group-telegram.com/mghlte/2934
Last Update:
⭕️پرسشگری و موانع آن در جامعه ما
بخش سوم
با سقوط ساسانیان ، فضای پرسشگری در ایران فراهم آمد.
در پی تسلط اعراب ، انسان ایرانی پس از دو قرن که در نوعی سکوت گذراند ، توانست در رهایی از قید شریعتِ ایجابیِ زرتشتی ، هم به گذشتهی فکری خود نگاه پرسشگرانه داشته باشد و هم اسلام را مطابق با مقتضیات خویش بشناسد و به آن بگرود.
همین امر ، به طلوع فرهنگ و تمدن ایران در قرون چهارم و پنجم هجری انجامید. رشد علمی و فلسفی ایران در این دو قرن و در تمامی عرصه های علوم و فلسفه و ادبیات ( ِ دنیا گرایانهای که با رودکی شروع شد ، در فردوسی تثبیت یافت و با خیام به اوج خود رسید) حاصل همین دوران پرسشگری در تاریخ فرهنگ ماست.
دورهای که دستاوردهایش ، نقش قابل توجهی در عصر گذار از #قرون_وسطی به دوران نوین در فرهنگ و تمدن اروپایی هم به جا گذاشت.
پرسشگری در تاریخ فکری ایرانیان چندان به افول رفت که در آستانهی #انقلاب #مشروطه ، ایرانیان پاسخی برای چگونگی برونرفت از این انحطاط تاریخی خویش نداشتند و حتی ناتوان بودند که این انحطاط را به درستی به پرسش درآورند.
این تهاجم استعماری به ایران بود که به ویژه از زمان جنگ های ایران و روس ، چشم ایرانیان را به انحطاط خویش باز کرد ، ایرانیان با انقلاب مشروطه کوشیدند تا پرسشگری از جامعهی خود و جهان را آغاز کنند.
تلاشی که به سرعت با تهاجم استعمار گرایانه خارجی در همدستی با #استبداد داخلی نهایتاً به استقرار حکومت پهلوی انجامید و سرکوب شد.
مقدمهی کتاب « استبداد در ایران»
#قاضی_مرادی
#تفکرنقاد
ادامه:
https://www.group-telegram.com/ru/mghlte.com/2940
بخش اول این نوشتار:
https://www.group-telegram.com/ru/mghlte.com/2926
فایل صوتی متن کامل این بخش:
https://www.group-telegram.com/ru/mghlte.com/2914
BY مجلهی اینترنتی عصر روشنگری
Warning: Undefined variable $i in /var/www/group-telegram/post.php on line 260
Share with your friend now:
group-telegram.com/mghlte/2934