group-telegram.com/notesofvahidehsani/618
Last Update:
علاج واقعه قبل از وقع باید کرد!
در اهمیت «چگونگی جلب رأی» برای دکتر پزشکیان
خطاب به دکتر پزشکیان، مشاوران و ستادهای انتخاباتیاش
دوستی میگفت الان وقت این حرفها نیست، الان فقط باید روی رأی جمعکردن و ایجاد موج تمرکز کنیم.
دوست دیگری میگفت این حرفها را باید بگذاریم برای بعد از پیروزی در انتخابات و وقتی دکتر پزشکیان دولت را در دست گرفت؛ الان مهم فقط رأی آوردن است، بعد از آن است که جهتگیری صحیح دولت جدید اهمیت پیدا میکند.
به نظرم، «چگونگی» رأیآوردن خیلی مهم است.
ماهیت موجی که الان شکل بگیرد، به مثابه زیربنایی است که تا حد زیادی مسیر حرکت آتی (پس از پیروزی احتمالی و تشکیل دولت) را تعیین میکند (مفهومی که با عبارت «وابستگی به مسیر طیشده» صورتبندی میشود).
بستر جامعه ما به شدّّت قطبی-تقابلی-حذفی است، هر کنش، حرکت و بهویژه جریانی درمعرض این است که خیلی سریع با این بستر سازگار شود و ماهیت قطبی-تقابلی به خود بگیرد.
به نظرم، اینکه شخص دکتر پزشکیان، به تعبیر محمدرضا جلائیپور «اصلاحگر میانه و توافقساز» و به دنبال «نهادسازی از پایین و توافقسازی در بالا» باشد کافی نیست؛ برای اینکه درعمل «بتواند بر شکافها، [قطبیتها] و زخمهای پرمخاطرۀ متعدد پل بزند و مرهم ترمیمکننده بگذرد» [۱]، نیاز است «چگونگی رأیآوری» او یا به بیان دقیقتر ماهیت موجی که قرار است پشت سرش شکل بگیرد نیز با این هدف ارزشمند سنخیت داشته باشد.
بعید میدانم از طریق موجی که با تمرکز بر همراهکردن «آرای خاموش» (تحریمکنندگان انتخابات گذشته) شکل گرفته باشد، بتوان در «راه باریک آزادی» گام برداشت؛ چنین موجی، دولت احتمالی را خواه ناخواه به سوی تقابل با هستۀ مرکزی قدرت و به بیرون از «دالان باریک» سوق میدهد.
از این نظر، به شخصه ترجیح میدهم تیم دکتر پزشکیان به جای اینکه بر «کسب آرای تحریمکنندگان انتخابات گذشته» متمرکز شوند، بر روی جلب آرای اصولگران معتدل و عدالتخواه سرمایهگذاری کنند.
فکر میکنم دکتر پزشکیان در صورتی که بتواند با برخی چهرههای سالم و معتدل اصولگرا ائتلاف کند، حتّی بدون مشارکت تحریمکنندگان سابق هم میتواند بر سایرین پیروز شود.
بخش قابل توجه جامعه از جناحبندی و چپ و راست خسته شدهاند و تشنۀ مسیری معتدل، میانه و توافقی هستند؛ میتوان بهدنبال جلب آراء این بخش بود که عدم بروز تقابل در آینده را نیز تا حدّ زیادی تضمین میکند.
نکتۀ دیگر اینکه اگر دکتر پزشکیان، در ایام قبل از انتخابات که شرایط گل و بلبل است نتواند برخی معتدلان اصولگرا را با خود همراه کند، بعد از روز انتخابات که احتمالا بسیاری تریبونها و اقدامات تنشزا و شکافافزا دوباره فعال میشوند و معتدلان هر دو طرف در شرایطی قرار میگیرند که مجبور میشوند سکوت اختیار کنند (سکوتی که درعمل به مثابه تأیید رفتار تندروهای جناح خود معنا میشود)، چگونه خواهد توانست «توافقسازی» کند.
موجی که با تکیه بر آرای خاموش شکل بگیرد، هم در میان حامیان و هم در دیدگاه جناح مقابل انتظارات و ذهنیت خاصی ایجاد میکند، انتظاراتی که پس از پیروزی احتمالی بعید است بتوان از آنها عدول کرد.
به عنوان مثال، آیا قرار است دوباره همه مدیران در اقصینقاط و تمام سطوح مدیریتی کشور بهصورت اتوبوسی عوض شوند، اگر چنین اتّفاقی بیفتد، آیا تقابل ایجاد نمیشود و آیا برای «توافقسازی از بالا» امکانی باقی میماند؟!
درخصوص بسیاری از مسائل، «چیستی سخنان دکتر پزشکیان» مهم نیست؛ ماهیت موجی که پشت سر او شکل میگیرد مهم است. اینکه دکتر پزشکیان مثلا بارها بگوید که قرار نیست چنین اتفاقی بیفتد بههیچوجه اعتمادبخش نیست (بهویژه با توجه به تجربیات دهههای گذشته) امّا اگر بتواند با برخی چهرههای معتدل اصولگرا به توافق برسد، ائتلاف کند و در نزدیکیاش قرار بگیرند و به تبع آن، در سطوح پایینتر (ستادهای استانی و شهرستانی او) نیز چنین افرادی حضور پیدا کنند، هیچ نیازی به قول و وعده نیست و همه میفهمند که دیگر قرار نیست تغییرات اتوبوسی قبلی تکرار شود.
علاوه بر این، همه میدانیم که حتّی اگر دکتر پزشکیان با آرایی چشمگیر رئیسجمهور شود، در عمل باید با نهادهای خارج از دولت (بعضا فرادولتی) و اشخاص و جریانهای آتشبهاختیار کار کند. اگر در فضای باز، آرام، تعاملی، پذیرا و مهربانانۀ قبل از انتخابات نتواند در مورد اصول کلّی رویکرد دولت خود لااقل با برخی چهرههای معتدل اصولگرا به توافق برسد و حمایتشان را جلب کند، بعد از انتخابات چگونه خواهد توانست؟!
به امید فردایی بهتر
به امید ایرانی آباد
پانویس
[۱] راهگشایی با مسعود پزشکیان
#برای_ایران
#دکتر_پزشکیان
کانال وحید احسانی
@vahidehsani_vh
https://www.group-telegram.com/kr/notesofvahidehsani.com
BY کانال وحید احسانی
Share with your friend now:
group-telegram.com/notesofvahidehsani/618