group-telegram.com/denkerfahr/10245
Last Update:
به نام خدا
نام یکی از فصول دفتر هفتم کتاب اخلاقیات پلوتارخس در یونانی περὶ τοῦ Σωκράτους δαιμονίου است به معنی «درباب دایمُنیُن سقراط» که در لاتینی به De genio Socratis: «دربارۀ جن سقراط» ترجمه شده است.
واژۀ δαιμόνιον صفتی است ساخته شده از δαίμων به معنی دادار (مُقَسِّم)، بخشنده، بختدهنده (نیز خود بخت که سنجیدنی است با کارکردها و صورتهای مختلف «بغ» در زبانهای ایرانی)، اصطلاح εὐδαίμων: خوشبخت از آن آمده است.
خود آن δαιμόνιον به معنی نیروی الهی، موجود الهی، موجود خداگون، نیز مشخصاً موجودی است که سقراط مدعی بود قرین اوست و به او خیر و شر امور و اعمال را الهام میکند (مثلاً کسنفن، خاطرات سقراطی، ١-١-٢ و افلاطون، دفاعیه، ۴٠a).
در سه انجیل اصطلاحاً هممنظر (متی، مرقس، لوقا و نه انجیل یوحنا) این واژه درست معادل معنی عام «جن» است مثلاً متی، باب ۷، آیۀ ۲۲:
ολλοὶ ἐροῦσίν μοι ἐν ἐκείνῃ τῇ ἡμέρᾳ, κύριε κύριε, οὐ τῶ σῶ ὀνόματι ἐπροφητεύσαμεν, καὶ τῶ σῶ ὀνόματι δαιμόνια ἐξεβάλομεν, καὶ τῶ σῶ ὀνόματι δυνάμεις πολλὰς ἐποιήσαμεν;
ترجمۀ قدیم: بسا در آن روز مرا خواهند گفت، خداوندا! خداوندا! آیا به نام تو نبوّت ننمودیم و به اسم تو دیوها را اخراج نکردیم و به نام تو معجزات بسیار ظاهر نساختیم؟
(معادل «معجزات» در متن δυναμις در حالت جمع است که لفظاً قدرت، قوه و مجازاً عمل از سر قدرت خاص معنی میدهد، بن فعلی معادل ظاهر ساختن نیز ποιεω است به معنی ساختن، کردن).
یا متی، باب ۹، آیۀ ۳۴:
οἱ δὲ φαρισαῖοι ἔλεγον, ἐν τῶ ἄρχοντι τῶν δαιμονίων ἐκβάλλει τὰ δαιμόνια
ترجمۀ قدیم: لیکن فریسیان گفتند، بهواسطهٔ رئیس دیوها، دیوها را بیرون میکند.
مرقس، باب ۱، آیۀ ۳۹:
καὶ ἦλθεν κηρύσσων εἰς τὰς συναγωγὰς αὐτῶν εἰς ὅλην τὴν γαλιλαίαν καὶ τὰ δαιμόνια ἐκβάλλων.
ترجمۀ قدیم: پس در تمام جلیل در کنایس ایشان وعظ مینمود و دیوها را اخراج میکرد.
لوقا، باب ۴، آیۀ ۳۳:
καὶ ἐν τῇ συναγωγῇ ἦν ἄνθρωπος ἔχων πνεῦμα δαιμονίου ἀκαθάρτου
ترجمۀ قدیم: و در کنیسه مردی بود، که روح دیو خبیث داشت [...]
نکتۀ جالب توجه اینجاست که در قرآن کریم ظاهراً نشانی از این حکایات مربوط به رابطۀ حضرت عیسی با جن که در این سه انجیل پررنگ و برجسته است یافت نمیشود.
برخی محققان معتقد اند لفظ «جن» از همین genius لاتینی (گویا از ریشۀ «زایش») گرفته شده است.
BY تجربهٔ تفکر
Warning: Undefined variable $i in /var/www/group-telegram/post.php on line 260
Share with your friend now:
group-telegram.com/denkerfahr/10245