Telegram Group Search
این یادداشت تحلیلی را چند سال قبل در مورد واکاوی رویکردهای مختلف در برخورد با مقوله کوروش هخامنشی، نحوه بزرگداشت او و برگزاری روز جهانی کوروش، برای هفته نامه کرگدن چاپ تهران نوشتم که بعدا در چند رسانه دیگر نیز بازنشر شده است.

مجید تفرشی
مسئله علاقه و تمسک به افتخارات و شخصيتهاي باستاني و گذشته دوردست، نه موضوع جديدي در ايران است و نه صرفا تجربه اي مختص کشور ما. با اين همه به نظر ميرسد که در دهه هاي اخير، به خصوص در يک دهه اخير، اين موضوع ابعاد، دامنه و عمق اجتماعي، تبليغاتي، سياسي و فرهنگي جديدي به خود گرفته و بخشي از کشمکشهاي مختلف روزمره موجود رسانهاي، در ميان ايرانيان داخل و خارج از کشور شده است.
در چند سال اخير، مسئله هفتم آبان و جشن سالگرد مجازي تولد کوروش، بنيانگذار سلسله هخامنشي و تجمع در کنار مقبره کوروش، به تدريج به يک کارزار سياسي براي نشان دادن گذشته درخشان يا عرض اندام مخالفان وضع موجود تبديل شده است. از طرفي هم به يک چالش و خطر امنيتي بدل شده که عدهاي براي تضعيف نظام و ارزشهاي ديني به راه انداخته اند و هزاران نفر نيز دانسته يا نادانسته در اين جريان درگير شده اند که بايد با آن مقابله شود و دستکم و حتي المقدور آن را کنترل و محدود کرد.
در ميان اين معرکه، چيزي که کمتر مورد توجه قرار ميگيرد، نظرهاي عميق و دقيق کارشناسانه از هر دو جهت يا جهت بيطرف، در مقابل اظهارنظرهاي عوام يا حتي نخبگان غيرکارشناس در فضاهاي مجازي و شبکه هاي اطلاع رساني ديجيتالي است. چيزي که اين روزها در صفحات مجازي له و عليه روز کوروش و گردهمايي پاسارگاد مشاهده ميشود، جرياني نه چندان جديد، ولي نمونه اي داراي ابعادي متفاوت و دگرگون نسبت به دستکم دو سده باستانگرايي در ميان ايرانيان است.
علاقه مندان طرح واقعي يا اغراق آميز آموزه هاي باستانگرايانه و مطرح کردن نام و ياد کوروش داراي انگيزه ها و اهداف يکساني نيستند. براي بسياري از اين افراد، کوروش هخامنشي، نماد حيثيت مورد قبول واقع شده جهاني تمدن و امپراتوري از دست رفته ايران است. براي عده اي ديگر نيز کوروش و جشن سالروز قراردادي تولد پادشاه هخامنشي، مجالي است براي ابراز نارضايتي و همراهي با جريانها و شبکه هاي مخالف نظام در اعلام مخالفت با وضع موجود سياسي و ديني.
براي اين دسته که بعضا فاقد بينش و ديدگاه عميق و گسترده تاريخي هم هستند، ايران باستان، امپراتوري هخامنشي و عصر حکومت کوروش، دوراني بوده خالي از انتقاد، سراسر افتخار و بري از اشتباه و ظلم و نابرابري که بايد تلاش کرد تا اين دوران موعود را جانشين وضع موجود سراپا اشکال و انتقاد کرد. اين دو روش در ادوار مختلف تاريخ ايران، دستکم در چند دوره مشخص نمود و بروز داشته است. مثلا ميتوان به نمونه هاي مشابهي در سالهاي پس از جنگهاي ايران و روس و عقد معاهده هاي گلستان و ترکمانچاي، سالهاي پس از معاهده پاريس و جدايي هرات از ايران، سالهاي پيرامون انقلاب مشروطه اشاره کرد که با دلايل مختلفي چنين جريانهايي مطرح ميشدند.
تقريبا از ابتداي دوران جديد پس از کودتاي سوم اسفند 1299 و تغيير سلطنت از قاجار به پهلوي در آذر 1304، به تدريج مسئله باستانگرايي و توجه به ايران باستان، جزو برنامه هاي سامان يافته و نهادينه شده دربار، دولت و ديگر ارکان مختلف حکومتي قرار گرفت.
در سالهاي اخير، جريانهاي رسانهاي فارسي زبان و غيرفارسي منطقه اي و بين المللي نيز تلاش بسياري براي سياسي کردن اين تحولات کرده اند. جالب اينجاست که در شرايطي که بخشي از تبليغات باستانگرايانه و کوروش ستايانه به شدت ضدعربي است، برخي رسانه هاي ضدايراني عربي نيز بي توجه به اين جنبه، با شوق و ذوق ويژه اي به تشويق اين جشنها ميپردازند. در اين ميان البته انديشمندان و محققان بسياري نيز بوده و هستند که فارغ از جريانها و سياستگذاريهاي رسمي و حکومتي، به اهميت علمي، تاريخي و تمدني ادوار مختلف ايران باستان و حکومتهاي ايران باستان و شخص کوروش توجه داشته و طرح چنين ادوار تاريخي و موضوعات پژوهشي از سوي آنان، لزوما داراي انگيزه تبليغي، ديني، سياسي و فرهنگي نبوده است.
از سوي ديگر، در اردوي مخالفان برجسته سازي امپراتوريهاي ايران باستان و نقش کوروش هخامنشي نيز وحدت کاملي وجود ندارد. براي برخي از آنان، مسئله دين ستيزي برخي جريانهاي طرح و برجسته سازي ارزشهاي باستانگرايانه مورد توجه است و جريان کوروش ستايي موجود را نمادي از تلاش براي دين زدايي و اسلام ستيزي ميدانند. از نظر اين عده، سرنخ همه تحقيقات ايران باستان و دوران هخامنشي و به خصوص شخص کوروش، در دست محققان يهودي و لابي حکومت اسرائيل و حاميان آنان است.
اين سوءظن تا جايي پيش رفته که در برخوردي اغراق آميز و بعضا غيرعلمي همه تحقيقات مرتبط با ايران باستان به مستشرقان استعماري خارجي، به خصوص يهوديان و دلبستگان به سياستهاي يهودي يا صهيونيستي نسبت داده شده و بدون توجه به سابقه سيصد ساله مطالعات ايران باستان، ادعا شده که اساسا اين نوع تحقيقات، صرفا با انگيزه هاي سياسي بوده و از زمان پيروزي انقلاب در ايران شروع شده است.
در اين ميان جرياني نيز وجود دارد که البته جديد نيست، ولي به تدريج و به کندي در حال پيشرفت است. براي اين عده، هيچ مغايرت جدي ميان ارزشهاي از دست رفته ايران باستان و ارزشهاي واقعي کوروش با تلاش براي کمک به بهبود تدريجي و عميق و مسالمت جويانه و مشفقانه وضع اجتماعي، اقتصادي، سياسي و فرهنگي کشور وجود ندارد و حتي ميتوان ارزشهاي ديني اسلامي با آموزه هاي انساني و بشردوستانه کوروش آشتي برقرار کرد و پيوند ايجاد کرد. در ساليان گذشته نيز تلاشهاي متعددي براي چنين پيوندي وجود داشته است. براي نمونه ميتوان به تحقيق ابوالکلام آزاد، محقق و سياستمدار برجسته مسلمان هندي در انطباق شخصيت ناشناخته ذوالقرنين در قرآن کريم با کوروش هخامنشي اشاره کرد. پژوهشي که بعدها با همت عبدالرحمان سيف آزاد، محمد ابراهيم باستاني پاريزي و سعيد نفيسي به زبان فارسي در ايران نيز منتشر و منعکس شد.
در شرايط کنوني به نظر مي‎رسد که نه اقدام کساني که ميخواهند ايران باستان و کوروش هخامنشي را به ابزاري در جهت کارزار تبليغاتي و سياسي ضدحکومتي به کار بگيرند و نه اقدام کساني که ميخواهند بزرگداشت کوروش و ايران باستان را روشي ضدامنيتي قلمداد و با آن مقابله کنند به جايي نرسيده است. در اين وضعيت اقدام هوشمندانه، شايد اين باشد که دو طرف اصرار بر دشمني ورزيدن طرف مقابل با خود نداشته و موضوعي را که ميتواند به همبستگي و وفاق ملي منجر شود به يک رويارويي امنيتي و چالش مبدل نکنند. در اين شرايط پيچيده، نه هيچکدام از دو طرف دعوا، با طيفهاي مختلف خود، زورشان به هم ميرسد و نه اساسا امکان برتري هيچ يک از آنان، با توجه به شرايط و مقتضيات کنوني کشور وجود دارد. در اين شرايط اگر اين تقابل نهايتا به نوعي تفاهم تبديل شود، يک بازي برد برد و مسالمت جويانه رقم خواهد خورد. در غير اين صورت، تنها برنده واقعي چنين تقابل غيرضروري، اتحاد بدخواهان منطقه اي و بين المللي ضدايران و منافع ايران خواهد بود.
🔰تسخیر/اشغال سفارت امریکا در تهران
روایت مستند پس از ۴۵ سال

🔸سخنران: آقای محمد محبوبی
پژوهشگر و نویسنده کتاب "ایستگاه خیابان روزولت"
آقای مجید تفرشی
تاریخ‌نگار و سندپژوه

زمان: جمعه، ۱۱ آبان ماه ۱۴۰۳ (۱ نوامبر ۲۰۲۴)
ساعت ۲۱ به وقت تهران( ۱۷:۳۰ به وقت لندن)
خانه «گفتارها»، کلابهاوس

🔗لینک ورود:
https://www.clubhouse.com/invite/8dkuBqkJGddAkvNyp6obJpLXXKkjTRjz4pN:9RS7ylf_IC5aboevjYMMyN8lXbUjq5ivqy0eHaUM38c
جمیل فارسی روزنامه‌نگار منتقد اهل پادشاهی سعودی، پس از هفت سال زندان آزاد شد. از زمان دستگیری و محکومیت او تاکنون، تقریبا هیچ رسانه، سازمان و دولتی در منطقه و غرب درباره دستگیری او اطلاع‌رسانی و به حکومت ریاض اعتراض نکرده بود. همانند زندان و اعدام بسیاری دیگر از منتقدان مدنی در آن کشور.

https://www.siasat.com/saudi-arabia-releases-journalist-jamil-farsi-after-7-years-in-prison-3123464/
نامه مهم تشكر "خالد بن محمد القاسمى" حاكم شارجه به "الك داگلاس- هيوم" وزير خارجه بريتانيا و پاسخ آن، به تاريخهاى ٢١ نوامبر ١٩٧١ (٣٠ آبان ١٣٥٠) و ٢٦ نوامبر ١٩٧١ (٥ آذر ١٣٥٠) (به ترتيب ٩ روز و ٤ روز قبل از اعاده حاكميت ايران بر جزاير سه گانه خليج فارس) در قدردانى و تشكر از پيمان منعقده با ايران، براى حل و فصل مساله مالكيت جزيره ابوموسى.
مشابه اين مكاتبات از طرف حاكم وقت راس الخيمه هم وجود دارد.
با وجود آزادسازى چند هزار برگ از اسناد اعاده حاكميت ايران بر جزاير سه گانه در سال ١٩٧١/ ١٣٥٠، كه طى سالهاى ٢٠٠٢ تا ٢٠١٢ ميلادى از طبقه بندى آزاد شده اند و تلاشهاى حقوقى- ادارى مستمر و بى وقفه و بعضا موفق نگارنده براى آزادسازى بقيه اسناد بلوكه شده بر اساس قانون دسترسى آزادانه به اطلاعات (Freedom of Information Act)، هنوز بسيارى از اسناد (به شكل پرونده كامل، اوراق مجزا و حتى پاراگرافها و جملات حساس تاثيرگذار مكاتبات) از دسترس محققان به دور مانده است.
دولت بريتانيا علنا و عملا در حمايت از ادعاهاى بى اساس و جديد دولت امارات عربى متحده و متحدانش، مانع دسترسى به برخى از اين پرونده ها است و پس از تمديد بسته بودن بخشهايى از پرونده ها تا آغاز سال ٢٠١٢، اكنون وعده آزادسازى اغلب موارد بلوكه شده را تا آغاز سال ٢٠٢٢ داده شده بود. ولی همچنان پرونده‌های مهمی آزاد نشده‌اند.
اين دو نامه به كسانى تقديم مى شود كه از سر غرض سياسى، نادانى تاريخى و يا منافع مادى، اصرار دارند وانمود كنند كه ايران برخلاف ميل طرف مقابل عرب و متحد بريتانيايى آن، جزاير سه گانه تنب بزرگ، تنب كوچك و ابوموسى را پس گرفته است.
https://www.group-telegram.com/majidtafreshi.com
گزارش مبسوط نشست جمعه شب ۱۱ آبان، در موضوع تسخیر/ اشغال سفارت آمریکا در تهران، روایتی مستند پس از ۴۵ سال
با حضور جناب آقای محمد محبوبی نویسنده کتاب «ایستگاه خیابان روزولت» و نگارنده این سطور.
برگزار شده در «خانه گفتارها» در پلتفرم «کلاب‌هاوس»
با سپاس از آقای محمد رضا مهاجر برای اداره و اجرای نشست.

https://www.24onlinenews.ir/fa/tiny/news-25181

https://ensafnews.com/556717/روایت-مستند-پس-از-45-سال-تسخیر-یا-اشغال-سف/

https://www.moniban.ir/fa/tiny/news-246120
🔰انتخابات ۲۰۲۴ امریکا
اثرات داخلی، بین‌المللی، منطقه‌ای و ایران

🔸سخنرانان:
دکتر محمود منشی‌پوری
دکتر اسفندیار خدایی
دکتر هادی خسروشاهین
دکتر رحمان قهرمان‌پور

زمان: جمعه، ۱۸ آبان ماه ۱۴۰۳ (۸ نوامبر ۲۰۲۴)
ساعت ۲۱ به وقت تهران( ۱۷:۳۰ به وقت لندن)
خانه «گفتارها»، کلابهاوس

🔗لینک ورود:
https://www.clubhouse.com/invite/KNpFXaXy5VEBNl0Qy455n0Ao0N76UX8oOw4:Mr9jk19RyBTnzI7O3KbhoDC44tFAxAr1P8yCIwwkiow
سخنان مهم امشب ولادیمیر پوتین در نشست سالانه والادای در سوچی، درباره بریکس، پول واحد بریکس و گمانه‌زنی درباره دلار زدایی

هنوز زود است تا درباره‌ی واحد پول بریکس حرف بزنیم و ما هم عجله‌ای نداریم.

ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه، شامگاه ۱۷ آبان در بیستمین نشست سالیانه‌ی اندیشکده‌ی "والادای" در سوچی، در پاسخ به پرسشی درباره واحد پولی مشترک اعضای بریکس گفت:
"ایده‌ی اصلی به ساخت یک پلتفرم جدید سرمایه‌گذاری مربوط می‌شود که نیازمند سرمایه، تکنولوژی و نیروی انسانی است."
"این واحد پولی با نظارت بانک‌های مرکزی اعضای بریکس و با تاسیس بانک جدید "توسعه‌ی بریکس" شکل خواهد گرفت. ایده‌ی آن به اطلاع تمامی اعضای این سازمان رسیده و با استقبال آنان یک کارگروه تخصصی نیز راه‌اندازی شده است."
وی افزود؛
" سایر کشورها امکان استفاده از این واحد پولی را خواهند داشت داشت اما امکان سرمایه‌گذاری در آن تنها برای اعضای بریکس میسر خواهد بود."
" ما امروز با دو موضوع کاملا مجزا مواجه هستیم؛ یکی ابزار الکترونیکی برای مبادلات مالی در بانک‌های مرکزی اعضای بریکس که با عنوان "بریکس پِی" (BRICS PAY) معروف شده است و دیگری تاسیس واحد پولی مشترکی مانند پول‌های رایج کاغذی!
«کارشناسان و خبرنگاران متعددی این روزها درباره‌ی لزوم راه‌اندازی واحد پول مشترک بریکس از من سئوال می‌کنند. اما بسیار زود است تا در این باره حرف بزنیم و قصدی هم برای عجله نداریم.»
عملی شدن چنین ایده‌ای نیاز به ادغام بخش‌هایی از اقتصاد کشورهای عضو و پیدا کردن درک درستی از چگونگی کار ساختارهای اقتصادی با یکدیگر دارد و به همین جهت هیچ عجله‌ایی برای تحقق آن نداریم"
پوتین در پایان ضمن رد کردن رویارویی با دلار و ایالات متحده گفت؛

"این ما نیستیم که می‌خواهیم استفاده از ارزی چون دلار را کنار بگذاریم. این کار را قدرت سیاسی و اقتصادی آمریکا به دست خود انجام می‌دهد. ما در جنگی با دلار وارد نمی‌شویم، تنها می‌خواهیم برای پاسخ به نیازهای بخشی از اقتصاد بین‌المللی برنامه‌ریزی کنیم."

https://www.youtube.com/live/Vg2g_3uZooE?si=MFqBO3fZMlL5CNuE

از دقیقه‌ 2:22:23
با سپاس از دوست گرامی برای ترجمه از روسی
در تظاهرات اروپایی در دفاع از غزه و شماتت استانداردهای دوگانه غربی ارایه شد:
آیا شما قتل کودکان را محکوم می‌کنید؟ یا موضوع وقتی به کودکان خاورمیانه می‌رسد، پیچیده می‌شود؟
یک دزد هرگز مالک نخواهد شد
انتصاب دکتر غلام‌رضا امیرخانی به ریاست سازمان اسناد و کتاب‌خانه ملی ایران، انتخابی بر اساس شایسته‌سالاری، سوابق مرتبط و طی تدریجی و متعارف پله‌های ترقی درون سازمانی از رده‌های پایین به بالا است.
در طول بیش از ۱۷ سالی که با ایشان آشنا و دوست هستم، او را فردی دانا، توانا، باتجربه، علم‌مدار و پژوهش‌محور یافتم.
باشد که در سمت جدید خود موفق بوده و بتواند جایگاه نادیده گرفته، تضعیف و فراموش شده آرشیو و کتابخانه ملی ایران را به موقعیت شایسته و بایسته خود رسانده و ارتباط بین مراجعان عمومی و پژوهشگران متخصص را با سازمان اسناد و کتابخانه ملی گسترده‌تر و عمیق‌تر سازد.

https://www.jamaran.news/fa/amp/news-1649234
ترامپ ۲، چه معنایی برای غزه، اوکراین و تخریب محیط زیست دارد؟
تحلیل مهم و خواندنی پروفسور «پل راجرز» استاد برجسته بریتانیایی روابط بین‌الملل در موضوع: «سه پیش‌بینی درباره مفهوم پیروزی دور دوم ترامپ برای سیاست خارجی آمریکا»
منتشر شده در پایگاه اینترنتی اندیشکده «اوپن دمکراسی»

https://www.opendemocracy.net/en/trump-gaza-ukraine-climate-wars-foreign-policy/
فاطمی در چهار پرده.pdf
178.3 KB
برش‌هایی از زندگی و کارنامه حسین فاطمی، در چهار پرده

این مقاله تحلیلی را چند سال قبل درباره مرحوم دکتر حسین فاطمی نوشتم.
اکنون در هفتادمین سالروز اعدام وزیر خارجه پیشین ایران ، بازنشر آن را مناسب دیدم.
‏چند نکته:
‏۱. دولت حتما باید به شایعات مربوط به ارتباط یکی از پسران آقای پزشکیان با گروههای پان‌ترک تجزیه طلب واکنش نشان دهد.
‏۲. دیدار با عناصر پان‌ترک جدایی طلب نگران کننده است، ولی لزوما خبر وحشتاکی نیست.
‏۳. تلاش‌های نافرجام و دل‌سوزانه مرحوم آیت‌الله دکتر بهشتی برای دیدار با سران سازمان موسوم به مجاهدین خلق در سال‌های ۱۳۵۸-۱۳۶۰ برای اقناع آنان به کنش غیرنظامی و مدنی در کشور ممانعت آنان از فعالیت مسلحانه براندازانه، قابل تامل و شاید مفید است.
‏۴. اگر دکتر پزشکیان و تیمش بتوانند این عناصر افراطی را قانع و متمایل به تعادل و حرکت مدنی در چارچوب بدون مذاکره و بدون اما و اگر حاکمیت ملی و منافع ملی کند، اقدامی مفید است.
‏۵. این دیدار می‌تواند بسیار خطرناک و نگران کننده باشد، اگر این نوع دیدارها برای تحت تاثیر قرار دادن پزشکیان و نزدیکانش برای اباحه‌گری تجزیه طلبی و قومیت‌گرایی ضدملی باشد.
گزارش مکتوب نشست مجازی جمعه شب ۱۸ آبان ۱۴۰۳، با عنوان «انتخابات ۲۰۲۴ آمریکا؛ اثرات داخلی، بین‌المللی، منطقه‌ای و ایران»
این نشست با حضور آقایان دکتر «محمود منشی‌پوری»، «رحمان قهرمان‌پور»، «اسفندیار خدایی» و «هادی خسروشاهین»، به مناسبت انتخابات ریاست جمهوزی آمریکا و پیروزی تاریخی «دونالد ترامپ»، جهت بررسی ابعاد گوناگون و تاثیرات آن و در «خانه گفتارها» در پلتفرم «کلاب‌هاوس» برگزار شد.
با سپاس از آقایان «محمدرضا مهاجر» جهت اداره و اجرای نشست و «سهند اینانلو» جهت نگارش و تنظیم گزارش نشست.

https://www.24onlinenews.ir/fa/tiny/news-25610

https://www.moniban.ir/بخش-سیاسی-3/247214-انتخابات-امریکا-اثرات-داخلی-بین-المللی-منطقه-ای-ایران
🔰کیش مهر؛ علامه طباطبایی
گفتگو با نوه استاد

🔸سخنران:
حجه‌الاسلام و المسلمین امیرحسین مناقبی (نوه مرحوم علامه طباطبایی)

زمان: شنبه، ۲۶ آبان ماه ۱۴۰۳ (۱۶ نوامبر ۲۰۲۴)
ساعت ۲۱ به وقت تهران( ۱۷:۳۰ به وقت لندن)
خانه «گفتارها»، کلابهاوس

🔗لینک ورود:
https://www.clubhouse.com/invite/o7LHBXQ5KGp6w9RgvrXRK2qq4y3OfEeaDVZ:ckFMPf5LCz6s2R91TqlouyPOw3-zBRah8om8DtK4M1M
بیست و سومین نشست مجازی گروه تخصّصی *محفل حقوق بین‌الملل* تحت عنوان:
"یادی از دکتر جلال عبده با تاکید بر نقش ایران در حقوق بین الملل" 

با سخنرانی *دکتر مجید تفرشی* 
مورّخ و تحصیل‌کرده‌ی دانشگاه لندن انگلستان
پنج‌شنبه ۲۴ آبان _ ساعت ۲۱ به وقت تهران _ از بستر گوگل میت و لینک زیر:

https://meet.google.com/qir-ddnf-meb
2024/11/15 08:21:43
Back to Top
HTML Embed Code: