group-telegram.com/tejaratefarda/7976
Last Update:
فیلترینگ، تحریم، سرکوب استارتآپها
✅ صدف صمیمی به بحرانی فراگیر در گستره کسب و کارهای مجازی پرداخته و اینکه، تحریمها و فیلترینگ چگونه مانع استارتآپهای ایرانی میشوند؟
چکیده مقاله:
🔹عصر استارتآپها که رسید، امیدوار شدیم که اقتصاد توانی تازه برای رشد پیدا کند و جوانان بیشتری کار پیدا کنند. چنین هم شد و اگر قرار بود این مسیر ادامه پیدا کند، باید استارتآپهایمان در کشورهای منطقه فعال میشدند و در بازاری ۳۰۰ میلیوننفری عرض اندام میکردند.
🔹حالا سوال این است که چرا بنگاههای نوآور ایرانی از حضور در بازارهای منطقه باز ماندند؟
🔹احتمالاً دو مانع در مسیر آنها وجود دارد؛ یکی تحریمهای اقتصادی و دیگری، فیلترینگ. تحریمها مانع دستیابی به فناوریهای مدرن و حضور در بازارهای منطقه میشوند و فیلترینگ اجازه نمیدهد بنگاههای ایرانی پا بگیرند و به اندازهای بزرگ شوند که در بازارهای منطقه رقابت کنند.
🔹اخیراً سیدابوالحسن فیروزآبادی، دبیر سابق شورای عالی فضای مجازی، گفته «تا زمانی که فیلترینگ وجود داشته باشد و فضای اعتماد برای توسعه بازار تکنولوژیهای نوین در کشور فراهم نشود، نمیتوانیم به برندسازی، بهویژه در حوزه بینالملل، امیدوار باشیم.»
🔹این روزها شبکههای ماهوارهای و فضای مجازی پر شده از تبلیغات دفاتر مهاجرت یا آگهی وکلای زبدهای که میتوانند مهاجرت را برای جوانان ایرانی آسان کنند.
🔹مهاجرت استارتآپ یعنی مهاجرت جمعی ایده، دانش و توانمندی. این امر در خلأ اتفاق نمیافتد و دلایل اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی زیادی پشت آن وجود دارد.
🔹تقریباً از زمان ورود اینترنت به ایران، در تمامی سه دهه گذشته دولت به دنبال فیلتر کردن این شبکه جهانی، بوده است و هیچ دولتی تاکنون قدمی برای گشایش این مسدودشدگی برنداشته که هیچ، خودش هم میراث ناصوابی برجای گذاشته است. یکی اورکات و یوتیوب را فیلتر کرد، بعدی فیسبوک و دیگری اینستاگرام را.
🔹این امر به رشد سریع گروههای ذینفع از فیلترینگ منجر شد که درآمدشان سر به فلک گذاشت.
🔹محمدحسن آصفری، نماینده مجلس چندی پیش گفت، درآمد حاصل از فروش ویپیان بیش از ۵۰۰ تریلیون ریال (بیش از یک میلیارد دلار) در سال است و اپراتورهای ویپیان حتی یک ریال مالیات پرداخت نمیکنند.
🔹چهار سال پیش، محمدجواد آذریجهرمی، وزیر وقت فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) به این تناقض اشاره کرد و گفت: «ویپیان بهراحتی در کشور فروخته میشود. هیچ اقدامی برای مبارزه با این تجارت انجام نمیشود و دلیل آن مشخص است... .»
🔹در ابتدای سال ۲۰۲۳، ضریب نفوذ اینترنت ایران به ۷۸.۶ درصد جمعیت یا نزدیک به ۷۰ میلیون نفر رسید.
🔹بر اساس یک نظرسنجی در سال ۲۰۲۲، ۷۸.۵ درصد از شهروندان ایرانی حداقل یک بار از اپلیکیشنهای شبکههای اجتماعی استفاده کردهاند. بیش از ۷۰ درصد از واتساپ، بیش از ۴۰ درصد از اینستاگرام و بیش از ۳۰ درصد از تلگرام.
🔹در این میان و در دل همین محدودیتها، شرکتهای نوآوری پا به عرصه گذاشتند که گل و خمیره وجودشان از اینترنت و دانش و ارتباط با جهان بوده و هست. چه کسی است که نداند فیلترینگ اینترنت تاثیرات منفی زیادی بر رشد استارتآپها داشته و دارد؟
🔹بهطور قطع یکی از مهمترین آثار فیلترینگ و تحریم، کاهش نوآوری است.
🔹بسیاری از استارتآپهای ایرانی باوجود توانایی بالا در ایدهپردازی، با مسدود شدن مسیر ارتباط از داخل و تحریم از خارج دچار مشکل شدهاند.
🔹هشدار مهم و جدی آن است که استارتآپها امروز با تمام جزئیات و کارمندانشان میتوانند مهاجرت کنند. انگار شرکت ایکس را از خیابان ایگرگ تهران با جرثقیل بلند کنید و در خیابان وای عمان فرود آورید. زنگ خطر مدتهاست به صدا درآمده؛ هم محاصره شدیم و هم خود راه نفس خود را بستیم.
🔹فرزین فردیس، عضو هیاترئیسه اتاق تهران، در گفتوگو با اکوایران پیشبینی کرده که ایران در ماههای پیشرو شاهد از دست دادن تعداد بیشتری از سرمایههای انسانی و سرمایههای فناورانه در حوزه اقتصاد دیجیتال، آن هم به نفع رقبای منطقهای، خواهد بود.
🔹بهزودی نیروهای بیشتری به ترکیه، امارات، قطر و حتی عمان میروند. حتی تعداد استارتآپها و گروههایی که میتوانند کارهای موازی را آنجا دنبال کنند، بیشتر و بیشتر میشوند.
🔹مانند هر بازار انحصاری دیگر رفع فیلترینگ با منافع خیلیها بهخصوص ویپیانفروشها همسویی ندارد؛ اما حکمرانی یک بار برای همیشه باید تکلیفش را با کاسبان تحریم و فیلترینگ روشن کند؛ پیش از آنکه همین استارتآپهای موجود نیز به اجبار به مهاجرت فکر کنند.
منبع: تجارت فردا، شماره ۵۵۹
BY هفتهنامه تجارتفردا
Share with your friend now:
group-telegram.com/tejaratefarda/7976