Telegram Group Search
روایت مردمی که برای نجات آب از مسئولان پیشی گرفتند

دست‌های بی‌ادعا زندگی‌بخش تالاب‌های خشک

| ستاره حجتی |

🔺«مؤسسه مطالعه و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران» پنجشنبه گذشته همایشی با عنوان «نقش جوامع محلی در مدیریت منابع آب» برگزار کرد. همایشی که به‌گفته مجریان آن، در جست‌وجوی دانش جایی بیرون از دانشگاه است؛ دانشی اصیل، در میان جامعه محلی، آن‌هم آنجا که به ثمر نشسته‌ است.

🔺 تلاش‌های «سیروس زارع» و «علی‌نصیری»، دو روستانشین از جنوب استان فارس، یکی از احیای تالاب خشک‌شده «کمجان» و دیگری در استفاده و مدیریت منابع آب به‌نفع «بیابان‌زدایی» و حفاظت از گونه‌های حیات‌وحش در منطقه‌ای که می‌رفت تا بیابان شود (پاقلات) به‌عنوان دو الگوی موفق و درس‌آموخته در این همایش روایت شد. روایتی از سختی‌ها و صبوری‌ها که با همراهی جامعه‌محلی و تکیه بر توان و دانش بومی منطقه، با پایانی خوش همراه شد. کمجان امروز یک تالاب احیا شده است و «پاقلات و ارتفاعاتش» روستایی که بیابان را به منطقه‌ای مطلوب برای بنات و نبات تبدیل کرده است.

گزارش کامل را در سایت «پیام ما» بخوانید.
https://payamema.ir/payam/132898

#محیط_زیست #آب #احیای_تالاب #پیام_ما

@payamema
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
Forwarded from عکس نگار
🔴🔥 از تلخداش تا چمران؛ باغات تاریخی یکی پس از دیگری طعمه حریق می‌شوند

در پی وقوع آتش‌سوزی مهیب در یکی از باغات تاریخی بلوار #چمران_شیراز، پنج هکتار از این فضای سبز ارزشمند در آتش سوخت.

این حادثه که در روز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ رخ داد، بار دیگر زنگ خطر را برای نابودی آخرین بازمانده‌های باغات تاریخی شیراز به صدا درآورد.

به منظور بررسی ابعاد این فاجعه زیست‌محیطی و الگوی نگران‌کننده آتش‌سوزی‌های اخیر در باغات شیراز، با داریوش مختاری، پژوهشگر ارشد و کنشگر حوزه باغ‌های تاریخی این شهر گفت‌وگویی انجام دادیم. وی در این مصاحبه به تحلیل ریشه‌های این حوادث و پیامدهای نابودی فضای سبز شهری پرداخت.

وی با اشاره به اینکه از نظر پیشینه، شایسته یادآوری است که آتش‏ سوزی باغ‏های تلخداش (تلخه‏ دِژ)، یکی از ناامیدکننده ‏ترین رخدادها بود، گفت: یک سال پیش از آن، در مرداد سال 1398 باغ حدود دو و نیم هکتاری کمالک روبروی خیابان قم ‏آباد در خیابان قصرالدشت در آتش سوخت.

همچنین است باغ فرزانه در خیابان زند که در گام نخست سوزانده شده و در گام بعدی، مصوبه ساخت برج در یکی از متراکم ‏ترین بافت ‏های شهری شیراز دریافت کرد.

این پژوهشگر باغات شیراز با بیان اینکه در دهه 70 این آتش‏ سوزی شامل قطعه باغی در نبش بیست متری سینما سعدی در خیابان زند شد، با این حال این قطعه همچنان از معرض ساخت و ساز به دور مانده است تصریح کرد: در شهریور سال 1398 نیر شواهدی از آتش ‏سوزی در حوالی ضلع شمالی میدان قصرالدشت دیده شد.

تصاویر دلخراشی از قطع درخنان باغ جهانبانی در چمران جنوبی در تابستان 1399 از اذهان مردم شیراز پاک نشده است. تا اینکه در روز چهارشنبه سلسله آتش‏ سوزی باغ‏های شیراز به قطعه ‏ای در چمران شمالی و حدود 250 متر بعد از هتل چمران رسید. به نظر می‏رسد یکی از شیوه های باغ خواری در شیراز، آتش‏ زدن این پهنه‏ هاست.

مختاری به مورد مشکوک در این آتش‏ سوزی‏ ها به ویژه آتش‏ سوزی اخیر اشار کرد و گفت: اشتعال ناگهانی و انبوه ناگهانی آتش و دود و ارتفاع بالای دود می‏ باشد که نشان از آغشته‏ کردن درختان به مواد شیمیایی آتش ‏زا دارد و کل تنه و شاخ و برگ انبوهی درخت در یک زمان کوتاه طعمه آتش می‏شود.

وی خاطرنشان کرد: نظر تخصصی نیروهای عملیاتی آتش‏ نشانی و کارشناسان رسمی دادگستری در این خصوص می‏تواند برای محاکم قضایی مبنای تصمیم حقوقی و قضایی لازم باشد. نکته‏ ای که سرمایه‏ گذاران به آن کمتر توجه می‏کنند، این است که بر خلاف دوره‏ های گذشته، امروزه تصویرهای ماهواره ‏ای و عکس‏های میدانی ثبت ‏شده از پهنه‏ های باغی، مستندات محکمه‏ پسند مبنی بر وجود باغ را برای محاکم دادگاهی افزون می‏کند. این مستندات بنا به تشخیص قاضی می‏تواند زمینه مصادره مجتمع یا مجتمع مسکونی تجاری و یا درمانی فراهم می‏کند و مخاطرات سودجویی از پهنه‏ های باغی را برای آنان افزون کند.

محقق باغات تاریخی شیراز به دو نکته دیگر در خصوص باغ‏های قصرالدشت و بقایای پهنه‏ های باغی سطح شهراشاره و خاطر نشان کرد: اول اینکه این عرصه‏ ها نقش مهمی در خنثی‏ کردن پدید جزایر گرمایی سطح شهر در ماه‏های گرم سال دارند. دوم اینکه توسعه فضای سبز ارتفاعات پیرامون شیراز نمی‏تواند جایگزین این پهنه‏ های باغی شوند. هچنین، بلندمرتبه‏ سازی‏ های محور کمربندی غرب شیراز و میدان احسان، فرهنگ شهر و معالی ‏آباد، جریان بادهای غالب شیراز از غرب شهر را مسدود کرده است و این وضعیت، اهمیت حفظ بقایای باغ‏های قصرالدشت را دو چندان می‏کند.

وی ادامه داد: حفظ بقایای باغات قصرالدشت تنها و تنها با اعمال قانون "حفظ و گسترش فضای سبز شهری، 1388" امکان‏ پذیر است و ضمن توصیه انواع اقدام های حمایتی شهرداری برای حفظ باغات و توسعه فعالیت‏های گردشگری برای درآمدزایی باغداران، لازم به یادآوری است که هیچ سیاستی قابل رقابت با بهای املاک شهری و جبران آن نیست. اهمیت کلیدی قانون نیز در همین ویژگی بازدارندگی آن است.


از تلخداش تا چمران؛ باغات تاریخی یکی پس از دیگری طعمه حریق می‌شوند - https://khabarjonoub.com/از-تلخداش-تا-چمران-باغات-تاریخی-یکی-پس-از-دیگری-طعمه-حریق-میشوند
Forwarded from عکس نگار
گردشگران برای دیدن سرسبزی به #شیراز می‌آیند نه پل و آسمان‌خراش

شیراز-عضو شورای اسلامی شیراز با تشریح وضعیت بحرانی باغات این شهر گفت: باور کنید کسی برای دیدن پل و آسمان‌خراش به شیراز نیامده و گردشگران به امید دیدن یک شهر سبز و تاریخی به این شهر می آیند.

ابراهیم کمالی امروز در یکصد و نود و ششمین جلسه علنی ششمین دوره شورای اسلامی شهر شیراز با انتقاد شدید از وضعیت باغات شیراز، نسبت به نابودی این میراث طبیعی هشدار داد.

وی با ابراز تأسف از اینکه اگر هر روز و هر جلسه شورا بر باغات شیراز مرثیه بخوانیم کم است، گفت: باور کنید کسی برای دیدن پل و آسمان‌خراش به شیراز نمی‌آید، گردشگران به امید دیدن یک شهر سبز و تاریخی به این شهر می آیند.

وی با اشاره به اینکه شیراز نمی‌تواند همزمان پایتخت زیست محیطی آسیا باشد و روزانه بیش از ۲۴ متر از باغات خود را از دست بدهد، ادامه داد: اگر از مردم شیراز بپرسید، درخواست همیشگی آنها از مسئولان صیانت از باغات است؛ اما درست در برابر چشمان مسئولان، هکتار هکتار باغ می‌سوزد و سازه پشت سازه جای درخت رشد می‌کند.

کمالی با انتقاد از تغییر کاربری باغات قصردشت و ساخت و سازهای غیرمجاز، نسبت به سرنوشت باغات خارج از این محدوده ابراز نگرانی کرد و افزود: برای چندمین بار هشدار می‌دهم که دیگر باغی نمانده و همه در برابر این میراث زنده، مسئولیت تاریخی داریم.

عضو شورای اسلامی شهر شیراز، کمبود آب، طولانی شدن دوره‌های آبیاری، ساخت و سازهای غیرمجاز، نبود سیاست‌های تشویقی برای باغداران و عدم توجیه اقتصادی باغداری را از جمله مشکلات پیش روی باغات شیراز برشمرد و گفت: بیش از ۴۰ جلسه کمیته صیانت از باغات برگزار شده است و ما هر قدر بیشتر دویدیم کمتر به نتیجه رسیدیم.

وی با انتقاد از بی‌توجهی مسئولان به موضوع باغات شیراز، گفت: متأسفانه صدایی از کسی در نمی‌آید و گوش شنوایی وجود ندارد.
بساز بفروش‌ها سخت مشغول کارند، از خلل‌های قانونی باخبرند، مطلع‌تر از شهرداری عمل می‌کنند و خدا می‌داند دلالان بانفوذ تا کجاها وصل‌اند.

کمالی با اشاره به ناکارآمدی گشت همپوشان و عدم اجرای آرای کمیسیون‌های ماده ۱۰۰ و دیوان عدالت اداری، ادامه داد: ۱۰ ماه است دستور تشکیل ناحیه ویژه باغات صادر شده اما تنها چیزی که از آن دیده‌ایم یک تابلو است. نه تشکیلاتی، نه قدرت اجرایی و نه حتی اهمیت و جایگاهی!

عضو شورای اسلامی شهر شیراز با تأکید بر اینکه به این نتیجه رسیده‌ایم که «نمی‌خواهند» نه اینکه «نتوانند»، افزود: وقتی هیچکس در این شهر نمی‌داند چه تعداد باغ در شیراز وجود دارد، کسی از مساحت باغات شیراز مطلع نیست، جایی ثبت نشده و آماری از آن در دست نیست، به ما حق بدهید فکر کنیم بنایی بر انجام کار وجود ندارد.

وی با بیان اینکه وضعیت مناسب نیست و در نقطه بحرانی تلف شدن باغات قرار داریم، خواستار تشکیل جلسه ویژه رسیدگی به شرایط وخیم باغات با حضور ریاست شورا، شهردار شیراز، دادستان مرکز استان، استاندار و مسئولان انتظامی و امنیتی شد.

کمالی با انتقاد از اینکه باغداران حقیقی از ساخت یک آلونک کارگری منع شده‌اند، در حالی که دلالان هکتار هکتار باغ تخریب می‌کنند، از مسئولان خواست تا با مردم روراست باشند و در صورت عدم وجود عزم برای نگهداشت باغات، این موضوع را شفاف اعلام کنند.

عضو شورای اسلامی شهر شیراز همچنین به موضوع مدارسی که در دل باغات شکل گرفته‌اند و با استفاده از آب و فضای سبز شهر، نماهای پرهزینه تدارک دیده‌اند، اشاره کرد و از عدم پاسخگویی مدیرکل آموزش و پرورش به شورای شهر در این خصوص انتقاد کرد.

کمالی در پایان سخنان خود از کنشگران اجتماعی، دانشجویان و مردم خواست تا به داد باغات شیراز برسند و تأکید کرد: اگر دیرتر از این شود، تنها در کتاب‌های تاریخی باغات شیراز را پیدا خواهید کرد.

https://mehrnews.com/x385r9
رئیس‌جمهور از الگو‌های موفق مدیریت بحران‌ آب و فرونشست زمین حمایت کند

ثبت ملی روز آبخیزداری و آبخوان‌داری در تقویم ضرورت دارد

میراث ماندگار دکتر آهنگ کوثر یک طرح طبیعت‌محور موفق برای ایران و جهان

سلیمانی: آبادانی این مرز و بوم با بکارگیری متخصصان و دلسوزان تنها نسخه نجات‌بخش سرزمینی است

  
بهیار سلیمانی، دبیر مجمع فارسی‌های مقیم تهران به مناسبت زادروز #دکتر_آهنگ_کوثر از رئیس‌جمهور خواستار ثبت رسمی این مناسبت در تقویم ملی شد.

در متن کامل این یادداشت آمده است:
 جناب آقای دکتر پزشکیان، ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران
بر هیچ‌کس پوشیده نیست که جهان امروز با بحران کم‌آبی مواجه است. در سیاره‌ای که ما در آن زندگی می‌کنیم، با وجود آن‌که حدود ۷۵ درصد سطح آن را اقیانوس‌ها، دریاها و دریاچه‌ها پوشانده‌اند، کمتر از یک درصد از این منابع آبی، شیرین و قابل استفاده برای انسان‌هاست.
حتی قاره‌ی آمریکا که بیشترین سهم از آب‌های جهان را دارد – و رودخانه‌ی آمازون به تنهایی معادل نیمی از حجم تمام رودخانه‌های دنیا آب در خود جای داده – امروز با کمبود منابع آبی مواجه شده است. گفته می‌شود که چشم طمع رئیس‌جمهور آمریکا به منابع آب شیرین کانادا، از همین بحران نشأت گرفته است.
مکانیزم خلقت بسیار زیبا و هوشمندانه است.
نظام هستی، آب دریاها را تبخیر می‌کند و به‌صورت برف و باران در ارتفاعات و دشت‌ها در اختیار ما قرار می‌دهد؛ نعمتی رایگان و بی‌منت.

امروزه با کمک فناوری و نرم‌افزارهای دقیق، می‌توان میزان نزولات جوی را به‌طور دقیق محاسبه کرد. ما در کشور خود حدود ۷۰ میلیارد مترمکعب آب را در پشت سدها ذخیره می‌کنیم، اما متأسفانه بیش از سه برابر این مقدار را مهار نکرده و در قالب سیلاب و شورابه به دریاهای شمال و جنوب کشور روانه می‌سازیم.

تخریب جنگل‌ها، مراتع و بهره‌برداری بی‌رویه در قرون اخیر، به‌ویژه در پنجاه سال گذشته، ما را با بحرانی جدی مواجه کرده است. سال‌هاست دلسوزان این مرز و بوم فریاد می‌زنند، به این امید که گوشی شنوا پیدا شود.

اصطلاحاتی مانند چک‌دام، آبخیز، آبخوان، چاه تغذیه‌ای، طشتک و… تنها واژه‌هایی تخصصی نیستند، بلکه ابزارهایی‌اند برای نجات آینده‌ این سرزمین. درمان این بحران، امری فرادستی است که همه‌ی قوا باید در آن مشارکت کنند. و اینک شما، که سکان‌دار قوه‌ی اجرایی کشور هستید، باید متولی این امر خطیر شوید.
در دولت سیزدهم، حرکت خوبی آغاز شد و وزارت کشور به‌عنوان نهاد حاکمیتی، طرح جامعی را در این زمینه تهیه کرد. اما متأسفانه در دولت شما این مسیر امیدآفرین بی‌سرانجام ماند و در سایه فراموشی قرار گرفت.

جناب رئیس‌جمهور؛
دانشمندی بزرگ به‌نام #دکتر_آهنگ_کوثر، طی چهار دهه تلاش علمی در شهرستان فسا، الگویی موفق از طرح آبخوان‌داری را به بشریت ارائه داد. او توانست ۲۵۰۰ هکتار از دشت کویری گربایگان را به جنگل و مرتع تبدیل کند و شاگردانی تربیت کند که امروز نیز این مسیر را ادامه می‌دهند. شما با کارنامه‌ای روشن و موفق روبه‌رو هستید.
بیایید فلات ایران را با استفاده از چنین الگوهای موفق دریابیم. مردم ما آمادگی همراهی دارند و انجمن‌های خیریه آبخیزداری در بسیاری از استان‌ها، گام‌های مؤثری برداشته‌اند. لطفاً وارد عمل شوید.
ایران در آستانه‌ی بحران جدی فرونشست زمین قرار دارد و آبخوان‌داری می‌تواند نسخه‌ی نجات‌بخش آن باشد. به‌پاس احترام به این دانشمند فقید، روز چهارم خردادماه – زادروز دکتر کوثر – را «روز آبخوان‌داری» نام‌گذاری کنید، تا با مشارکت مردم فهیم ایران، فردایی روشن‌تر رقم بخورد.
این الگو حتی در نقاطی از جهان نیز مورد توجه و الگوبرداری قرار گرفته است. چرا ما عقب بمانیم؟
ما چشم‌انتظار توجه و لطف شما هستیم.
با احترام
بهیار سلیمانی
نویسنده کتاب ایران من

 
https://asrkar.ir/?p=166632
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
کشاورزی بی‌رویه و غیرکارشناسی بلای جان تخت‌جمشید

خواب شاهان هخامنشی ناآرام شد


🔺|پیام ما| «کشاورزی و دامپروری گسترده و تداوم کشت برنج و ذرت، برداشت آب از منابع زیرزمینی به میزان بسیار زیاد موجب فرونشست‌هایی در فاصله ۱۰ متری نقش‌رستم و ۳۰۰ تا ۵۰۰ متری تخت‌جمشید شده است که به‌صورت شکاف‌های عظیم قابل‌مشاهده هستند.» این سخنان «مهدی زارع» که در نشست تخصصی «بررسی تأثیر تغییراقلیم بر میراث فرهنگی» مطرح شده است، خبر تازه‌ای نیست.

🔻 بی‌توجهی مسئولان نسبت به این سخنان نیز تازگی ندارد. وضعیت فرونشست در دشت مرودشت سال‌هاست مرز بحران را گذرانده، اما هنوز چاه‌های غیرمجاز و کشاورزی بی‌ضابطه در این دشت، جان مرودشت را می‌مکد و آن را از درون تهی می‌کند. این روند نه‌تنها منجر به مرگ این دشت حاصلخیز می‌شود و به‌گفته زارع: «بر تحریک گسل‌های فعال تأثیرگذار است»، بلکه تمام نشانه‌های تمدنی بی‌نظیر آن را برای همیشه از بین خواهد برد.

گزارش کامل را در سایت «پیام ما» بخوانید.
https://payamema.ir/payam/133026

#مرودشت #میراث_فرهنگی #فرونشست_زمین #هخامنش #پیام_ما

@payamema
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
📌 قطع درختان در پارک آزادی؛ نگرانی شهروندان از تداوم یک روند نگران‌کننده

🔹 به گزارش همراهان ارزشمند باشهر، اخیراً تعدادی از درختان پارک آزادی قطع شده‌اند؛ اقدامی که با واکنش منفی و نگرانی شهروندان همراه بوده است.

🔻پارک آزادی به عنوان یکی از قدیمی‌ترین و پرمخاطب‌ترین فضاهای سبز شهری، همواره محل حضور خانواده‌ها و شهروندان در تمام ساعات شبانه‌روز بوده است. قطع این درختان که برخی از آن‌ها قدمتی چند دهه‌ای داشته‌اند، این پرسش را در میان افکار عمومی ایجاد کرده که دلیل این اقدام چیست و آیا این روند ادامه خواهد داشت؟

🔻شهروندان می‌گویند این درختان بخشی از هویت بصری و زیبایی این پارک هستند و هرگونه تخریب یا حذف آن‌ها باید با شفافیت و دلایل فنی روشن همراه باشد. در حال حاضر، هیچ اطلاع‌رسانی رسمی درباره علت قطع درختان یا برنامه‌ای برای جایگزینی آن‌ها منتشر نشده است.

🔻پایگاه خبری تحلیلی باشهر در تلاش است با پیگیری از مراجع مسئول، پاسخ روشنی برای افکار عمومی درباره دلایل این اقدام و سرنوشت فضای سبز پارک آزادی ارائه دهد.


🔗 کانال تلگرام باشهر
http://www.group-telegram.com/ba_shahrr
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
2025/05/29 06:21:01
Back to Top
HTML Embed Code: