Telegram Group Search
🔶 نشست نقد کتاب «دین و اخلاق محیط زیست، از تعارض تا اجماع هم‌پوش» برنده جایزه کتاب سال مهندس مهدی بازرگان، با سخنرانی دکتر ابوالقاسم فنایی استاد دانشگاه مفید، از سوی انجمن اسلامی مهندسین برگزار شد.

@Bonyadbazargan
IAIE دکتر فنایی 25-07-1403
انجمن اسلامی مهندسین
🔶 فایل صوتی نشست نقد کتاب
دین و اخلاقِ محیط زیست
(دین و اخلاق محیط زیست ، از تعارض تا اجماع هم پوش)

📌 سخنران : دکتر ابوالقاسم فنایی

ناقدین :
دکتر سید علیرضا بهشتی
دکتر سید علی محمودی

@Bonyadbazargan
Audio
🔶 پادکست «توحید، طبیعت، تکامل»

🔷 برگفته از مجموعه آثار ( ۷) مهندس مهدی بازرگان

✍️ خلاصه متن و گوینده: علی ملک‌پور

📌 بخشی از متن: برای تمدن و تکامل، هزاران تعریف و توصیف داده‌اند؛ ولی چکیده همه آنها را به لحاظ خط مشی و نتیجه حاصله، به معنای تجمع سازمان یافته و خروج انسان‌ها از اسارت طبیعت دانسته‌اند. یا احراز استقلال و عصیان علیه طبیعت، از طریق اتحاد بین خود، برای استفاده، تسلط و تسخیر طبیعت و سپس ابتکار و اختراع برای بی‌نیازی هر چه بیشتر از آن و بالاخره خلاقیت....

@Bonyadbazargan
🔸تجربیات بیش از ۶ دهه زندگی پربار شادروان مهندس علی‌اکبرطاهری

✍️ محمد توسلی

🔹متن سخنرانی به مناسبت یادبود شادروان مهندس علی اکبر طاهری قزوینی


📌شادروان مهندس علی‌اکبر طاهری قزوینی (١٣١١-١۴٠٣) با اعمال خود محشور است و ما هم با اعمال خود محشور خواهیم بود. ضمن سپاسگزاری از خانواده محترم مرحوم مهندس طاهری برای برگزاری این برنامه یادبود، طبق این آموزه قرآنی مخاطب این برنامه در درجه اول خود ما هستیم که از تجربیات زندگی پربار آن درگذشته در زندگی خودمان بهره بگیریم.

📌تجربیات بیش از ۶ دهه زندگی پربار شادروان مهندس علی‌اکبرطاهری در عرصه های مختلف حرفه ای، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی و همچنین خصوصیات اخلاقی، ایمانی و منش او به ویژه در باره پژوهش‌های ارزشمند قرآنی که در اثر ماندگار «قرآن مبین» او تبلور دارد

📌مهندس طاهری ورودی سال ١٣٣٢ دانشکده فنی دانشگاه تهران در رشته مهندسی معدن هستند. چهار سال دوران تحصیل او تا سال ١٣٣۶ هم به لحاظ فضای سیاسی و هم از نظر شکل‌گیری شخصیت فرهنگی و اجتماعی او بسیار قابل توجه است. در سال ٣٢ پس از کودتای ٢٨ مرداد فضای جامعه و به ویژه دانشگاه تهران کاملا متفاوت است. در ١۶ آذر برای استقبال از ریچارد نیکسون معاون رئیس جمهور آمریکا که نقش اصلی را در این کودتا داشت؛قربانی کردن و شهادت سه تن از دانشجویان به این مناسبت برنامه ریزی می شود. مهندس طاهری شاهد این رخداد بود و تفصیل آن را شهید دکتر مصطفی چمران در سال ۴١ به این مناسبت قلمی کردند که به دفعات منتشر شده است.

📌بدون تردید خدمات مهندس طاهری با همکاری هیات مدیره، شامل آقایان مهندس معین فر، مهندس کتیرایی ، مهندس صباغیان و حاج آقا مصلحی، خدمات مهندس طاهری در جایگاه مدیریت عامل کارآموز در مدیریت احداث و تجهیز ساختمان هنرستان همت و ایجاد کارگاه ها و لوازم رشته های مختلف هنرستان و بهره برداری از آنها که تا کنون نقش موثری در آموزش فنی و حرفه‌ای و تربیت هنرجویان داشته، قابل تقدیر می‌باشد.

@Bonyadbazargan

📎متن کامل سخنرانی را در لینک زیر مطالعه فرمایید:
https://telegra.ph/NAI-10-19
🔶کتاب خوانی‌های مهندس بازرگان در ماشین

📌 ما کتابخانه‌ بزرگی نداشتیم، چون پدرم وقتی کتابی را می‌خواند بلافاصله آن را به کسی می‌بخشید. فقط کتابخانه‌ کوچکی داشت و کتاب‌هایی را که در حال مطالعه داشت آن‌جا می‌گذاشت. کتاب زیاد می‌خواند. پدرم از لحظاتش واقعا درست استفاده می‌کرد و مثلاً در فاصله‌ خانه تا مجلس یا رفتن به نهضت آزادی برای جلسه، بین راه مطالعه می‌کرد. یک‌بار حجم زیادی کتاب گوشه‌ اتاقش بود و وقتی گفتم این کتاب‌ها چیه؟ گفت این‌ها کتاب‌هایی است که اخیراً در ماشین خوانده‌ام. یعنی در فواصل کوتاه وقتی راننده او را به جایی می برد کتاب می‌خواند.

🔷 از متن «نوش‌ و نوشت» با محمد نوید بازرگان. منتشر شده در ماهنامه اندیشه پویا ۹۲

@Bonyadbazargan
🔶 پاسخ امام حسن مجتبی(ع) به حُجر درباره علت ‎صلح با معاویه:

«دیدم اکثر مردم طالب صلح هستند و از ‎جنگ بیزارند و از سویی دوست نداشتم آنها را بر چیزی[جنگ] مجبور کنم که آن را دوست ندارند، برای حفظ جان شیعیانم از جنگ کناره گرفتم.»

🔷 (اخبار الطوال دینوری، ص۲۲۰)

@bazargan1

@Bonyadbazargan
🔸اسراییل: نه ملت؛ نه کشور و نه دولت

🔹درباره ماهیت رژیم حاکم بر اسراییل و تاثیری که بر فضای بحرانی خاورمیانه بر جای گذاشته است.
 
✍️مهدی معتمدی‌مهر
 
🔹منبع: هفته‌نامه صدا، شماره ۲۰۵ مورخ ۵ آبان ۱۴۰۳


 
📌تنها عنصری که در تعریف مفهوم ملت، کارساز است و می‌تواند ضمن استقرار صلح و سازگاری میان توده‌های مردم و جمیع ساکنان هر سرزمین، مانع از بروز واگرایی‌های حاد اجتماعی و فروپاشی سرزمینی شود و از ترویج و فراگیری هرگونه خشونت و تبعیض ساختاری چه در عرصه ملی و چه در تراز بین‌المللی پیشگیری کند، «پیوند مشترک تاریخی» است.
 
📌نظریه‌پردازان، مدافعان و مبلغان صهیونیسم، جز اتکا بر آمیزه‌ای مبهم و وهم‌آلود از کتاب مقدس که راویِ کوچ دودمان اساطیری یعقوب از مصر به کنعان است، قادر به ارایه هیچ سند متقن تاریخی برای اثبات سرزمین فلسطین به مثابه «زادگاه یهودیان» نیستند. قرآن کریم به‌روشنی و از سر دقت، از این حکایات با عنوان «قصص» یاد می‌کند و همین تعبیر شفاف و صریح، دلالت بر وجود حقایقی کلان و متعالی دارد که نباید به گزاره‌های تاریخی تنزل داده شوند. یافته‌های دیرینه‌شناسی یا مکتوبات معتبر تاریخی برجا مانده از آن دوران نیز، هرگز موید روایتی نامخدوش و قابل اعتماد از آن‌چه صهیونیست‌ها ادعا می‌کنند، نبوده است.
 

📌تعیین «مرز» مهم‌ترین نشانه‌گر هر سرزمینی است که ابعاد آن را مشخص می‌کند. تعیین محدوده‌ای تحت عنوان اسراییل، حتی امروز هم برای زمامداران تل‌آویو ناشناخته است. این ابهام، افزون بر نقض قاعده پذیرفته شده «استاتسکو» در حقوق بین‌الملل و علاوه بر تاثیری که بر فزایندگی سیاست‌گذاری‌های توسعه‌طلبانه ارضی حاکمان اسراییل داشته و در نهایت، به تداوم وحشتِ بی‌پایان انجامیده و مانع از تحقق صلح پایدار شده است، دلیلی جز فقدان هرگونه سابقه تاریخی پیرامون روایتِ جعلی «زادگاه یهود» ندارد.
 
📌 «سازمان سیاسی جامعه [دولت در معنای عام] متشکل از ملت، سرزمین و حکومت در چارچوب مرزهای معین سرزمینی است. اگر یکی از این عناصر در میان نباشد، دولت به وجود نمی‌آید.» اسراییل، فاقد هر سه عنصر است. از این رو، بنا بر معیارهای حقوق سیاسی و قواعد حقوق بین‌الملل عمومی، نمی‌توان اسراییل را در تراز یک دولت ملی قلمداد کرد. با این همه، اسراییل یک واقعیت است که موجودیت خود را از قدرت می‌گیرد و این قدرت، البته نه وابسته به اصول دمکراتیک و حاکمیت اکثریت است و نه متعهد به ارزش‌های حقوق بشری.
 
📌در ایران پس از انقلاب اسلامی نیز، گروهی بر این نظر بوده و هستند که «امت‌گرایی» را به جای «ملت‌گرایی» بنشانند و عبارت «ایرانِ اسلامی» را جایگزین «ایران» سازند. تاکید اصل اول قانون اساسی مبنی بر آن که نام این کشور بدون هیچ پسوند و ابهامی «ایران» است و نه «ایرانِ اسلامی» اگرچه نتوانست جلوی نفوذ و نقش‌آفرینی این جریان سیاسی و ایدئولوژیک را بگیرد که حامی نظریه «صدور انقلاب» و خواهان استقرار حکومتی خلافت‌گونه و متعارض و متنافی با «جمهوری‌» بود، اما در هر حال مانع از رسمیت یافتن این دیدگاه بنیادینِ بنیادگرایانه شد. 

📌اگرچه تردیدی نیست که آزادسازی گروگان‌های اسراییلی که در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ به اسارت حماس درآمدند، آتش این جنگ را خاموش نمی‌کند و نتانیاهو همچنان، خود را نیازمند به ادامه جنگ غزه و گسترش آن در ابعادی می‌بیند که پای آمریکا را هم به این معرکه بکشاند، اما اقداماتی از این دست، تا حدودی ابتکار عمل نتانیاهو را محدود خواهد کرد و می‌تواند به بسیج هرچه بیش از پیشِ افکار عمومی مردم جهان علیه موجودیت و نه فقط حاکمیت اسراییل منتهی ‌شود. این اقدام سازنده از ظرفیت به راه‌انداختن موجی از همبستگیِ جنبش‌های اعتراضیِ ضدجنگ در سراسر جهان و برانگیختنِ کانون‌های موثر و سرنوشت‌ساز برخوردار است.

@Bonyadbazargan

📎متن کامل یادداشت را در لینک زیر مطالعه فرمایید:
https://telegra.ph/NAI-10-26-4
🔶 نگاهی به کتاب «دموكراسی يا حقيقت» نوشته علی میرسپاسی


✍️ الهه اسد‌پور

🔷 کانال تلگرامی بنیاد فرهنگی مهندس بازرگان در ادامه معرفی کتاب‌ها و مقالاتی که به شناخت بهتر استبداد و دموکراسی کمک می‌کنند، در این مطلب به معرفی کتاب «دموكراسی يا حقيقت»، نوشته علی میرسپاسی و منتشر شده از سوی انتشارات طرح نو می‌پردازد.

📌 علی ميرسپاسی استاد جامعه شناسی و رئيس مركز مطالعات ايران‌شناسی دانشگاه نيويورك، در کتاب «دموكراسی يا حقيقت» محوريت مطالعات خود را مدرينته و دموكراسی در ايران قرار داده است. او در این کتاب به روشنی به دنبال پاسخ و راه‌حلی برای گذار ايران به دموكراسی و رسيدن به «جامعه‌ای نيك» است.

📌 مباحث مطرح شده در كتاب «دموكراسی يا حقيقت» را می‌توان در سه كلمه‎ حياتی و اصلی خلاصه كرد و گام به گام به آن‌ها پرداخت. سه كلمه‌ای كه مثلثی راهنما و روشن برای روشنفكری ايران محسوب می‌گردد: تاريخ، فرهنگ و تسامح. او پيش از هر چيزی هشداری عمل‌گرايانه در باب «شناخت فرهنگ» را مطرح می‌كند. به راستی چگونه می‌توان به شناخت درست و تا حدودی كامل از فرهنگ موطن خود رسيد؟

📌علی ميرسپاسی معتقد است برای شناخت بهتر فرهنگ خود، بايد از آن فاصله بگيريم. از دريچه چشم ديگران به آن نگاه كنيم و با نزديكی به فرهنگ غيرخودی، به شناخت فرهنگ دست‌ يابيم. در روند شناخت هر فرهنگی، بايد اين مهم را در نظر داشته باشيم كه اساس فرهنگ با ايستايی و غيرقابل تغيير بودن در تضاد است. او معتقد است همان‌لحظه‌ای كه برای فرهنگ خود، هويت و اصالتی غيرقابل تغيير و بدون تعامل در نظر گرفته‌ايم، اولين سنگ را جلوی تحقق دموكراسی انداخته‌ايم. از اين رو نيك است فرهنگ ايران را گاهی از دريچه‌ چشم ديگران ببينيم و بشناسيم و آن را پديده‌ای دائما در حال تغيير و تحول بدانيم، تا بتوانيم با برطرف كردن كاستی‌ها، مسير نيل به دموكراسی را هموار سازيم.

📌جامعه‌ ايرانی در راه دشوار رسيدن به آزادی و دموكراسی، مخاطرات و موانع فراوانی را پيش روی خود می‌بيند كه يكی از شاخص‌ترين و مهمترين آنها از ديد نگارنده‌ كتاب، اسلام سياسی است. ميرسپاسی معتقد است همان‌جایی كه دين در آغوش قدرت قرار می‌گيرد، به ابزاری برای صاحبان قدرت فراهم می‌شود. ابزاری كه اصل مهم دموكراسی را در تمامی ابعاد و سطوح از بين می‌برد چرا كه گفتمان دينی(علی الخصوص اديان تاثير پذيرفته از آئين ميترائيسم) بر اساس معيار خير و شر تنظيم گشته است و اولين اثر چنين گفتمانی، قطب بندی جامعه به «ما» و «ديگری» می‌باشد.

📌مايی كه نماد خير هستيم و در مركز جهان هستی و ديگری كه نماد شيطان است و چكيده‌ هرگونه دنائت و پستی. پيامد اين قطب بندی زيان‌بار، حذف اكثريت و تمركز قدرت در دستان اقليتی مسلط می‌باشد. به راستی راه حل چنين معضل دهشتناكی چيست؟

📌به عقیده علی ميرسپاسی، تفكيك دو حوزه‌ خصوصی و عمومی، مهمترين مرحله در رسيدن به جامعه‌ای نيك و دموكراتيك است. اساسا عرصه‌ عمومی فضايی آزاد و سالم است كه شهروندان به صورت برابر در آن به گفت‌وگو و تصميم گيری در خصوص سرنوشت سياسی جامعه‌شان می‌پردازند و تضمين كننده سلامت اين عرصه، نهاد‌های مدنی و دموكراتيك می‌باشند. نهادهایی كه صدای بی‌قدرتان را به گوش سنگين حاكميت می‌رسانند.

📌همين شهروندان آزاد و برابر، در حوزه‌ زيست خصوصی خود، می‌توانند به اموری مانند دين، الهيات و شعائر مذهبی بپردازند، چرا كه به طور كلی دين، اخلاق و احساسات اموری مربوط به حوزه‌ خصوصی هستند. در همان نقطه‌ای كه گروهی به دنبال تحميل (به زعم خود) حقيقتی مطلق به حوزه‌ عمومی جامعه هستند، دموكراسی و آزاد می‌ميرند و استبداد زاده می‌شود.

📌سخن از حقيقتی مطلق، پوشيده در هاله‌ای به نام دين و سنت، آغاز استبداد خواهد بود. بنابراين به عقيده‌ نگارنده كتاب دموكراسی يا حقيقت، تفكيك دو حوزه‌ عمومی و خصوصی حياتی‌تر از تفكيك قوا در يك نظام سياسی می‌باشد و شهروندان جامعه بايد آگاه باشند كه در حوزه‌ عمومی حقوق و وظايفی دارند. اين آگاهی خود به مثابه‌ برافروختن چراغی است كه راه دشوار آزادی را روشن مي‌سازد.

📌علی ميرسپاسی يكی از وظايف افراد به خصوص روشنفكران و متفكران ايرانی را اشاعه و گسترش تفكر انتقادی می‌داند. وظيفه‌ای كه در شعله‌های «پيچ حساس كنونی» فراموش شده است و از اين رو نبود تفكر انتقادی معضلی فراگير در جامعه‌ ايرانی گشته است. نويسنده معتقد است تا زمانی كه افراد در مقابل هر ايده و انديشه، حتی درست‌ترين آن‌ها، سكوت می‌كنند و پرسشگری و انتقاد را كنار می‌گذارند، زدودن سايه‌ سياه استبداد شدنی نخواهد بود.چرا‌ كه عدم وجود تفكر انتقادی می‌تواند موجب پذيرش و تسلط هر انديشه‌ای بر جامعه گردد و فضای ارزشمند گفت‌وگو ميان گفتمان‌ها را از بين ببرد.


https://B2n.ir/z31567

@Bonyadbazargan
🔶کانال تلگرامی بنیاد فرهنگی مهندس بازرگان در ادامه معرفی کتاب‌ها و مقالاتی که به شناخت بهتر استبداد و دموکراسی کمک می‌کنند، در این مطلب به معرفی کتاب «دموكراسی يا حقيقت»، نوشته علی میرسپاسی و منتشر شده از سوی انتشارات طرح نو می‌پردازد.

@Bonyadbazargan
‍ ‍ 🔶 «اخلاق محیط زیست»، شالودۀ «اجماع هم‌پوشِ» شهروندان در جامعه‌های متکثر

🔷نقد کتاب دین و اخلاق محیط زیست، از تعارض تا اجماع هم‌پوش، برگزیده جایزه کتاب سال مهندس مهدی بازرگان

✍️ نوشتۀ ابوالقاسم فنایی و سجاد بهروزی

🎤 سخنرانی سید علی محمودی

📌 محورهای اصلی:

📌جان رالز بر بنیان آزادی و برابری براین نظر است که در جامعه‌های دموکراتیک، دکترین‌های مختلف اعم از دینی و غیردینی وجود دارند. این جامعه‌های متکثر با وجود اختلاف نظر‌ها می‌‌توانند در عین تفاوت آراء با پذیرش اجماع هم‌پوش برپایۀ «عقلانیت» به صورت «معقول» حول محورهای خِرد همگانی، وحدت جمعی و ثبات سیاسی با یکدیگر به توافق و همبستگی برسند.

📌 در این کتاب آمده است که «اخلاق محیط‌ زیست فرادینی» و «اخلاق محیط‌زیست دینی» از نظر عقلانیت نظری و عملی، «معقول» اند و دیدگاهی مشترک دارند. اختلاف این دو آن است که اولی «خودبنیاد» است، یعنی به هیچ نظریۀ جامعی متکی نیست، و دومی می‌تواند از رهگذر بازنگری در برخی از آموزه‌های ادیان زندۀ جهان، با هنجارهای فرادینی سازگار شود. در نتیجه، بدین سان باورمندان به این دو رویکرد اخلاقی می‌توانند به اجماع هم‌پوش برسند.

📌 به نظر من، اگر اجماع هم‌پوش رالز مبنای نظری این کتاب باشد، التزام به آن در گرو این دوگزاره است:

1⃣ در جامعۀ دموکراتیک شهروندان، اعم از دین‌باور و دین‌ناباور، می‌توانند آزادانه از میان دکترین‌ها و مکتب‌های گوناگون دست به انتخاب بزنند.

2⃣ آنچه این شهروندان را به اجماع هم‌پویش می‌رساند، «اخلاق محیط زیست» است، نه این که از طریق بازنگری در برخی آموزه‌های دینی، با دین‌ناباوران در احترام به محیط زیست سازگار شوند.

سید علی محمودی در فضای مجازی:
 
🆔@Drmahmoudi7

@Bonyadbazargan
🔶 متن استعفای مهندس مهدی بازرگان

🔷 روز 14 آبان 1358 یک روز پس از اشغال سفارت آمریکا، مهندس مهدی بازرگان از سمت نخست‌وزیری استعفا داد و دولت موقت به کار خود پایان داد.

📌متن استعفای مهندس بازرگان به این شرح است:

بسم‌الله الرحمن الرحیم

حضور محترم حضرت‌ آیت‌الله العظمی امام روح‌الله ‌الموسوی الخمینی دامت‌برکاته، باکمال احترام معروض می‌دارد پیرو توضیحات مکرر گذشته و نظر به اینکه دخالت‌ها، مزاحمت‌ها، مخالفت‌ها و اختلاف نظرها انجام وظایف محوله و ادامه مسئولیت را برای همکاران و اینجانب مدتی است غیر ممکن ساخته و در شرایط تاریخی حساس حاضر نجات مملکت و به ثمر رساندن انقلاب بدون وحدت کلمه و وحدت مدیریت میسر نمی‌باشد، بدین وسیله استعفای خود را تقدیم می‌دارد تا به نحوی که مقتضی می‌داند کلیه امور را در فرمان رهبری بگیرند یا داوطلبانی را که با آنها هماهنگی وجود داشته باشد مأمور تشکیل دولت فرمایند.

با عرض سلام و دعای توفیق

مهدی بازرگان

۵۸/۸/۱۴


@Bonyadbazargan
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🔸دیپلماسی بر دیوار

🔹مصاحبه با دکتر محمدحسین بنی اسدی، دبی
وزیر مشاور امور اجرایی در دولت موقت) و مهندس محمد توسلی، دبیر کل پیشین نهضت آزادی ایران

🔹به مناسبت ۱۳ آبان، چهل و پنجمین سالگرد اشغال سفارت آمریکا


📌 بررسی تاریخی رخداد ۱۳ آبان سال ۵۸

📌تحلیل رخداد ۱۳ آبان

📌زمینه ها و پیامدهای اشغال سفارت آمریکا در تحولات چهار دهه گذشته جامعه ایران در عرصه داخلی و روابط بین‌المللی

📌با نگاهی ویژه به مسائل امروز ایران

@Bonyadbazargan
🔶 فراخوان عمومی سومین جایزه کتاب سال مهندس مهدی بازرگان تا پایان آبان‌ماه تمدید شد

📌 سومین دوره «جایزه کتاب سال مهندس مهدی بازرگان» با هدف شناسایی، حمایت و تشویق نویسندگان، مولفان، مترجمان و ناشران در عرصه اصلاح فرهنگی، ترویج فرهنگ مردم‌سالاری و تبیین دیدگاه‌های روشنفکری دینی برگزار می‌شود.

📌به همین منظور از پدیدآورندگان، مولفان، مترجمان و ناشران دعوت می‌کنیم، آثار خود را اعم از نگارش، تالیف یا ترجمه که دارای هر دو ویژگی‌ ذیل باشد، برای پذیرش و داوری به نشانی بنیاد فرهنگی مهندس مهدی بازرگان ارسال نمایند.

۱_ آثار منتشر شده در سه حوزه «روشنفکری دینی»، «اصلاح فرهنگ استبدادی و بسط دموکراسی»، و «تقویت جامعه مدنی»

۲_ آثاری که برای اولین بار در سال ۱۴۰۲ به چاپ رسیده است

🔷 آثار  باید تا پایان آبان ۱۴۰۳ به نشانی تهران، خیابان مطهری، نرسیده به چهار راه مفتح، جنب بانک صادرات ساختمان، ۲۴۰ طبقه ۵ واحد ۲۴ ارسال شود.

🔹کدپستی ۷۳۵۶۸ _ ۱۵۸۸۸
شماره تماس:  ۸۸۳۲۸۰۶۶

@Bonyadbazargan
🔶‍ حسين فاطمی و راه نهضت ملی ايران

✍️ دکتر علی شریعتی

📌 دكتر حسين فاطمی تا آخرين لحظه‌ حيات خود به راه نهضت ملی ايران و پيشوای عالی قدر آن وفادار ماند. زجر و شكنجه‌ای كه در دوران پس از كودتا بر اين قهرمان ملی وارد گرديد بر همگان روشن است و می‌دانند كه در روز روشن در برابر شهربانی يعنی محلی كه در همه جای دنيا وظيفه‌ امنيت و حفظ جان مردم يك شهر به عهده‌ اوست، جمعيت چاقوكشان كه پايه‌های رژيم كنونی را بر دوش گرفته‌اند، با وجود حضور ده‌ها مأمور پليس، چگونه او را با ضربات چاقو و قداره مجروح ساخته و تهديد به مرگ نمودند.

📌سرسختی و شجاعت دكتر حسين فاطمی در هنگام بازپرسی و سپس در جلسه‌ دادگاه سرّی و فرمايشی، صحنه‌ ديگری از زندگی سراپا افتخارآ‌ميز اين شهيد راه آزادی است. سخنان اين دلاور ميهن‌دوست در آخرين دقايق زندگی در آن وقت كه جلادانی چون آزموده و بختيار برای اجرا و شركت در مراسم اعدام به نمايندگي از جانب ارباب كاخ‌نشين خويش شركت كرده بودند، چنان پرشور و شجاعانه است كه طنين آن تا جاويدان در سراسر سرزمين ما ادامه خواهد يافت.

📌 شهيد فقيد دكتر حسين فاطمی رو به افسران و سربازانی كه برای بردن او به ميدان تيرباران آمده بودند نموده و گفت: «آقايان افسران من به حيات خود علاقه‌ای ندارم ولی می‌خواهم به شما يك نصيحت بكنم. تشكيل ارتش و تربيت افسر در تمام دنيا براي حفظ استقلال كشور است. آيا شما كه اين لباس پرافتخار را به تن كرده‌ايد، متوجه اين وظيفه هستيد ؟ آيا شما می‌دانيد كه دوباره كشور شما به دست جاسوسان و نوكران و جيره‌خواران سفارت انگليس افتاده ؟ آيا شما می‌دانيد كه حكومت فعلی چهل سال ديگر ايران را به اسارت بيگانه داده و افرادی را كه در راه تأمين استقلال سياسي و اقتصادي كشور جانبازي كرده‌اند به دست شما مي‌كشند؟ »


📌و بالاخره كلام خود را با اين جملات پايان داد: «كشتن من بی‌گناه درد شاه را دوا نمی‌كند، تنها تقوی و ايران‌پرستی و شرافت و درستكاری و عدالت اجتماعی است كه می‌تواند دردهای اجتماعی و سياسی و اقتصادی ما را چاره نمايد. در اين دم آخر می‌خواهم به ملت ايران و كسانی كه در راه نهضت مقدس ملي جانبازي و فداكاري كرده‌اند درود فرستاده و خدا را شكر كنم كه با شهادت در اين راه پرافتخار، دِين خود را به ملت ستمديده و استعمار زده و غارت شده‌ ايران ادا كرده‌ام.»

📌«اميدوارم سربازان مجاهد نهضت همچنان مبارزه‌ خود را ادامه دهند زيرا من به آرزوی خود رسيده و سعادت جاودانی شهادت نصيبم شد.»
«پاينده ايران ـ زنده باد دكتر مصدق»

🔷در روز ۱۹ آبان ۱۳۳۳ دکتر سیدحسین فاطمی مدیر روزنامه باختر امروز و وزیر امور خارجه دولت دکتر مصدق، بعد از ماه‌ها بازداشت، تیرباران شد.
@mohammadmosaddegh

@Bonyadbazargan
🔶انسان و خدا

🔷 منبع: خلاصه مجموعه آثار (۲) مهندس مهدی بازرگان

📌 بشریت در طی ده‌ها هزار سال عمر خود، پس از آنکه از حالت فطری آزاد بدوی به مرتبه دون­ حیوانی یعنی قبول بندگی همنوع و حکومت­‌های سلطنتی تنزل نمود، تدریجاً میل به­ رهائی و آزادی و درك دموکراسی نمود و در اثر آن همکاری اجتماعی و ترقیات ناگهانی میسر گردید. با احساس حق انسانی و شخصیت، مدارج علم و کمال را با سرعت زیاد پیموده و لاجرم بر وسعت نظر و قدرت عمل یعنی بر میراث انسانیت او افزوده شد و رفته رفته واقف به قدر و منزلت ذاتی خویش گشت.

📌آن مکتب­‌ها و دکترین­‌هائی که می­‌گویند فرد انسانی بی­‌ارزش است و باید فدای اجتماع شود، یقیناً اشتباه می­‌کنند و از شاهراه طبیعی و تاریخی تمدن که مسیر و مقصدش ارتقاء و عزت انسان است،­ خارج­ می­‌شوند. اصلاً­ اگر بنا باشد یک فرد­ مساوی صفر باشد، حاصل­ضرب صفر در هر عدد و جمعیتی باز صفر بوده و خود اجتماع بی­‌ارزش می­شود.

@Bonyadbazargan
🔶 سه دوره اندیشه سیاسی داود فیرحی ( به مناسبت چهارمین سالگرد درگذشت)

✍️ رضا تاران

📌به نظر می‌رسد سه دهه فعالیت علمی داود فیرحی را می‌توان در پاسخ به سه پرسش اصلی خلاصه کرد؛ دولت اسلامی و نظریه‌ حکمرانی در جهان اسلام چگونه شکل گرفته است؟ فقه دموکراتیک بر پایه چه مفاهیمی استوار است؟ و در نهایت چگونه می‌توان الهیات جدید برای فقه سیاسی دموکراتیک بنا کرد؟ به نظر می‌رسد آثار فیرحی در سه دوره و در پاسخ به این سه پرسش بوده است؛ او در دوره اول تبارشناسی فقه اقتدارگرا و بررسی زمینه‌های شکل‌گیری آن در صدر اسلام و دوره میانه را دنبال می‌کند. کار او در دوره دوم نقد فقه اقتدارگرا و تدارک فقه دموکراتیک است. در دوره سوم با طرح چالش‌های فقه سیاسی به بازخوانی مفروضات فقه و طرح الهیات سیاسی تجدد می‌رسد.

📌۱.دوره اول: بررسی زمینه‌های شکل‌گیری اندیشه‌های سیاسی اقتدارگرا: فیرحی در کتاب «دانش، قدرت و مشروعیت در اسلام« این پرسش را مطرح کرد که دولت اسلامی و نظریه‌ی حکمرانی در جهان اسلام چگونه شکل گرفته و دچار چه دگرگونی‌‌هایی شده است؟ پاسخش این بود که در نصوص اسلامی هم جنبه‌های اقتدارگرا دارد و هم جنبه‌های دموکراتیک، و سنت موجود در دوره صدر اسلام و دوره میانه جنبه‌های اقتدارگرای نص را برجسته کرده است. در کتاب «تاریخ تحول دولت در اسلام» دو ایده اساسی دارد: دو سنت زندگی سیاسی زمان پیامبر مطرح بود: یکی سنت اقتدارگرایانه که در مکه وجود داشت و دیگری یک نوع الگوی زندگی شورایی است که در مدینه شکل می‌گیرد. دولت پیامبر دولتی دموکراتیک مبتنی بر نوعی از قرارداد و درک خاصی از شوراست اما خلافت که بعد از پیامبر شکل می‌گیرد، نتیجه هژمونی مهاجران و نگرشی اقتدارگرا دارد. در کتاب «نظام سیاسی و دولت در اسلام» توضیح می‌دهد که نظریه‌های نظام سیاسی در اسلام یک‌دست نیستند. یعنی نظریه‌های جدید درحال دموکراتیک شدن است. همچنین چگونه برخی از نظریه‌هایی که درعین‌حال دینی هستند، ایدئولوژیک می‌شوند.

📌۲.دوره دوم: تفسیر دموکراتیک از فقه سیاسی: فیرحی در دوره دوم فکری خود که از اوایل دهه نود آغاز می‌شود تلاش می‌کند رویکردی ایجابی در پیش گیرد و نمونه‌هایی از فقه دموکراتیک را برجسته کند. او در کتاب «فقه و سیاست در ایران معاصر» توضیح می‌دهد که چگونه فقه شیعه درگیر دولت مدرن می‌شود و تحولی در دستگاه‌های فقهی پیدا می‌شود که هرچند فراگیر نمی‌شود، اما یک شروع نسبتاً مهمی است. در فقه مشروطه یک «امکانی» به نام نوگرایی ویژه‌ی شیعه مستتر است که با اهل سنت متفاوت است. در جلد دوم کتاب « فقه و سیاست در ایران معاصر» مدعی است که شکست مشروطه و شکل‌گیری دولت رانت در دوره‌ی پهلوی دوم فقه حکومت اسلامی گرایش اقتدارگرا را شکل داد و یا حتی اقتدارگرایی تاریخی و مکنون آن مجال ظهور یافت.در کتاب «آستانه تجدد» سؤال من این بود نایینی چگونه توانسته مفردات یک فقه دموکراتیک را فراهم کند. در کتاب «فقه و حکمرانی حزبی» به دنبال آن است تا بر پایه «سبق و رمایه» در فقه چارچوبی شرعی برای رقابت‌های حزبی فراهم کند.

📌۳. دوره سوم: بررسی چالش‌های فقه دموکراتیک و طرح الهیات سیاسی جدید: این دوره با نقدهای برخی از روشنفکران دینی از جمله محمد مجتهد شبستری بر حکمرانی فقهی آغاز می‌شود. شبستری در نقد اعتبار فقه سیاسی بر این باور بود «اگر فردی آن دلایل و حجت‌های کلامی را در عصر حاضر غیرقابل دفاع و ناصالح برای احتجاج بیابد نمی‌تواند دانش فقه را بیان‌کننده احکام الهی بداند». مساله فیرحی در این دوره گذر از فقه سیاسی نیست بلکه او به تکمیل و بازسازی الهیات و مفروضات فقه نظر دارد. فیرحی در دو کتاب «مفهوم قانون در ایران معاصر» و »دولت مدرن و بحران قانون» چالش‌های فقه در مواجهه با مفهوم «قانون» و «ملت» را نشان می‌دهد. از سال ۱۳۹۶ با تدریس روش‌شناسی اندیشه سیاسی کتاب «خدا و برابری» نوشته جرمی والدرون، استدلالهای الهیاتی رابرت فیلمر و جان لاک را به بررسی می‌گذارد و در تلاش است تا با الهام از الهیات جان لاک، نوآوری‌هایی را در الهیات شیعه از جمله مساله «برابری الهیاتی» فراهم آورد. کتاب «پیامبری و قرارداد» که بعد از درگذشت او منتشر شد نسخه تکمیل شده یکی از ایده‌های او در کتاب «تاریخ تحول دولت در اسلام» است و فیرحی بر پایه پیمان‌های پیامبر شکلی از دولت قراردادی در مدینه را مفهوم‌سازی می‌کند. به نظر می‌رسد دوره سوم اندیشه فیرحی با درگذشت او نیمه‌کاره ماند اما می‌توان سه دوره فکری او را در پیوست و تکمیل هم دانست.

@namehayehawzavi

@Bonyadbazargan
Audio
#گام_به_گام_با_بازرگان

پادکست شماره (۱۴)

🔶 سرّ عقب‌ماندگی ملل مسلمان

🔷 برگرفته از مجموعه آثار ( ۸)
مهندس مهدی بازرگان

✍️ تلخیص و صدا: علی ملک‌پور

گزیده متن:

📌مهندس بازرگان در سال ۱۳۲۹ یعنی ۷۴ سال پیش برخی علل تاریخی توسعه‌نیافتگی جوامع مسلمان به ویژه در خاور میانه را تبیین کرده، گویی تحلیل مسایل امروزین این جوامع است.
او یادآور می‌شود که عقب ماندگی ملل مسلمان ریشه در تاریخ دیرینه این جوامع دارد و حتی عامل نوظهور استعمار نیز نمی‌تواند علت غایی به شمار آید.

📌 مهندس بازرگان ضمن آنکه  به تاثیر ساختارهای کلان اجتماعی  توجه دارد ولی ساختارها را بخشی از فرایند پیچیده توسعه و توسعه‌نیافتگی تلقی می کند. بنابر این  به نقش آگاهی و اراده انسانها برای تحول و ترقی تاکید می‌کند و هم از این رو در نتیجه‌گیری مباحث خود  و در بیان رمز و راز عقب‌ماندگی ملل مسلمان  و راهبرد  توسعه در این جوامع معتقدست که راه غلبه بر کاستی‌ها و جبران عقب‌ماندگی ها به تغییر اندیشه‌ها و نگرش های شهروندان بستگی دارد.

@Bonyadbazargan
🔸 من پیشنهاد استعفای مهندس بازرگان را به ایشان دادم

🔹گفت‌وگو با محمدحسین بنی‌اسدی، از معاونین مهندس بازرگان در دولت موقت؛

🔹منبع: خبرگزاری خبرآنلاین-فهیمه نظری


📌اطمینان دارم که مرحوم مهندس بازرگان راضی به استعفا نبود، بلکه برای اعتراض استعفا داد. ایشان مایل بود ماموریت‌هایی را که درباره‌ی برگزاری انتخابات مجلس و ریاست‌جمهوری داشت انجام دهد...

📌 چند روز پیش از این واقعه نیز مهندس بازرگان همراه با دکتر چمران و دکتر یزدی برای جشن استقلال الجزایر به این کشور رفته بودند. در آن‌جا برژینسکی مشاور امنیت ملی آمریکا از آنان تقاضای ملاقات کرده و به هتل محل اقامت‌شان رفته بود.

📌 پس از اشغال سفارت در دولت دو جلسه‌ تشکیل شد؛ یعنی در روزهای چهاردم و پانزدهم هیات دولت تشکیل جلسه داد. در این جلسات کل کابینه به این موضوع معترض بودند؛ چون اعضای هیأت دولت با مخالفت دانشجویان مواجه بودند و جوی علیه‌شان ساخته شده بود. شرایط به گونه‌ای بود که برخی وزرا دیگر نمی‌توانستند در محل کار خود حضور پیدا کنند.

📌 در این‌جا کسانی که در فکر کنار رفتن دولت موقت بودند عبارت بودند از مرحوم قطب‌زاده، مرحوم حاج سید احمد خمینی و عده‌ی زیاد دیگری به‌ویژه نیروهای چپ، همه‌ی این‌ها در آن سال‌ها مخالف دولت موقت و سیاست‌های معتدل و عقلانی آن بودند. جو انقلابی آن‌قدر شدید و هیجانات آن‌قدر بالا بود که بسیاری از افراد تسلیم این جو بودند. به هر حال آن‌ها کار خودشان را انجام دادند و مهندس بازرگان استعفا داد. این یکی از پیامدهای گروگان‌گیری بود.

📌 وجود تحریم‌ها از عواقب دیگر این اقدام بود که از همان زمان گروگان‌گیری شروع و همین‌طور اضافه شد تا حالا که می‌بینیم چه صدماتی به اقتصاد ما وارد کرده است.

📌 البته اشغال سفارت موجب به وجود آمدن وفاق در ایران حول دشمنی با آمریکا هم شد؛ ما اشدا علی‌الکفار را دنبال کردیم ولی رحما بینهم را فراموش کردیم و در جامعه‌مان شکافی بین دولت و ملت به وجود آمد که همچنان ادامه دارد. وظیفه‌ی ما این است، اکنون که آقای پزشکیان راجع به وفاق ملی صحبت می‌کنند بکوشیم این شکاف را کاهش دهیم و وفاق را براساس محبت، دوستی و همبستگی به وجود آوریم تا حول محور دشمنی با یک عامل خارجی.

@Bonyadbazargan

📎متن کامل گفتگو را در لینک زیر مطالعه فرمایید:
https://telegra.ph/NAI-11-14
2024/11/15 17:20:31
Back to Top
HTML Embed Code: