group-telegram.com/traumapsychiatry/581
Last Update:
🔘 دربارهی ضربهی روانی چندعاملی
[ترومای پیچیده چیست؟]
بخش اول
✍️ کاری از کمیته روانپزشکی تروما (انجمن علمی روانپزشکان ایران) برای آشنایی مردم با مفهوم «تروما» یا «ضربهی روانی»
☑️ ضربهی روانی چندعاملی چیست؟
ضربهی روانی چندعاملی (یا ترومای پیچیده)، نوع خاصی از تروما یا ضربهی روانی است که تأثیری فراتر از یک حادثه منفرد دارد. این نوع ضربه ناشی از مواجههی فرد با چندین رویداد آسیبزاست که اغلب ناشی از رفتار یک انسان دیگر است و ماهیتی تهاجمی دارد. اثر این نوع تروما اغلب طولانیمدت و گسترده است. کودکآزاری و خشونت خانگی، نمونههایی شایع از عوامل بروز ترومای پیچیده هستند.
☑️ ترومای چندعاملی یا پیچیده اغلب به صورت وقایعی است با ویژگیهای...
1. شروع از اوایل دوران کودکی
2. شدید و فراگیر: مانند سوءاستفاده یا بیتوجهی و غفلت شدید و عمیق
3. تکراری یا ادامهدار
4. دشوار یا غیرممکن بودن امکان فرار از شرایط
5. پیشآمده در یک رابطهی شخصی
6. مخفی شده یا انکار شده
☑️ تفاوتهای ترومای یکعاملی و ترومای پیچیده (چندعاملی)
الف) ترومای پیچیده:
1. اثرات وسیعتری دارد.
2. تعداد ضربات روانیِ تحمیلشده بر فرد بیشتر است.
3. ادامهدار است، یا به طور مکرر رخ میدهد. بنابراین زمان کمی برای سازگاری یا بهبودی وجود دارد.
4. اغلب به صورت مخفیانه رخ میدهد، بنابراین فرد نمیتواند یا میترسد در مورد آن صحبت کند و کمک بگیرد.
5. در بیشتر موارد، در دوران کودکی یا نوجوانی شروع میشود. از آنجایی که مغز در این دوران در حال رشد است، ضربات روانی مداوم میتواند باعث تغییراتی در ساختار و عملکرد مغز شود که میتواند بر رشد فرد در آینده تأثیر بگذارد. وقتی افراد قربانی رشدشان تحت تأثیر قرار میگیرد، کنار آمدن با زندگی روزمره و روابط برای آنها دشوارتر است و این با مشکلاتی درازمدت در هیجان، تمرکز و حافظه و نیز در روابط پایدار و ایمن همراه خواهد بود.
افراد اغلب توسط فردی که بر آنها قدرت دارد آسیب میبینند. بازماندگان معمولاً احساس میکنند که نتوانستهاند فرار کنند. این منجر به احساس ناتوانی طولانیمدت (مزمن) میشود.
ب) ترومای یکعاملی (تکحادثهای):
1. بیشتر احتمال دارد که رویدادهایی عمومی باشند (مانند سیل، زلزله و طوفان). به این معنا که افرادِ دیگر نیز به وقوع این حوادث آگاهی دارند و آن را به اشتراک میگذارند. بنابراین پذیرش و حمایت عمومی بیشتری درباره آن وجود دارد که خود به «روایت آسیبدیدگان» اعتباری عمومی میدهد و این پنهانکاری و شرم را در قربانیان تروما کم میکند.
2. معمولاً شروع و پایان واضحی دارد و پس از پایان رویداد، بازماندگان میتوانند به شرایطی امن برسند و ممکن است بتوانند به دنبال کمک و بهبودی باشند.
☑️ مقابلهی کودکان با ضربهی روانی
کودکانی که خانوادهها و خانههای دارای ایمنی، آسایش و حمایت ندارند، ممکن است راههایی برای مقابله پیدا کنند که به آنها امکانی برای زنده ماندن و فعال بودن بدهد. به عنوان مثال، آنها ممکن است:
- بیش از حد نسبت به خلق و خوی دیگران حساس باشند و همیشه مراقب باشند تا بفهمند اطرافیانشان چه احساسی دارند و چگونه رفتار خواهند کرد.
- هیجانات خود را از دیگران پنهان کنند و هرگز به آنها اجازه ندهند که ببینند چه زمانی میترسند و یا غمگین یا عصبانی هستند.
این نوع سازگاریهای آموختهشده زمانی کارایی پیدا میکنند که تهدیدهای فیزیکی یا هیجانی مداومی وجود داشته باشد. اما وقتی کودک بزرگ میشود و در موقعیتها و روابطی ایمن قرار میگیرد، این سازگاریها دیگر مفید نیستند و در واقع ممکن است نتیجه معکوس داشته باشند و ظرفیت زندگی کردن، عشق ورزیدن و دوست داشته شدن را مختل کنند.
👈🏼 ادامه مطلب
BY روانپزشكى تروما
Warning: Undefined variable $i in /var/www/group-telegram/post.php on line 260
Share with your friend now:
group-telegram.com/traumapsychiatry/581