Telegram Group Search
📅 پنجشنبه 10 آبان‌ماه، ساعت 15 الی 17:30
📍 انجمن علوم سیاسی ایران
🎲@politicalmag
سیاست‌نامه
@politicalmag

موسسه مطالعاتی بشیریه
@bashiriyehins
Nov 2, 19.00​
<unknown>
🎙پوشه شنیداری نشست برخط با موضوع:

«ایده ایران، فراتر از ایران»

🗣️ محدثه جزائی
دانش‌آموخته دکتری اندیشه سیاسی/ پژوهشگر مستقل

▪️ هرچه مفاهیم تاریخ بیشتری را از سر گذرانده باشند به همان اندازه فهم آن‌ها دشوارتر و دیریاب‌تر است. از جمله «ایران» که به‌دلیل معانی و ارجاع‌های گونه‌گونی که در طی تاریخ حامل آن بوده است، به مفهومی پیچیده و ایده‌ای پربار بدل گشته است.

▪️ کسانی که از ایران، به‌مثابه یک کشور رفته‌اند -دیاسپورای ایرانی خارج از کشور- می‌توانند آن «دیگری» باشند که به گسترش ایده ایران در خارج از مرزهای جغرافیایی ایران کمک می‌کنند.

▪️ با توجه به اهمیت نقش «دیگری» در توضیح ایده ایران باید به همزمانی «واقعیت»و «موقعیتِ» سوژه  پرداخت، شناخت مساله ایران، شناختی است که در بسترِ موقعیتِ فردی رخ می‌دهد و به این اعتبار تکثرِ موقعیت‌ها مهم است.


🗓️یکشنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳

#سیاست_نامه
@goftemaann
@politicalmag
instagram.com/politicalmag.comazine

#موسسه_مطالعاتی_بشیریه
@bashiriyehins
www.bashiriyeh.ir
instagram.com/bashiriyeh.ins
میراث سیاسی طباطبایی.pdf
12.4 MB
📄سند

چهار خوانش از جواد طباطبایی
🔻میراث سیاسی به‌جا مانده از جواد طباطبایی چیست؟

🏷این اثر مدعی شناساندن مبانی تئوریک چهار جریان فکری و سیاسی و زیرشاخه‌های آن‌ها در سپهر سیاسی ایران است. آنگونه که نویسنده مدعی است، برخی از این جریان‌ها طی دهه‌های گذشته، در ساختار قدرت سهم داشته‌اند و برخی دیگر، در بیرون مرزهای کشور در انتظار فرصت مناسبی برای نقش‌آفرینی هستند.یکی از سرچشمه‌های تئوریک این جریان‌ها، آموزه‌های سید جواد طباطبایی است و وجه مشترک‌شان به حساب می‌آید. کتاب را می‌توانید در فایل ضمیمه شده ببینید. بدیهی است که محتوای این کتاب قابل نقد است و نشر آن به سبب آشنایی علاقمندان با ادبیات موضوع پیرامون جواد طباطبایی است.

🎲@politicalmag
📖دوره آموزشی
«تاریخ بیهقی از منظر شهریار ماکیاولی»

🎙️
با تدریس:
زانیار ابراهیمی
مترجم، پژوهشگر و دانش‌آموخته دکتری اندیشه سیاسی

🕠 زمان:
یکشنبه ۲۰ آبان‌ماه ۱۴۰۳
ساعت ۱۵ تا ۱۸:۳۰

🔖مهلت ثبت‌نام:
تا روز شنبه، ۱۹ آبان‌ماه


برای دریافت اطلاعات بیشتر به وبسایت موسسه (لینک زیر) مراجعه کنید:

https://bashiriyeh.ir/c/دوره_آموزشی_تاریخ_بیهقی_از_منظر_شهریار_ماکیاولی_


ارتباط در واتس‌اپ و تلگرام:
۰۹۲۱۸۵۰۹۸۹۷


#مجله_سیاست_نامه
@politicalmag
#موسسه_مطالعاتی_بشیریه
@bashiriyehins
#زانيار_ابراهیمی
@zaniarebrahimii
📄متن

تبارشناسی شاهان و پهلوانان اساطیری ایران
🔻بنیاد وحدت در عین کثرت در ایران

📝 «آرش رئیسی‌نژاد»
🧰 استاد سابق دانشگاه تهران


▫️ تبارشناسی شاهان و پهلوانان اساطیری ایران به پیوند قومی و ملی ایرانیان و اهمیت بنیادین «وحدت در عین کثرت» در ایران‌زمین اشاره ‌دارد:

‏ ۱. رودابه، مادر رستم و همسر زال، فرزند مهراب کابلی و نوۀ ضحاک ماردوش است.

‏۲. فرنگیس، مادر کیخسرو و همسر سیاوش، دختر افراسیاب تورانی است.

‏۳. کتایون، مادر اسفندیار و همسر گشتاسب، دختر قیصر روم است.

‏۴. تهمینه، مادر سهراب و همسر رستم، دختر حاکم سمنگان است.

۵. سهی، آزاده و آرزو همگی دختران سرو، شاه یمن، هستند که به همسری سه فرزند فریدون (ایرج، تور و سلم) درمی‌آیند.

‏۶. جریره، مادر فرود و همسر سیاوش، دختر پیران ویسه، وزیر افراسیاب تورانی است.

‏۷. مادر سیاوش، نواده گرسیوز تورانی و برادر افراسیاب است

▫️ این بدین معناست که «امرِ ناب» در ایران وجود نداشته و اگر هم پدید آید، دود می‌شود و به هوا می‌رود.

▫️ امر ناب به دین ناب، تبار و نژاد ناب، اندیشۀ ناب، شیوۀ زیست ناب و در یک کلام اقلیتِ برتر با تکیه بر ادعای کنترلِ امر ناب، اشاره دارد.

▫️ پی‌نوشت:
تبارشناسی شاهان و پهلوانان ایرانی به همت آقای مصطفی رنجبر (تصویر پیوست) فراهم شده است.

ضمن دست مریزاد به این جوان فرهیختۀ ایرانی، تبارشناسی اساطیری ایرانیان. اما چند اشتباه کوچک و جزیی دارد:

‏۱. گودرز پسر کشوادِ زرین کلاه است و کشواد فرزند قارن و قارن فرزند کاوه آهنگر.

‏۲. رستم دو دختر به نام‌های آذرگشسب بانو و زربانو دارد.

‏۳. طبری ارجاسپ را پسر شاوسپ و برادرزاده افراسیاب ‌دانسته؛ مجمل التواریخ او را نوهٔ افراسیاب و بلعمی او را برادر افراسیاب خوانده است.

۴. چهرداد نسک و ابوریحان بیرونی جد کیقباد را منوچهر می‌دانند. ابوریحان بیرونی، نسب کیقباد را چنین نوشته است: کیقباد بن زَغ بن نوذکان بن مایشر بن نوذر بن منوشچهر. نکته اینکه، بسیاری از منابع زاب (زو) را کیقباد می‌نامند. در بندهش در خصوص کودکی قباد آمده: «قباد، نابرنای در صندوقی بود. او را به رود بهشتند، به محفظه بیفسرد - زاب بدیده بستد، بپرورد و او را فرزند یافته نام نهاد.»( بندهش، ۱۵۵)

🎲@politicalmag
Audio
🎙صوت

مناسبات دولت و دانشگاه تهران در سال‌های منتهی به انقلاب اسلامی
🔻مصاحبه ‌مجموعه تاریخ شفاهی بنیاد مطالعات ایران با سید حسین نصر

🎲@politicalmag
«ایران همین‌جاست که ایستاده‌ایم» عنوان عام سلسله نشست‌هایی برخط است که با همکاری #مجله_سیاست_نامه و #موسسه_مطالعاتی_بشیریه برگزار می‌شود. نشست #چهارم این مجموعه با سخنرانی دکتر #عبدالمجید_مبلغی و با عنوان «نارسایی علوم انسانی در فهم سنت ایرانی» ساعت ۱۹ روز شنبه ۱۹ آبان ۱۴۰۳ برگزار خواهد شد.

#سیاست_نامه
@goftemaann
@politicalmag
instagram.com/politicalmag.comazine

#موسسه_مطالعاتی_بشیریه
@bashiriyehins
www.bashiriyeh.ir
instagram.com/bashiriyeh.ins
طب اهل ختا.pdf
9.8 MB
📄سند

خطابه‌های تحقیقی خواجه
🔻انتشارا فایل پی دی اف کتاب خواجه رشید‌الدین فضل‌الله همدانی

🏷کتاب طب اهل ختا یکی از مهمترین آثار خواجه رشید‌الدین فضل‌الله همدانی است که در سال 1350 با مقدمه مجتبی مینوی از سوی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران منتشر شد. طرح جلد کتاب یک مینیاتور کهن چینی را نشان می‌دهد که در آن بودا در حال وصول به نیروانا است. این کتاب از مجموعه آثار خواجه رشید‌الدین فضل‌الله همدانی است که زیر نظر حسین نصر، مجتبی مینوی، ایرج افشار و منوچهر مرتضوی و با نفقه شرکت ملی نفت ایران در دهه پنجاه خورشیدی منتشر شده است.

🎲@politicalmag
📄اختصاصی سیاست‌نامه‌پلاس

موقعیت برتر ایران در مناقشه با اسرائیل
🔹 آخرین نظرسنجی مرکز استاسیس به ما چه می‌گوید؟

🖌شراره عبدالحسین زاده
دانش‌آموخته دکتری علم سیاست


▫️طبق آخرین نظرسنجی مرکز استاسیس در مورد سیاست خارجی، اکثریت ایرانی ها (61 درصد) موافق توافق هسته ای هستند و معتقدند ایران باید با غرب برای حل مناقشه بر سر فعالیت های هسته ای تهران مذاکره کند. این نظرسنجی همچنین حاکی از حمایت قوی (68 درصد) از عادی سازی روابط با ایالات متحده است، اگر چه اکثریت مخالف هرگونه گفت وگویی با اسرائیل هستند. ئایرانیان اکثراً معتقدند که سیاست خارجی این کشور مسئول مشکلات اقتصادی شهروندان عادی است، به طوری که بیش از سه چهارم پاسخ دهندگان به نظرسنجی (78 درصد) گفتند که سیاست خارجی این کشور تا حد زیادی یا تا حدی عامل مشکلات اقتصادی آن است و همچنین تقریباً دو سوم (63 درصد) معتقدند سیاست خارجی تهران رفاه شهروندان عادی را ارتقا نمی دهد. در حوزه دیپلماسی، اکثریت ایرانی ها (61 درصد) موافق توافق هسته ای هستند و معتقدند ایران باید با غرب برای حل مناقشه بر سر فعالیت های هسته ای تهران مذاکره کند. این نظرسنجی همچنین حاکی از حمایت قوی (68 درصد) از عادی سازی روابط با ایالات متحده است.

سیاست منطقه‌ای ایران
▫️در بحبوحه تشدید تنش‌های منطقه‌ای، 43 درصد از ایرانی‌ها معتقدند که سیاست خارجی ایران به تنش‌ها در خاورمیانه کمک می‌کند، در حالی که اکثریت (59 درصد) گفتند که پس از درگیری‌های اخیر بین ایران و اسرائیل، ایران اکنون در یک بحران قرار دارد اما موقعیت منطقه ای قوی تری پیدا کرده است. بر اساس این نظرسنجی، اکثر ایرانیان از حضور نظامی تهران در خاورمیانه حمایت می‌کنند و 61 درصد از آنها از سیاست حمایت نظامی این کشور از گروه‌های نیابتی ایران، موسوم به «محور مقاومت» حمایت می‌کنند. نظرات در مورد حمایت مالی بیشتر تقسیم شد و 49 درصد موافق در مقابل 45 درصد مخالف بودند. نیمی از پاسخ دهندگان نیز از حضور نظامی ایران در سوریه حمایت می کنند. به طور گسترده تر، بیشتر پاسخ دهندگان (69 درصد) با این ایده که حضور نظامی ایران در خاورمیانه آنها را در داخل کشور امن تر می کند موافق هستند ، به طوری که 66 درصد از پاسخ دهندگان در مورد حمایت ایران از نیروهای نیابتی منطقه ای خود، نظر مثبت دارند.

چین و روسیه یا غرب؟
▫️در پاسخ به این سوال که آیا ترجیح می دهند ایران روابط قوی تری با کشورهایی مانند چین و روسیه داشته باشد یا کشورهای غربی مانند ایالات متحده و بریتانیا، پاسخ دهندگان دقیقا بین 34 درصد طرفداران روسیه و چین و 34 درصد طرفداران غرب تقسیم شدند. 16 درصد دیگر به «هر دو» پاسخ دادند در حالی که 16 درصد مردد در انتخاب بودند. اکثرپاسخ دهندگان با تحصیلات دانشگاهی تمایل بیشتری به ارتباط با غرب نسبت با چین و روسیه دارند. نسبت به چین و روسیه (29 درصد) نسبت به روابط با کشورهای غربی (35 درصد) . پاسخ دهندگان بدون مدرک دانشگاهی هم 36 درصد طرفداران چین و روسیه هستند و 34 درصد هم ایالات متحده آمریکا و انگلستان را ترجیح داده اند.

مناقشه ایران و اسرائیل
▫️اکثر شرکت کنندگان در این نظرسنجی نیز معتقدند که پس از درگیری های اخیر بین ایران و اسرائیل، ایران اکنون در موقعیت قوی تری در خاورمیانه (59 درصد) قرار دارد. از سوی دیگر، 26 درصد می گویند ایران پس از رویارویی این کشور با اسرائیل در منطقه ضعیف تر شده است. پاسخ دهندگان روستایی و پاسخ دهندگان بدون مدرک دانشگاهی معتقدند که ایران پس از درگیری اخیر ایران و اسرائیل به طور قطع قوی تر است (به ترتیب 68 و 62 درصد). ایرانیان تحصیلکرده شهری و دانشگاهی در این باره نه کامل اما تا حد زیادی با این عقیده موافق هستند.

🎲@politicalmag
📄متن

چرا ترامپ خطرناکتر از چهار سال گذشته است؟

🔻شواهد حاکی از آن است که او بسیار خطرناک تر از 4 سال پیش است. باید دید آیا ما عاقل تر از 4 سال پیش شده ایم؟

📝 «صادق الحسینی»
🧰 پژوهشگر اقتصاد


آیا ترامپ با 4 سال گذشته تفاوت کرده؟

▫️به حرفهای ترامپ که میگوید جنگ نمیخواهم و از این دست حرفهای صد من یه غاز توجه نکنید. در جهان بینی او چه بسا نخواستن جنگ شبیه استدلال هری ترومن برای پایان جنگ جهانی دوم باشد. ترامپ 78 ساله است و در این 4 سال طبیعتا تغییر بنیادین نکرده است ولی تغییراتی داشته که در جهت بدتر شدن شرایط ایران است و نه بهتر شدن. این تغییرات موارد زیر هستند:

▪️قدرت افزونتر: ترامپ با کنار گذاشتن مهره های اصلی حزب جمهوری خواه خود به نماد آن تبدیل شد. 8 سال قبل اینطور نبود. او اکنون همه دشمنانش را کنار گذاشته و افرادی همراه با خود را به مجلس نمایندگان و سنا فرستاده است و کنترل هر دوی این نهادها را هم بدست آورده است.
▪️تجربه بیشتر: ترامپ 8 سال پیش هیچ تجربه ای در نظام اداری و سیاسی آمریکا نداشت اما الان او تجربه 4 سال ریاست جمهوری و نیز 4 سال دور بودن از آن را چشیده و دیده دشمنانش در داخل و خارج برای حذف او به زندان افتادنش چه اقداماتی کردند.
▪️لجاجت بیشتر با ایران: در 4 سال گذشته چندین بار خبرهایی مبنی بر قصد ایران برای ترور ترامپ مطرح شد که احتمالا به واقعیت نزدیک نبودند ولی طبیعتا این اثری جدی روی ترامپ خواهد گذاشت و ذهنیت او را نسبت به ایران منفی تر خواهد کرد.
▪️حمایت جدی لابی اسرائیل: لابی یهودیان در آمریکا در این انتخابات بصورت جدی از ترامپ حمایت کرد. این سبب نزدیکی بیشتر او به این لابی شده و افرادی مثل بیوه ادلسون حمایت مالی جدی از او کردند و خواسته های بسیار رادیکالی در منطقه از او دارند. این سبب میشود تا آمریکا در منطقه دست اسراییل را بسیار بازتر کند که تبعات سهمگینی برای مردم غزه، لبنان و سوریه دارد و ریسک برخورد احتمالی ایران و اسراییل را هم زیاد میکند.

ترامپ در دوره ریاست جمهوری خود چه کرد؟
▫️ترامپ در دوره ریاست جمهوری خود در قبال ایران رفتار بسیار خصمانه ای را اتخاذ کرد. اولا از برجام خارج شد، ثانیا سردار بزرگ ما را شهید کرد و ثالثا فروش نفت ایران را به یک سوم رساند. از سوی دیگر سعی کرد بصورت مستقیم در منطقه کمتر دخالت کند و منطقه را به اسراییل و عربستان سپرد.
این رفتار خصمانه ناشی از استراتژی او در مذاکره بود. او معتقد است اگر با کشور یا شرکتی کوچکتر از خودتان در مذاکره روبرو هستید، باید ضربه اول را شما بزنید و این ضربه باید محکم باشد تا طرف مذاکره بداند که می زنید و بداند که درد دارد، آنوقت هر امتیازی بخواهید به شما می دهد. اما این استراتژی در مقابل ایران جواب نداد و به افزایش شدید التهاب بین ایران و آمریکا انجامید.

ترامپ چه خواهد کرد؟

▫️تصور من این است که ترامپ در این دوره با توجه به افزایش قدرت و تجربه‌اش از دور قبل، فشار را خیلی زود روی ایران زیاد خواهد کرد و این فشار از ناحیه کاهش درآمدهای نفتی به کشور اصابت خواهد کرد. همچنین او با حمایت جدی از اسراییل اجازه پاکسازی کامل غزه را به نتانیاهو خواهد داد، فارغ از اینکه نتانیاهو موفق شود یا خیر. همچین دست نتانیاهو برای مقابله با ایران را باز خواهد گذاشت که ریسک های ما در اقتصاد و در تصمیم گیری منطقه ای را به شدت بالا خواهد برد. او بسیار خطرناک تر از 4 سال پیش است. باید دید آیا ما عاقل تر از 4 سال پیش شده ایم؟ یا دوباره در پاسخ به خروج از برجام ارز ترجیحی 4200 وضع می کنیم و در مقابله با تحریم شروع به ایجاد محدودیتهای بزرگ صادراتی میکنیم و ...

📍برگرفته از کانال نویسنده به آدرس: @sadegh_alhosseini
🔖بازنشرِ مطالب به معنای تأیید کلِّ محتوای آن نیست!

🎲@politicalmag
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
معرفی دوره آموزشی «تاریخ بیهقی از منظر شهریار ماکیاولی» با تدریس دکتر #زانیار_ابراهیمی

🗓️ یکشنبه ۲۰ آبان‌ماه ۱۴۰۳
🕞 ساعت ۱۵ تا ۱۸:۳۰
🏢 💻 حضوری و آنلاین

کسب اطلاعات بیشتر:
https://bashiriyeh.ir/c/دوره_آموزشی_تاریخ_بیهقی_از_منظر_شهریار_ماکیاولی_

ارتباط در واتس‌اپ و تلگرام:
۰۹۲۱۸۵۰۹۸۹۷

#مجله_سیاست_نامه
@politicalmag
#موسسه_مطالعاتی_بشیریه
@bashiriyehins
کانال‌های اختصاصی نویسندگان سیاست‌نامه

🔲 فهرست زیر مشتمل بر تعدادی از کانال‌های شخصی است که صاحبان آن‎ها در سیاست‌نامه صاحب گفتار و نوشتار هستند.
.
.
.
▪️@s_sadegh_haghighat
▪️سید صادق حقیقت
.
.
▪️@IRRE4
◾️روح‌الله اسلامی
.
.
▪️@zaniarebrahimii
▪️زانیار ابراهیمی
.
.
▪️@Salar_Seyf
▪️سالار سیف‌الدینی
.
.
▪️@melliiran
▪️جواد رنجبر درخشیلر
.
.
▪️@ShahinZeinAli80
▪️شاهین زینعلی
.
.
▪️@osmani56
▪️محمد عثمانی
.
.
▪️@Historyandideas
▪️بهنام جودی
.
.
▪️@Gozargaahh
▪️علی حجازی یزدی
.
.
▪️@constitutionalism1400
▪️نوید شیدایی
.
.
🎲@politicalmag
سیاست نامه
@politicalmag

موسسه مطالعاتی بشیریه
@bashiriyehins
Nov 9, 19.00​
<unknown>
🎙پوشه شنیداری نشست برخط با موضوع:

«نارسایی علوم انسانی در فهم سنت ایرانی»

🗣 عبدالمجید مبلغی
استادیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

▪️تمدن ایران در میانه تمدن‌های دیگر و در کانون تمدن‌های بزرگ جهانی واقع شده است. به بیان بهتر تمدن یونانی، تمدن ایران و تمدن هند در کانون تمدن‌های بزرگ جهانی قرار دارند و در این میان تمدن ایران در مرکزیتِ کانون تمدن‌های بزرگ در میانه هند و یونان قرار دارد. 

▪️ سنت ایرانی حکمت‌پایه و فقه‌محور است. در کانون دستگاه فاهمه شکل‌دهنده به سنت «فقه ایرانی» قرار دارد. فقه و حکمت نخ تسبیح آگاهی ایرانی هستند.

▪️دانش در گردش ایران امروز که شامل علوم مدرسی قدیم و علوم انسانی جدید است، در فهم سنت حکمت‌پایه و فقه‌محور دچار ناتوانی نسبی و مزمن هستند.

▪️ باید در پی رویکردی ویژه به سنت ایرانی بود که پیامد آن شکل‌گیری دانش علوم انسانی ایران  و پس از آن راهگشایی به سوی تجدد ایرای است.


🗓یکشنبه ۱۹ آبان ۱۴۰۳

#سیاست_نامه
@goftemaann
@politicalmag
instagram.com/politicalmag.comazine

#موسسه_مطالعاتی_بشیریه
@bashiriyehins
www.bashiriyeh.ir
instagram.com/bashiriyeh.ins
📄نشر روزنه

آفاق دانایی در سپهر تمدن اسلامی

🔻 گفتگوی حامد زارع با رسول جعفریان منتشر شد

▪️رسول جعفریان: کتاب «آفاق دانایی در سپهر تمدن اسلامی» بیان تجربه‌های فکری چند دهه زندگی بنده است. گفته آمد تا شاید نکاتی در آن برای نسل جوان باشد، نکاتی که بداند و مسیر تکراری را نرود. به نظرم بیش از درست ها، باید از غلط‌ها درس گرفت. در اولین قدم خواستم عرض کنم، کتاب حاضر ارزش خواندن ندارد، دیدم ناسپاسی است؛ هم به خاطر تلاش آقای زارع، و هم به خاطر مطالبی که از دیگران نقل کرده‌ام و بسا ارزش مرور داشته باشد. با این حال مصرّم بر این که مطالب مربوط به شخص من ارزش خواندن ندارد؛ گره ای از مشکلات نمی گشاید و بیشتر سرگرمی است. طبیعی است که دیگران مثل من فکر نمی‌کنند و خیلی از اوقات از من می‌خواستند شرحی از آنچه در کارهای نوشتنی بر من رفته، بنویسم. اکنون این کار همان است. آقای حامد زارع، دوستی که ایشان را در سال‌های اخیر شناختم، بسیار علاقه‌مند به مسائل اندیشه‌ای ایران است، جستجوگری که سعی هم می‌کند افکار مختلف را درست بفهمد، هر کسی را از نظر فکری در جایگاه خودش بشناسد، و اندیشه‌های او را در مقایسه با افکار دیگران بسنجد، تعریف کند و از تأثیر آن در جامعه معاصر مطلع باشد. او این تجربه را در اختیار دیگران می‌گذارد و این تلاشی بسیار سودمند و با ارزش است.

📍جهت خرید کتاب کلیک کنید

🎲@politicalmag
«ایران همین‌جاست که ایستاده‌ایم» عنوان عام سلسله نشست‌هایی برخط است که با همکاری مجله سیاست نامه و موسسه مطالعاتی بشیریه برگزار می‌شود. نشست پنجم این مجموعه با سخنرانی دکتر مختار نوری و با عنوان «روشنفكران ايرانی و مدرنیته» ساعت ۱۹ روز شنبه ٢٦ آبان ۱۴۰۳ برگزار خواهد شد:


#سیاست_نامه
@politicalmag
@goftemaann
instagram.com/politicalmag.comazine


#موسسه_مطالعاتی_بشیریه
@bashiriyehins
www.bashiriyeh.ir
instagram.com/bashiriyeh.ins
📄متن

اكنون ايران دردمند و تنهاست
🔻پیامی به ویژه برنامه روز جهانی فلسفه در خانه اندیشمندان علوم انسانی

📝 «رضا داوری اردکانی»
🧰 فیلسوف فرهنگ

▫️ايران گرچه در طي تاريخ دگرگوني هاي بسيار داشته، همواره ايران بوده و ايران مانده است. از ايران سه درك و شناخت مي توان داشت: اول، درك جغرافيايي -سياسي، دوم، درك فرهنگي- تاريخي و بالاخره سوم، درك و دريافت ايران به عنوان وطن. از نظر جغرافيايي- سياسي ايران كشوري است داراي حدود و مرزهاي جغرافيايي و داراي حكومتي كه نامش جمهوري اسلامي است. وصف جغرافيايي-سياسي وصف رسمي كشور ايران است. اما كشوري كه هزاران سال تاريخ دارد، در وصف رسمي نمي گنجد.

▫️ما هزاران سال تاريخ مضبوط و مكتوب داريم و از حدود ٢٠٠ سال پيش با دنياي جديد مواجه شده ايم. از آن زمان آثار و آداب و آرا جديد نه فقط در كشور ما بلكه در سراسر روي زمين آغاز به انتشار كرده و منشا دگرگوني بزرگي در سراسر جهان شده است. تا آن زمان، هيچ تاريخي به اندازه تاريخ ايران پرماجرا نبوده است و شايد تاريخ هيچ منطقه اي از جهان قديم را نتوان با تاريخ ايران قياس كرد. ايران، سرزمين و جلوه گاه دين و دانش و هنر و فرهنگ و اخلاق و سياست بوده است. اين كه ما از اين تاريخ چه آموخته و مي توانيم بياموزيم و اكنون در چه وضعي از دانايي و خرد قرار داريم مطلب بسيار مهمي است.

▫️وظيفه ما اين است كه به وضع ايران بيانديشيم. تاريخ ما هم مثل تاريخ همه اقوام و مردمان و سرزمين ها شكست و پيروزي و غم و شادي و ركود و رونق داشته و متاسفانه در دو قرن اخير سهم پيروزي و رونق و نشاط علمي-فرهنگي و شادي رو به كاهش بوده است. اشاره شد كه غير از ايران جغرافيايي- سياسي و فرهنگي-تاريخي ايران ديگري هم هست كه با دوستي و دلبستگي مردمان به سرزمين و گذشته و آينده اش تحقق مي يابد. ايران جغرافيايي-سياسي و ايران تاريخي- فرهنگي اجزا ايران وطنند، اما تا وقتي جان هاي مردمان در دوستي با آنها متحد نشوند، ايران وطن نمي شود. وطن سرزمين و تاريخ محبوب اقوام و مردماني است كه يادها و خاطرات مشترك تاريخي دارند. وطن جاي همبستگي و پناه زندگي و سكونتگاه دائمي مردمان است.

▫️در عالم كنوني كه كشورها از حيث دانش و تكنولوژي در يك سطح و مرتبه نيستند، طبيعي است كه بعضي دانشمندان كه كشور به آنها نياز ندارد و نمي تواند از علمشان بهره مند شود مهاجرت كنند. از اين بابت نبايد چندان نگران بود. مهم اين است كه اساس پيوستگي با وطن سست نشود، كه اين سستي آسيبي بزرگ است و وطن را رنجور و بيمار و افسرده مي كند. به نظر مي رسد كه ايران اكنون دردمند و تنها و افسرده خاطر است و به وفاداري و غمخواري نياز دارد. وطن ديار الفت و مهر و دوستي همه مردمان است و هيچ دسته و گروهي نبايد آن را ملك و مال خود و وسيله رسيدن به مقاصد و سوداهاي خود بينگارد. اين ما هستيم كه به وطن تعلق داريم. وقتي وطن گروگان گروه ها و فرقه ها و وسيله اي در دست آنان باشد، ديگر پناه امن و مايه اميد و آزادي و عدالت نيست و اينها كه نباشند كارش به درماندگي و انزوا و تنهايي مي كشد.

▫️اكنون ايران دردمند و تنهاست و براي اينكه به عمق اين تنهايي پي ببريم لازم نيست به رفتاري كه دشمنان و كين توزان با ما دارند نظر كنيم. ما ستمديده ايم كه در جهان پر از كينه و كدورت بايد تا مي توانيم از ستمديدگان حمايت كنيم و حتي توقع نداشته باشيم كه از اين حمايت سپاسگزار باشند. ولي آيا تلخ و دردناك نيست كه ستمديده، حمايت دوست خود را با اكراه و منت بپذيرد؟

▫️وظيفه فلسفه در ديار ما مثل همه كشورها انديشيدن به حدود درك و فهم موجود و تحقيق در وضع خرد و بي خردي و ناداني و توانايي و ناتواني است. ظاهر اين است كه خودآگاهي به جهل و بي خردي و ناداني و ناتواني در حدي نيست كه ما را از غرور خطرناك برهاند. ما نبايد از اين نكته غافل باشيم كه گره كار فروبسته كشور جز با آگاهي به حدود دانايي و ناداني و توانايي و ناتواني و خردمندي و بي خردي گشوده نمي شود. اين است كه كشور در شرايط كنوني بيش از هميشه به فلسفه نياز دارد و براي اينكه پايدار بماند بايد بتواند به وضع كنوني و امكانات آينده آن بينديشد. ما هم بهتر است كمتر غم روزگار بخوريم و بيشتر غمخوار ايران باشيم.

📍متن کامل در وب‌سایت خانه اندیشمندان
🔖بازنشرِ مطالب به معنای تأیید کلِّ محتوای آن نیست!

🎲@politicalmag
2024/11/14 08:44:44
Back to Top
HTML Embed Code: