Telegram Group Search
🔹 شروین حاجی‌پور مدیر روابط عمومی وزارت ارشاد نشده‌است

🔹در شبکه‌های اجتماعی شایعه‌ای نسبتا قدیمی مجددا دست به‌دست می‌شود که «شروین حاجی‌پور مدیر روابط عمومی وزارت ارشاد شده‌است.»

🔹این شایعه در ابتدا به‌صورت «طنز سیاسی» در اعتراض به انتصاب مدیر روابط عمومی دو وزارت‌خانه «راه و شهرسازی» و «بهداشت و درمان و آموزش پزشکی» از طرف گروه‌های موسوم به «ارزشی» تولید شد.

🔹مدتی بعد اما همین شایعه بی‌اساس تبدیل به دستمایه‌ای برای ادعای یک خبر جعلی شد.

🔹مدیر روابط عمومی وزارت ارشاد «نیکنام حسینی‌پور» است که از ۱۷ مهر ۱۴۰۳ این حکم این را دریافت کرده و تا زمان انتشار این گزارش در دی ۱۴۰۳، همچنان متصدی این سمت است.

🔹بنابراین فکت‌نامه به این ادعا که «شروین حاجی‌پور مدیر روابط عمومی وزارت ارشاد شد»، نشان «نادرست» می‌دهد.

👈 در فکت‌نامه بخوانید

👈 در تلگرام بخوانید

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
🔹 بشار اسد در زمان خروج از سوریه، با خود ۱۳۵ میلیارد دلار خارج نکرده است

🔹این روزها همزمان با سقوط دولت اسد، برخی از رسانه‌ها و کاربران شبکه‌های اجتماعی خبری را با این عنوان که «بشار اسد همزمان با خروج خود از سوریه ۱۳۵ میلیارد دلار با خود خارج کرده است» منتشر می‌کنند.

🔹منبع این خبر، اظهارنظر یک عضو سرویس امنیتی سوریه است. او نیز در صحبت‌های خود به بازه زمانی این انتقال اشاره نکرده است.

🔹گزارش‌های دیگری از جمله در فایننشال تایمز منتشر شده که می‌گوید اسد در سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ حدود ۲۵۰ میلیون دلار به روسیه منتقل کرده است.

🔹 ۱۳۵ میلیارد دلار، شش برابر تولید ناخالص داخلی سوریه در سال ۲۰۲۲ است.

🔹ضمن اینکه وزن خالص این تعداد اسکناس‌ بدون در نظر گرفتن وزن بسته‌بندی، ۱۳۵۰ تن است. برای این جابجایی، یک هواپیمای ترابری سی‌-۱۳۰ باید ۷۱ بار پرواز کند؛ با ۱۳۳۹ پالت که هر کدام ۱۱۲ بسته اسکناس صد دلاری دارد.

🔹بنابراین فکت‌نامه به این ادعا نشان «شاخ‌دار» می‌دهد.

👈 در فکت‌نامه بخوانید

👈 در تلگرام بخوانید

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
Audio
🎙 شام با ربات

🔹در قسمت ۱۹۴ پادکست هفتگی فکت‌نامه ابتدا به هزینه‌های اقتصادی حمایت جمهوری اسلامی ایران از حکومت بشار اسد می‌پردازیم و سپس دو ادعای مربوط به وضعیت حجاب در این روزهای سوریه را مرور می‌کنیم.

🔹در ادامه درباره ادعای ترور چند دانشمند در سوریه صحبت می‌کنیم و دلایل شاخ‌دار بودن آن‌ها را توضیح می‌دهیم.

🔹وضعیت شدت مصرف انرژی در ایران، موضوع دیگری است که در این اپیزود به آن پرداخته‌ایم.

🔹در پایان، از دو ادعایی صحبت کرده‌ایم که به ایلان ماسک نسبت داده شده بود؛ یکی دوست‌دختر رباتی او و دیگری، تولید گوشی تلفن همراه با برند تسلا؛ ادعاهایی که هیچکدام درست نیستند.

🎙 پادکست فکت‌نامه را از همه اپلیکیشن‌های دریافت پادکست بشنوید.

📣 هر هفته ساعت ۸ صبح جمعه به وقت تهران.

👈 در کست‌باکس بشنوید

👈 در اپل پادکست بشنوید

👈 در اسپاتیفای بشنوید

00:01:35 مقدمه
00:04:51 درباره هزینه‌ حمایت‌های ایران از حکومت اسد در سوریه
00:19:05 ابهام‌ها و دانسته‌ها درباره حجاب اجباری در سوریه
00:28:57 ویدیو نادرست درباره حجاب در مدارس سوریه
00:31:25 ادعای بی‌اساس ترور دانشمند شیمی سوری در دمشق
00:34:07 ادعای شاخ‌دار ترور دانشمندان زن سوری
00:38:56 شدت مصرف انرژی در ایران بالاست، اما ایران اول نیست
00:43:06 ادعای شاخ‌دار درباره دوست دختر رباتی ایلان ماسک
00:45:32 ادعای نادرست درباره عرضه گوشی تسلا تا پایان ۲۰۲۴
00:48:21 کامنت‌ها

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🔹 بررسی چند تصویر مربوط به تحولات اخیر سوریه

🔹چندی پیش همزمان با انتشار تصاویر معتبر از زندان صیدنایا در سوریه که هزاران مخالف بشار اسد در آن زندانی شده بودند، چند تصویر نادرست نیز منتشر شد که آنها را فکت‌چک کردیم. همچنین، ویدیوی منتسب به اعدام پسرعموی بشار اسد، مربوط به اعدام یک متهم به قتل بود و ارتباطی به تحولات اخیر نداشت.

👈 این ویدئوی اعدام، مربوط به بستگان بشار اسد نیست

👈 عکس ساختگی، ارتباطی با آزادی زندانیان در سوریه ندارد

👈 انتشار ویدئوی یک موزه در ویتنام به عنوان زندان سوریه

👈 مردی که به مزار فرزندانش می‌رود، ارتباطی با سوریه ندارد

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
🎙 واژه‌نامه دروغ‌پراکنی: «هیچ جای دنیا» مثل ایران آزادی نیست

🔹پادکست و مجموعه‌مقالات «واژه‌نامه دروغ‌پراکنی» به کلیدواژه‌هایی می‌پردازد که در گفتمان رسمی حکومت ایران برای انتشار ادعاهای بی‌مبنای خود استفاده می‌شود.

🔹این کلیدواژه‌ها طی چندین دهه به طور سیستماتیک از سوی مقامات ارشد و رسانه‌های دولتی ایران استفاده و به تدریج به بخشی جدایی‌ناپذیر از سازوکار انتشار اطلاعات نادرست در ایران تبدیل شده‌اند.

🔹در نتیجه این کلیدواژه‌ها نقش تعیین‌کننده‌ای در تبلیغ باورهای نادرست و غیرمستند در جامعه ایران داشته‌اند، تا جایی که نه تنها بر حامیان حکومت ایران، بلکه به‌طور غیرمستقیم بر ادبیات منتقدان و مخالفان نیز تأثیر گذاشته است.

🔹در دهمین قسمت این پادکست به کلیدواژه «در جهان بی‌مانند» می‌پردازیم که شاید بی‌ارتباط با موضوع قسمت قبلی یعنی «در تاریخ بی‌سابقه» نباشد.

🔹حکومت ایران نه‌تنها مدعی دستاوردهای «تاریخی» بی‌سابقه است، که دستاوردهای خود را «در سطح جهان» هم بی‌نظیر می‌داند.

🔹در تبلیغات این حکومت، جمهوری اسلامی از نظر آزادی، دموکراسی، حکومت قانون، استقلال دستگاه قضایی، امنیت و بسیاری از چیزهای دیگر، بین تمام کشورهای دنیا بی‌رقیب است.

🔹پادکست «واژه‌نامه دروغ‌پراکنی» به همراه مقاله مرتبط با آن، هر دو هفته یک‌بار چهارشنبه‌ها در پادگیرها و سایت فکت‌نامه منتشر خواهد شد.

👈 «واژه‌نامه دروغ‌پراکنی» را از همه اپلیکیشن‌های دریافت پادکست بشنوید.

👈 لینک مقاله در وبسایت فکت‌نامه

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
🎙 هزارداستان بودجه؛ قسمت پانزدهم - «قیر»

🔹در لایحه پیشنهادی دولت برای بودجه سال ۱۴۰۴ خبری از قیر رایگان نبود؛ اما نمایندگان مجلس، خودشان دست به کار شدند و بندی را به بودجه اضافه کردند که بر اساس آن دولت موظف می‌شود سال آینده نیز ۲۵ هزار میلیارد تومان، رانت قیر در اختیار برخی نهادها قرار دهد.

🔹ماجرای رانت قیر در یک دهه گذشته منجر به شکل‌گیری یکی از بزرگترین شبکه‌های فساد در ایران شده است.

🔹موضوع پانزدهمین قسمت پادکست هزارداستان بودجه، رانت، مافیا و فساد قیر است.

🔹هزارداستان بودجه، کار مشترک فکت‌نامه و رادیو فردا را در سایت رادیو فردا و پادگیرها دنبال کنید.

👈 در کست‌باکس بشنوید

👈 در سایت رادیو فردا بشنوید

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
📝 از مصوبه شورای عالی فضای مجازی درباره فیلترینگ چه می‌دانیم؟

🔹مطابق روال ماهانه چند سال اخیر در اولین سه‌شنبه هر ماه در سالن «شهید بهشتی» ساختمان ریاست جمهوری، روز ۴ دی ۱۴۰۳، صد و چهارمین جلسه شورای عالی فضای مجازی، بالاترین نهاد سیاست‌گذاری و حکمرانی اینترنت و شبکه در ایران برگزار شد.

🔹این جلسه از چند روز قبل در کانون توجه‌ها قرار گرفته‌بود زیرا افکار عمومی منتظر بودند سرانجام تصمیم نهایی حکومت جمهوری اسلامی ایران درباره یکی از وعده‌های انتخاباتی مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری اسلامی درباره «بازنگری سیاست‌های مسدودسازی» (رفع فیلترینگ) اعلام شود.

🔹در خبری که مهر منتشر کرد، بیش از ۳۰ اقدام تصویب شده در این جلسه را اعلام کرد که محتوای آن (به‌خصوص نکات مهم آن) تایید شد. اما هنوز متن اصلی منتشر نشده‌است. این مصوبه «بیشینه، اهداف، وضع موجود، بهینه‌سازی و اصلاح سازوکارهای سیاست مسدودسازی» یا به اصطلاح «مصوبه رفع فیلترینگ» نامیده می‌شود.

🔹تنها ۴ بند درباره فیلترینگ سرویس‌های اینترنتی خارجی است و ۲ بند درباره پوسته‌های حاکمیت‌پذیر است. غیر از گوگل پلی و واتس‌اپ که از فیلتر درآمده‌اند، یوتیوب و تلگرام (در صورت شکست مذاکرات) از طریق پوسته‌های حاکمیت‌پذیر امکان دسترسی خواهند داشت. فعلا (مرحله دوم) مذاکره با سکوهای خارجی ترجیحا جدید مد نظر است و بازگشایی سایر سکوها (یوتیوب، توییتر و …) به آینده دور محول شده (اقدام آخر).

🔹اینترنت اقشار یا اینترنت طبقاتی که با نام‌های وی‌پی‌ان قانونی و فیلترینگ غیرهمسان هم شناخته می‌شود، یعنی سیستمی که دسترسی به شبکه را برحسب پروفایل افراد محدود می‌کند و صراحتا ناقض حقوق بشر است، نیز بار دیگر تصویب شد.

🔹موارد دیگری هم تصویب شده که برخی مستقیما و برخی با توجه به سابقه حکمرانی جمهوری اسلامی ایران در فضای مجازی، باعث محدودیت بیشتر اینترنت می‌شود: متناسب‌سازی برخورد با مصادیق محتوای مجرمانه، قانون مسئولیت سکوها، افزایش کیفیت سامانه‌های فیلترینگ، مقابله موثر با فیلترشکن‌ها، جرم‌انگاری ابزارهای حاکمیت‌گریز، مالیات بر درآمد شهروندان از فعالیتشان در سکوهای خارجی و شدت عمل قضایی در برخورد با تخلفات کاربران در سکوهای خارجی.

🔹و موارد کلی و تقریبا تکراری با وجود مصوبات مشابه در شورای عالی فضای مجازی یا سایر نهادها هم در بین این اقدامات ذکرشده، دیده می‌شود: مقابله با اخبار جعلی، نسخه‌نویسی،‌ تحریم‌شکن، امنیت خانواده، قانون مالکیت فکری.

👈 در فکت‌نامه بخوانید

👈 در تلگرام بخوانید

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
ادعای خامنه‌ای درباره نیروهای نیابتی

🔹روز یکشنبه دوم دی ۱۴۰۳، سیدعلی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران که در جمع مداحان صحبت می‌کرد مدعی شد: «جمهوری اسلامی نیروی نیابتی ندارد».

🔹او صراحتا گفت که «[انصارالله] یمن، حزب‌الله [لبنان]؛ حماس و جهاد [در غزه] … اینها نیابت از ما ندارند» و به دلایل ایمانی می‌جنگند.

در سال‌های گذشته، شواهد غیرقابل انکاری از حمایت‌های سیاسی، نظامی، مالی، لجستیکی و … از چند گروه خاص نظامی در کشورهای عراق و سوریه و لبنان و فلسطین و یمن در برابر افکار عمومی قرار گرفته که این ادعای رهبر جمهوری اسلامی را غیرقابل پذیرش می‌کند.

🔹رهبران و سران این گروه‌ها (حسن نصرالله، عبدالملک حوثی)، فرماندهان سپاه (سردار رشید، سردار نوعی‌اقدم) و به‌خصوص اعضای نیروی قدس و مقامات حکومتی جمهوری اسلامی بارها درباره این حمایت‌ها گفته‌اند.

🔹مقامات حکومتی این کشورها بارها درباره دخالت مستقیم نیروهای جمهوری اسلامی در سازماندهی این گروه‌ها هشدار داده‌اند (لبنان و عراق).

🔹شواهد قابل راستی‌آزمایی که در گزارش‌های موسسات تحقیقاتی با گرایش‌های سیاسی مختلف درج شده، نشان می‌دهد این گروه‌ها، نقش نیروی نیابتی جمهوری اسلامی را دارند.

🔹محموله‌های نظامی توقیف‌شده، یا بقایای تسلیحات به‌کار رفته از این گروه‌ها انطباق خوبی با محصولات ایرانی دارد و قابل راستی آزمایی است.

🔹بنابراین براساس شواهد غیرقابل انکار و قابل راستی‌آزمایی که حاصل ده‌ها سال مطالعه محققان است، و همچنین اعترافات صریح مقامات جمهوری اسلامی،‌ ادعای سیدعلی خامنه‌ای از فکت‌نامه نشان «شاخ‌دار» می‌گیرد.

👈 در فکت‌نامه بخوانید

👈 در تلگرام بخوانید

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
🎙 مثلث برمودا

🔹دسامبر ۱۹۴۵، پنج فروند بمب‌افکن نیروی دریایی آمریکا برای انجام یک ماموریت آموزشی از پیش تمرین‌شده، از پایگاهی در فلوریدا پرواز کردند اما ساعتی بعد ناپدید شدند و هرگز پیدا نشدند.

🔹«پرواز ۱۹»، نه اولین، اما شاید یکی از مهمترین کلیدواژه‌ها در قصه «مثلث برمودا» است.

🔹این مورد و موارد دیگری در طول یک بازه زمانی طولانی، باعث شد تا مدت‌ها نام مثلث برمودا بر سر زبان‌ها بیفتد.

🔹اما ادعاها درباره مرموز و گاه فرازمینی بودنِ برمودا چقدر واقعیت دارد؟ چرا بعد از سال‌ها به حاشیه رفتن این موضوع، دوباره در سال‌های اخیر حرف آن به میان آمد؟ اصلا این مثلث کجاست، چه وسعتی دارد و تحقیقات علمی درباره آن چه می‌گویند؟

🔹داستان مثلث برمودا، پاسخ این سوالات و روایت‌ها و تئوری‌ها درباره آن را در قسمت ۱۹۵ پادکست فکت‌نامه بشنوید.

🔹این یکی از اپیزودهای ویژه فکت‌نامه است که به جای پادکست‌های هفتگی منتشر کرده‌ایم.

🎙 پادکست فکت‌نامه را از همه اپلیکیشن‌های دریافت پادکست بشنوید.

📣 هر هفته ساعت ۸ صبح جمعه به وقت تهران.

👈 در کست‌باکس بشنوید

👈 در اپل پادکست بشنوید

👈 در اسپاتیفای بشنوید

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
Audio
🎙 مثلث برمودا

🔹دسامبر ۱۹۴۵، پنج فروند بمب‌افکن نیروی دریایی آمریکا برای انجام یک ماموریت آموزشی از پیش تمرین‌شده، از پایگاهی در فلوریدا پرواز کردند اما ساعتی بعد ناپدید شدند و هرگز پیدا نشدند.

🔹«پرواز ۱۹»، نه اولین، اما شاید یکی از مهمترین کلیدواژه‌ها در قصه «مثلث برمودا» است.

🔹این مورد و موارد دیگری در طول یک بازه زمانی طولانی، باعث شد تا مدت‌ها نام مثلث برمودا بر سر زبان‌ها بیفتد.

🔹اما ادعاها درباره مرموز و گاه فرازمینی بودنِ برمودا چقدر واقعیت دارد؟ چرا بعد از سال‌ها به حاشیه رفتن این موضوع، دوباره در سال‌های اخیر حرف آن به میان آمد؟ اصلا این مثلث کجاست، چه وسعتی دارد و تحقیقات علمی درباره آن چه می‌گویند؟

🔹داستان مثلث برمودا، پاسخ این سوالات و روایت‌ها و تئوری‌ها درباره آن را در قسمت ۱۹۵ پادکست فکت‌نامه بشنوید.

🔹این یکی از اپیزودهای ویژه فکت‌نامه است که به جای پادکست‌های هفتگی منتشر کرده‌ایم.

🎙 پادکست فکت‌نامه را از همه اپلیکیشن‌های دریافت پادکست بشنوید.

📣 هر هفته ساعت ۸ صبح جمعه به وقت تهران.

👈 در کست‌باکس بشنوید

👈 در اپل پادکست بشنوید

👈 در اسپاتیفای بشنوید

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
📝 رازهای منطقه اسرارآمیز مثلث برمودا

🔹سال‌هاست «مثلث برمودا» یکی از موضوعات جذاب علاقه‌مندان حوزه‌های فراطبیعی است؛ منطقه‌ای در غرب اقیانوس آتلانتیک شمالی که مرزهای دقیق جغرافیایی یا قراردادی ندارد، اما بسیار وسیع است.

🔹در مقاله‌ای، ضمن بررسی گوشه‌ای از حوادث تاریخی مشهور در این منطقه که با ناپدید شدن کشتی‌ها و هواپیماها و سرنشینان آنها همراه بوده، مدارک و شواهد شش نظریه درباره منشاء رازهای آن را بررسی کرده‌ایم.

🔹فناوری‌های فراموش‌شده تمدن گمشده آتلانتیس، ابرنهان‌جانداران اعماق اقیانوس آتلانتیک، حضور و فعالیت فرازمینی‌ها، علوم حاشیه‌ای (تونل در فضا-زمان و آثار کوانتومی)، آزمایش‌های مخفی نظامی و فعالیت‌های اقلیمی، جغرافیایی و طبیعی از جمله اصلی‌ترین توجیهات و دلایلی است که علاقه‌مندان این موضوع در نیم قرن گذشته برای اسرار مثلث برمودا مطرح کرده‌اند.

🔹با این‌حال، غیر از گزینه آخر یعنی فعالیت‌های طبیعی و اقلیمی، سایر گزینه‌ها تقریبا غیرممکن یا با احتمالی نزدیک به صفر هستند.

🔹این فعالیت‌ها در آن منطقه که مستعد بروز طوفان‌ها و امواج شدید است و عواملی مانند آزاد شدن گاز متان از کف دریا می‌تواند باعث کاهش لحظه‌ای چگالی آب با ایجاد حباب‌های بزرگ و غرق شدن ناگهانی کشتی‌ها شود.

🔹وجود جریان شدید گلف‌استریم در این منطقه می‌تواند بقایای کشتی یا هواپیما را به سرعت، از محدوده قابل انتظار برای جستجو دور کرده و به سمت دیگر اقیانوس ببرد.

🔹بسیاری از ادعاها درباره اسرارآمیز بودن پیرامون مثلث برمودا بر پایه شواهد ناکافی و اطلاعات نادرست شکل گرفته‌اند، در حالی که توضیحات علمی و طبیعی می‌توانند بسیاری از ناپدید شدن‌ها را توجیه کنند.

👈 در فکت‌نامه بخوانید

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
ادعاهای شاخ‌دار ترور دانشمندان سوری به دست اسرائیل

🔹برخی رسانه‌های داخل ایران ادعا کرده بودند اسرائیل چند دانشمند سوری را ترور کرده است. «حمدی اسماعیل ندی»، «شادية حبال» و «زهرا الحمصية» نام‌هایی است که برای این افراد ذکر شده است. دو نفر اول، هم در سوریه نیستند و هم زنده‌اند؛ نفر سوم نیز یک نام ساختگی است و هر سه ادعا شاخ‌دار هستند.

👈 در فکت‌نامه بخوانید

👈 در تلگرام بخوانید

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
Audio
🎙 هزارداستان بودجه؛ قسمت پانزدهم - «قیر»

🔹در لایحه پیشنهادی دولت برای بودجه سال ۱۴۰۴ خبری از قیر رایگان نبود؛ اما نمایندگان مجلس، خودشان دست به کار شدند و بندی را به بودجه اضافه کردند که بر اساس آن دولت موظف می‌شود سال آینده نیز ۲۵ هزار میلیارد تومان، رانت قیر در اختیار برخی نهادها قرار دهد.

🔹ماجرای رانت قیر در یک دهه گذشته منجر به شکل‌گیری یکی از بزرگترین شبکه‌های فساد در ایران شده است.

🔹موضوع پانزدهمین قسمت پادکست هزارداستان بودجه، رانت، مافیا و فساد قیر است.

🔹این قسمت پادکست یک هفته قبل در رادیوفردا و کانال هزارداستان بودجه در کست‌باکس منتشر شد و حالا در اکانت‌های فکت‌نامه نیز در دسترس است.

👈 در کست‌باکس بشنوید

👈 در سایت رادیو فردا بشنوید

👈در کست‌باکس فکت‌نامه بشنوید

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
درمان بیماری ویروسی جدید با ختمی و پنیرک و آبلیمو

🔹کاربری به نام «طبیب محمدی» در اینستاگرام مدعی شده برای درمان بیماری ویروسی جدیدی که از آبان‌ماه شایع شده، از ترکیب جوشانده «ختمی و پنیرک با آبلیمو» استفاده کرده و این بیماری را در ۲۴ساعت درمان کرده‌است.

🔹شبه‌علم «طب مزاجی» مدعیست، تعادل مزاج‌ها یا چهار طبع «سردی، گرمی، خشکی و رطوبت» به سلامت و عدم تعادل‌شان به بیماری منجر می‌شود. این ادعاها ترکیبی از نقل قول‌هایی از یونان باستان و قرون وسطی است و اکنون منسوخ شده‌است.

🔹واژه «گرمی» که در طب مزاجی به‌کار می‌رود، تعریف دقیق و درستی ندارد و مدعیان شبه‌علم طب سنتی، هیچ معیاری ارائه نمی‌دهند که براسان اساس بتوان پیش‌بینی کرد که چه ترکیبی گرمی است و چه ترکیبی سردی است. حتی در بعضی موارد همدیگر را نقض می‌کنند.

🔹واژه «گرما» یا حرارت که در دانش ترمودینامیک استفاده می‌شود، معنی دقیقی دارد و می‌توان آن را اندازه‌گرفت و با واحد ژول یا کالری، به‌طور دقیق با عدد بیان کرد.

🔹عبارت «اکسیژن می‌سوزد» غلط است. بلکه مواد دیگر با اکسیژن ترکیب شده و اکسید می‌شوند. اکسیژن خودش نمی‌سوزد. بلکه مواد دیگر (مواد سوختنی) هستند که با اکسیژن ترکیب شده و می‌سوزند.

🔹«گرمی کبد» در طب سنتی کاملا با «گرما» که در ترمودینامیک استفاده می‌شود متفاوت است و این دو، به هم هیچ ربطی ندارند.

🔹سرفه خشک ربطی به گرما (یا گرمی) در کبد ندارد و این ادعا بی‌اساس است و هیچ منبعی معتبری آن را تایید نمی‌کند.

🔹در هیچ منبع پزشکی، هیچ ادعای معتبر و تایید شده‌‌ای درباره اثر جوشانده ختمی و پنیرک و ترکیب آن با لیمو یا آبلیمو وجود ندارد و این ادعا بی‌اساس است.

🔹از اواخر مهرماه خبر انتشار سویه جدیدی به نام XEC از ویروس کرونا منتشر شد که «از حیث انتقال تواناتر» است و ممکن است در زمستان ۱۴۰۳ این سویه به زیرگونه غالب ویروس کرونا در جهان تبدیل شود.

🔹بنابراین در مجموع فکت‌نامه به ادعای «درمان ویروس جدید با ختمی و پنیرک و آبلیمو» نشان «شاخ‌دار» می‌دهد.

👈 در فکت‌نامه بخوانید

👈 در تلگرام بخوانید

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
پخش مجدد شایعه قدیمی کشف دایناسور در سبلان

🔹خبر جنجالی و نادرست «کشف جسد دایناسور» در روستای آقبلاغ، از توابع بخش مرکزی شهرستان مشگین‌شهر در استان اردبیل را نخستین‌بار خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۰ منتشر کرد.

🔹چند روز بعد مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اردبیل، علی حمیدی رزی اعلام کرد: «با بررسی‌هایی که کارشناسان این سازمان بر روی جسد یافته‌شده انجام دادند، مشخص شد آن حیوان از خانواده سگ‌سانان و از گونه روباه بوده است.»

🔹می‌دانیم که فسیل با لاشه، بسیار متفاوت است. هرچند فسیل‌ها باقی‌مانده بدن حیوانات هستند، اما تنها شکل و ظاهر گذشته خود را زیر فشار حفظ کرده‌اند و ترکیب شیمیایی آنها به‌طور کامل تغییر کرده و به عبارت بهتر تبدیل به سنگ رسوبی شده‌اند.

🔹لاشه، باقی‌مانده اجزای بدن حیوان در حال پوسیده‌شدن است و بافتی آلی است. عمر لاشه نمی‌تواند در شرایط عادی بیشتر از چند ماه باشد.

🔹دلایل اینکه از روی تصویر می‌توان گفت این لاشه از «تیره سگان» است، عبارتند از: شکل منحصر به فرد جمجمه، پوزه، دندان‌های ناجور، استخوان پس‌سری و قوس جمجمه و استخوان‌بندی فک متناسب با رژیم غذایی گوشتخواری، استخوان‌های گونه‌ای، استخوان‌های کف‌دست، آرنج (زند زیرین و زند زبرین) و …

🔹ابتدا تصور شد با یک لاشه کامل مواجه هستند و سعی کرده بودند بدون توجه به جزئیات، تنها براساس ظاهر و شکل بقایای جسد، آن را به موجودی شبیه دایناسور نسبت دهند. اما واقعیت این بود که این یک جسد کامل نبوده در حین پوسیدگی، حیوانات دیگری آن را قبلا دریده بوده‌اند برای همین شکلش تغییر کرده‌بود.

🔹بنابراین فکت‌نامه به ادعای منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی با عنوان «کشف دایناسور در دامنه کوه سبلان» نشان «شاخ‌دار» می‌دهد.

👈 در فکت‌نامه بخوانید

👈 در تلگرام بخوانید

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
🎙 فکت‌نامه از نگاه مخاطب

🔹اواسط مرداد امسال طی چند روز از مخاطبان خواستیم تا در نظرخواهی آنلاین فکت‌نامه شرکت کنند و در نهایت ۱۱۴۸ نفر به پرسش‌های ما پاسخ دادند.

🔹نتایج این نظرسنجی، تصویری کلی از مخاطبان و نظرات آنها درباره محتوای فکت‌نامه از جمله درستی‌سنجی‌ها و مستندها را برای ما ترسیم می‌کند و نقاط قوت و ضعف بیشتری را برای ما آشکار می‌سازد.

🔹این جمعه، قسمت ۱۹۶ پادکست فکت‌نامه به بررسی آمارهای استخراج‌شده از نتایج این نظرخواهی و مرور پاسخ‌های مخاطبان به پرسش‌های آن اختصاص دارد.

🎙 پادکست فکت‌نامه را از همه اپلیکیشن‌های دریافت پادکست بشنوید.

📣 هر هفته ساعت ۸ صبح جمعه به وقت تهران.

👈 در کست‌باکس بشنوید

👈 در اپل پادکست بشنوید

👈 در اسپاتیفای بشنوید

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
🔹 خبر نادرست ابتلای نتانیاهو به سرطان پروستات

🔹در رسانه‌های داخلی و شبکه‌های اجتماعی خبری دست به دست می‌شود که مدعی است شبکه ۱۲ اسرائیل اعلام کرده بنیامین نتانیاهو به سرطان مبتلا شده است.

🔹نتانیاهو روز ۲۹ دسامبر ۲۰۲۴ (۹ دی ۱۴۰۳) در بیمارستانی در اورشلیم تحت عمل جراحی پروستات قرار گرفت.

🔹رئیس بخش ارولوژی بیمارستان هاداسا، پروفسور اوفر گفریت، گفته که عمل او «طبق برنامه پیش رفت» و نشانه‌ای از بدخیمی یا سرطان وجود ندارد.

🔹دفتر نخست‌وزیر اسرائیل گفته که دلیل این عمل جراحی «بزرگ شدن خوش‌خیم پروستات» بوده است.

🔹با این توضیحات فکت‌نامه به خبر «ابتلای نخست‌وزیر اسرائیل به سرطان پروستات به نقل از شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل» نشان نادرست می‌دهد.

👈 در فکت‌نامه بخوانید

👈 در تلگرام بخوانید

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
2025/01/25 05:12:51
Back to Top
HTML Embed Code: