group-telegram.com/traumapsychiatry/519
Last Update:
🔘 تأملی بر تأخر ادراکی و کنشیِ مخاطرات اجتماعی و محیطی
بخش ۳ از ۴
✍️ دکتر حمید رزاقی، جامعهشناس
☑️ مخاطرات محیطی از سویی میتوانند قابل شناسایی و ادراک بشر باشند. این که ممکن است نسبت به احتمال وقوع آن آگاهی داشته باشیم و بتوانیم وقوعشان راپیشبینی کنیم. این که چقدر قدرت آسیب زدن دارند و این که قادر باشیم آسیبهای ناشی از آنها را کنترل و محدود کنیم و از سوی دیگر ممکن است که به سطح آگاهی و بازاندیشیی علمی و ادراک و بازتابندگی فعالِ مردمی در سطوح نهادی، عمومی و فردی نرسند و به مانند پاندمی کرونا به یکباره به فاجعه تبدیل شوند.
☑️ در مورد زلزله که بزرگترین مخاطره محیطیی شهرنشینان تهرانی است، نیز همینطور است. احتمال مخاطره زلزله در تهران وجود دارد و اگر در مقابل آن تمهیدات و آمادگیی لازم صورت نگیرد، در صورت وقوع بر حسب شدت و قدرت آن بلافاصله آسیبهایی مانند کشتار و تلفات و خرابی به بار میآورد. بعد از وقوع زلزله، احتمال مخاطرات دیگری ناشی از آن وجود دارد. خطر بعدی به دنبال زلزله، احتمال شیوع بیماریهایی نظیر وبا و تیفوس است. تصور کنید زلزله آمده و آدمها در سطح وسیعی جان باختهاند و جسدهایشان در شهر رها شده است و اگر از پیش مکانهایی در شهر برای دفن جانباختگان جایابی نشده باشد و سریعاً اقدام به دفنشان صورت نگیرد، احتمال گسترش بیماریهای واگیردار و احتمال مرگ و میرهای بیشتری وجود دارد.
☑️ بدین ترتیب اگر در برابر زلزله چه در سطح نهادی و سازمان های متولی و چه در سطح عمومی و ساکنان شهر، ادراک، آگاهی، حساسیت و نگرانیی فعال ایجاد نشده باشد و اقدامات لازم و مؤثری در مواجهه با آن در سطح زیرساختی و در سطح توانمندسازی فکری و مهارتی برای شهروندان پیشبینی نشده باشد و از قبل افق و استراتژی مدونی طراحی و به اجرا در نیامده باشد و نسبت به پیامدهای مخرباش غفلت صورت گرفته باشد و عواقباش جدی گرفته نشده باشد، آنگاه وضعیت مخاطرۀ بالقوه میتواند به وضعیت خطر و فاجعۀ بالفعل تبدیل میشود و تلفات و صدمات فزاینده و غیر قابل جبرانی را به شکل زنجیرهای در پی خواهد داشت. در این وضعیت نیز ما با فاصلۀ ادراکی و تأخر شناختی و انفعال رفتاری در برابر مخاطرۀ زلزله مواجه خواهیم بود.
☑️ از دیگر مخاطراتی که شهرهای بزرگ ایران با آن مواجهاند، آلودگیی هوا است. آلایندهها در هوای اغلب کلانشهرها به ویژه ذرات معلق کمتر از دو نیم میکرون ناشی از فعالیتهای کارخانهها، رفت و آمد کامیونهای گازوئیلسوز و مصرف بیحد و حصر سایر سوختهای فسیلی در وسائل نقلیه منجر به بیماریهای ریوی، سکتههای قلبی و مغزی و امراض عروقی و خونی میشود و هر ساله جان هزاران نفر را میگیرد. امروزه آلودگیی هوا از وضعیت مخاطره خارج شده و به وضعیت خطر بالفعل و آسیب رسیده است که به دنبال آن زنجیرۀ مخاطرات و آسیبهای سلامتی، بهداشتی و اجتماعی فراوانی را به همراه آورده است.
☑️ حال چنانچه همچنان پیامدهای انباشتیی آلودگیی هوا و ریزگردها را انکار کرده و یا کم اهمیت جلوه دهیم و آنها را به سطح باخبری و اقدام فعال نرسانیم و پیامدهای آن را عادی بپنداریم و اگر در سبک زندگی مصرفی خویش بازاندیشگیی فعال و بازاندیشی نکنیم و در مقابلش کنش خردورزانه انجام ندهیم، در آن صورت پیامدهای ناگوارش با حدّت بیشتری به صورت تلفات جانی، صدمات روانی و اجتماعی به وقوع میپیوندد و خسارات و هزینههای درمانی بس فزونتری را بر شهرنشینان و جامعه تحمیل خواهد کرد. بدین ترتیب چرخۀ متوالی مخاطره و آسیب ابعاد گستردهتری خواهد یافت. در این جا نیز با پدیدۀ تاخر ادراکی، فاصلۀ شناختی و انفعال عملی نسبت به خطرات آلودگیی هوا در سطوح نهادی و همگانی و شهروندی روبرو هستیم.
☑️ پدیدۀ فاصلۀ شناختی (تأخر ادراکی) و انفعال رفتاری (تأخر کُنشی) نیز نسبت به دیگر مخاطرات محیطی مانند فرونشست زمین، آلودگیهای میکروبی و صنعتی، آلودگی زبالههای شهری، آلودگیی صوتی و ترافیک سرسامآور، آلودگیهای غذا و اپیدمیها و پاندمیهای بیماریزا در سطوح نهادی، عمومی و شهروندی صادق است و حضور برجسته و معناداری دارد که در پیدایش، وقوع و استمرار و پیامدهای زنجیرهایشان نقش تعیینکنندهای ایفا میکند.
⬅️ بخش بعد
-
BY روانپزشكى تروما
Warning: Undefined variable $i in /var/www/group-telegram/post.php on line 260
Share with your friend now:
group-telegram.com/traumapsychiatry/519