Telegram Group Search
Audio
اصلاح فایل سخنرانی:

🔘 پوشه‌ی صوتی سخنرانی دکتر فاطمه محبی، متخصص روان‌پزشکی، استادیار دانشگاه علوم پزشکی ایران: «پیامدهای روان‌شناختی سوختگی در بیماران و خانواده‌ها: بررسی چند نمونه بالینی»

☑️ سمپوزیوم «ترومای روانی-اجتماعی سوختگی»، یکم دی ۱۴۰۳

-
روان‌پزشكى تروما
🔘 معرفی صاحب‌نظران/کنشگران مدیریت بحران‌ها و مخاطرات در ایران ۱۵- احمد حاجبی دکتر احمد حاجبی، روان‌پزشک و استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران است. او سال‌ها تا زمانی که به عنوان مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت و قائم مقام معاون درمان وزیر…
🔘 معرفی صاحب‌نظران/کنشگران مدیریت بحران‌ها و مخاطرات در ایران

۱۶- حمید رزاقی

دکتر حمید رزاقی، جامعه‌شناس، مدرس دانشگاه و پژوهشگر حوزه جامعه‌شناسی ریسک و مخاطرات محیطی است. کتاب «جامعه‌شناسی تفسیری مخاطرات محیطی» تألیف اوست.

دکتر رزاقی مقالات متعددی در حوزه‌های نظام‌های شخصیتی، نیازشناسی فرهنگی و هنری و مخاطرات محیطی دارد.
-
روان‌پزشكى تروما
🔘 معرفی صاحب‌نظران/کنشگران مدیریت بحران‌ها و مخاطرات در ایران ۱۶- حمید رزاقی دکتر حمید رزاقی، جامعه‌شناس، مدرس دانشگاه و پژوهشگر حوزه جامعه‌شناسی ریسک و مخاطرات محیطی است. کتاب «جامعه‌شناسی تفسیری مخاطرات محیطی» تألیف اوست. دکتر رزاقی مقالات متعددی در حوزه‌های…
🔘 مهارت‌های زندگی، لازمه زیست شهری و مواجهه با مخاطرات محیطی و اجتماعی

✍️ دکتر حمید رزاقی، جامعه‌شناس

👈🏼 متن کامل مقاله

در این مقاله می‌خوانید:

☑️ روند شهری شدن به طور اعم به ویژه شهری شدنِ شتابان و ناموزون در اغلب کشورهای در حال توسعه بسیاری از وجوه سلامت آدمی را به طور فزاینده در معرض تهدید و مخاطره قرار داده و بر حسب قشربندی اجتماعی و پایگاه اجتماعیِ افراد، نابسامانی‌ها و معضلات گوناگونی را بر شهرنشینان در ابعاد ذیل تحمیل کرده است:

۱- کاهش تعادل‌های حیاتی و بیولوژیک
۲- احساس عدم ایمنی و امنیت
۳- ناتوانی و ضعف در روابط متقابل بین‌فردی و اجتماعی
۴- احساس بی‌کفایتی و نارکارایی
۵- گریز از خود شکوفایی

☑️ محورهای آموزش مهارت‌های زندگی در پنج رده ذیل طراحی و معرفی می‌شود:

الف) آموزش مهارت‌های تعادل زیستی و سلامت
ب) آموزش مهارت‌های ایمنی و مقابله با خطرات محیطی و اجتماعی
ج) آموزش مهارت‌های روابط انسانی
د) آموزش مهارت‌های کارایی و کفایت
ه) آموزش مهارت‌های خودشکوفایی

☑️ در قالب ۵ رده و ۱۰۸ محورِ نیازهای آموزشی فوق، نظام جامع آموزش مهارت‌های زندگی در مدیریت شهری آماده استقرار است. بدین صورت که می‌توان ده‌ها کلاس و کارگاه آموزشی را در هر یک از محورها، استخراج کرد و برحسب مقتضیات و نیازهای مناطق و محلات شهر تهران جهت برگزاری آن‌ها اقدام نمود. استقرار نظام جامع آموزش مهارت‌های زندگی مبتنی بر رده‌ها و محورهای فوق در مدیریت فرهنگی و اجتماعی کلان‌شهر تهران می‌تواند گام مؤثری در ارتقای زیست‌شهری و کیفیت زندگی فردی و اجتماعیِ شهروندان و با مشارکت فعال آنان فراهم سازد.

👈🏼 متن کامل مقاله

-
🔘 گلایه‌های استاد پژوهشکده زلزله‌شناسی از فیلترینگ در ایران/ فیلترینگ عواقب ناگواری هنگام سوانح طبیعی دارد

بخشی از گفتگوی دکتر مهدی زارع با خبرآنلاین:

☑️ «فیلترهای اعمال‌شده توسط دولت دسترسی به پلتفرم‌های رسانه‌های اجتماعی یا سامانه‌های هشدار اضطراری را مسدود می‌کند، و امکان اطلاع‌رسانی و دریافت اطلاعات مهم درباره سانحه یا عملیات‌های نجات را در حال انجام محدود یا مسدود می‌کند. این عدم دسترسی می تواند منجر به سردرگمی، تأخیر در پاسخگویی و در نهایت افزایش تلفات شود.»

☑️ «در ایران دسترسی به بخش مهمی از اینترنت با #فیلترینگ محدود شده است که به طور معمول بر فعالیت‌های علمی و تخصصی در همه زمینه‌ها اثر منفی می‌گذارد. در هنگام #سانحه این فیلترینگ به طور قابل توجهی بخش‌های مختلف مدیریت #حادثه را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این سامانه‌ها برای کنترل #دسترسی به اطلاعات و نظارت بر فعالیت‌های آنلاین طراحی شده‌اند، که عملا تمامی دسترسی‌های برخط را در شرایط عادی بسیار محدود می‌کند. در هنگام #بحران این فیلترینگ عواقب ناگواری در هنگام سوانح طبیعی دارد چراکه ارتباطات در هنگام بحران در معرض آسیب قرار می‌گیرد. #ارتباطات و #انتشار_اطلاعات به موقع ضروری است. وقتی فیلترینگ از پیش بر سامانه ارتباطات برخط اعمال شده باشد، محدودیت وسیع‌تر و قطع ارتباطات در هنگام بحران قابل انتظار است.»

☑️ «سازوکارهای فیلترینگ مانع از توانایی سازمان‌ها و گروه‌های مدیریت سانحه در انتشار سریع اطلاعات حیاتی می‌شود. به عنوان مثال، اگر سازمان‌ها برای اشتراک‌گذاری هشدارها و به‌روزرسانی‌ها به رسانه‌های اجتماعی یا دیگر پلت‌فرم‌های آنلاین رجوع کنند و این پلتفرم‌ها به شدت فیلتر یا نظارت شوند، پیام‌های آن‌ها به طور موثر به مخاطبان مورد نظر نمی‌رسد. این وضعیت اثر یک فاجعه را تشدید می‌کند و تلفات جانی و خسارت‌های مالی را افزایش می‌دهد، زیرا مردم از دستورات تخلیه یا پروتکل‌های ایمنی بی‌اطلاع می‌مانند.»

☑️ «بنابراین فیلتر شدن اینترنت در ایران خطرات قابل توجهی را برای #سامانه‌های_هشدار، اطلاع‌رسانی و مکان‌یابی مدیریت سوانح در هنگام حادثه طبیعی ایجاد می‌کند. با مسدود کردن کانال‌های ارتباطی به شدت اثربخشی طرح‌های واکنش فوری به سانحه تضعیف می‌شود. اطمینان از دسترسی نامحدود به منابع اطلاعاتی قابل اعتماد برای افزایش #تاب‌آوری در برابر سوانح طبیعی ضروری است.»

👈🏼 متن کامل
-
روان‌پزشكى تروما
4- درباره ضربه‌ی روانی چندعاملی.pdf
5_ضربه‌ی_روانی_در_کودکی_شرایط_زمینه‌ساز_و_محافظت‌کننده.pdf
789.5 KB
🔘 مجموعه‌ی آموزشی «آسیب‌های ذهن و روان»:

👈🏼 موضوع پنجم: «ضربه‌ی روانی در کودکی: شرایط زمینه‌ساز و محافظت‌کننده»

✍️ کاری از کمیته روان‌پزشکی تروما (انجمن علمی روان‌پزشکان ایران) برای آشنایی مردم با مفهوم «تروما» یا «ضربه‌ی روانی»

-
روان‌پزشكى تروما
🔘 درباره‌ی ضربه‌ی روانی چندعاملی [ترومای پیچیده چیست؟] بخش اول ✍️ کاری از کمیته روان‌پزشکی تروما (انجمن علمی روان‌پزشکان ایران) برای آشنایی مردم با مفهوم «تروما» یا «ضربه‌ی روانی» ☑️ ضربه‌ی روانی چندعاملی چیست؟ ضربه‌ی روانی چندعاملی (یا ترومای پیچیده)،…
🔘 مجموعه‌ی آموزشی «آسیب‌های ذهن و روان»:

👈🏼 موضوع پنجم: «ضربه‌ی روانی در کودکی: شرایط زمینه‌ساز و محافظت‌کننده»

✍️ کاری از کمیته روان‌پزشکی تروما (انجمن علمی روان‌پزشکان ایران) برای آشنایی مردم با مفهوم «تروما» یا «ضربه‌ی روانی»

☑️ آیا همه‌ی کودکان در برابر اتفاقات ناگوار، دچار ضربه‌ی روانی (یا تروما) می‌شوند؟

خوشبختانه، زمانی که کودکان رویداد آسیب‌زایی را تجربه می‌کنند، همیشه دچار ضربه‌ی روانی (یا «تروما») نمی‌شوند. به‌‌این معنا که برای بروز مشکلات ذهنی در کودک، باید شرایط خاص دیگری هم وجود داشته باشد. بعضی از شرایط احتمال آسیب‌دیدگی ذهنی را در کودک افزایش می‌دهد و بعضی شرایط از کودک در برابر آسیب‌دیدگی محافظت می‌کند. آگاهی والدین از این موارد می‌تواند کمک بزرگی برای پیشگیری از «ضربه روانی» باشد.

در‌‌این جا به شرایط خطر (شرایط زیادکننده‌ی احتمال ضربه‌ی روانی) و شرایط محافظت‌کننده یا حفاظتی (شرایط کم‌کننده‌ی احتمال ضربه‌ی روانی) می‌پردازیم:

☑️ عوامل خطر

کودکان در هر کدام از شرایط زیر، در برابر حوادث و مخاطرات آسیب‌پذیرترند و بیشتر دچار ضربه‌ی روانی می‌شوند:

۱. مبتلا بودن به بیماری‌های جسمی (مانند دیابت قندی) یا اختلالات روان‌پزشکی (مانند افسردگی یا اضطراب)
۲. ترک تحصیل و از دست دادن روابط دوستی با همسالان و معلم در مدرسه
۳. خانواده آشفته یا بی‌ثبات: کودکی که در یک خانواده با یک والد یا بدون والد زندگی می‌کند، یا والدین او در معرض طلاق یا جدایی و یا مبتلا به اعتیاد یا در زندان هستند
۴. نداشتن حمایت عاطفی و اجتماعی: به‌طور مثال، کودکی که در خانواده‌ای منزوی و یا در یک گروه اقلیت اجتماعی زندگی می‌کند
۵. نبودن دلبستگی میان کودک و مادر (یا مراقب کودک)
۶. قرار گرفتن در طبقه اجتماعی-اقتصادی پایین: مانند سطح پایین تحصیلات در والدین یا دسترسی نداشتن به سازمان‌های حمایتی اجتماعی
۷. واکنش نامطلوب والدین در زمان حادثه: به عنوان مثال، والدین فرزند خود را پس از حادثه تحقیر کنند یا مقصر جلوه دهند
۸. مکرر یا متعدد یا طولانی بودن رویداد آسیب‌زا: مانند کودکی که بارها توسط یکی از نزدیکان مورد خشونت فیزیکی،
روانی یا جنسی قرار گرفته است
۹. شدید بودن ضربه: در ‌‌اینجا درک کودک از حادثه یا سانحه مهم است. به بیان دیگر، ممکن است کودکان یک ترومای مشابه را با شدت و اثر متفاوتی درک کنند.

☑️ عوامل حفاظتی

کودکان در هر کدام از شرایط زیر، در برابر حوادث و مخاطرات مقاوم‌ترند و کمتر یا خفیف‌تر دچار ضربه‌ی روانی می‌شوند:

۱. وجود حمایت قوی خانواده و روابط مستحکم اجتماعی: به معنی روابط قوی میان اعضای خانواده و نیز روابط قوی خانواده با دوستان و آشنایان
۲. زندگی در خانواده‌ای مطمئن و باثُبات: به عنوان مثال، شرایطی که واکنش‌های والدین در زمان رویدادهای متفاوت برای کودک قابل پیش‌بینی باشد
۳. دلبستگی قوی با مادر (یا مراقب اصلی) در اوایل کودکی
۴. داشتن مهارت‌های رویارویی با استرس و بحران: مانند مهارت‌های انطباقی، حل مسئله و تنظیم هیجان
۵. داشتن مهارت برای دوست‌یابی و برقراری روابط صمیمانه با معلم و پزشک خانوادگی
۶. حضور در مدرسه‌ به عنوان دانش‌آموز
۷. دسترسی به خدمات بهداشت روان
۸. دسترسی به خدمات اجتماعی: مانند خدمات حمایتی مدرسه، شهرداری و دیگر نهادهای اجتماعی

← هرچه عوامل خطر کمتر و عوامل حفاظتی بیشتر باشند، کودک بهتر می‌تواند حادثه یا ضربه را با سلامتی پشت سر بگذارد و در بزرگسالی نیز از سلامت روان بهتری برخوردار خواهد بود.
-
روان‌پزشكى تروما
5_ضربه‌ی_روانی_در_کودکی_شرایط_زمینه‌ساز_و_محافظت‌کننده.pdf
آزار_جنسی_کودکان_توصیه‌هایی_پیشگیرانه_برای_والدین.pdf
639.6 KB
🔘 مجموعه‌ی آموزشی «آسیب‌های ذهن و روان»:

👈🏼 موضوع ششم: «آزار جنسی کودکان: توصیه‌هایی پیشگیرانه برای والدین»

✍️ کاری از کمیته روان‌پزشکی تروما (انجمن علمی روان‌پزشکان ایران) برای آشنایی مردم با مفهوم «تروما» یا «ضربه‌ی روانی»
-
روان‌پزشكى تروما
🔘 مجموعه‌ی آموزشی «آسیب‌های ذهن و روان»: 👈🏼 موضوع پنجم: «ضربه‌ی روانی در کودکی: شرایط زمینه‌ساز و محافظت‌کننده» ✍️ کاری از کمیته روان‌پزشکی تروما (انجمن علمی روان‌پزشکان ایران) برای آشنایی مردم با مفهوم «تروما» یا «ضربه‌ی روانی» ☑️ آیا همه‌ی کودکان در برابر…
🔘 مجموعه‌ی آموزشی «آسیب‌های ذهن و روان»:

👈🏼 موضوع ششم: «آزار جنسی کودکان: توصیه‌هایی پیشگیرانه برای والدین»

✍️ کاری از کمیته روان‌پزشکی تروما (انجمن علمی روان‌پزشکان ایران) برای آشنایی مردم با مفهوم «تروما» یا «ضربه‌ی روانی»

☑️ آزار جنسی کودک یکی از دشوارترین موقعیت‌هایی است که ممکن است خانواده‌ای با آن مواجه ‌شود. در این شرایط، گاهی والدین در ابتدا موضوع را انکار می‌کنند. پذیرش این واقعیت که کودکشان مورد آزار جنسی قرار گرفته است بسیار سخت و دردآور است. آنها ممکن است دچار احساس خشم و نفرت نسبت به فردِ آزار دهنده‌ی جنسی شوند، یا احساس گناه کنند و یا همدیگر را متهم به غفلت و کوتاهی در انجام وظایف نمایند.

☑️ برای پیشگیری از سوءرفتار جنسی، آموزش کودکان (متناسب با سن‌شان) درباره این‌که سوءاستفاده جنسی چطور اتفاق می‌افتد و چه کسانی ممکن است این کار را انجام دهند، ضروری است. همچنین نظارت و مراقبت، به‌ویژه زمانی که کودک به ناچار با یک بزرگسال یا نوجوان تنها گذاشته می‌شود، ضروری است؛ حتی اگر آن فرد مورد اعتماد خانواده و از آشنایان باشد. حضور کودک در کلاس‌های ورزشی یا هنری از جمله‌ی این موارد است.

☑️ والدین چه کنند؟
در این شرایط سخت، والدین اغلب احساس بی‌کفایتی کرده و دچار اضطراب، افسردگی، مشکلاتی در خواب و اشتها و یا آشفتگی در ارتباطات اجتماعی ‌می‌شوند. همچنین ممکن است کودک را تنبیه و سرزنش کنند یا به عکس، به شکلی جبرانی محبت افراطی به او نشان دهند. شرایط وقتی برای آنها پیچیده‌تر می‌شود که متوجه شوند این آزار از طرف افراد صمیمی و نزدیک به کودک و خانواده انجام شده است؛ و اغلب نیز چنین است. طبیعی است که در چنین شرایطی پدر و مادر بسیار آزرده، بی‌قرار، سردرگم و عصبانی باشند. آنها بهتر است از نزدیکان، دوستان و اهل فن کمک بگیرند.

☑️ توصیه‌هایی به والدین
امنیت کودک خود را فراهم کنید. اگر امکان سوءاستفاده و آسیب مجدد است از آن پیشگیری کنید و شرایطی را مهیا کنید که کودکتان احساس امنیت بیشتری کند.
با حفظ خونسردی، پرهیز از تنبیه و سرزنش، و خودداری از سؤال‌های بی‌‌مورد درباره مسائل جنسی از کودک، او را تشویق به صحبت کردن کنید.
باید شنونده خوبی باشید و از قضاوت عجولانه بپرهیزید.
او را باور کنید، به او همدلانه گوش دهید و حمایتش کنید. حمایت شما مهم‌تر از هر کار دیگری است.
به او اجازه دهید هر احساسی که دارد را به شیوه‌ای سازگارانه ابراز کند. با گفتن چند جمله‌ی ساده مثل «عزیزم احساس می‌کنم که کسی تو را اذیت کرده و تو از این بابت خیلی ناراحتی. من آماده‌ام که با هم صحبت کنیم»، با او همدردی کنید. کودک باید احساس کند از هر جهتی مورد حمایت است و مورد شماتت و توهین و تحقیر قرار نمی‌گیرد.
تلاش کنید تا واکنش شدیدی نشان ندهید. کودک نباید احساس کند باعث ناراحتی شما شده است. همچنین نباید احساس کند کار بدی کرده و آزار جنسی تقصیر او بوده است.
باید مراقب بود کودک نگران این نشود که ممکن است به دلیل این مسئله خود شما به دردسر بیفتید.
از فرزندتان به خاطر خبر دادن از واقعه تشکر و قدردانی کنید و بگذارید بداند که شما «به خاطر شهامتش در گفتن ماجرا»، راضی و خوشنود هستید.
کودکان علاوه بر این‌که از قدرت بدنی و توانایی استدلال برای مراقبت از خود برخوردار نیستند، تحت تأثیر این آموزش مرسوم والدین نیز هستند که «اطاعت از بزرگترها لازم است». در نتیجه، آنها ممکن است اطاعت از فرد آزارگر را هم جزیی از رعایت دستور والدین بدانند.
اگر برای پیشگیری از اقدام مجدد فرد مجرم، به مراجع قانونی مراجعه کردید بهتر است تا حد امکان کودک را از درگیری‌های طولانی، آزار دهنده و اضطراب‌آور قانونی معاف کنید. چرا که کودکِ آزار دیده ممکن است با سؤالات مکرر پزشک، پلیس و قاضی، از تکرار مکرر خاطره‌ی واقعه آسیب بیشتری ببیند.
در تمام مراحل از متخصصان و مشاوران کمک بگیرید.
علاوه بر کودکِ آزار دیده، خانواده نیز اغلب نیاز به کمک‌های تخصصی روان‌پزشکی، روان‌شناختی و مشاوره‌ای دارند تا بتوانند با کمترین میزان آسیب این بحران را پشت سر بگذارند.

☑️ و چند نکته در آخر
فقط دخترها نیستند که به مراقبت و پشتیبانی نیاز دارند.
فقط افراد مذکر نیستند که می‌توانند از کودکان سوءاستفاده کنند.
ظاهر موجه یا نسبت نزدیک افراد با کودک، نباید توجیه کننده‌ی رفتار آنها با کودک باشد.
برای پیشگیری از کودک‌آزاری جنسی، کودکان مسئول نیستند، بلکه بزرگسالان مسئولیت اصلی را بر عهده دارند.
هرچند کودکان بهتر است جهان را جای زیبا و امنی بدانند، لازم است به این هم واقف شوند که تعداد کمی از آدم‌های خطاکار وجود دارند که باید در برابر آنها از خودمان مراقبت کنیم.
🔘 نشست مجازی «جنسیت و فاجعه»: مروری بر پیامدهای زلزله بر زنان #بم و #کرمانشاه

به مناسبت سالگرد #زلزله بم 

☑️ یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳، ساعت ۱۸ تا ۲۰

☑️ لینک شرکت در نشست :
https://meet.google.com/rig-hpyj-duo
-
روان‌پزشكى تروما
🔘 معرفی یکی دیگر از سازمان‌های مردم‌نهاد مشارکت‌کننده در برگزاری سمپوزیوم «ترومای روانی-اجتماعی سوختگی»: انجمن ققنوس ☑️ انجمن ققنوس (جمعیت حمایت از بیماران سوخته) سازمانی مردم‌‌نهاد و داوطلبانه است که برای اطلاع‌رسانی در جهت پیشگیری از سوختگی و نیز کمک به…
🔘 شب ققنوس (جمعیت حمایت از بیماران سوخته)

☑️ یکی دیگر از شب‌های بخارا اختصاص یافته است به شب ققنوس (جمعیت حمایت از بیماران سوخته). این نشست در ساعت پنج بعدازظهر شنبه پانزدهم دی‌ماه ۱۴۰۳ با حضور علی‌اصغر دادبه، علیرضا رییسی، نرگس جودکی، محمدجواد فاطمی، هومن حاجی‌غفاری، منظر فرامرز علمی و اسرین معروفی (از بچه‌های #شین‌آباد) در تالار فردوسی خانۀ اندیشمندان علوم انسانی برگزار می‌شود.

☑️ همچنین تقدیر از چهره ماندگار سوختگی ایران، دکتر امیر‌حسین #کلانتری، از دیگر بخش‌های این نشست خواهد بود. در پایان مراسم، قطعاتی توسط گروه موسیقی بامداد اجرا خواهد شد.

نشانی: تهران، خیابان استاد نجات‌اللهی (ویلا)، چهارراه ورشو، خانۀ اندیشمندان علوم انسانی، تالار فردوسی
-
2025/01/06 03:10:06
Back to Top
HTML Embed Code: