group-telegram.com/Classical_Liberalism/373
Last Update:
در ستایش سفتهبازی
سفتهبازی و دلالی از زمانهای بسیار دور کاری مذموم در نظر اکثر افراد بوده است. سفتهبازها متهمان ردیف اول افزایش قیمتها و تلاطمات بازارها بودهاند. آنها با تقاضای سفته بازی خود همواره باعث رشد قیمتها میشوند و بازارها را از تعادل خارج میکنند. اما این تفکر تا چه اندازه به حقیقت نزدیک است؟
والتر بلاک بزرگ همانند بسیاری از اقتصاددانهای طرفدار بازار آزاد اینطور فکر نمیکند. او در مقاله درخشان خود با عنوان «مزایای سفتهبازی» برخی کاربردهای مثبت سفتهبازی را شرح میدهد. بلاک معتقد است در نبود سفتهبازها قیمتها بسیار بیشتر رشد میکنند.
او با مثال رویای پادشاه مصر که در کتاب مقدس آمده شروع میکند: هفت سال سرسبزی و هفت سال خشکسالی. بلاک میگوید فرض کنید آیندهٔ عرضه کالاهای مصرفی ما اینگونه و بدون وجود هیچگونه سفتهبازی باشد. با توجه به تقاضای مشابه در دو دوره، سالهای فراوانی منجر به قیمتهای پایین و سالهای نایابی منجر به قیمتهای بالا میشود. اما زمانی که سفتهباز وارد میشود، در سالهای فراوانی خریده و در سالهای نایابی میفروشد. فروش او در سالهای نایابی منجر به کاهش قیمتها میشود که اتفاق مثبتی است. مردم سفتهباز را میبینند که در 7 سال دوم در حال فروش کالاها به قیمتهای بالا است، بنابراین او را به خاطر این افزایش قیمتها سرزنش می کنند، حتی اگر در غیاب او قیمتها همچنان بالاتر بود.
ماجرا به همینجا ختم نمیشود، سفته باز یک کار بسیار مهم دیگر نیز انجام میدهد: انبار کردن کالاها در سالهای فراوانی، زمانی که کمترین نیاز به آنها وجود دارد، و فروش آنها در سالهای نایابی، زمانی که بیشترین نیاز به آنها وجود دارد.
به عقیده بلاک یک فایده دیگر اقدامات سفتهباز این است که به تجار سیگنال میدهد دوران کمبود در آینده فرا خواهد رسید. خریدهای فعلی او قیمت کالاها را افزایش میدهد و از این رو سودآوری تولید آنها را در حال حاضر بالا میبرد. این امر دیگران را تشویق میکند تا قبل از شروع سالهای نایابی تولید را افزایش دهند. سفته باز سیستم هشدار زودهنگام اقتصاد است.
بلاک در ادامه این بحث را به بازار مسکن و بعد دیگر بازارها گسترش داده و نشان میدهد سفتهبازی آنقدر هم که گفته میشود کار نامولدی نیست و مزایای فراوانی برای اقتصاد دارد. او حتی استدلال میکند سفتهبازی فراتر از بازار مسکن و کامودیتی است و در بسیاری از اعمال روزانه ما نیز رواج دارد، برای مثال زمانی که یک خانم خانهدار برای خرید به فروشگاه میرود، اگر ببیند قیمتها در حال کاهش است خرید خود را به تعویق میاندازد و در حالتی که قیمتها رو به رشد باشد شاید دو برابر حالت معمول خرید کند.
در پایان گرچه سفتهبازها همواره مقصر شناخته میشوند، اما شاید بد نباشد جور دیگر به آنها نگاه کنیم، به شکل کسانی که در نبود آنها اقتصاد چیزی کم دارد.
https://fee.org/articles/the-benefits-of-speculation/
BY در سنگر آزادی
Share with your friend now:
group-telegram.com/Classical_Liberalism/373