Telegram Group Search
Ministrul apărării Anatolie Nosatîi pleacă la Stockholm

Ministrul apărării Anatolie Nosatîi efectuează, marți, 4 februarie curent, o vizită oficială la Stockholm, Regatul Suediei, la invitația omologului său, Pål Jonson.

Cei doi vor avea o întrevedere de lucru, în cadrul căreia vor discuta despre situația de securitate regională, provocările actuale, relațiile de cooperare bilaterală în domeniul apărării și perspective de dezvoltare a parteneriatului.

Ulterior, cei doi miniștri vor susține o conferință de presă.
La Stockholm, Anatolie Nosatîi se va întâlni și cu oficiali din Parlamentul și Guvernul Regatului Suediei.
Ministerul Apărării informează
Un aparat de zbor fără pilot a încălcat în această noapte spațiul aerian al Republicii Moldova.
Zborul neautorizat a fost detectat și supravegheat de către sistemele de monitorizare a spațiului aerian din dotarea Armatei Naționale.
Cazul a fost înregistrat în intervalul orelor 00:30- 00:45, pe traseul: localitatea Pavlivca, Ucraina - comuna Carmanova- orașul Maiac- Grigoriopol.
Ulterior, aparatul de zbor a părăsit spațiul aerian al Republicii Moldova.

***
Сегодня ночью беспилотный летательный аппарат (БПЛА) нарушил воздушное пространство Республики Молдова.
Несанкционированный полет был обнаружен и отслежен системами контроля воздушного пространства Национальной Армии.
Нарушение было зафиксировано между 00:30 и 00:45 часов. Траектория полета: с. Павловка, Украина - с. Карманова - г. Маяк – г. Григориополь.
После этого БПЛА покинул воздушное пространство Республики Молдова.
Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană au semnat un pachet financiar de ajutor pentru țara noastră:

🔷30 mln euro pentru cumpărarea de gaz de pe piața europeană sau ucraineană pentru a-l distribui în regiunea transnistreană pentru necesitățile sociale
🔷250 de mln euro destinate pentru:
▪️compensații la energie electrică - fiecare familie va achita primii 110 Kwh din factură la tariful care era înainte de creșterea prețurilor la energie - 151 de mln euro;
▪️compensații pentru afaceri de 15 mln euro suplimentar la ajutorul prevăzut de Guvern, adică compensarea a 50% din costurile suplimentare la energie pentru sectorul agroalimentar;
▪️20 mln euro vom acoperi total creșterea facturilor la energia electrică pentru școli, grădinițe, spitale, centre sociale etc;
▪️50 de mln euro vor fi oferiți pentru finanțarea proiectelor de eficiență energetică.
🔷Pachetul pentru independență energetică conține o componentă destinată malului stâng al Nistrului. UE vine cu o ofertă suplimentară de a aloca 60 mln euro pentru a acoperi necesitățile energetice ale regiunii până la mijlocul lui aprilie, adică 70% din consumul social pe care l-au avut până la criză. 

🔸Asistența va fi condiționată de câteva lucruri pe care trebuie să și le asume regiunea transnistreană: 
▪️Acțiuni concrete prin care se respectă drepturile omului și libertățile fundamentale în regiune, și care trebuie convenit cu Guvernul Republicii Moldova până a fi valorificat ajutorul. 
▪️Un plan asumat prin care se actualizează treptat tarifele la energie la prețurile de piață pentru consumatorii din regiune.
▪️Companiile mari care exportă produse vor trebui să achite prețurile de piață pentru energie.
▪️Excluderea consumatorilor industriali cu consum mare de energie din pachetul de sprijin.
Şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Vitalie Micov, şi șeful Misiunii Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) în Republica Moldova, Walter Jeanty, au semnat astăzi Planul de colaborare pentru anul curent.

Documentul prevede activități de instruire în domeniul Dreptului Internațional Umanitar pentru efectivul Armatei Naționale, atât în țară, cât și peste hotare, instruirea militarilor care urmează să fie detașați în misiuni internaționale de menținere a păcii, precum și continuarea cooperării în prevenirea expunerii civililor la muniții și riscurilor de contaminare chimică.

Cu acest prilej, comandantul Armatei Naționale, general de brigadă Vitalie Micov a apreciat sprijinul CICR în pregătirea contingentelor Armatei Naționale pentru misiunile KFOR și UNIFIL.

De asemenea, a subliniat importanța expertizei oferite de organizație, mai ales în contextul actual de securitate.
Membrii Grupului interinstituțional pentru elaborarea Programului de implementare a Strategiei Naționale de Apărare (SNA) s-au întrunit astăzi, în prima ședință, la sediul Ministerului Apărării.

Secretarul de Stat în domeniul politicii de apărare, Ghenadie Cojocaru, Președintele Grupului de lucru Interinstituțional, a menționat că SNA, aprobată de Parlamentul Republicii Moldova în decembrie anul trecut, reprezintă o viziune strategică actualizată cu privire la modernizarea capacităților de apărare și asigurării securității statului.

Programul va acoperi prima etapă (2024–2030) de implementare a Strategiei Naționale de Apărare și se va axa pe acțiuni de adaptare a capacităților de apărare la provocări, în special ca urmare a războiului din Ucraina, de integrare în arhitectura de securitate și apărare europeană, de aprofundare a relațiilor de cooperare.

Mai multe detalii:
https://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=9534
În perioada 14-15 februarie 2025, delegația Republicii Moldova, condusă de viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe, Mihai Popșoi, va participa la cea de-a 61-a ediție a Conferinței de Securitate de la München, unul dintre cele mai prestigioase forumuri internaționale dedicate securității globale. Din delegație fac parte și Daniella Misail-Nichitin, ministra afacerilor interne și Anatolie Nosatîi, ministrul apărării.

Pe agenda evenimentului se află subiecte de actualitate, precum impactul conflictelor regionale asupra stabilității internaționale, securitatea cibernetică, evoluțiile geopolitice și provocările globale generate de schimbările climatice.

În cadrul conferinței, oficialii moldoveni vor avea o serie de întrevederi cu miniștri de externe, omologi din domeniul afacerilor interne și al apărării, oficiali din diverse state și reprezentanți ai organizațiilor internaționale.
Sursa: mfa.gov.md

Mai multe detalii:
https://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=9532
‼️ În această seară, două drone au încălcat spațiul aerian al Republicii Moldova în regiunea de sud a țării.

Primul aparat de zbor a fost identificat de Secția Operațiuni Aeriene a Republicii Moldova la ora 22.45 pe direcția Taraclia - Petrovca.

Cea de-a doua a fost depistată 3 minute mai târziu, la ora 22:48 pe direcția Burlăceni - Vinogradovca.

Potrivit informațiilor primite de la autoritățile ucrainene, în acest timp are loc un nou atac masiv cu drone al Rusiei în regiunea Odesa. Situația
este monitorizată atent de toate serviciile specializate ale Republicii Moldova.

***

‼️ Сегодня вечером два дрона нарушили воздушное пространство Республики Молдова в южном регионе страны.

Первый летательный аппарат был зафиксирован Отделом воздушных операций Республики Молдова в 22:45 по направлению Тараклия – Петровка.

Второй был обнаружен через 3 минуты, в 22:48, по направлению Бурлэчень – Виноградовка.

Согласно информации, полученной от украинских властей, в это время Россия совершает новый массированный дроновый удар по Одесскому региону. Ситуация находится под пристальным контролем всех специализированных служб Республики Молдова.
🔺Actualizare 23:30: Instituțiile naționale informează că la acest moment ambele drone au ieșit din spațiul aerian al Republicii Moldova. Prima, la 22.54 pe direcția satului Etulia, iar cea de-a doua, la 23.20 pe direcția orașului Ceadîr Lunga.

🔺 Обновление 23:30: Национальные учреждения сообщают, что в данный момент оба дрона покинули воздушное пространство Республики Молдова. Первый – в 22:54 в направлении села Этулия, второй – в 23:20 в направлении города Чадыр-Лунга.
Armata Națională a recepționat, astăzi, un lot de tehnică militară din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii.

Cu acest prilej, astăzi, în Tabăra Militară 142, a fost organizată o ceremonie, în cadrul căreia au fost prezentate cele 29 unități de tehnică de tip HMMWV, sprijin ce vine în contextul consolidării capacităților de apărare ale Republicii Moldova.

La eveniment au fost prezenți Consilierul Președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate, Stanislav Secrieru, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA în Republica Moldova, Daniela DiPierro, conducerea Ministerului Apărării și a Marelui Stat Major, precum și atașați militari acreditați în țara noastră.

Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a subliniat că tehnica militară recepționată este o dovadă că eforturile comune de consolidare a capacităților de apărare dau rezultate.
2025/02/19 01:33:42
Back to Top
HTML Embed Code: