group-telegram.com/AndishehSUT/78
Last Update:
«تمامیتخواهی (Totalitarianism)»
#یادداشت
هانا آرنت از مهمترین اندیشمندان قرن معاصر است. او از یهودیان ساکن آلمان بود و در دانشگاه در رشتۀ فلسفه تحصیل کرد. از میان اساتید نامآشنای آرنت میتوان به مارتین هایدگر اشاره کرد.
با ظهور و قدرت گرفتن نازیسم و آدولف هیتلر، آرنت ناچار به مهاجرت به ایالات متحده شد و آنجا به پژوهشهای خود ادامه داد. از ایدههای معروف آرنت میتوان به «توتالیتاریسم» و «ابتذال شر» اشاره کرد.
آرنت در اثر خود با نام تمامیتخواهی دو نوع حکومت خودکامه و استبدادی را از هم تفکیک میکند:
۱. استبداد کهن (Classic):
در این ساختار حکومت، یک حاکم قادر و مطلقه (Tyrant) با گروهی از یاران و همپیمانان خود دست به انجام افعالی میزند که در راستای منافع شخصی و گسترش سیطرۀ نفوذ و قلمرو حکمرانی وی باشد. در استبداد کهن تمامی امور متّکی به فعل شخص حاکم است. این نوع حکومت به کارگاهی کوچک میماند که تعداد اندکی از کارگران در آن شاغلند و در مدیریت انحصاری مالک آن قرار دارد.
۲. حکومت تمامیتخواه (Totalitarian):
این نوع حکومت منحصر به دنیای مدرن است و تمامی امور در آن به صورت سیستمی منسجم و کارآمد درآمده است که مداوم در حال اجرا و بهینهسازی فرآیندهاست. این نظام میتواند توسط فرد یا افرادی مدیریت شود، امّا دیگر موجودیت آن به شخص حاکم گره نخوردهاست. همراه با گذر زمان، کارگاههای خرد استبداد مبدّل به کارخانههای عظیم با کارگران فراوان شدهاند و به حکومتهای تمامیتخواه بدل گشتهاند. کارگران تنها به اوامر و دستورالعملهایی که با جزئیات کامل قانونمند شدهاند، عمل میکنند و دیگر هیچگونه تفکّر و تأملی در فرآیند اجرای آنها ندارند. از همین رهگذر، سیاستمداران کارخانه را با استخدام افراد کارا و مجرب به ابرماشینی بزرگ همراه با چرخدندههای انسانی تبدیل میکنند و به وسیلۀ تمامی ابزارهایی که دنیای مدرن در اختیار آنها نهاده است، حکومتی تمامیتخواه (Totalitarian) بنا مینهند که میتواند در تمامی امور زندگی مردم و کارگزاران خود دخالت کند.
✍ شایان مرادی
🆔 @AndishehSUT
BY واحد اندیشه و مطالعات انجمن اسلامی شریف
Warning: Undefined variable $i in /var/www/group-telegram/post.php on line 260
Share with your friend now:
group-telegram.com/AndishehSUT/78