group-telegram.com/persian_organon/46
Last Update:
💠روش شناسی💠
بخش دوم
زبان طبیعی ابزار چنان پیچیده است که ما غالباً از تعداد کاربردهای آن غفلت نورزیم لودویگ ویتگنشتاین در اثر مشهور خویش به نام بررسی های فلسفی به کاربرد اساسی زبان طبیعی اشاره میکند
1⃣کاربرد #خبری
2⃣کاربرد #تهییجی و #انگیزشی
3⃣ کاربرد #امری
🔴مغالطه چیست؟
هر استدلالی متضمن این ادعاست که نتیجه به ضرورت یا به احتمال ، از مقدمات استنتاج می شود .غالباً مشاهده میشود که علیرغم وجود ارتباط زبانی بین مقدمات و نتیجه استدلال ادعای منظور شده در استدلال درست و معتبر نیست .یعنی با فرض صدق مقدمات نمیتوان به نتیجه استدلال دست یافت. که اینگونه استدلال ها را #مغالطه میگوییم. آنچه در منطق مغالطه نامیده می شود همین #استدلال_غلط و نادرست است۱ البته امکان دارد در عرف معنای دیگری نیز از مغالطه استنباط شود ، مثلاً هر گونه عقیده و باور غلطی مثل "تاثیر ستارگان در سرنوشت بشر "، مغالطه نامیده میشود ، اما در منطق اینگونه باورها را مغالطه نمیگویند ، بلکه آنها را باورهای غلطی تلقی میکنند که با مغالطه به معنای استدلال غلط متفاوتند. (باورهای غلط با مغالطه توجیه میشوند)
مغالطات ظاهری درست دارند و به نظر درست می آیند ، اما در واقع نادرستند.
اینکه آیا می توان طبقه بندی کامل از مغالطات به دست آورد ، به شدت مورد تردید است، با این حال مغالطات را به دو گروه کلی میتوان تقسیم کرد:
مغالطات #صوری و مغالطات #غیرصوری.
مغالطات صوری آن هنگام رخ می دهند که مقدمات یک استدلال مفروض دارای ترکیب و تالیف درستی نباشند. به عبارت دیگر قواعد صوری منطق در نتیجه گیری رعایت نشوند.
مغالطات غیر صوری که عمدتاً ماهیتی #زبان_شناختی دارند از کاربردهای غلط زبان ناشی میشوند ، تعداد مغالطات و به ویژه مغالطات غیر صوری بسیار زیاد است که برخی از آنها را بالغ بر ۱۰۰ مغالطه ذکر کرده اند.
مغالطات غیر سوری را به دو گروه کلی تقسیم کرد:
مغالطات ربطی
مغالطات ابهامی
مغالطات ربطی: به مغالطه ربطی وقتی واقع میشود که مقدمات استدلال ربط منطقی با نتایج نداشته باشد ، باید توجه داشت که صحبت از ربط میکنیم ، تاکید بر عدم وجود رابطه منطقی در این گونه مغالطات است. بی شک در یک مغالطه ارتباط #زبانی و ارتباط #روانی و ذهنی با این مقدمات و نتیجه وجود دارد ، چرا که بدون وجود ربط زبانی ذهنی و روانی اساساً مغالطه اتفاق نمیافتاد ، زبان عرف به علت قابلیت های فراوان اش می تواند احساساتی مثل ترحم یا هیجان را برانگیزد و همین امر منشا شروع یک رابطه روانی و ذهنی و در نتیجه زمینه برای ظهور و بروز یک مغالطه زبانشناختی و غیر صوری است. بسیاری از این گونه مغالطات در طول تاریخ منطق مورد شناسایی و بحث قرار گرفته اند.
مبانی منطق و #روش_شناسی
دکتر لطف الله نبوی
فصل اول
بخش اول ( #مغالطات #زبان_شناختی و #غیرقابل_صوری)
#معرفت_شناسی
#فلسفه_علم
بخش قبلی:
https://www.group-telegram.com/pl/persian_organon.com/45
@persian_organon | ایوانچراغانیدانش
@mghlte | عصر روشنگری
@moghaletat2 | آرشیو مغالطات
۱۲ #سوگیری شناختی اول
۱۲ #سوگیری شناختی دوم
مغالطه #مظلوم_گرایی (توضیح)
مغالطات ادعای بدون استدلال ( توسل به احساسات ، بارعاطفی کلمات ، تهدید ترحم و...)
BY ایوان چراغانی دانش ( معرفت شناسی ، منطق کاربردی ، تفکر نقادانه ، تکامل)
Warning: Undefined variable $i in /var/www/group-telegram/post.php on line 260
Share with your friend now:
group-telegram.com/persian_organon/46