group-telegram.com/tarikhandishi/1804
Last Update:
«انقلاب آمریکا»
گفتار دوم از مجموعه گفتارهای «آمریکا چگونه آمریکا شد»
▪️مقدمه
در مجموعه گفتارهایی با عنوان «آمریکا چگونه آمریکا شد» (که به صورت لایو در اینستاگرام انجام میدهم)، مروری رواییـتحلیلی بر تاریخ آمریکا میکنم. در گفتار نخست (که لینک آن را در انتهای همین نوشتار مییابید) تاریخ آمریکا را از پیدایش نخستین مستعمرۀ انگلیسی در ۱۶۰۶ شرح دادم. در گفتار دوم دربارۀ انقلاب آمریکا، دلایل، روند و چگونگی آن و در نهایت استقلال آمریکا صحبت میکنم. فایل تصویری این گفتار را در پیوست میتوانید ببینید و اگر نسخۀ صوتی کمحجم آن را ترجیح میدهید، در پست بعد تقدیم میشود. این گفتارها ادامه دارد: بحث بعدی «جمهوری آمریکا و بردهداری» خواهد بود تا مقدمهای شود برای گفتاری دیگر، دربارۀ «جنگ داخلی آمریکا».
▪️انقلاب و استقلال آمریکا (۱۷۶۶-۱۷۸۳)
اگر بپذیریم آمریکا اقتصادمحورترین کشور جهان است، پس عجیب نیست اگر دلیل یا بهانۀ انقلاب آمریکا که به استقلال این کشور منجر شد، اقتصادی باشد. انقلاب آمریکا در اصل در پی دعوایی مالیاتی پدید آمد. سیزده مستعمره در خاک امروزی آمریکا پدید آمده بود که همگی زیر فرمان دولت بریتانیا بود. بریتانیا برای حفظ سلطۀ خود در آمریکای شمالی با حریفی قدرتمند روبرو بود: فرانسه. پس از جنگی هفتساله میان این دو که بخشی از جنگی جهانی ــ موسوم به جنگ هفتساله (۱۷۵۶-۱۷۶۳) ــ بود، انگلیسیها موفق شدند فرانسه را از آمریکای شمالی بیرون کنند، اما گرفتار همان بلایی شدند که همیشه جنگهای فرسایشی سر دولتها میآورد: انگلستان جنگ را برد، اما پیامدهای آن شکستی بزرگ به این ابرقدرت تحمیل کرد.
دولت بریتانیا بسیار بدهکار شده بود: ۱۳۳ میلیون پوند بدهی که فقط سود سالانۀ آن پنج میلیون بود. برای جبران این بدهی و جلوگیری از ورشکستگی روی مالیاتی که میتوانست از مستعمراتش در آمریکا جمع کند، حساب کرده بود. اما زهی خیال باطل! مستعمرهنشینان آمریکایی یاغیتر از آن بودند که مالیات دهند. این موضوع زمینهای شد برای دعوایی سیاسی که سال به سال شدت گرفت و به استقلالخواهی آمریکاییها منجر شد. ده گام از شروع درگیری تا اعلامیۀ استقلال آمریکا را میتوان چنین شماره کرد:
۱. اعلامیۀ ملوکانه: جورج سوم، شاه بریتانیا، با اعلامیهای کوشید فضای ارضی مستعمرهنشینان را محدود کند تا از بروز درگیری پرهزینه با سرخپوستان جلوگیری کند.
۲. تدابیر مالیاتی: دولت بریتانیا کوشید با قانون شکر، قانون تمبر، قانون تاوِنزهِد و... از آمریکاییها مالیات بگیرد که در همۀ موارد تیرش به سنگ خورد و تنها نتیجهاش این بود که درگیری شدت یافت و مقاومت و اتحاد آمریکاییها بیشتر شد.
۳. کشتار بوستون: در جریان درگیری میان معترضان بوستون و نظامیان بریتانیا پنج آمریکایی کشته شدند که خوارک تبلیغاتی پرحرارتی برای مخالفان انگلستان فراهم آورد. اصلاً مگر میشود مرگ پنج نفر را «کشتار» (massacre) نامید!
۴. مهمانی چای بوستون: بوستونیها محمولۀ بزرگی از چای کمپانی هند شرقی را از کشتیهای انگلیسی به دریا ریختند که این شروع انقلاب بود.
۵. قوانین تنبیهی: بریتانیا با تدابیری تنبیهی به سرکشی در مستعمرات واکنش نشان داد که این نیز اتحاد آمریکاییها را بیشتر کرد.
۶. نخستین کنگرۀ قارهای: برای نخستین بار آمریکاییها مجلسی سراسری تشکیل دادند که هدفش مقابله با بریتانیا بود. این نخستین دولت یا پیشادولت آمریکایی بود.
۷. نبرد لِکسینگتون و کونکورد: وقتی انگلیسیها کوشیدند از انبار کردن تسلیحات دست شبهنظامیان آمریکایی جلوگیری کنند، درگیری نظامی آغاز شد و این شروع جنگ استقلال بود.
۸. دومین کنگرۀ قارهای: در این کنگره آمریکاییها اعلام وضعیت دفاعی کردند و ارتشی تشکیل دادند، به فرماندهی جورج واشنگتون.
۹. تشکیل قوانین اساسی جدید در هر یک از مستعمرات و تبدیل آنها به ایالتهای خودگردان.
۱۰. اعلامیۀ استقلال: رهبران مستعمرهنشینان آمریکایی چهارم ژوئیۀ ۱۷۷۶ اعلام استقلال کردند.
اما آمریکاییها با چه توجیهی اعلام استقلال کردند؟ آنها این توجیه را در حقوق انسانی یافتند که شرح آن در اعلامیۀ استقلال آمده است. استدلالشان ساده اما گیرا بود: گفتند هر انسانی حقوقی مسلم دارد، وظیفۀ دولت/حکومت تضمین این حقوق است. هر حکومتی چنین نکند مشروعیتش را از دست داده و بریتانیا مرتکب همین خطا شده است. پس ما اعلام استقلال میکنیم!
شرح مفصل این خلاصه را در فایل تصویری پیوست یا در فایل صوتی پست بعد میتوانید بشنوید.
لینک گفتار اول:
https://www.group-telegram.com/kr/tarikhandishi.com/1787
▪️برای پیگیری این گفتارها به صفحۀ اینستاگرام بنده مراجعه بفرمایید:
https://instagram.com/mehditadayoni
مهدی تدینی
#گفتارهای_لایو، #آمریکا
@tarikhandishi | تاریخاندیشی
BY تاریخاندیشی ــ مهدی تدینی
Warning: Undefined variable $i in /var/www/group-telegram/post.php on line 260
Share with your friend now:
group-telegram.com/tarikhandishi/1804