Telegram Group Search
جی. ال. مکی (J. L. Mackie)، فیلسوف استرالیایی قرن بیستم، به‌ویژه به خاطر استدلال‌هایش علیه وجود خداوند در زمینه فلسفه دین شهرت دارد. مکی با بهره‌گیری از «مساله شر» استدلال کرد که وجود شر در جهان با وجود خدایی که خیرخواهی و قدرت مطلق دارد، ناسازگار است. او در کتاب خود، «معجزه خداباوری: استدلال علیه وجود خداوند» مسئله شر را به عنوان دلیلی برای تناقض ذاتی در باور به خداوند مطرح می‌کند. صورت کلی استدلال مکی را می‌توان به این شکل خلاصه کرد:

۱. اگر خداوند قادر مطلق، دانای مطلق و خیرخواه مطلق است، باید هم بخواهد و هم بتواند که از وقوع هرگونه شر در جهان جلوگیری کند.
۲. با این حال، شر به وضوح در جهان وجود دارد.
۳. بنابراین، یا خداوند نمی‌خواهد از شر جلوگیری کند (که با خیرخواهی او ناسازگار است)، یا نمی‌تواند (که با قدرت مطلق او در تناقض است)، و یا ممکن است از وقوع آن ناآگاه باشد (که با دانایی مطلق او ناسازگار است).

برتراند راسل هم در آثار خود از جمله «چرا مسیحی نیستم؟» همین خط استدلال را تعقیب می‌کند: وجود شر در جهان با فرض یک خداوند خیرخواه و قادر مطلق ناسازگار است. اگر خداوند هم قدرت مطلق دارد و هم خیر مطلق است، چرا باید شر و رنج در جهان وجود داشته باشد؟

راسل می‌داند که خداباوران می‌توانند به شیوه‌های مختلف به این اشکال پاسخ دهند؛ مثلا اینکه زندگی انسان، نوعی امتحان الهی یا آزمایش است و خداوند علیرغم توانایی یا دانایی خود عمل می‌کند چون می‌خواهد به انسان فرصت دهد.  اما راسل می‌گوید که توضیحاتی این‌چنینی تنها موضوع خداوند را پیچیده‌تر می‌کند و مسائل تازه‌ای به مسائل قبلی می‌افزاید.

او در بحث‌های فلسفی‌اش به این نکته اشاره می‌کند که فرض «طراح هوشمند» یا همان خداوند برای توضیح نظم جهان نیز به چرخه‌ای بی‌پایان از توجیه‌ها منجر می‌شود.

در میان الهی‌دانان و متکلمان دوره اسلامی مساله‌ای طرح شده بود که میان دو جریان کلامی، یعنی معتزلی و اشاعره اختلاف جدی ایجاد کرده بود. به طور مختصر سوال این بود که آیا فعل خداوند معیار تشخیص عدل از ظلم است در این معنا که خداوند هر چه بکند، عین عدالت است، و یا خداوند همواره منطبق با معیارهای عقلانی عدالت رفتار خواهد کرد؟ در این حالت دوم، قدرت خداوند محدود به عقل و معیارهای عقلانی‌ست و مانند این می‌ماند که دست و پای یک فرمانروای قدرقدرت را با زنجیرهای عقلانی بسته باشند! در حالت اول، هم تناقض‌های دیگری پیش می‌آید؛ مثلا آیا انسان‌هایی که با نقص‌های مادرزادی به دنیا می‌آیند، و یا آنها که محکوم‌اند که رنج بکشند، حق ندارند وضع خود را ناعادلانه قلمداد کنند چون خداوند چنین خواسته است؟!

شما چه فکر می‌کنید؟
اگر خداباورید بگویید چگونه می‌توان به رویکردی که مدعی تناقض در ایده خداوند است پاسخ داد و در معرض اشکالات بعدی قرار نگرفت؟

همکاران ما در گفت‌وشنود بهترین و موجزترین پاسخ‌های خداباورانه را بازتاب خواهند داد.

#گفتگو #رواداری #خداباوری #خداناباوری #دین #نقد_دین

@dialogue1402
نیاز به خلق دشمن در نظام‌های توتالیتر

یکی از ویژگی‌های اساسی حکومت حکومت اتحاد جماهیر شوروی، تعریف و خلق دشمنانی بود که به عنوان تهدیدی برای «خلق‌های مستضعف» و «پرولتاریای جهانی» شناخته می‌شدند. در این زمینه، سرمایه‌داران یا بورژواها به عنوان دشمن اصلی معرفی می‌شدند.

در نقلی که از فروید شده، او یادآوری می‌کند که خلق یک دشمن برای این نظام سیاسی، «از نظر روانی» پشتیبانی می‌شود؛ در این معنا که صرفنظر از استدلال‌هایی که یک کمونیست در مورد ساختار طبقاتی جوامع و نقش «منفی» بورژوا دارد، باید دانست که نظام حاکم، برای حفظ پایگاه اجتماعی خود، به خلق یک دشمن نیاز دارد.

در جمهوری اسلامی نیز می‌توان رفتاری مشابه مشاهده کرد. موافق هستید؟

در وبسایت گفت‌وشنود بیشتر بخوانید:

https://dialog.tavaana.org/sigmund-freud/

#شوروی #اتحاد_جماهیر_شوروی #فروید #کمونیسم #گفتگو_توانا

@dialogue1402
صنعت امامزاده‌سازی؛ چرا جمهوری اسلامی از گسترش امامزاده‌ها دفاع می‌کند؟

صنعت امامزاده‌سازی، به‌عنوان یکی از جنجال‌برانگیزترین پدیده‌ها در چند دهه اخیر، توسط جمهوری اسلامی به شدت مورد حمایت قرار گرفته است.

افزایش چشمگیر تعداد امامزاده‌ها و مکان‌های مذهبی جدید در ایران، در کنار تخصیص بودجه‌های کلان به آن‌ها، پرسش‌های زیادی را برانگیخته است.

این پدیده نه تنها برای جامعه و کارشناسان مستقل، بلکه حتی برای برخی وابستگان به جمهوری اسلامی نیز موضوعی غیرقابل دفاع شده است؛ به طوری که نمی‌توانند توجیهی معقول برای این روند ارائه دهند.

به نظر شما چرا جمهوری اسلامی از گسترش امامزاده‌ها دفاع می‌کند؟

#گفتگو_توانا #امامزاده_سازی #جمهوری_اسلامی #ارتجاع_مذهبی

@dialogue1402

جامعه جهانی بهائی روز دوشنبه ۲۱ آبان از ارائه گزارشی جدید با عنوان «بیگانگان: خشونت چندوجهی علیه بهائیان در جمهوری اسلامی ایران» خبر داد و اعلام کرد مراسم رونمایی از این گزارش در نمایندگی دائم آلمان در سازمان ملل متحد در نیویورک برگزار شد.

به گفته جامعه جهانی بهائی، این گزارش خاطرنشان می‌کند که روحانیون شیعۀ ایران از زمان شکل‌گیری دیانت بهائی تاکنون، در تلاش برای «توجیه تبعیض و ستم خود» بهائیان را «نجس» خوانده‌ و از همین رو بهائیان ایران در طول تاریخ، با جنایت علیه بشریت در زمینۀ سرکوب دینی مواجه بوده‌اند.

در این گزارش آمده است: «سرکوب بهائیان در ایران مبتنی بر یک ایدئولوژی چندوجهی است که تکیه بر روایت‌های دینی، سیاسی و تاریخی دارد. این ایدئولوژی، مخالفت‌های الهیاتی را با نظریه‌های توطئه و احساسات ملی‌گرایانه ترکیب کرده، در قانون گنجانده و در قالب شکل‌های مختلف تبعیض و سرکوب نهادینه کرده است.»

بر اساس اعلام جامعه جهانی بهائی، رویا برومند، مدیر اجرایی «بنیاد عبدالرحمن برومند» که تهیه‌ این گزارش را برعهده داشته است، در مراسم رونمایی از گزارش «بیگانگان» گفت: «با شکل‌گیری آیین بهائی در ایران در میانۀ قرن نوزدهم، بهائیان از همان ابتدا با تبعیض مواجه شدند و تاکنون با آزار و سرکوب مداوم و شدیدی مواجه بوده‌اند که در دوره‌هایی مثل اکنون، با خشونت افراطی و محرومیت سیستماتیک از حق زندگی همراه بوده است.»

کریستوفر الکساندر یکی از پژوهشگران این گزارش هم گفته است: با وجود فشارهای حکومت‌ها، مردم ایران به شکل فزاینده‌ای در مقابل سیاست تبعیض علیه جامعۀ بهائی «ایستادگی» کرده‌‌اند و با وجود تلاش‌های مکرر برای القای احساسات ضدبهائی در جامعه، عموم مردم، در برابر اثرات تبلیغات یا پروپاگاندای حکومتی مقاومت کرده و می‌کنند.

مای ساتو، گزارشگر ویژۀ سازمان ملل در زمینۀ حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران نیز در مراسم رونمایی از گزارش «بیگانگان»، بهائیان ایران را به‌دلیل شهامت و استقامت‌شان ستود و با اشاره به حذف بهائیان از قانون اساسی ایران به عنوان یکی از راه‌های توجیه آزار و سرکوب توسط مقامات جمهوری اسلامی گفت: «آنچه این گزارش نشان می‌دهد این است که جامعۀ ایران در مقابل خشونت ساختاری تحمیل‌شده توسط حکومت، مقاومت می‌کند و آن را نپذیرفته است. این پایانی امیدبخش و دلگرم‌کننده برای این گزارش است.»

#داستان_ما_يكيست #گفتگو_توانا #بهائی

@dialogue1402

مستند "هفت زمستان در تهران" ساخته کارگردان آلمانی اشتفی نیدرزول برنده جایزه فیلم حقوق بشر آلمان ۲۰۲۴ در بخش فیلم بلند شد.

این فیلم داستان ریحانه جباری دختر ۱۹ ساله‌ای را روایت می‌کند که به اتهام کشتن مردی که قصد تجاوز به او داشت، به اعدام محکوم شد.

همه تلاش‌ها، به ویژه مادر او شعله پاکروان نتوانست ریحانه را نجات دهد.

هیئت داوران تاکید کرد که نیدرزول با مهارتی بی‌نظیر، روایت را به گونه‌ای بازگو می‌کند که بر بیننده تاثیر عمیقی می‌گذارد. این فیلم دو سال پیش در فستیوال فیلم برلیناله جایزه بهترین فیلم و بهترین تدوین را گرفت.

در بخش آموزشی نیز فیلم "پانزده دقیقه" به کارگردانی سجاد آدمای مورد تقدیر قرار گرفت. این فیلم به موضوعات خودکشی و اخراج از کشور پرداخته و به گفته هیئت داوران "پتانسیل زنده نگه داشتن آگاهی ما نسبت به حقوق بشر" را دارد.

جایزه فیلم حقوق بشر در شش بخش اهدا می‌شود و امسال ۴۲۰ اثر برای رقابت ارسال شده بودند. این جایزه هر دو سال یک بار اهدا می‌شود.

#حقوق_بشر #حقوق_زنان #اعدام

@Dialogue1402

جرج کارلین کمدین و نویسنده آمریکایی، با طنز تند و انتقادی‌اش از مذهب و ساختارهای اجتماعی شناخته می‌شود.

او به خاطر دیدگاه‌های بی‌پروای خود نسبت به مذهب، آن را منبع نفاق و کنترل اجتماعی می‌دانست و اغلب با زبان تیز و صریح خود تعصبات دینی و باورهای مرسوم را به چالش می‌کشید.

کارلین در کمدی خود از مسائل مذهبی برای برانگیختن اندیشه و نقد دیدگاه‌های سنتی استفاده می‌کرد و به عنوان یکی از صدایان برجسته تفکر آزاد و نقادانه شناخته می‌شود.

#جرج_کارلین #استند‌آپ #نقد_اجتماعی #نقد_دین #آزاد_اندیش
#گفتگو_توانا
مرجعیت شیعه و به‌ویژه آیت‌الله علی سیستانی، روزگاری نماد اقتدار دینی و پناهگاه مظلومان به شمار می‌رفت؛ اما امروز، زیر سایه روابط پنهان و منافع گسترده مالی، از اصول و ارزش‌های حقیقی خود فاصله گرفته و در برابر بیداد و سرکوب‌های حکومت جمهوری اسلامی ایران سکوتی مرگبار اختیار کرده است. این سکوت، که هم‌زمان با جنایات بی‌پایان جمهوری اسلامی علیه منتقدان و مخالفانش همراه شده، نه تنها قابل توجیه نیست بلکه در افکار عمومی بسیاری از شیعیان و مردم آزاده جهان به خیانت تعبیر می‌شود.
ماجرای بازگرداندن سید محمدعلی موسوی متقی به ایران توسط دستگاه‌های امنیتی عراق، نمونه‌ای دردناک و تازه از این سکوت مرگبار است. این روحانی منتقد، در پی پناه بردن به عدالت و در جستجوی حمایت سازمان ملل، در عراق سکنی گزیده بود، اما به محض آنکه جمهوری اسلامی اراده کرد، او را به‌راحتی به ایران بازگرداندند.

متن کامل را اینجا بخوانید

#محمد_خوش_بیان #مرجعیت #شیعه #سیستانی #محمد_علی_موسوی_متقی #گفتگو_توانا
@moh_khoshbayan
@for_freedom2022
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
همراهی گرامی با ارسال این ویدئو این پیام را برای ما فرستاد:

«این فرد مدعی است همسر حضرت آدم ۳۵۰ بار زاییده! همه هم دوقلو! اگر آدم و حوا آدمیزاد بودند که چنین چیزی در آدمیزاد امکان ندارد. یا اینکه این را هم مانند دیگر خرافه‌ها جزو معجزات حساب بیاورند. نکته من اما چیز مهم‌تری است. اینجا روی اخلاق هم تاکید می‌کند. واقعا اگر اخلاق برای‌تان مهم است چرا با خرافه و دروغ می‌خواهید آن را پیش ببرید؟»

- نکته پراهمیت این همراه در نسبت خرافات و اخلاق است. بحث بسیار پراهمیتی است. خرافه نسبت بسیار نزدیکی با دروغ دارد و دروغ از بزرگ‌ترین رذائل اخلاقی است. کسانی که به این راحتی دروغ می‌گویند چگونه می‌توانند مدعی اخلاق باشند؟

لازمه‌ی دین‌داری باورمندی به خرافات نیست. لازمه‌ی دین‌داری تعطیل عقلانیت نیست.

#گفتگو_توانا #خرافات_مذهبی #اخلاق #روحانیت_شیعه

@dialogue1402
دکتر احسان یارشاطر متولد فروردین ۱۲۹۹ و درگذشته به شهریور ۱۳۹۷ است. ایشان مدرک دکتری خود در رشته‌ی زبان و ادبیات فارسی را از دانشگاه تهران و مدرک دوم دکتری خود در رشته‌ی زبان‌شناسی را از دانشکده‌ی مطالعات شرقی و آفریقایی لندن اخذ کرد. یارشاطر که علاوه بر تولید محتوا، با تأسیس بنگاه ترجمه و نشر کتاب، خود دست‌اندر کار اشاعه‌ی فرهنگ کتاب‌خوانی در ایران شد، پیش از وقوع انقلاب اسلامی، در ۱۳۴۰ خورشیدی در نیویورک مستقر گردید و به انتشار دانشنامه‌ی ایران و اسلام مبادرت کرد. پنج سال بعد از این تاریخ، مرکز ایران‌شناسی دانشگاه کلمبیا را تأسیس کرد و به انتشار دانشنامه‌ی ایرانیکا مشغول شد.

به همت محمد توکلی طرقی، مجموعه‌ای از مقالات پژوهشگرانه‌ی ایشان در موضوعات مختلف در کتاب «حکمت تمدنی: گزیده آثار استاد احسان یارشاطر»‌ منتشر شده است. توکلی‌طرقی در مقدمه‌ای که به این مجموعه نگاشته، می‌نویسد: «جستارهایی که در این مجموعه گردآوری شده‌اند بیانگر دانش ژرف و چندگستره‌ای استاد احسان یارشاطر است. این حوزه‌های درهم‌آمیخته شامل فرهنگ و هنر جهانی، زبان‌ها و لهجه‌های ایرانی، کیش مانوی و مزدکی، تاریخ تمدن ایران و اسلام، دانشنامه‌نویسی و یادبودهاست. در تنظیم این گزیده‌ها که نشان‌دهنده‌ی ادوار متفاوت زندگی پژوهشی و روشنفکری یارشاطر است، کوشیده‌ام که تا حد ممکن انسجام موضوعی و ترتیب تاریخی گزیده‌ی آثار رعایت شود. بدین سبب، جستارهای برگزیده در این کتاب به چهار بخش موضوعی تقسیم شده‌اند: ۱. شرح حال و یاد آموزگاران ۲. ادبیات و هنر معاصر ۳. زبان و تمدن ۴. تمدن و راز بقا… »

تیم تولید محتوای گفت‌وشنود، در اپیزودهای چهاردهم و پانزدهم پادکست دیگری‌نامه، با نام‌های «مزدک» و «آنان که نمی‌میرند!» از مقاله‌ی «کیش مزدکی» یارشاطر در همین مجموعه حکمت تمدنی استفاده‌ی شایانی کرده است و مایل است که این کتاب را به علاقه‌مندان به محتواهای نوشتاری معرفی نماید.


برای مطالعه ادامه متن به صفحه گفت‌وشنود مراجعه کنید:

https://dialog.tavaana.org/hekmat-tmaddoni-ehsan-yarshater/

@dialogue1402
«پرورده با گرگان»
معرفی سریال

جنگ بزرگی زمین را ویرانه کرده و تمدن انسانی را به پایان رسانیده است. آخرین گروه‌های انسانی با سفینه‌ای بزرگ، زمین را ترک کرده‌اند. یکی از گزینه‌ها برای سکونت، سیاره‌ای به نام کپلر است. آنها که در جنگ آخرزمان پیروز شده‌اند، پرستندگان خدایی باستانی به نام «میترا» هستند. آنها که شکست خورده‌اند، خداناباورانی بوده‌اند که اعتقاد به علم و فن (تکنیک) را برای بهروزی انسان کافی می‌دانسته‌اند. 

اما مرد دانشمندی از میان آنها، در آخرین روزهای زمین، با دستکاری کردن روباتی از گونه‌ی اندروید که در اصل برای کشتار خداناباوران ساخته و تنظیم شده بود، «مادر»ی خلق می‌کند تا بتواند جنین‌های انسانی را با خود به کپلر برده، و برمبنای تعلیم و تربیتی علمی و به دور از هر گونه «ایمان»، نسل جدیدی از انسان‌های معقول و خردورز و علم‌گرا پرورش دهد. «مادر» در کنار یک روبات دیگر به نام «پدر»، چنین مأموریت بزرگی بر دوش دارد. آنها در یک سفینه‌ی کوچک که سریع‌تر در فضاهای بین‌ستاره‌ای حرکت می‌کند، زودتر از سفینه‌ی پرستندگان میترا، به کپلر می‌رسند. به این ترتیب، جدال میان دو ایدئولوژی، در کپلر ادامه پیدا می‌کند.
 
مجموعه تلویزیونی «پرورده با گرگان» (Raised by Wolves)، که توسط ریدلی اسکات تهیه‌کنندگی شده و بخشی از آن توسط خود او کارگردانی شده است، یک سریال علمی-تخیلی است که از شبکه HBO Max در حال پخش است. این سریال برای اولین بار در سپتامبر ۲۰۲۰ پخش شد و توجه بسیاری را به خود جلب کرد.

«پرورده با گرگان» به خاطر داستان خلاقانه، جلوه‌های ویژه بصری چشمگیر و کارگردانی ریدلی اسکات مورد تحسین قرار گرفته است. به لحاظ حسی، قاب‌ها یادآور موقعیت‌های کهن‌الگویی به ویژه در معنای دینی و اسطوره‌ای‌ست. 
آیا ایمان انسان را رستگار خواهد کرد یا معرفت؟ پاسخ فرقه‌های غنوصی، معرفت بود. همین جدال در اروپای مدرن با ظهور گروه اجتماعی ساینتیست‌ها (علم‌گرایان) صورت دیگری به خود گرفت و به جدال میان ایمان و علوم تجربی و دقیق بدل شد. با ظهور فن‌آوری‌های جدید و فوق‌پیشرفته، صورت مسأله نیاز به بازنگری دارد؛ اما بنیان اختلاف بر سر جای خود باقی‌ست. تماشای سریال «پرورده با گرگان» را به کسانی که خواهان تعقیب این مناقشه‌ی قدیمی در صورت‌های به‌روزتر و جدیدتر هستند، پیشنهاد می‌شود. 


https://dialog.tavaana.org/raised-by-wolves/

#رواداری #خداباوری #خداناباوری #ایمان #علم #آخرزمان

@dialogue1402
@dialogue1402

«مهدویت یمانی»

خبرگزاری هرانا گزارش داده است که دستگاه‌های اطلاعاتی در یک همکاری بی‌سابقه یا کم‌سابقه با هم اعضای جریان یمانی را در تربت حیدریه دستگیر و بازداشت کرده‌اند. اگرچه امید بستن به ج.ا. و عناصرش عبث است اما این یک درخواست معقول و انسانی‌ست که با آنها صرفنظر از عقایدشان، مطابق با قوانین انسانی رفتار کنند.

جریان یمانی به هواداران شخصی به نام احمدالحسن گفته می‌شود که مدعی‌ست از امام دوازدهم شیعیان برای زمینه‌سازی قیام آخر دستور دارد. احمدالحسن که مطابق با مدخلی به همین نام در ویکی‌شیعه، نام کاملش احمد اسماعیل بصری‌ست، با استناد به روایات شیعی، خود را همان سید یمانی می‌خواند که پیش از ظهور امام آخر، ظهور خواهد کرد. هواداران او از سالها پیش در فضای مجازی و واقعی به تبلیغ مشغول‌اند و در ایران نیز هوادارانی دارند.

در ویکی‌فقه که یک دایره‌المعارف حکومتی‌ست و نقش تبلیغاتی را برای حکومت شیعه مستقر در ایران ایفاء می‌کند، اتهاماتی علیه او از جمله وابستگی مستقیم یا غیرمستقیم به حزب بعث عراق را طرح می‌کند؛ این در حالی‌ست که بسیاری از هواداران تندرو رهبر فعلی جمهوری اسلامی، در خصوص جایگاه معنوی او غلو می‌کنند و او را نایب امام زمان می‌خوانند؛ این قبیل مبالغه‌ها له برخی رهبران دینی که در سنت شیعه سابقه بسیار دارد، تاریخا بارها به اختلاف در جامعه مسلمانان و به ویژه شیعیان منجر شده ست.

عباس فتحی یکی از کسانی‌ست که در یوتیوب به تبلیغ و تبیین دعوت احمدالحسن مشغول بوده است؛ در مقابل برخی چهره‌های حکومتی مانند رائفی‌پور علیه این شخص و هوادارانش، تولید محتوا کرده‌اند.

#رواداری #گفتگو #حقوق_بشر #آزادی
@dialogue1402
سنت‌گرایی؛ نزاع با مدرنیته از خاستگاه سنت

در ایران مرام و مشرب سنت‌گرایی با سید حسین نصر و داریوش شایگان دو تن از اعضای انجمن (سابق) شاهنشاهی فلسفه و موسسه‌ پژوهشی حکمت و فلسفه (فعلی) به یاد آورده می‌شود. چهره‌های جدیدتر این مشرب فلسفی و دینی در ایران، از جمله سعید بینای مطلق، بابک عالیخانی و نصرالله حکمت هستند اما به‌ نظر می‌رسد که حلقه‌ سنت‌گرایی در ایران به صورت نیمه‌پنهان جلسات خود را برگزار می‌کند.

این مشرب اگرچه در میان دانشگاهیان ایرانی هواخواه دارد، اما بنیان‌گذارش، رنه گنون (Rene Guenon) فرانسوی‌ است که با نام عبدالواحد یحیی، در سال ۱۹۱۲ مسلمان شد و به تصوف گرایید.

سید حسین نصر در کتاب معرفت و امر قدسی می‌نویسد: «گنون برای انجام وظیفه مجبور بود به یک معنی افراطی باشد. او ناچار بود زمینه را به‌ طور کامل فراهم کند تا امکان هر خطایی از بین برود؛ لذا یک لحن مصالحه‌ناپذیر و جدلی داشت و اغلب این لحن مانع از این می‌شد که بسیاری از مردم توصیف وی از حکمت سنتی را درک کنند.»

یکی از مهم‌ترین آثار رنه گنون، به نام سیطره‌ی کمیت و علائم آخرزمان توسط یک دانشگاهی ایرانی به نام علی‌محمد کاردان به فارسی ترجمه شد. کاردان علی‌رغم این‌که از شاگردان تجددخواهان نسل اول ایرانی، مانند علی‌اکبر سیاسی، عیسی صدیق و محمدباقر هوشیار بود، دست به ترجمه‌ اثری برد که می‌توان آن را منشور سنت‌گرایی مدرن تلقی کرد.

سنت‌گرایان (traditionalists)، همان‌طور که از نامشان برمی‌آید، آثار خود را برمبنای یک دوگانه‌ مفهومی میان سنت و تجدد (مدرنیته) استوار می‌کنند. آنها معتقدند که تمامی کلان‌روندهایی که در اروپای پس از عصر روشن‌گری پدید آمد و به‌ اصطلاح امر مدرن را تاریخا محقق نمودند، انحراف‌هایی از امر سنتی حاوی معنویت بود. بنابراین می‌توان گفت که سنت‌گرایی، شکلی از دفاع از امر معنوی و دینی با دفاع از امر سنتی به‌ طور کلی در برابر امر مدرن است.

چنین موضعی آنها را به‌ ویژه در جدلیات سیاسی، در مظان اتهام به ارتجاع (reaction) یا واکنش کور به تجدد (مدرنیته) قرار می‌دهد.

نظر شما چیست؟

در وبسایت گفت‌وشنود بیشتر بخوانید:
https://dialog.tavaana.org/nonbelievers-3/

#گفتگو_توانا #سنت_گرایی #سیدحسین_نصر #ارتجاع_ایرانی

@dialogue1402
تفاوت عقاید به معنای نزاع عقاید نیست؛ بلکه فرصتی برای یادگیری همزیستی و احترام به تنوع است.

یکی از مثال‌های برجسته در این زمینه ایالات متحده آمریکا است. این کشور محل همزیستی بین جوامع مذهبی مختلف مانند مسیحیان، یهودیان، مسلمانان و افراد بدون مذهب است.

در شهرهایی مانند نیویورک و لس‌آنجلس، افرادی با باورهای مختلف در کنار هم زندگی می‌کنند و در تعاملات روزمره، محل کار، مدرسه و فعالیت‌های اجتماعی با یکدیگر همکاری دارند.

برای مثال، می‌بینیم که افراد در پروژه‌های خیریه مشترک همکاری می‌کنند، به مدارس چندفرهنگی می‌روند، و حتی مراسم‌ها و جشن‌های دینی مختلف را درک و احترام می‌گذارند.

پدران بنیان‌گذار ایالات متحده، از جمله جورج واشنگتن، توماس جفرسون و جیمز مدیسون، با دیدگاهی عمیق و مترقی نسبت به آزادی عقیده و مذهب، بنیان‌های کشور را بر اساس احترام به تنوع مذهبی و عقیدتی بنا نهادند.

آن‌ها معتقد بودند که یکی از اصول اصلی جمهوری جدید، عدم دخالت دولت در امور مذهبی و حق هر فرد برای انتخاب باورهای شخصی خود است.

در قانون اساسی آمریکا و به‌ویژه در متمم اول آن، این اصل با تاکید بر آزادی مذهب و جدایی کلیسا و دولت تبلور یافت.

در همین زمینه این مطلب را در وبسایت گفت‌وشنود بخوانید:
https://dialog.tavaana.org/john-adams/

#پدران_بنیانگذار #تفاوت_عقاید #ایالات_متحده #گفتگو_توانا

@dialogue1402
یکی از معلمان کرمان در تجمعات اعتراضی به درستی گفت، اگر دانش‌آموزان علاقه به آموزش‌های مذهبی داشتند، به حوزه‌های علمیه مراجعه می‌کردند، نه مدارس عمومی.

طی این سال‌ها نیز شاهد بوده‌ایم که بسیاری از پدران و مادران ایرانی نیز با حضور طلبه‌ها در مدارس مخالف هستند. دلیل اصلی شما چه می‌تواند باشد؟

چرا با حضور طلبه‌ها در مدارس مخالف هستید؟ آیا این مخالفت از نگرانی برای رشد فکری و استقلال فرزندانتان ناشی می‌شود؟ یا دلایل دیگری را عرضه می‌دارید؟

#آموزش_آزاد #حقوق_دانش‌آموزان #آموزش_پرورش #گفتگو_توانا

@dialogue1402
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
دیگرپذیری و تنوع سبک‌ زندگی، گم‌شده‌ی ایران تحت سلطه‌ی روحانیت

- به تصاویر و فیلم‌های قبل از انقلاب ۵۷ در ایران که نگاه می‌کنیم، عده‌ای را با چادر و عده‌ای را بدون حجاب و روسری می‌بینیم. آلبوم‌های عکس قدیمی هم در میان خانواده‌ها همین تنوع را نشان می‌دهد.

- به کشورهای مسلمانی چون ترکیه، مالزی، امارات متحده عربی و … هم می‌نگریم، این موضوع را می‌بینیم. حجاب امری شخصی و اعتقادی است و توریست خارجی یا شهروند غیرمعتقد به حجاب را مجبور به رعایت آن نمی‌کنند.

- اما تنها در ایران تحت سلطه‌ی روحانیت است که مردم را در برابر مردم قرار داداه‌اند و سخت‌گیری و بگیرو‌ببند حاکم‌ است. اینجا دیگر خبری از اعتقاد هم نیست. حجاب تبدیل به پرچم یک حکومت ظالم شده و برداشتن آن را معادل افتادن پرچم حکومت می‌دانند.

#حجاب_اجباری #گفتگو_توانا #سبک_زندگی

@Dialogue1402
پرسش از شما

شرایط ایجاد برابری عقیدتی در یک جامعه با اکثریت مسلمان چیست؟

در یک جامعه مانند ایران که اکثریت جامعه باورهای اسلامی دارند و در عین حال هم اقلیت‌های مذهبی دارد و هم باورمندان به دین‌ناباوری و خداناباوری حضور پررنگی دارند چگونه می‌توان برابری عقیدتی ایجاد کرد؟

این پرسشی است که قطعا برای ایجاد یک شرایط دموکراتیک شهروندان ایرانی بایستی مدام به آن بیندیشند.

فراموش نبایستی کرد که اکثریت لزوما حامل حقیقت نیست و حقیقت از تضارب آرای مختلف پدید می‌آید.

ایجاد یک شرایط دموکراتیک برای تضارب مسالمت‌آمیز آرا چگونه پدید می‌آید و شهروندان با باور اسلامی برای پدیدآمدن آن چه نقشی می‌توانند داشته باشند؟

لطفا باورهای خود را با احترام به یکدیگر در میان بگذاریم.

#گفتگو_توانا #حقوق_خداناباوران #آزادی_عقیده

@Dialogue1402
در دنیای امروز، دیدگاه‌های مختلفی درباره مسلمان بودن وجود دارد. باورهای هر فرد و نحوه پیاده‌سازی باورها در زندگی روزمره می‌تواند متفاوت باشد.

برخی از مسلمانان بر اساس ارزش‌های اخلاقی، احترام به حقوق دیگران و خدمت به جامعه عمل می‌کنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است دیدگاه‌ها و رفتارهایی داشته باشند که به دیگران آسیب بزند.

نظر شما چیست؟ چرا هم مسلمان خوب داریم و هم مسلمان بد داریم؟

#گفتگو_توانا #اسلام #اخلاق_سکولار #اندیشه #ملت_ایران

@Dialogue1402
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
علیه ایده‌ی حکومت دینی

این ویدئو را پیش از این نیز منتشر کرده بودیم.

ایاد جمال‌الدین، روحانی عراقی، در سخنان تندی علیه ایده حکومت دینی، به نقد این نوع نظام‌ها و تأثیرات منفی آن‌ پرداخته بود.

او معتقد است که حکومت دینی بستر ناروایی‌ها را فراهم می‌کند.

هرچند ویدئوی این سخنان جدید نیست، اما پیام او همچنان به علت اهمیت آن، پررنگ و تأثیرگذار است.

نظر شما چیست؟

#گفتگو_توانا #حکومت_دینی #ایاد_جمال_الدین #نقد_دین

@Dialogue1402

حسین رحیمیان موحد، مسئول دبیرخانه شورای عالی حوزه‌های علمیه، گفت:‌ «خاصیت حوزه علمیه این است که انسان‌های جامع و بزرگ پرورش می‌دهد.»

او افزود: «البته نمی‌خواهم بگویم که هرکس به حوزه علمیه آمد، می‌شود خمینی یا طباطبایی، اما امثال این بزرگان در حوزه پرورش می‌یابند.»

براساس تعاریف عرفی، جامعه کسانی را "انسان‌های بزرگ" می‌نامد که تأثیرات مثبت بزرگی بر جامعه و سرزمین خود و یا حتی در سطح بین‌المللی برجای گذاشته باشد و خدماتی در خور تقدیر بر انسان‌ها انجام داده باشد، حال بر این اساس شما در مورد خروجی حوزه‌های علمیه چطور فکر می‌کنید؟
آیا در پروش انسان‌های بزرگ موفق بوده است؟

#گفتگو_توانا #حوزه_علمیه #انسان #نقد_دین

آموزش مذهبی به کودکان در نظام حکومتی ایران با هدف بهره‌برداری سیاسی، پیامدهای منفی شخصیتی و اجتماعی قابل توجهی به همراه دارد.

این نوع آموزش که به صورت اجباری و یک‌جانبه به کودکان تحمیل می‌شود، باعث محدود شدن تفکر خلاق و انتقادی در آنها می‌گردد، زیرا آنها به جای داشتن آزادی در انتخاب باورهای شخصی، مجبور به پذیرش یک سری آموزه‌های مذهبی مشخص هستند. این فشار باعث ایجاد نوعی از دوگانگی شخصیتی می‌شود که در آن کودکان در برابر خانواده، جامعه و حکومت رفتارهای متفاوتی از خود بروز می‌دهند.

از نظر اجتماعی، این رویکرد به تقویت تعصبات مذهبی و تشدید تبعیض‌ها دامن می‌زند، چرا که کودکان از سنین پایین به دیدگاه‌هایی خاص و بدون شناخت کامل از تفاوت‌های فرهنگی و دینی دیگر جوامع تربیت می‌شوند.

در نتیجه، این تربیت به رشد بی‌اعتمادی اجتماعی، گسترش عدم تحمل و حتی خشونت منجر می‌شود.

نهایتاً، این نوع آموزش، ابزاری برای بهره‌برداری سیاسی است که هدف اصلی آن ایجاد حمایت سطحی و ناآگاهانه از سیاست‌های حکومتی و ایجاد یک جامعه منسجم حول محور ایدئولوژی خاصی است.

#آموزش_مذهبی #شیعه_گری #تعصب #رواداری #گفتگو_توانا
2024/11/15 01:02:03
Back to Top
HTML Embed Code: