group-telegram.com/jahatevents/70
Last Update:
📝مهارتهای هدف در بازیهای جدی (۴)
✅خطابه و سخنوری
🏛خطابه در ابتدا، نام شیوههای تعلیمی بود که از پروتاگوراس (۴۸۱ـ۴۱۱ق م ) آغاز شد اما سوفسطائیان نخستین کسانی بودند که آن را به صورت یک فن و با هدف رسیدن به مقاصد سیاسی و شخصی خویش به کار گرفتند و در قبال مزد و پاداش به دیگران نیز آموختند. این رویکرد به دلیل نیاز فراوان آن زمان به ایراد سخنان قانعکننده در دادگاهها بود.
سقراط و افلاطون از اولین کسانی بودند که در برابر این جریان واکنش نشان دادند و سعی کردند از درست جلوه دادن سخن نادرست به وسیله سخنوری جلوگیری کنند و به همین منظور روش دیالکتیکی را برگزیدند.
🏛افلاطون در رساله گرگیاس کوشیده است این فن را که پیشتر در فایدروس بهطور قاطع رد کرده بود، بر پایههای دیالکتیکی و روانشناختی مبتنی سازد. او بر سخنور لازم دانسته که موضوع سخنش را از عالیترین جنس تا سافلترین آن به دقت بررسی کند و با یکیک سیرتها و خصال و کیفیت روانی شنوندگانی که میخواهد از طریق سخن بر آنان تأثیر گذارد، آشنایی کامل داشته باشد.
ارسطو نیز خطابه را همچون شعر، یکی از رشتههای فرعی فلسفه عملی میداند و سعی کرده همان هدف افلاطون را در کتاب فن خطابه خویش محقق سازد.
📌امروزه نیز کسی که سروکارش با اجتماعات باشد، الزاماتی را باید رعایت کند. از جمله این الزامات، سخن گفتن بر اساس میزان درک و شعور مخاطبان است. طبیعی است در جامعه افراد در یک سطح نیستند؛ برخی اهل علم و فضلاند و عدهای از دانش بهره کمی دارند. از سوی دیگر پیچیدگی زندگی اجتماعی و تخصصی شدن رشتههای علمی موجب شده است که افراد متخصص در یک رشته نسبت به رشتههای دیگر اطلاعات اندکی داشته باشند. به همین دلیل در مواجهه با چنین حالتی برای همراه ساختن زمانه و هموار ساختن زمینه نمیتوان به برهان و جدل تمسک کرد، بلکه باید به صناعت دیگری متوسل شد که بتواند افزون بر الزام دیگران به پذیرش یک مطلب، به لحاظ درونی نیز اقناعشان سازد. صناعتیکه متکفل این امر خطیر است، نزد منطقدانان به خطابه معروف است. در مسائل اخلاقی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ... که هدف تاثیرگذاری عمومی است، نقش خطابه انکارناپذیر است. چه بسیار تحولات فردی و اجتماعی که بر اثر خطابه ایجاد شده و فرجام یافته است! فیلسوفی چون ابنسینا خطابه را حتی از عوامل بسترساز برای رشد معنوی سالک و تقرب به حق تعالی دانسته است.
♻️بازیهای جدی، مخاطبین را به سمتوسویی هدایت میکنند که بتوانند به تدریج فن سخنوری را بیاموزند و درنهایت با به کارگیری این فن نهتنها به هدف نهایی بازی رسیده، بلکه از لحاظ درونی و شخصیتی نیز رشد قابل توجهی را شاهد باشند.
نمونهای از تقویت فن سخنوری را در بخش بیانیهخوانی بازی «معمای شهر آتلانتیس» میتوان مشاهده کرد.
#بازی_های_جدی
@jahatevents
BY جهت
Warning: Undefined variable $i in /var/www/group-telegram/post.php on line 260
Share with your friend now:
group-telegram.com/jahatevents/70