group-telegram.com/psa_isu_official/265
Last Update:
📝 #گزارش_متنی
💠 گزارش متنی جلسه بررسی مقالۀ «مفهوم توسعه» اثر آمارتیا سن (۱۹۸۸)
در این جلسه، به بررسی مقالۀ آمارتیا سن با عنوان «مفهوم توسعه» پرداختیم.
📌 موضوعات اصلی مقاله:
🔹 توسعه در مقابل رشد اقتصادی: سِن، بین دو مفهوم «توسعه» و «رشد اقتصادی» تمایز قائل میشود. او معتقد است که گرچه رشد اقتصادی اهمیت دارد، اما بهتنهایی برای توسعه کافی نیست. او مثالهایی از کشورهایی با درآمد سرانه بالا اما امید به زندگی پایین (مانند آفریقای جنوبی در مقایسه با چین و سریلانکا) ارائه میدهد. او میگوید: "تشخیص این تفاوت، به معنای نتیجهگیری مستقیم در مورد سیاستهای لازم نیست، اما باید ماهیت این تفاوت را در نظر گرفت تا توسعه اقتصادی را صرفاً با رشد اقتصادی یکسان ندانیم."
🔸 محدودیتهای تولید ناخالص داخلی (GDP): سنْ از وابستگی به GDP بهعنوان تنها شاخص توسعه انتقاد کرده و به محدودیتهای آن اشاره میکند:
الف) توزیع درآمد: GDP توزیع درآمد را نادیده میگیرد و ممکن است نابرابریها را پنهان کند.
ب) اثرات خارجی و کالاهای غیربازاری: GDP کالاها و خدمات غیربازاری مانند منابع محیط زیستی و عوامل اجتماعی را در نظر نمیگیرد.
پ) تورشهای بازاری: GDP نارساییهای بازار و تحریف قیمتها را نشان میدهد و ممکن است ارزش واقعی کالاها و خدمات را بهدرستی منعکس نکند.
ت) جنبههای بین زمانی: GDP بر یک نقطه واحد در زمان تمرکز میکند و اهمیت طول عمر یک فرد و عوامل بین زمانی برای رفاه را نادیده میگیرد.
ث) ابزار (Means) در مقابل اهداف (Ends): GDP نه هدف (رفاه) بلکه واسطه (درآمد) را اندازهگیری میکند.
🔹 کارکردها و قابلیتها: سن پیشنهاد میکند که بر «کارکردها» (اقدامات (doing) و وضعیت (being) افراد) و «قابلیتها» (مجموعهای از کارکردهای جایگزین که یک فرد میتواند از بین آنها انتخاب کند) بهعنوان محور توسعه تمرکز کنیم.
🔸 اهمیت آزادی: سن بر اهمیت "آزادی مثبت" - توانایی انتخاب - بهعنوان یک جنبه حیاتی توسعه تأکید میکند. او اینطور تحلیل میکند که رفاه نهتنها به کارکردهای حاصل شده بلکه به آزادی انتخاب دستههای مختلفی از کارکردها نیز بستگی دارد.
🔹 چالشهای ارزیابی: سن به چالشهای ارزیابی توسعه به دلیل «برونزایی ارزشها» (ارزشگذاری متفاوت افراد) و «درونزایی ارزشها» (تغییر ارزشها در ضمن فرایند توسعه) اشاره میکند.
📆 شنبه، ۱۷ آذر ۱۴۰۳
📍 اتاق جلسات انجمنها
➖➖➖➖➖➖➖
#انجمن_علمی_معارف_اسلامی_و_علوم_سیاسی
🆔 @psa_isu_official
BY انجمن علمی علوم سیاسی و معارف اسلامی دانشگاه امام صادق (ع)
Share with your friend now:
group-telegram.com/psa_isu_official/265