group-telegram.com/mghlte/626
Last Update:
مغالطه شماره ۵۴
💠اینکه مغالطه است💠
#اتهام_مغالطه
این مغالطه تکمیل کننده مغالطه قبل است. در مغالطه #اینکه_چیزی_نیست گفتیم که شخص برای اعتراف نکردن به درستی سخن حریف و ملتزم نبودن به آن، سعی میکند با الفاظ و عباراتی درباره سخنان او قضاوت کند که آن را ساده و پیش پا افتاده جلوه دهد تا به این ترتیب توجیه گر عدم اعتنا به آن باشد.
اما در مغالطه #اینکه_مغالطه_است شخصی یک گام جلوتر می گذارد و اگر استدلالی برای ضعف و نادرستی سخن حریف ارائه نمیدهد،اما در مواجهه با سخنان او، از الفاظ و عباراتی استفاده میکندکه آن راخطاونادرست جلوه دهد
مثال:
شما در مقاله خود مرتکب تناقضگویی های عجیبی شده اید.
در تقسیمبندی مغالطات میتوان مغالطه اینکه مغالطه است را نوعی مغالطه #بارارزشی_کلمات دانست که در فضل دوم به آن اشاره شد.
طبیعی است که مغالطه بار ارزشی کلمات علاوه بر مقام تبیین سخن یا مدعای خود یا گزارش و توصیف وقایع خارجی،در مقام نقد و اعتراض به سخنان دیگران نیز، قابل ارتکاب است.
اگر بجای نقدمنطقی سخن دیگران یعنی نشان دادن نقاط ضعف و نادرست آن ، درمقام نقدواعتراض، سخنی را با استفاده از بار ارزشی منفی کلمات توصیف کنیم مرتکب مغالطه #اینکه_مغالطه_است شده ایم.
اتهام مغالطه ، دارای دو تأثیر نادرست روانی است، یک اینکه استفاده از بار ارزشی کلمات و توصیف سخن حریف با تعابیری چون مغالطه، تناقضگویی،خلط مبحث و غیره موجب میشود،آن سخن به طور کلی ویکجانفی شو.
زیرا عبارتی مانند "حرف شما مغالطه است: دارای ابهام است و معلوم نمی کند که گوینده مرتکب چه مغالطه شده است.
از سوی دیگر شخص مغالطه کننده بدون اینکه توان نقد سخن حریف خود را داشته باشد.
با استفاده از تعابیر توصیفی را در موضع یک نقاد جدی می نشاند و از موضع قدرت سخن میگوید، در حالی که این امر غیر واقعی و بی اساس است.
مثال:
شما در دانشگاه فلسفه تحصیل کرده اید درست است ؟
به همین دلیل است که خوب میدانیددر حرف هایتان چطور سفسطه و مغلطه کنید.
قرآن کریم بارها به ارتکاب این مغالطه از سوی کفار اشاره کرده است.
گویند پروردگارتان چه نازل کرده است گویند این افسانه های پیشینیان است.
سوره نحل آیه ۲۴
♻️آنچه تاکنون ذکر شد مربوط به وقتی است که شخصیت مغالطه کننده در مقام نقد سخنان دیگران تنها به بیان عبارت 'اینکه مغالطه است' یا عبارت مشابه آن میپردازد و حرفهای بیشتری در مقام نقد و اعتراضی ندارد و با همین بیان ، سعی می کند آن سخن را خطا و مخدوش جلوه دهد.♻️
ممکن است شخصی در نقد یک سخن به مغالطه خاصی اشاره کند و مثلاً بگوید که 'این حرف شما نمونه ای از مغالطه پهلوان پنبه' است یا فلان مغالطه دیگر
باید توجه داشت که به دو شرط موارد اینچنینی مجاز و غیر مغالطه خواهد بود:
1⃣-شرط اول این است که واقعاً درسخن مورد بحث آن مغالطه مورد ادعا وجود داشته باشد و
2⃣- وشرط دوم اینکه مخاطب یامخاطبان با اصطلاحات منطقی مربوط به نام مغالطات آشنا باشند.
تنها در این صورت گفتن:" حرف شما فلان مغالطه است' میتواند مفیدباشد و مقدمهای قرار گیردتا مغالطه و خطای موجود درسخن مورد بحث آشکار شود. اما اگر در آن سخن واقعا مغالطه ای وجود نداشته باشدویا مخاطبان با نام مغالطات گوناگون آشنا نباشند،باید از استعمال لفظ مغالطه یا الفاظ مشابه آن اجتناب کرد.
زیرا همان تأثیرات نادرست روانی مذکور در اینجا نیز تکرار میشود،اگرچه نام این کتاب کتاب مغالطات است و کلمه رایجی که در تمام صفحات این کتاب بارها و بارها تکرار شده لفظ مغالطه است و نتیجه طبیعی مطالعه این کتاب حساسیت به گفتار و نوشتار دیگران برای تشخیص مغالطات گوناگون خواهد بود و پس از یافتن هر مغالطه شخص تمایل خواهد داشت که یافته خود را به طور صریح و با ذکر نام به اطلاع دیگران برساند،اما علیرغم وجود همه این نکات برای مصون ماندن از لغزش درتفکر در این توصیه می شودکه درمقام نقداندیشه های دیگران هرگز از لفظ مغالطه،سفسطه و غیره استفاده نشود.
حتی اگر شخصی به طور صریح مرتکب مغالطه شد ، به جای ذکر اینکه 'توفلان مغالطه را مرتکب شده ای'
فقط باید سعی کنیم که به صورت منطقی نشان دهیم که کجای سخن و استدلال او نادرست است از طرفی اگر کسی در نقد سخنان ما مرتکب مغالطه #اینکه_مغالطه_است شد، شیوه ی درست پاسخگویی این است که باید ازاو بخواهیم مقصودخود را توضیح دهد و نشان دهد که ما در کجای سخن خود مرتکب چنین مغالطه ای شده ایم.
https://www.group-telegram.com/es/mghlte.com
توضیح_شنیداری
BY مجلهی اینترنتی عصر روشنگری
Warning: Undefined variable $i in /var/www/group-telegram/post.php on line 260
Share with your friend now:
group-telegram.com/mghlte/626