیابان و بادیهٔ میان کوفه و مکه است در راه مشهور حج و حجاز. این راه عراق و بغداد، مرکز خلافت عباسی را به مکه و مدینه متصل میکرد.
دربارهٔ این مسیر نوشتهاند:
«از کوفه تا مدینه بیست مرحله دارند، و از مدینه تا مکه ده مرحله و راه راست از کوفه تا مکه که به مدینه نروند به مقدار سه مرحله نزدیکتر باشد» (۵).
در این بیتهای سنایی و خاقانی نیز به همین راه و بادیه اشارت هست:
- از دَرِ کوفهی وصالت تا دَرِ کعبهی رجا
نیست اندر بادیهی هجران بِه از خوفت خفیر (۶)
-چون به حدّ کوفه بازآیند حاج از بادیه
خلق یکفرسنگی استقبال خویشان میکنند (۷)
و این عبارات سودمند و دقیق:
«اگر بهخاطر آید که به کعبه میباید رفت...آنجا به "راه کعبه"، بغداد است، از" بغداد" بیرون میباید رفتن و به "کوفه" درآمدن از آنجا قدم در "بادیه" نهادن» (۸).
سعدی خود به «کاروان حجاز»ی که «از کوفه به در آمد» و به «بیابان» افتاد، اشاره فرموده است (۹). در بیتهای زیر هم فرات را، که رود و آب کوفه بود، در کنار بادیه و بیابان آورده است:
-تو بر کنار فراتی ندانی این معنی
به راه بادیه دانند قدر آب زلال (۱۰)
-چون تشنه بسوخت در بیابان
چه فایده گر جهان فرات است (۱۱)
۳.کمبود آب در راه بادیه و تشنگی حجگزاران، از مشکلات مهم طریق کعبه بود. بیتهای سعدی را در این زمینه خواندیم. این بیت همام را هم بخوانیم:
- عاجزی سرگشتهای داند که در راه حجاز
تشنگیها از هوای گرم تابستان کشید (۱۲)
تنگی آب حتی گاهی موجب تعطیل حج میشد:
«منصور به کوفه بیستاد و نیت حجّ بازافگند و مردمان را چنان نمود که مرا خبر آمد که به بادیه اندر آب تنگ است، امسال حجّ را تأخیر کنم تا دیگر سال»(۱۳).
در سال ۶۴۲ که حج در عراق تعطیل شد، یک علتش کمی آب در مسیر بود. سال ۶۵۷، به دلیل کمی آب، عدهای از حاجیان عراق و شترانشان تلف شدند (۱۴).
۴.تأمین آب حاجیان و حفر و اصلاح و لایروبی چاهها در راه کعبه مهم تلقی میشد (۱۵). نیز از نمونههای بارز «کار خیر» و سزاوار اجر بزرگ:
«[زبیده همسر هارونالرشید] چندینبار هزارهزار دینار جواهر و نقره و جامه از خزانه خویش بیرون گرفت و گفت: "میباید که این همه در کار خیر به خرج شود؛ چنان که تا قیامت اثر آن و دعای به خیر منقطع نگردد".
پس بفرمود از کوفه تا به مکه و مدینه به هر مرحلهای چاهها کنند سرفراخ، و از بن تا به سر به سنگ و خشت پخته و گچ و آهک ریخته برآرند و حوضها و مصنعها کنند همچنین تا حاجیان را در بادیه از جهت آب رنجی و تقصیری نباشد که هر سال چندین هزار حاجی از بیآبی در بادیه میمردند. این همه چاهها بکندند و این همه حوضها بکردند»(۱۶).
معزی در مدح ملکشاه سلجوقی گفته:
فلک مژده دادهست مر حاجیان را
که در بادیه آب دجله برانی (۱۷).
یعنی مهمترین کاری را که ملکشاه بعد از ورود فاتحوار به بغداد باید بکند، رساندن آب به حاجیان از راه انتقال آب به بادیه دانسته است.
https://www.group-telegram.com/ar/n00re30yah.com
BY نور سیاه
Share with your friend now:
group-telegram.com/n00re30yah/989