Telegram Group Search
📝 متن کامل در رابطه با سالروز صدور فرمان مشروطیت:

۲)مشروطه

انقلاب مشروطه در اواخر قرن سیزدهم(نوزدهم و اوایل قرن بیستم میلادی) نقطه عطفی در تاریخ ایران بود که ساختار سیاسی و اجتماعی کشور را دگرگون ساخت. این جنبش که از دل نارضایتی های عمیق مردم و روشنفکران برخاست، ریشه در استبداد حکومت قاجار، فساد دربار، عقب‌ماندگی کشور، فشار قدرت‌های خارجی و اعطای امتیازات اقتصادی به آنها داشت و خشم عمومی را برانگیخت. همزمان، ورود اندیشه‌های نوین سیاسی توسط روشنفکران، زمینه‌ساز شکل‌گیری آرمان‌های مشروطه‌خواهی شد.
این جنبش، اتحادی نادر میان روحانیون پیشرو، بازرگانان، روشنفکران و توده‌های مردم ایجاد کرد. آنها علی‌رغم تفاوت‌های دیدگاه، در جهت پاسخگو کردن حکومت و تضمین حقوق اساسی شهروندان متحد شدند. این اتحاد گسترده، نیروی محرکه قدرتمندی برای تغییر ایجاد کرد که در نهایت منجر به صدور فرمان مشروطیت شد.
روند شکل‌گیری انقلاب مشروطه با اعتراضات و تحصن‌های متعدد همراه بود که اوج آن در واقعه مهاجرت کبرا رخ داد. تحصن علما و بازرگانان در حرم حضرت عبدالعظیم، فشار بر حکومت را به حدی افزایش داد که در نهایت مظفرالدین شاه در ۱۴ مرداد ۱۲۸۵ فرمان مشروطیت را صادر کرد. متعاقباً، اولین مجلس شورای ملی در مهر ماه همان سال افتتاح شد. این رویدادها مسیر ایران را به سمت حکومت قانون و مشارکت مردمی تغییر داد، هرچند در سال‌های بعد با چالش‌های متعددی مواجه شد.

۳)شیخ فضل‌الله نوری:

شیخ فضل الله در دوم دی ماه ۱۲۲۲ خورشیدی در منطقه نور مازندران به دنیا آمد. ایشان تحصیلات حوزوی خود را در حوزه نجف، نزد میرزای شیرازی می‌گذراند و سپس به ایران باز می‌گردد و راهی تهران می‌شود.
بسیاری از محققین به نقش کلیدی ایشان در ماجرای فتوای تاریخی میرزای شیرازی در ماجرای تحریم تنباکو اشاره می‌کنند و ایشان را مبلغ این فتوای تاریخی می‌دانند. ایشان ابتدا با نهضت مشروطه همراه بود و در تحصن‌ها نیز شرکت می‌کرد و حضور فعالی داشت اما با صدور فرمان مشروطیت اختلافاتی بین مشروطه خواهان و شیخ فضل الله آغاز گردید. تدوین قانون اساسی یکی از نقاط مناقشه برانگیز میان شیخ و روشنفکران بود؛ ایشان معتقد بود قانون اساسی باید به گونه‌ای تنظیم شود که قانونی بر خلاف اسلام تصویب نشود. شیخ خود صراحتا اعلام می‌کند که هیچ مخالفتی با تشکیل مجلس قانون‌گذاری ندارد اما موافق با مجلسی است که قانون اساسی آن مبتنی بر شریعت باشد، از این رو است که ایشان و هوادارانش خواستار مشروطه مشروعه بوده‌اند.
از نکات قابل توجه این مقطع تاریخی آن است که دو روحانی برجسته یعنی سید محمد طباطبائی و سید عبدالله بهبهانی در مقابل شیخ فضل الله قرار گرفتند و از مشروطه خواهان حمایت کردند. حکم اعدام شیخ فضل الله نیز توسط یک روحانی به نام شیخ ابراهیم زنجانی داده می‌شود.
پس از فتح تهران به دست مشروطه خواهان، در مرداد ماه سال ۱۲۸۸ شیخ فضل الله نوری دستگیر و در یک محکمه عمومی در تهران به دار آویخته شد، نقل است که بسیاری هنگام اجرای حکم شیخ به شادمانی پرداخته‌اند و پسر شیخ فضل الله نیز از جمله این افراد بوده است!.

۴)ستارخان:

اگر بگوییم که تبریز قلب مشروطه بوده است بیراه نگفته‌ایم، ستارخان و باقرخان دو تن از فرماندهان دلیر مشروطه نقشی کلیدی در پیروزی مشروطه خواهان بر محمدعلی شاه ایفا کردند. درحالیکه شعله‌ی مشروطه خواهی در حال خاموشی بود، فرماندهان عدالت‌خواهی همچون ستارخان دست به یک ایستادگی تاریخی زدند.
ستارخان که با عنوان «سردار ملی» شناخته می‌شود در سال ۱۲٤۵ در منطقه‌ی ورزقان متولد شد. اعدام برادر او توسط حاکم وقت تبریز نقش به سزایی در شکل‌گیری روحیات مبارزه و حق خواهی او داشته است. در چنین شرایطی او به همراه خانواده خویش به محله‌ی امیرخیز تبریز مهاجرت می‌کند. ستارخان فردی مذهبی بود و تحت تاثیر فرمان علمای نجف دست به مبارزه برای تحقق مشروطه زد.
در دوره‌ی استبداد صغیر، فشارهای زیادی به مشروطه‌خواهان وارد شد و به توپ بستن مجلس به دستور محمدعلی شاه شرایط را وخیم‌تر کرد؛ در چنین شرایطی ستارخان نه تنها تسلیم نشد بلکه تلاش بسیاری جهت سر پا نگه‌داشتن مشروطه خواهی به عمل آورد؛ نقل است در کشاکش مبارزه میان مستبدین و مشروطه خواهان، سر کنسول روس به ستارخان پیشنهاد می‌دهد پرچم روسیه را در سر در خانه‌اش نصب کند تا در حمایت روس‌ها باشد اما سردار ملی پاسخی می‌دهد که در دل تاریخ ماندگار است.
سردار ملی:« جناب کنسول! من می‌خواهم هفت دولت زیر سایه بیرق ایران باشد. شما می‌خواهید من زیر بیرق روس بروم؟ هرگز چنین کاری نخواهد شد.»
🛜 @shzu_political_science
۵) جنبش مشروطه:
«هرچند جنبش مشروطه به واسطه شرایط زمان و نیاز جامعه به ویژه بعد از شکست روسیه و انقلاب در آن با حضور و مجاهدت‌های مردم و رهبری و هدایت روشنفکران ،به خصوص روحانیت بساط استبداد سلطنتی را برچید و قانون اساسی و متمم آن را که در بردارنده اصول مترقی بسیاری مربوط به حاکمیت ملی ،دموکراسی،قانون مداری و حقوق اساسی ملت بود به تصویب رساند.اما پیش ازآن که پایه های دولت و مجلس ملی استوار شود و رابطه ملت و دولت بر موازین جدید تنظیم و برقرار گردد، تحت تاثیر عوامل مخرب درونی از جمله:مخالفت‌های پیاپی محمدعلی شاه با مجلس ومنازعات فکری و سیاسی جریان مذهبی با غیر مذهبی حاکم بر جامعه
وعوامل بیرونی ازجمله دخالت قدرت‌های خارجی به ویژه دولت‌های روسیه و انگلیس در امور داخلی ایران قرار گرفت و ضربات شدیدی بر پیکره نوپای این جنبش انقلابی وارد آمد».

⚠️ بخش پنجم برگرفته از مقاله بررسی عوامل ظهور و افول انقلاب مشروطه در ایران نوشته حسین صفری‌نژاد می‌باشد.


🛜 @shzu_political_science
انجمن‌های علمی علوم سیاسی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره)، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه شیراز با همکاری انجمن علمی تاریخ محض دانشگاه بین‌المللی برگزار می‌کنند:
🔴سلسله نشست‌های شب‌های مشروطه

🔷شب اول :'' مشروطه چه بود؟'' با سخنرانی دکتر حسین آبادیان

🔷شب دوم:'' مفهموم آزادی در مطبوعات مشروطه '' با سخنرانی دکتر مهدی رفعتی پناه

🔷شب سوم :'' بررسی مشروطه‌خواهی در جنوب ایران با تمرکز بر منطقه‌ی فارس '' با سخنرانی دکتر ابراهیم عباسی

لینک جلسه:
http://meet.google.com/fjd-pcns-xmn

آیدی انجمن‌های علمی علوم سیاسی:
🔵@ikiu_politics
🔵@ATU_PS
🔵@shzu_political_science


🛜 @shzu_political_science
شب‌های مشروطه
دکتر حسین آبادیان
⭕️ سلسله نشست‌های شب‌های مشروطه

🔷 شب اول :'' مشروطه چه بود؟'' با سخنرانی دکتر حسین آبادیان

🛜 @shzu_political_science
🛜 @ikiu_politics
🛜 @ATU_PS
انجمن‌علمی‌علوم‌سیاسی‌دانشگاه شیراز
انجمن‌های علمی علوم سیاسی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره)، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه شیراز با همکاری انجمن علمی تاریخ محض دانشگاه بین‌المللی برگزار می‌کنند: 🔴سلسله نشست‌های شب‌های مشروطه 🔷شب اول :'' مشروطه چه بود؟'' با سخنرانی دکتر حسین آبادیان …
📚 کتاب‌های معرفی شده توسط دکتر رفعتی‌پناه در رابطه با تاریخ مشروطه:

۱)تاریخ مشروطیت ایران از ژانت آفاری

۲)آثار ونسا مارتین از جمله ایران بین ناسیونالیسم اسلامی و سکولاریسم

۳)کتاب مشروطه ایرانی از آجودانی

۴)کتاب‌های دکتر سهراب یزدانی از جمله مجاهدان مشروطه، و روستاییان در انقلاب مشروطه

۵)آثار فریدون آدمیت از جمله فکر دموکراسی اجتماعی در نهضت مشروطه و فکر آزادی و مقدمه انقلاب مشروطه

۶)تاریخ مشروطه، احمد کسروی

https://www.group-telegram.com/shzu_political_science.com
شب‌های مشروطه
دکتر مهدی رفعتی پناه
⭕️ سلسله نشست‌های شب‌های مشروطه

🔷شب دوم:'' مفهموم آزادی در مطبوعات مشروطه '' با سخنرانی دکتر مهدی رفعتی پناه

🛜 @shzu_political_science
🛜 @ikiu_politics
🛜 @ATU_PS
Forwarded from نشریه رهیافت
📚معرفی کتاب

❇️کتاب "تاریخ اندیشه سیاسی در غرب (از سقراط تا ماکیاولی)" نوشته کمال پولادی یک اثر ارزشمند در زمینه فلسفه سیاسی است که به بررسی تحول اندیشه های سیاسی در جهان غرب از دوران یونان باستان تا عصر رنسانس می پردازد. این کتاب با نگاهی عمیق و تحلیلی به آرا و نظریات متفکران برجسته ای چون سقراط، افلاطون، ارسطو، آگوستین، توماس آکویناس و مکاتبی مثل اپیکوری و رواقی می پردازد و سیر تکامل مفاهیم کلیدی سیاست مانند عدالت، حکومت، قدرت و مشروعیت را در بستر تاریخی و فرهنگی آن دوران مورد بررسی قرار می دهد. همچنین در این کتاب دوران دولتشهری، دولت جهانی، نظام الهی و نظام بشری بررسی می شود. نویسنده با بهره گیری از منابع اصلی و تفسیرهای معتبر، تلاش می کند تا خواننده را با زمینه های فکری و تاریخی شکل گیری این نظریات آشنا سازد و پیوند میان اندیشه های سیاسی و تحولات اجتماعی هر دوره را نشان دهد.
✳️این اثر علمی و پژوهشی نه تنها برای دانشجویان و پژوهشگران حوزه علوم سیاسی و فلسفه ارزشمند است، بلکه برای عموم علاقه مندان به تاریخ اندیشه نیز خواندنی و آموزنده می باشد. کمال پولادی با نثری روان و قابل فهم، مفاهیم پیچیده فلسفه سیاسی را به گونه ای شرح می دهد که برای مخاطب عام نیز قابل درک باشد و در عین حال از عمق علمی لازم نیز برخوردار است. این کتاب با ارائه تصویری جامع از سیر تکامل اندیشه سیاسی در غرب، به خواننده کمک می کند تا ریشه های تاریخی بسیاری از مفاهیم و نظریات سیاسی معاصر را بهتر درک کند و نگاهی عمیق تر به چالش های سیاسی و اجتماعی جهان امروز داشته باشد.

🔗کانال تلگرام نشریه رهیافت
https://www.group-telegram.com/nashreye_rahyaft
شب‌های مشروطه
دکتر ابراهیم عباسی
⭕️ سلسله نشست‌های شب‌های مشروطه

🔷 شب سوم :'' بررسی مشروطه‌خواهی در جنوب ایران با تمرکز بر منطقه‌ی فارس '' با سخنرانی دکتر ابراهیم عباسی


🛜 @shzu_political_science
⭕️ انجمن علمی علوم سیاسی دانشگاه شیراز، انجمن علمی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز و انجمن علمی جامعه‌شناسی دانشگاه شیراز برگزار می‌کنند:

❇️ سلسله جلسات ادبیات و سیاست (ضد یوتوپیا و سیاست با تأکید بر آثار جورج اورول)

🔺مهمان: دکتر محمد‌علی توانا (دانشیار بخش علوم سیاسی دانشگاه شیراز)

🗓زمان: یکشنبه ۲۱ مرداد‌ماه ساعت ۲۰

🔗بستر برگزاری: ادوبی کانکت

💻آدرس:
https://vroom.shirazu.ac.ir/elmi34

🛜 @shzu_political_science
📜 گزارش سلسله نشست‌های شب‌های مشروطه:

بخش اول:

🔺 در شب نخست، دکتر آبادیان به توصیف فضای جامعه و نحوه حکمرانی قاجاریان پرداختند و به وضعیت نابه‌سامان ایران در این دوران اشاره کردند و با مثال‌های زیادی سعی کردند مخاطب را با آن دوران آشنا کنند. ایشان به افراد گمارده شده حکومت در مناطق مختلف اشاره کردند که آنها به هر نحوی که می‌خواستند با مردم رفتار می‌کردند و حکومت مرکزی نظارت خاصی بر آنها نداشت و تنها از این ولایات مالیات می‌گرفت.

🔻دکتر آبادیان بیان کردند که در زمان قاجار ارتش پیشرفته وجود نداشته است، چیزی به نام قشون وجود داشته ولی افراد این قشون اصلا آموزش نظامی ندیده بودند. پادگان به معنای دقیق کلمه وجود نداشت، پس در چنین شرایطی اشرار و راهزنان هر موقع می‌خواستند جان و مال و ناموس مردم را مورد هجوم قرار می‌دادند. ناصرالدین شاه با سفر به روسیه و دیدن ارتش تزار تصمیم می‌گیرد گارد قزاق را در ایران تاسیس کند ولی این قشون قزاق فرماندهانش روسی و حامی منافع روسیه در دربار ایران بودند.

🛜 @shzu_political_science
📜ادامه:

🔻 ایشان در ادامه بیان کردند که در زمان قاجار قانون نوشته وجود نداشته است که مثلا به لحاظ قضایی و اقتصادی چگونه باید با مردم برخورد شود، این موضوع قبل از مشروطه وجود نداشت که مردم چه وظایفی در برابر حکومت و حکومت در برابر مردم چه وظایفی دارد و این باعث فجایع زیادی می‌شد.
منظور از اینکه مردم دنبال مشروطه بودند این بود که آن‌ها می‌خواستند این بی نظمی، این سیاست‌هایی که تماماً به زیان منافع ملی ایران بود، جای خود را به حکومتی بدهد که پادشاه به عنوان سمبل وحدت ملی در راس باشد اما قدرت اجرایی نداشته باشد. به دنبال شایسته سالاری بودند(این فرد شایسته می‌توانست فردی مثل امیرکبیر باشد) به دنبال این بودند که علوم جدید بوجود بیاورند، در کشور مدارس جدید تأسیس کنند.
🔻در انتها دکتر آبادیان به اهداف مشروطیت از جمله حاکم کردن قانون، نظم پیدا کردن زندگی مردم، ایجاد ارتش ملی برای مقابله با قوای خارجی، امکان احقاق حق و تلاش برای آن توسط مردم پرداختند. ایشان بیان کردند که مردم به دنبال آن بودند که طبق مراودات قانونی زندگی کنند؛ برخی از خواسته‌ها و اهداف مشروطه تحقق یافت و برخی خیر محقق نشد.

🛜https://www.group-telegram.com/shzu_political_science.com
انجمن‌علمی‌علوم‌سیاسی‌دانشگاه شیراز
📜 گزارش سلسله نشست‌های شب‌های مشروطه: بخش اول: 🔺 در شب نخست، دکتر آبادیان به توصیف فضای جامعه و نحوه حکمرانی قاجاریان پرداختند و به وضعیت نابه‌سامان ایران در این دوران اشاره کردند و با مثال‌های زیادی سعی کردند مخاطب را با آن دوران آشنا کنند. ایشان به افراد…
بخش دوم:

🔻در شب دوم دکتر رفعتی پناه به بحث مهم‌ مطبوعات در زمان مشروطه پرداختند؛ ایشان معتقدند مطبوعات یکی از مهم ترین آثار، جهت فهم مشروطه است و در مطبوعات، بسیاری از نامه‌ها و عرایض را در رابطه با مسائل مختلف می‌بینیم و با خواندن مطبوعات می‌توانیم بفهمیم در گذشته چه رخ داده است، برای شناخت گذشته، منابع گذشته را باید دقیق بخوانیم.
ایشان بحث آزادی را مدرن دانستند و بیان کردند که آزادی برآمده از تفکر غربی است و در ایران هم وقتی آزادی وارد مطبوعات می‌شود آنی و یک دفعه‌ای نبوده است، یک فرآیند طی میشود که یک حلقه واسط به نام منورالفکران وجود داشته است تا مفهوم آزادی وارد جامعه شود.
در ادامه ایشان به مواجهه ایرانیان با غرب اشاره کردند و آن را یک مواجهه استمدادی نامیدند. پس از شکست صفویه از عثمانی و بعد تر در زمان قاجار، با شکست ایران از روسیه مشکل ضعف نظامی در زمان شکست ایران از روسیه مشهود می‌شود و مسئله عقب ماندگی کاملا در احوالات عباس میرزا دیده می‌شود و عباس میرزا محصلانی را به فرنگ می‌فرستد. در دوره ناصرالدین شاه هم همین وضعیت را داریم و خود شاه به غرب می‌رود و همین عوامل سبب آشنایی بیشتر ما با غرب می‌شود.

🔻زمانیکه محصلان به غرب می‌روند متوجه می‌شوند در اروپا پیشرفتی که حاصل شده عامل نیست و معلول است و عامل اصلی تحول در فکر و اندیشه و به خصوص مفهوم آزادی است.
میرزا صالح شیرازی هم در کتابش بر همین مسئله آزادی تمرکز می‌کند که چطور می‌شود در کشوری که آزادی هست مردم طبق نظم و قانون زندگی کنند. در ذهن میرزا صالح شیرازی آزادی مقارن با هرج و مرج است، هنوز مفهوم آزادی جا نیافتاده است. در ذهن ایرانیان آزادی مقارن با هرج و مرج بوده است و اینکه چطور در غرب آزادی با نظم قرین شده است، برایشان جای سوال دارد.
مستشار الدوله، ملکم خان، طالبوف به عنوان حلقه واسطه، ضمن بسط و توضیح مفهوم آزادی سبب گسترش مفهوم آزادی در کنار قانون می‌شوند و همین تحولات باعث انقلاب مشروطه میشود. در انتها نیز دکتر رفعتی پناه با بررسی روزنامه‌ها و نشریات مختلف به نقش این مطبوعات در انقلاب مشروطه پرداختند.
🛜https://www.group-telegram.com/shzu_political_science.com
معرفی رشته روابط بین الملل.mp4
64.4 MB
⭕️ معرفی گرایش‌های مختلف علوم سیاسی:

🔹قسمت نخست (بخش اول): رشته‌ی روابط بین‌الملل

🔸ارائه: دکتر فریبرز ارغوانی (دانشیار بخش علوم سیاسی دانشگاه شیراز)


🛜 @Shzu_political_science
انجمن‌علمی‌علوم‌سیاسی‌دانشگاه شیراز
📜 گزارش سلسله نشست‌های شب‌های مشروطه: بخش اول: 🔺 در شب نخست، دکتر آبادیان به توصیف فضای جامعه و نحوه حکمرانی قاجاریان پرداختند و به وضعیت نابه‌سامان ایران در این دوران اشاره کردند و با مثال‌های زیادی سعی کردند مخاطب را با آن دوران آشنا کنند. ایشان به افراد…
بخش سوم:

🔻در شب سوم دکتر عباسی با تاکید بر اهمیت خوانش تاریخ مشروطه در مناطق مختلف به تفاوت نوع نگاه مشروطه خواهان در مناطق مختلف پرداختند و بر روی مشروطه خواهی در منطقه فارس تاریخی و نقش آن اشاره کردند. ایشان اثرگذار ترین منطقه‌ها در فارس را شامل مناطق لار و جهرم( جنوب فارس)، مرکز فارس(شیراز) و بوشهر دانستند که نقش مهم و حتی متفاوتی در مشروطه ایفا می‌کردند.
ایشان بیان کردند که بسیاری فارس را دل ایران می‌دانستند همانطور که مثلاً آذربایجان سر ایران یا خراسان کمر ایران بوده است. فارس، ایران کوچک‌ هم هست چرا که اقوام مختلف، ایلات گوناگون و طبقات مختلف در آن می‌زیسته‌اند.
ایشان حکمرانی و تحولات در فارس را هم منحصر به فرد می‌دانند و بیان کردند مشروطه خواهی در لار و جهرم بیشتر شریعت گرایانه بوده است؛ مثلا عبدالحسین لاری، مشروطه مشروعه را می‌نویسد. تجار و علما و ایلات در مشروطه فارس نقش بسیار برجسته‌ای داشته‌اند. بسیاری مشروطه فارس را اعتدالی می‌دانند، هند نقش مهمی در مشروطه فارس دارد و مثلا بسیار از شیرازی‌ها در روزنامه حبل‌المتین می‌نوشته‌اند و این روزنامه ابتدا به شیراز و بوشهر می‌آمد و بعد در مناطق دیگر پخش می‌شد.
🔻نقش زنان در مشروطه فارس هم برجسته است و بسیاری مشروطه فارس را در رقابت بین نخبگان و ناآرامی‌های اقتصادی می‌بینند.

  🛜https://www.group-telegram.com/shzu_political_science.com
بخش چهارم(انواع خوانش‌ها

🔻دکتر عباسی در ادامه خوانش‌های مختلف در رابطه با مطالعه مشروطه را بیان کردند؛

🔺نخستین خوانش پوزوتیویستی است، خوانش پوزوتیویستی بدان معناست که یک نظریه خاصی را می‌گیرند و در چارچوب آن، داده‌ها را در آن نظریه می‌ریزند و نهایتاً به نتیجه می‌رسند، نگاه‌های پوزیتیویستی از مهندسی و علوم طبیعی وارد علوم انسانی شده و بیشتر کارگزار محور است و در آن بیشتر طبقه متوسط مطالعه می‌شود‌ و مشروطه را به سمت یکسری اهداف عینی و مشخص می‌برد. نگاه‌های پوزیتیویستی ساده است و خیلی پیچیده نیست. برخی با خوانش پوزیتیویستی اما از منظر حقوقی به مشروطه نگاه کرده‌اند مثل سیدجواد طباطبایی یا داوود فیرحی که نگاه فقهی بر مشروطه را برجسته می‌کند. یک نوع خوانش دیگر خوانش اندیشه‌ای است که سیدجواد طباطبایی علاوه بر نگاه حقوقی نگاه اندیشه‌ای هم دارد.
یکی از انتقادات به این سبک از خوانش آن است که مشروطه خواهی را فقط در یک قالب خاصی مطالعه می‌کند به ویژه آنکه مشروطه خواهی را منحصر در تهران و تبریز می‌بیند.

🔻خوانش تفسیری یا هرمنوتیکی نیز وجود دارد که متاخر است و تقریباً دو سه دهه است که بوجود آمده است. سعی می‌کنند از تحلیل گفتمان میشل فوکو استفاده کنند، مشروطه را با روایت‌های تحلیل گفتمانی و هرمنوتیکی مطالعه کنند از جمله این افراد محمد توکلی طرقی است. یا در حوزه زنان، نگاه‌های فمنیستی که خانوم افسانه نجم‌آبادی دارد(دختر یا نوه آیت الله نجم آبادی در مشروطه هست) , ایشان کتابی دارد با عنوان دختران قوچان.
در این خوانش افراد پیچیدگی مشروطه را در نظر میگیرند، به چیزهایی توجه می‌کنند که کمتر به آن توجه شده است مثل زنان. اما مشکلی که این نوع خوانش دارد آن است که مشروطه را به سمت گسست( با تاریخ گذشته ایران) می‌برد و یا بحثهایی مثل دانش یا قدرت را برجسته می‌کند.

🔻خوانش توده‌گرایانه و جامعه شناسانه:
مثلا احمد کسروی کتابی دارد تحت عنوان تاریخ مشروطه که یکی از بهترین کتاب‌ها برای مطالعه مشروطه است. طبقات مختلف و گروه‌های مختلف بررسی می‌شوند و نگاه کل‌گرایانه دارند.

🔻خوانش وقایع‌نگارانه:
مبتنی بر وقایع نگاری و ثبت اتفافات و حوادث است. مثلا خانوم منصوره اتحادیه وقایع مشروطه و یا احزاب و گروه‌ها نوشته است.


🔻خوانش مشروطه با دید منطقه‌گرایی:
این نوع خوانش تمرکز زدایی می‌کند. مشروطه را ساده نمی‌بیند و نقش همه گروه‌ها و احزاب را می‌بیند. فقط به اشخاص توجه نمی‌کند بلکه به جریانات، تاریخ، جغرافیا توجه می‌کند. عدم فهم دقیق مشروطه و اینکه مشروطه را فقط در تهران و تبریز می‌بینیم آن است که در این خوانش ضعف داریم. مثلا انقلاب مشروطه در مرودشت، کازرون، جهرم. کمتر به این خوانش پرداخته شده‌است و بیشتر مورخان تجربی( سطح سواد آکادمیک و روش‌شناسانه ندارند) به آن پرداخته‌اند. کمتر مورخان علمی به آن پرداخته‌اند البته هستند کسانی که ورود کرده باشند از جمله ونسا مارتین نویسنده کتاب ایران بین ناسیونالیسم اسلامی و سکولاریسم. او یک ماه در شیراز بوده‌است، تمام اسناد و روزنامه‌ها در شیراز را دیده است، بعد به بوشهر و اصفهان سفر کرده است و سعی کرده است بگوید مشروطه در نقاط مختلف به چه نحوی بوده‌است.
رسول جعفریان هم کتابی دارد تحت عنوان درک شهری از مشروطه که مشروطه تبریز را با اصفهان مقایسه کرده است.
ناصر نصیری مقدم خیلی خوب بر روی شیراز و فارس در رابطه با مشروطه کار کرده است.
یکی از برجسته‌ترین کارها در حوزه مشروطه مربوط به دکتر آبادیان است چون سند و مدارک را به خوبی مورد استفاده قرار داده است و بر مناطق جهرم و لار هم خوب کار کرده است.

#پایان
#مشروطه

🛜https://www.group-telegram.com/shzu_political_science.com
🔶🔷 انجمن علمی علوم سیاسی دانشگاه شیراز با همکاری انجمن‌های علمی علوم‌سیاسی دانشگاه خوارزمی، دانشگاه یزد، دانشگاه گیلان، دانشگاه آیت‌الله بروجردی و انجمن علمی مطالعات منطقه‌ای و روابط بین‌الملل دانشگاه رازی برگزار می‌کند:

⭕️سلسله میزگردهای بررسی مسائل روز (با محوریت گفت‌و‌گوی دانشجویی) :

♦️موضوع: ترور اسماعیل هنیه و آینده تحولات منطقه

💬 گفت‌و‌گوی دانشجویی با حضور: دکتر هادی صادقی اول( عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه شیراز)

💻 بستر برگزاری: مجازی در بستر ادوبی کانکت

🗓زمان برگزاری: چهارشنبه، ۲۴ مرداد‌ماه، ساعت ۲۰

🔗لینک جلسه: https://vroom.shirazu.ac.ir/elmi34

🛜 @shzu_political_science
Forwarded from نشریه رهیافت
❇️یادداشت دانشجویی
موضوع: سناریوی عقلانی جمهوری اسلامی در واکنش به ترور شهید اسماعیل هنیه
نویسنده: علی امیرخانی دانشجوی کارشناسی علوم سیاسی دانشگاه اصفهان
✳️با توجه به آغاز جنگ خانمان سوز ۷ اکتبر ۲۰۲۳ و در ادامه کشتاری که اسرائیل در غزه به عمل رساند. واکنش جهانیان را نسبت به سکوت مجامع بین المللی به ویژه ناکارآمدی سازمان‌های بین المللی برانگیخت و نفرت مردم جهان از نتانیاهو و کابینه او به طور چشمگیری افزایش یافت.
در جنگی که بین حماس و اسرائیل شکل گرفت محور مقاومت بیشترین تلاش و کمک رسانی تجهیزات نظامی و لجستیک را به این گروه شبه نظامی داشته است. در بین کشورهای محور مقاومت ایران کمک‌های راهبردی و نظامی بسیاری به این گروه کرده است که در دایره توجه اسرائیل بوده است.
رژیم صهیونیستی در دو دهه اخیر در ایران انواع و اقسام عملیات‌های تروریستی را انجام داده است که افراد مهمی را در پی این نوع عملیات‌ها از دست دادیم در آخرین عملیاتی که در هفته های اخیر در ایران انجام گرفت، منجر به ترور شهید اسماعیل هنیه در تهران شد.
با توجه به جو غالب، مسئولین بالارتبه نظام و فرماندهان ارشد نظامی اعلام کردند که پاسخی کوبنده و مهلک انگیزی به این رژیم داده می‌شود که در پی مخابره این پیام به جهانیان پیامدهای مختلفی در حوزه های مختلف اقتصادی سیاسی اجتماعی و.... در جهان به وجود آمد.
اما سوال اصلی این است که عقلانی ترین واکنش در چنین شرایطی چیست؟ از نظر نویسنده با توجه به اینکه اسرائیل یکی از اصلی ترین بازیگران بین المللی در منطقه خاورمیانه برای آمریکا به حساب می آید، جمهوری اسلامی ایران باید جنگ روانی که در برابر اسرائیل در پیش گرفته است را ادامه داده و با تغییر سیاست خارجی خود به سیاست باج گیری، خود را از شر تحریم‌های آمریکا خلاص کند. به عبارتی دیگر، ایران باید آمریکا را وادار کند که اگر نمی‌خواهد بازیگرش در منطقه خاورمیانه آسیبی ببیند باید تمامی تحریم های ظالمانه ایران را به کلی لغو کند؛ در غیر اینصورت با پاسخ سخت ایران روبه رو خواهد شد.
با توجه به اصل منفعت، جمهوری اسلامی ایران نباید در این زمان خود را درگیر جنگی طولانی کند زیرا که شرایط داخلی ایران به خصوص اقتصاد آن در وضعیت نابسامانی به سر می برد و برای اینکه بتواند به چنین اقداماتی دست زند ابتدا باید حوزه داخلی را به صورت نسبی سامان دهد.

🔗کانال تلگرام نشریه رهیافت
https://www.group-telegram.com/nashreye_rahyaft
2024/09/21 09:58:16
Back to Top
HTML Embed Code: