group-telegram.com/naqdemosaddeq/1684
Last Update:
درباره سیاست کشف حجاب رضاشاه در ایران مطلب زیاد نوشته شده است.
وقتی درباره بیحجابی بحث میکنیم باید دقت کنیم تا میان انواع متعدد حجاب که در آن زمان در ایران مرسوم بود و معانی گوناگون این واژه و مفهوم حجاب تمایز قائل شویم.
بیشتر بحثهای محققانه درباره کشف حجاب در دوره رضاشاه از لحاظ مفهوم حجاب و بیحجابی مبهم هستند. اغلب پذیرفته شده که بیحجابی به معنای باز کردن و نشان دادن سر و موی زن است.
با این حال پژوهش دقیقتر نشان میدهد که کشف حجاب در دوره رضاشاه بیشتر به معنای برداشتن پوشش صورت و «چادر» به سبک ایرانی (پارچه بزرگی که سراپای زنان را میپوشانده و غالباً با همان چادر نیز رو میگرفتهاند، یعنی صورت را نیز میپوشاندهاند) بوده تا باز کردن کامل سر [یعنی بدون روسری یا کلاه] این تفاوت در گزارشهای تاریخی روشن نیست و روشن کردن آن برای پژوهشهای بعدی و جرّ و بحثهای سیاسی درباره «حجاب» در ایران و جاهای دیگر اهمیت دارد.
بیحجابی در دوره رضاشاه بنا به برداشت اصلاحطلبان و دولت بهطورکلی به معنای کنارگذاشتن «چادر» و «پیچه» (روبندهای که از موی سیاه اسب بافته میشد و در زیر چادر با بند یا نواری به سر میبستند) یا «نقاب / روبنده» (پوشش چهره از پارچه سفید مستطیل با قاب باز شبکهگونهای در برابر چشمان برای دیدن) بود.
اکثریت عظیم زنان ایرانی که یا در روستاها زندگی میکردند یا به عشایر گوناگون تعلق داشتند، حجابی به معنای چادر سر کردن یا روی خود را از مردم پوشاندن نداشتند.
بهطورکلی حجاب در ایران و خاورمیانه پدیدهای شهری و بیشتر خاص طبقه بالا بود.
رضاشاه و شکلگیری ایران نوین، استفانی کرونین، ترجمه مرتضی ثاقبفر، تهران، جامی، ۱۳٩۶، صص ۲۴٩ و ۲۵۰
#پهلوی
#رضاشاه
#تاریخ_مشروطه
#حکومت_قانون_در_ایران
BY نقدی بر تاریخ معاصر
Warning: Undefined variable $i in /var/www/group-telegram/post.php on line 260
Share with your friend now:
group-telegram.com/naqdemosaddeq/1684