Telegram Group Search
۱۰ مورد از سازه‌های فضایی مهم
شرح در تصاویر
@Nojum_aut
به‌ جا مانده از کافه نجوم
۲۵ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳
@Nojum_aut
🔆تاریخ انتخابات شورای مرکزی کانون ها
۶ام و ۷ام خرداد ماه

از عزیزانی که فرم عضویت کانون را به صورت حضوری پر کرده و پیش از آن در جلسات مجمع حضور داشتند درخواست می‌شود در رای گیری شرکت داشته باشند.

محل رای گیری
اداره فرهنگی دانشگاه، روبروی درب ورودی مسجد و جنب ساختمان خیام می‌باشد.

@Nojum_aut
🔴انجمن علمی دانشجویی فیزیک با همکاری موسسه آموزشی زانکو برگزار میکند.

🪐فلک‌الافلاک(سیری در اعماق آسمان)

موضوعات همایش :

نجوم غیر مرئی و جهانی که نمی بینیم
تحول ستاره‌ ای و خوشه های ستاره ای
اقلیم فضایی و رویت شفق در ایران

با حضور :

👨‍🏫محمد حسین طالع زاده (نجوم غیر مرئی)

کارشناسی ارشد فیزیک‌نجومی از مرکز تحقیقات نجوم و اخترفیزیک‌مراغه و رصدخانه بیوراکان ارمنستان
رئیس هیئت مدیره موسسه آموزشی زانکو

👨‍🏫محمد علی طائفی (تحول ستاره ای)

کارشناسی ارشد فیزیک امیرکبیر در گرایش کیهانشناسی و اخترفیزیک
با حوزه پژوهشی تحولات ستاره‌ای در پدیده‌های کهکشانی

👨‍🏫علیرضا روحی (اقلیم فضایی)

دانشجوی کارشناسی فیزیک امیرکبیر ، مدرس و پژوهشگر نجوم و اخترفیزیک

📆 زمان همایش : دوشنبه ساعت ۱۶:۳۰ الی ۱۹:۳۰
🏫 مکان : مدرسه فیزیک و بهداشت دانشکده فیزیک امیرکبیر

به همراه پذیرایی از شما میهمانان گرامی


لینک ثبت نام در همایش :
https://forms.gle/8RZ5EBYiXaJzQ83b6
Radio Polytechnicum Episode (0)
Ehsan Dadvar & Amir Mahdi Ramezani
بعد یک سال ما دوباره برگشتیم…..💫

کانون های فرهنگی دانشگاه صنعتی امیر کبیر پلی تکنیک تهران با افتخار تقدیم می کند
اپیزود صفر فصل جدید رادیو پلی تکنیکم

تقدیم به سمیرا امیریان و تمامی ادوار، فعالین و دغدغه مندان کانون ها، میراثشان همیشه جاودان🙏

به زودی مجموعه جدید رادیو منتشر خواهد شد. منتظر قصه «گوشه کنار» از رادیو پلی تکنیکوم باشید.

عوامل رادیو:
نویسنده و سردبیر: احسان دادور
کارگردان و تدوین: امیر مهدی رمضانی
گویندگان: امیر مهدی رمضانی | نیکا نعمتی زاده | سجاد اسکندری | امید زوله | نگار بینقی | امین قریشی | یلدا آزاد | با حضور افتخاری محمد پهلوانی

صداهای آماده: قسمت های قبلی رادیو پلی تکنیکم

بهار ۱۴۰۳ 🍃


@RadioPolytechnicum 💙💙

@KanoonHa_AUT 💙💙
تلسکوپ فضایی جیمز وب دورترین کهکشانی که تاکنون دیده شده است را مشاهده کرد.
@Nojum_aut
کانون نجوم دانشگاه صنعتی امیرکبیر
تلسکوپ فضایی جیمز وب دورترین کهکشانی که تاکنون دیده شده است را مشاهده کرد. @Nojum_aut
تصویر ثبت شده از کهکشانی موسوم به 0-JADES-GS-z14، متعلق به زمانی است که تنها 300 میلیون سال از بیگ بنگ می‌گذشت. این بدان معناست که نوری که JWST از این کهکشان اولیه دیده است، 13.5 میلیارد سال است که در راه رسیدن به ما بوده است. اما خب 0-JADES-GS-z14 تنها نیست. این کهکشان به همراه یک کهکشان دیگر به نام 1-JADES-GS-z14 کشف شد که تقریبا به همین فاصله است و در رتبه‌بندی اولین کهکشان‌هایی‌ که تاکنون توسط بشر دیده شده است، جایگاه دوم را دارد.
با این حال، 0-JADES-GS-z14 فقط به دلیل فاصله آن از زمین و قدمتش قابل‌توجه نیست. این کهکشان "طلوع کیهانی" با عرضی در حدود 1600 سال نوری، همچنین از نظر بزرگی و روشنایی نیز قابل‌توجه است.
جیمز وب در دیدن کهکشان‌های اولیه به لطف حساسیت بالای مادون قرمز ابزارهایش، بسیار ماهر است.
حال در فضای بیکران، بافت فضا در حال گسترش است و با عبور نور از آن فضا، طول موج نور نیز همراه با آن کشیده می‌شود که این باعث می‌شود طول موج در تابش الکترومغناطیس افزایش یابد و در نهایت انتقال به سرخ یا Redshift رخ دهد.
حال کهکشان‌هایی که دورتر هستند، قبل از اینکه نورشان به ما برسد، باید از فضای بیشتری عبور کنند (که با انبساط آن کشیده می‌شوند) و بنابراین، آن نور انتقال به سرخ بیشتری را تجربه خواهد کرد.
بنابراین، Redshift که با z نشان داده می‌‌شود، می‌تواند برای اندازه‌گیری فاصله‌ی اجرام آسمانی با طیف شناخته شده مورد استفاده قرارگیرد. و از آنجایی که نور، زمان محدودی را برای طی کردن صرف می‌کند، از این فاصله می‌توان برای محاسبه‌ی مدت زمان حضور این کهکشان‌ها استفاده کرد.
کهکشان 0-JADES-GS-z14 دارای یک جابجایی به سرخ 14.32 = z است، در حالی که دورترین کهکشان قبلی، 0-JADES-GS-z13، دارای‌ جابجایی قرمز 13.2 = z است که آن را 400 میلیون سال پس از انفجار بزرگ قرار می‌دهد.
البته ناگفته نماند این کهکشان عجایب دیگری را هم به همراه داشت، از جمله کشف اکسیژن در آن که می‌تواند نشان دهد که حداقل یک نسل از ستاره‌ها قبلا در این کهکشان بسیار اولیه زندگی کرده و مرده‌اند. در آخر جیک هلتون از استوارد، محقق JADES، گفت:
"همه‌ی این مشاهدات، با هم، به ما می‌گویند که 0-JADES-GS-z14 مانند سایر کهکشان‌هایی که در اوایل جهان وجود داشتند و توسط مدل‌های نظری و شبیه‌سازی‌های کامپیوتری پیش‌بینی شده‌اند، نیست. احتمالا ستاره‌شناسان بسیاری از این نوع کهکشان‌های درخشان را در دهه‌ی آینده با JWST پیدا خواهند کرد.
ما نیز از دیدن تنوع خارق‌العاده‌ی کهکشان‌هایی که در سحرگاه کیهانی وجود داشتند، هیجان‌زده هستیم!»
مترجم: کمند فریدراد
منبع: space.com
@Nojum_aut
کانون نجوم دانشگاه صنعتی امیرکبیر
@Nojum_aut
چین برای بار دوم با ماموریت chang’e به نیمه‌ی پنهان ماه بازگشت.
آژانس‌ فضایی چین دومین ماموریت خود را با موفقیت در قسمت مرموز و تاریک‌ ماه آغاز کرد. ربات ماه‌نورد chang’e 6 روز یکشنبه دوم‌ ژوئن در ساعت ۶:۲۳ به وقت پایتخت چین، با موفقیت کامل در محدوده‌ی تعیین‌شده فرود آمد.
چین تنها کشوری است که تاکنون توانسته دو ماه‌نورد مجزا را که شامل ماموریت‌های chang’e 4 و chang’e 6 هستند، در نقاط مختلف و به اصطلاح “تاریک ماه” فرود آورد. ماه‌نورد chang’e 4 در سال ۲۰۱۹ پرتاب شد و شروع به فعالیت کرد.
اگر تمام برنامه‌ها طبق روال خود پیش بروند، Chang'e 6 می‌تواند نمونه‌هایی را از سنگ‌های نیمه‌ی پنهان ماه جمع‌آوری و در صورت امکان به زمین ارسال کند. همچین این ماموریت نخستین ماموریت رباتیک با هدف تحقیق و جمع‌آوری اطلاعات از نقاط غیرقابل دستیابی ماه است که با ریسک بالا و تجهیزات مهندسی به‌روز فعالیت خود را آغاز کرده است.
منبع: space.com
مترجم: کسری قدیری‌مقدم
ویراستار: پانیذ تقوی امین
@Nojum_aut
۱۶ خرداد حوالی ساعت ۱۶:۲۰ به وقت ایران چهارمین پرتاب آزمایشی موشک استارشیپ انجام شد. این موشک از پایگاهی در امتداد سواحل جنوب تگزاس پرتاب شد.
پس از گذشت چند دقیقه یکی از ۳۳ موتور موشک غیر فعال شد اما این اتفاق تاثیری در موفقیت این آزمایش نداشت.
پس از حدود ۱۰ دقیقه نیز طبق اعلام استارشیپ بوستر super heavy به خلیج مکزیک برگشت.
برخلاف پرواز های قبلی که بوستر پیش از رسیدن به روی سطح آب منهدم شده بود اینبار superheavy با موفقیت بر روی آب شناور شد.
این آزمایش در مسیری مشابه آزمایش سوم انجام شد. استارشیپ برفراز اقیانوس هند دوباره بر مدار وارد شد و همانطور که انتظار می‌رفت در جنوب مکزیک فرودی آرام درون آب داشت.
به گفته‌ی شرکت هدف از پرتاب امروز توسعه‌ی بیشتر موشک بود و در طول سال قرار است شاهد پرتاب‌های آزمایشی زیادی باشیم.
منبع: space.com
مترجم: سبا آزادواری
@Nojum_aut
کانون نجوم دانشگاه صنعتی امیرکبیر
@Nojum_aut
انقلاب تابستانی یکی از مهم‌ترین رویدادهای نجومی است که هر ساله در نیم‌کره شمالی و جنوبی رخ می‌دهد. این پدیده زمانی اتفاق می‌افتد که محور زمین بیشترین تمایل را به سمت خورشید دارد و خورشید به بالاترین نقطه خود در آسمان می‌رسد. در نیم‌کره شمالی، انقلاب تابستانی معمولاً در ۲۱ یا ۲۲ ژوئن رخ می‌دهد و به عنوان طولانی‌ترین روز سال شناخته می‌شود.
در این روز، خورشید در مدار رأس‌السرطان به طور عمود می‌تابد و ساکنان این منطقه خورشید را دقیقاً در بالای سر خود مشاهده می‌کنند. این پدیده نشان‌دهنده آغاز فصل تابستان در نیم‌کره شمالی است، در حالی که در نیم‌کره جنوبی، آغاز فصل زمستان را نشان می‌دهد .
در این روز، در لحظه ظهر و در نیمکره شمالی، خورشید به بالاترین نقطه در آسمان می‌رسد و بیشترین ارتفاع را از افق دارد این موضوع به دلیل عمود شدن زاویه تابش نور خورشید به مدار راس‌السرطان (مدار عرض جغرافیایی ۲۳/۵ درجه) می‌باشد و در این روز خورشید از شمالی‌ترین نقطه طلوع و در جنوبی‌ترین نقطه غروب می‌کند که موجب شده این روز در تمام دنیا به عنوان طولانی‌ترین روز سال شناخته شود.
جالب است بدانید با اینکه انقلاب تابستانی شروع تابستان است اما زمین بیشترین فاصله را از خورشید دارد و در نقطه اوج مدار بیضوی خود قرار دارد و دلیل گرم شدن هوا ، زاویه عمود تابش نور خورشید و حضور طولانی تر خورشید در آسمان است .
از نظر تاریخی و فرهنگی، انقلاب تابستانی در بسیاری از فرهنگ‌ها و تمدن‌ها اهمیت ویژه‌ای داشته است. در ایران قدیم، این روز به عنوان "چله تموز" شناخته می‌شد و مردم آن را گرامی می‌داشتند. همچنین، در بسیاری از فرهنگ‌های دیگر، جشن‌ها و مراسم خاصی برای استقبال از این روز برگزار می‌شود.
جشن چله تموز یکی از جشن‌های باستانی ایران است که ریشه‌های آن به دوران بسیار کهن بازمی‌گردد. این جشن در تقویم کهن ایرانی به عنوان آغاز گرم‌ترین ماه سال شناخته می‌شود و از اول تیرماه تا دهم مردادماه ادامه دارد.
در این دوره، مردم به مناسبت طولانی‌ترین روز سال و آغاز تابستان، جشن‌هایی برگزار می‌کردند. این جشن‌ها شامل مراسم‌های مختلفی مانند گردهمایی‌های خانوادگی، موسیقی، رقص و بازی‌های سنتی بود. در جنوب خراسان، این جشن هنوز هم به نوعی گرامی داشته می‌شود، هرچند که اهمیت آن نسبت به گذشته کاهش یافته است.
چله تموز همچنین با اسطوره‌ها و افسانه‌های کهن ایرانی پیوند دارد و در برخی مناطق به عنوان جشن نیلوفر نیز شناخته می‌شود. این جشن‌ها نشان‌دهنده ارتباط عمیق مردم با طبیعت و تغییرات فصلی بوده و به نوعی سپاس‌گزاری از نعمت‌های طبیعی محسوب می‌شدند.
گردآورندگان: نگین نبوی _مهرشاد درودیان
منبع: United States Naval Observatory
@Nojum_aut
2024/06/29 00:15:27
Back to Top
HTML Embed Code: