group-telegram.com/traumapsychiatry/564
Last Update:
🔘 ضرورت وحدت فرماندهی در سوانح و بلایا
✍️ زینب نصیری، مددكار اجتماعی و مشاور سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران؛ روزنامه اعتماد، ۵ آذر ۱۴۰۳
〰️ بخش اول
☑️ بارها شنیدهایم كه كشور ایران یكی از ده كشور حادثهخیز جهان تلقی میگردد. مخاطراتی چون سیل، زلزله، فرونشست، فرو ریزش، توفان، خشكسالی و... در كنار حوادث جادهای و حریق و معدن و... سالانه جان تعداد زیادی از هموطنانمان را گرفته، خانوادههای بسیاری را سوگوار و پیامدهای جسمی، روانی، اجتماعی و اقتصادی برای بازماندگان و جامعه آسیبدیده بهجا گذاشته است. اگرچه تصویب قانون مدیریت بحران كشور در سال ۱۳۹۸ و اسناد مدیریت بحران كشور (برنامه ملی كاهش خطر، برنامه ملی آمادگی و پاسخ و برنامه ملی بازسازی و بازتوانی) در سال ۱۴۰۰، به بسیاری از ابهامات در ارتباط با فرآیند مدیریت بحران كشور پاسخ داد، اما همچنان بسیاری از بازیگران این عرصه از نقش و وظایف سازمانی خود در زمان بحران بیاطلاعند و بسیاری دیگر نیز علیرغم اطلاع از اسناد و قوانین موجود، فاقد هرگونه برنامه اجرایی مشخص هستند.
☑️ یكی از ابعاد مهم در فرآیند مدیریت بحران، پاسخگویی موثر به نیازهای جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی بازماندگان پس از وقوع سوانح و بلایاست. برنامه ملی پاسخ نظام سلامت در بلایا كه همراستا با برنامه ملی آمادگی و پاسخ تدوین شده است، قرار بوده پاسخگوی نیازهای بازماندگان سوانح و بلایا در شرایط اضطراری باشد. این برنامه كه ۱۱ كاركرد اختصاصی مدیریت پاسخ در زمان وقوع بحرانها را پوشش میدهد، قرار است تكلیف كاركردهایی چون عملیات اورژانس پیشبیمارستانی، عملیات پاسخ بیمارستانی، مدیریت بیماریهای واگیر و غیرواگیر، بهداشت محیط، سلامت خانواده و جمعیت، تغذیه، حمایتهای روانی و اجتماعی، آموزش سلامت، خدمات آزمایشگاهی و عملیات پاسخ دارویی را در زمان وقوع شرایط اضطراری مشخص كند. به نظر میرسد در ارتباط با كاركردهایی كه دستگاه مسوول و تمامی دستگاههای همكار در داخل نظام سلامت - به معنای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی - تعریف شدهاند، وضعیت سیستم ارزیابی، فرماندهی و كنترل آن كاركرد از وضعیت نسبی مطلوب در پاسخگویی برخوردار است هر چند همچنان ارتباط سیستماتیك آن بخش با سایر مسوولان كاركردهای مدیریتی و اختصاصی در هالهای از ابهام بهسر میبرد.
☑️ اما شرایط زمانی بغرنج میشود كه دستگاههای همكار در یك كاركرد از سازمانهای متنوع و متكثری تشكیل شدهاند. در این یادداشت با تاكید بر اهمیت فرماندهی واحد و یكپارچه و ضرورت سازماندهی و كنترل سیستماتیك درون و برون بخشی، نگاهی خواهیم داشت به وضعیت حمایتهای روانی و اجتماعی در زمان بحران. مطابق برنامه ملی آمادگی و پاسخ، مسوولیت این كاركرد مهم با دفتر سلامت روانی-اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی است و سازمانهای هلال احمر، بهزیستی و كمیته امداد از مهمترین دستگاههای همكار این بخش تلقی میگردند.
-
BY روانپزشكى تروما

Share with your friend now:
group-telegram.com/traumapsychiatry/564