🔻 بیمها و امیدهای تورم
🔻علی رئوفی، تحلیلگر اقتصادی
آمار تورم مردادماه توسط مرکز آمار ایران منتشر شد. بنابر آمار، تورم در مردادماه ۲ درصد و تورم نسبت به مرداد سال گذشته ۳۱.۶ درصد بوده است.
➕امیدها:
🟡تورم کل در یک سال و نیم گذشته کاهشی بوده و از محدوده حدود ۵۶ درصد به حدود ۳۱.۶ درصد رسیده است. در صورت تداوم این روند، پس از ۴ سال!
برای اولین بار تورم به زیر ۳۰ درصد خواهد رسید.🟡در صورتی که دولت بخواهد تورم را تا پایان سال زیر ۳۰ درصد تثبیت کند، تورم ماهانه باید حداکثر ۲.۱ درصد باشد. برای تورم کمتر از ۲۵ درصد تا پایان سال، تورم ماههای باقیمانده باید به طور متوسط ۱.۵ درصد باشد که تحت شرایطی قابل تحقق است.
🟡مهمرین فاکتوری که مانع از کاهش بیشتر تورم در یکسال اخیر شده و وزن قابل توجهی نیز در تورم کل دارد،
تورم اجارهبها است. به عبارتی تورم اجارهبها در یکسال اخیر به صورت پایدار بیش از ۴۰ درصد مانده است. با توجه به اینکه
نسبت قیمت به اجاره (P/R) بعد از چند سال به کانال بلندمدت خودش بازگشته، احتمال
کاهش قابل توجه در رشد اجارهبها وجود دارد. امید است تورم اجارهبها با اتمام فصل تابستان به حوالی ۲۵ درصد کاهش یابد که میتواند کمک بزرگی به کاهش تورم و دستیابی به هدف تورمی ۲۵ درصد باشد.
🟡بنا به گفته معاون بانک مرکزی، تورم تولیدکننده بعد از ۶۷ ماه به زیر ۳۰ درصد کاهش یافته است. تداوم کاهش این فاکتور نیز میتواند در کاهش تورم مصرفکننده راهگشا باشد.
🟡کاهش انتظارات تورمی، تنشهای بینالمللی، آرام گرفتن نرخ دلار و به اتمام رسیدن زنجیره اتفاقاتی که در سه چهار سال گذشته بر ایران گذشت (کرونا، جنگ روسیه، جنگ غزه، پرتاب موشک، سقوط هلی کوپتر، ترورها و...) نیز میتواند به کاهش تورم کمک بسیاری کند.
⚠️بیمها:
🔴این کاهش تورم با اجرای سیاستهای شدید انقباضی ایجاد شده است. نتیجه این سیاست، ر
کود شدید و بیسابقه در بازارها و افزایش نرخ بهره تامین مالی بنگاهها بوده است. تداوم این سیاست میتواند منجر به افزایش چکهای برگشتی، ورشکستگی زنجیرهای بنگاهها و بیکاری نیروی کار شود.
🔴دولت برای اجرای سیاست انقباضی و همچنین تامین منابع برای رفع کسری بودجه مجبور به انتشار اوراق با نرخهای بهره بالا و جذاب بوده است. در حال حاضر نیز دولت هم کسری بودجه دارد هم سررسید اوراق فرارسیده و همچنان
مجبور است اوراق جدید منتشر کند! این مساله به تشدید رکود دامن میزند.
🔴زنگ رکود در اقتصاد جهانی به صدا درآمده. هر چند به دلیل پیوند اندک اقتصاد ایران با اقتصاد جهانی، معمولا کمتر از سایر کشورها از رکود جهانی متاثر میشویم اما
منطبق شدن رکود ایران با رکود جهانی میتواند برای اقتصاد ایران دردآور باشد! در صورتی که اقتصادهای بزرگ مثل چین و آمریکا وارد رکود شوند، تقاضا از کامودیتیها (فولاد، مس، مشتقات نفتی و پتروشیمی و...) کاهش مییابد و بر سودآوری شرکتها و فروش نفت ما تاثیر میگذارد.
🗣️جمع
بندی:آنچه بر اقتصاد و ملت ایران در یک دهه گذشته گذشت، اگر نگوییم بیسابقه که حداقل در تاریخ ایران کم سابقه بوده است. بیتدبیریهای داخلی در کنار تحریمها و فشارهای ظالمانه، همه گیری کرونا و جنگهای منطقهای و جهانی همگی منجر شد تا سختترین روزها را به چشم خود ببینیم.
دولت جدید شاید آخرین تیر در کمان برای رهایی از این وضعیت باشد. همه باید امیدوار باشیم و کمک کنیم تا جهتگیری دولت به بهترین نحو صورت گیرد. دولت باید مراقب باشد
ضمن صیانت از کاهش تورم، مساله رکود را نیز با ظرافت کافی دنبال کند. از دید من در ماههای آینده تشدید رکود و ورشکستگی بنگاهها مهمترین چالش دولت خواهد بود. بنابراین
علاج واقعه قبل از وقوع باید کرد وگرنه،
دریغ سود ندارد چو رفت کار از دست!
❗️پن: در پستهای بعدی به آمار چکهای برگشتی و شاخص قدرت خرید مدیران اشاره خواهم کرد که دو فاکتور مهم و توضیح دهنده شدت رکود در اقتصاد است.
➖➖➖➖➖➖افزایش دانش مالی با دکتر علی رئوفی
✅@ecoraoofi