group-telegram.com/Bar_Madar3_Ab/176
Last Update:
📝 خلاصهای از نکتههای مهم مقاله با عنوان: «اهمیت چهارچوب حقوق سنتی در تنظیم قواعد حقوق آب زیرزمینی در ایران»
عنوان کامل مقاله:
▪️ The Significance of Traditional Legal
Framework in Regulating Groundwater Rights in Iran
✍حمید پشتوان - پژوهشگر مدیریت آب
۱- این مقاله به بررسی تحول قوانین سنتی حاکم بر دسترسی به آب زیرزمینی و حقوق آب زیرزمینی در یک دوره تقریباً ۱۷۰۰ ساله، از عهد ساسانیان (۲۲۴ میلادی) تا تصویب قانون اساسی مشروطه در ایران (۱۹۰۶ میلادی) میپردازد.
۲- در روزگار ما، آب زیرزمینی در سطح جهانی به یک منبع حیاتی تبدیل شده است، اما تعریف بسامان حقوق آن هنوز چالشبرانگیز باقی مانده است. سابقه طولانی وابستگی ایران به آب زیرزمینی با بهرهگیری از سیستم کاریز، مطالعه موردی ارزشمندی برای درک چگونگی تعیین دسترسی به منابع آب زیرزمینی در دوران پیشامدرن به شمار میآید.
۳- تحلیل ارائهشده در مقاله میکوشد چگونگی مفهومسازی حقوق آب زیرزمینی را در ایران - چه بر پایه دکترین قانون طبیعی یا دکترین قانون موضوعه - و چگونگی ارتباط آن را با حقوق زمین در دورههای مختلف روشنتر سازد. همچنین منطق اصولی مانند «حریم آبی» را که بر دسترسی به آب زیرزمینی حاکم بوده است توضیح میدهد.
۴- پژوهشگران مقاله بر این باور هستند که حقوق آب زیرزمینی عمدتاً حقوق خصوصی مرتبط با مالکیت زمین تلقی میشده است، اما تغییر شرایط سیاسی- اجتماعی سبب گردید تا اندازهای مشمول مقررات قرار گیرد و به عنوان یک منبع مشترک مدیریت شود.
۵- از یافتههای مهم مقاله که مورد تاکید قرار گرفته است، اشاره به این نکته است که حقوق تصرف آب زیرزمینی بر پایه دکترین قانون موضوعه که در زمان ساسانیان به رسمیت شناخته میشد، پس از گسترش اسلام ذیل قانون طبیعی قرار گرفت. بنابراین از شأن حق مطلق به حق برابر، صرف نظر از جایگاه اجتماعی تغییر کرد.
۶ - موضوع مهم دیگر که در مقاله بدان تأکید شده «اصل حریم» است. نویسندگان مقاله معتقدند این اصل بنیادین، تعیین شرایط دسترسی به آب زیرزمینی را در اختیار مالکان زمین قرار میداد. همچنین این اصل سبب گردید نابرابری در دسترسی به آب زیرزمینی به دلیل کمبود سرمایه و قاعده «هر که اول آمده، اول از همه باید دسترسی داشته باشد»، حتی زمانی که منبع عمومی شناخته شد ادامه یابد.
🌐 لینک مقاله
https://eprints.soas.ac.uk/41189/
#تاریخ_آب
#حقوق_آب
#آب_زیرزمینی
#حمید_پشتوان
🆔 @Bar_Madar3_Ab
BY پویش فکری «بر مدار آب»
Warning: Undefined variable $i in /var/www/group-telegram/post.php on line 260
Share with your friend now:
group-telegram.com/Bar_Madar3_Ab/176