group-telegram.com/den_ir/93213
Last Update:
بورس؛ امید پس از ناامیدی
✅محمدفاضل نوربخش اوضاع بازار بورس و آینده این بازار و تاثیر تحولات مدیریتی در دولت جدید بر این روند را بررسی کرده است.
چکیده مقاله:
🔹در تمام بازارهای مالی، از جمله سهام، سرمایهگذاری و معاملهگری به عنوان راههایی منطقی برای کسب سود شناخته میشوند.
🔹 با این حال این بازارها همیشه پایدار نیستند و دچار نوساناتی میشوند که ارزش سرمایهگذاریها را تحت تاثیر قرار میدهند.
🔹در مواقعی که بازار در حال رشد است و قیمتها بالا میروند اعتمادبهنفس در میان سرمایهگذاران افزایش مییابد. اما در زمانهایی که بازار روند نزولی به خود میگیرد و قیمتها کاهش مییابند احساس ترس و ناامیدی غالب میشود.
🔹نوسانات احساسی سرمایهگذاران میتواند به ارزشگذاری بیش از حد در بازارهای صعودی و ارزشگذاری کمتر از حد در بازارهای نزولی منجر شود. این نوسانات بهطور مستقیم بر قیمتها تاثیر میگذارد و فرصتهایی برای سرمایهگذاران بلندمدت و کوتاهمدت ایجاد میکند.
🔹بهطور کلی چرخه احساسات بازار نشان میدهد که احساسات سرمایهگذاران تا حد زیادی بر حرکات بازار تاثیر میگذارد. سیگنالهای اولیه در هر روند صعودی یا نزولی میتوانند به راهاندازی آبشار اطلاعاتی منجر شوند.
🔹به این معنا که سرمایهگذاران با دیدن نشانههای اولیه، تصمیمات مشابهی میگیرند و این باعث تقویت روند بازار میشود. همچنین در کنار این رفتار تمایل افراد به پیروی از رفتار جمعی یکی از عوامل ایجاد نوسان در احساسات بازار است.
🔹در آغاز یک بازار صعودی، ترس از دست دادن فرصت (FOMO) باعث میشود سرمایهگذاران بیشتری وارد بازار شوند و در بازار نزولی، ترس از کاهش بیشتر قیمتها، آنها را به فروش وادار میکند.
🔹با بررسی بلندمدت بازارهای مختلف میتوان مشاهده کرد که این چرخهها بارها تکرار میشوند. این رفتار نهتنها در شاخصهای اصلی بازار، بلکه در عملکرد شاخصهای صنعت و حتی سهام خاص نیز قابل مشاهده است.
🔹سرمایهگذاران، بهویژه در زمانهای هیجانی، چرخههای قبلی را فراموش میکنند. این فراموشی باعث تکرار اشتباهات مشابه و شکلگیری دوباره چرخههای مشابه میشود. همانطور که توصیه میشود سرمایهگذاران باید دید بلندمدت داشته باشند، اما در عمل بسیاری از سرمایهگذاران با دیدگاه کوتاهمدت عمل میکنند.
🔹به نظر میرسد که در حال حاضر، بورس اوراق بهادار تهران نیز با وضعیت مشابهی روبهرو است.
🔹پس از رشد بسیار چشمگیر بازار در سالهای ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ و متعاقب آن شروع افت شدید آن در مردادماه ۱۳۹۹، اطمینان سرمایهگذاران به این بازار از دست رفته و آنها احساس خوبی نسبت به این بازار ندارند.
🔹بنابراین از دست رفتن اعتماد سرمایهگذاران به این بازار نمیتواند امری غیرطبیعی تلقی شود؛ با وجود این، یک پیشرانه و شوک مناسب میتواند ورق را برگرداند و با ایجاد یک موج صعودی، مجدداً احساسات سرمایهگذاران را در جهت مثبت تقویت کند.
🔹اظهار نظر مسئولان دولت جدید بارقههایی از امید را در میان فعالان بازار ایجاد کرده است. تقریباً همه تصمیمگیران دولت جدید در زمینه اقتصادی، به صورت کاملاً یکدست، بر عدم دخالت دولت در بازارها، آزادسازی نرخ ارز و آزادسازی حاملهای انرژی تاکید دارند.
🔹در واقع، به نظر میرسد یکی از اصلیترین ماموریتهایی که دولت فعلی برای خود تعیین کرده، در زمینه انجام اصلاحات ساختاری اقتصادی است.
🔹این اصلاحات گرچه بدون درد نخواهد بود اما اگر به صورت صحیح و در کنار اصلاحات سیاسی و اجتماعی صورت گیرد، میتواند کشور را مجدد به مسیر توسعه برگرداند و آینده روشنتری را برای اقتصاد کشور و شهروندان آن فراهم کند.
🔹اما به نظر میرسد که دولت برای اجرای این سیاست حداقل تا آبانماه و تا مشخص شدن نتایج انتخابات آمریکا صبر خواهد کرد.
🔹آنچه طی یک دهه اخیر تحت عنوان رشد در بورس شاهد بودیم، صرفاً حاصل تورم موجود در اقتصاد بوده و وضعیت سودآوری واقعی شرکتها روزبهروز بدتر شده است.
🔹بنابراین زمانی میتوانیم به بهتر شدن شرایط بورس امیدوار باشیم که شاهد تغییرات اساسی در ریل سیاستگذاریهای کلان باشیم.
منبع: تجارت فردا، شماره ۵۶۰
BY روزنامه دنیای اقتصاد
Share with your friend now:
group-telegram.com/den_ir/93213