group-telegram.com/tarikhandishi/1787
Last Update:
«آمریکا چگونه آمریکا شد»
گفتار اول: آمریکا از پیدایش تا انقلاب (۱۶۰۰-۱۷۶۳)
▪️مقدمه
در مجموعه گفتارهایی با عنوان «آمریکا چگونه آمریکا شد» (که به صورت لایو در اینستاگرام انجام میدهم) مروری رواییـتحلیلی بر تاریخ آمریکا میکنم. در گفتار اول به پیدایش و تکامل اولیۀ آمریکا پرداختم. خلاصهای از این گفتار را میتوانید در ادامه بخوانید و همچنین فایل تصویری آن را در پیوست ببینید و اگر هم فایل صوتی را ترجیح میدهید، در پست بعد تقدیم میشود.
▪️«آمریکا از پیدایش تا انقلاب»
نخستین بذر آمریکا ــ یعنی ایالات متحد آمریکا ــ در نخستین سالهای قرن هفدهم، دقیقاً در سال ۱۶۰۶، در بخش شرقی آمریکای امروزی، بر ساحل آتلانتیک، کاشته شد. پس از آنکه اسپانیا و بعد فرانسه هر یک به امید یافتن ذخایر و مستعمرهسازی به گوشهای از آمریکا سرک میکشیدند، ملکه الیزابت ــ زنی که حدود نیمقرن (۱۵۵۸-۱۶۰۳) فرمانروایی انگلستان بود ــ دریانورد محبوب خود، والتر رالی را روانۀ آمریکا کرد تا در رقابت با اسپانیا عقب نیفتد و خاکی آن سوی اطلس برای انگلستان به چنگ آورد. والتر رالی در ۱۵۸۵ به ساحلی در آمریکای شمالی رسید و با عدهای معدود سنگبنای یک «آبادی» (مستعمره) را آنجا نهاد و چون ملکه الیزابت ازدواج نکرده بود و به تعبیر انگلیسیها «ویرجین» (دوشیزه/باکره) بود، نام آن خاک را «ویرجینیا» گذاشت که لقب ملکه بود. اما این آبادیسازیها پا نگرفت و از آن تنها افسانۀ «مستعمرۀ گمشده» در یادها مانده است.
عمر الیزابت برای آنکه روزی ببیند مستعمرهای انگلیسی در آمریکا پا گرفته است، قد نداد. پس از او، در دوران شاه جیمز اول (۱۶۰۳-۱۶۲۵) بود که انگلیسیها در ۱۶۰۶ آبادی (مستعمرۀ) دیگری را در خاک ویرجینیا پایهگذاری کردند، به اسم شاه: «جیمزتاون». این نخستین مستعمرۀ انگلیسیها بود که پایهگذارانش فقط ۱۰۵ نفر بودند که نیمی از آنها نیز پس از یک سال به دلیل وضعیت جوی، بیماری، درگیری با بومیان و بیغذایی مردند. اما این مستعمره پا گرفت و با همۀ سختیهای افزایش و انتقال نیروی انسانی، چهارده سال بعد (۱۶۲۰)، شمار افراد ویرجینیا به هزار نفر و در ۱۶۴۰ به ده هزار نفر رسید.
آمریکایی که ما میشناسیم با این مستعمرهسازیها پدید آمد و ایالات متحد آمریکا، پیش از آنکه انقلاب کند و در جنگی سخت استقلال خود را در طول دهههای ۱۷۷۰ تا ۱۷۸۰ از انگلستان به چنگ آورد، مجموعه مستعمراتی متعلق به انگلستان بود که در تاریخ به «مستعمرات سیزدهگانه» معروف است. بنابراین، مرحلۀ اول تاریخ آمریکا، تاریخ مستعمرات سیزدهگانۀ بریتانیاست که آن هم نه در چشمبرهمزدنی، بلکه در یک فرایند بلندمدت ۱۲۵ ساله پدید آمدند. نخستین مستعمره ویرجینیا بود که گفته شد در ۱۶۰۶ پایهگذاری شد و واپسین آنها، مستعمرۀ جورجیا، ۱۷۳۲ پایهگذاری شد. اما همۀ این مستعمرات در یک نوار پهن در ساحل شرقی آمریکا تشکیل شد و مساحت آن در برابر ایالات متحد آمریکای امروزی بسیار ناچیز بود.
مستعمرات سیزدهگانه را به سه دسته تقسیم میکنند: بخش شمالی آن معروف به نیوانگلند (شامل مستعمرات «نیوهمپشایر»، «ماساچوست»، «رودآیلند» و «کنِتیکت»)، بخش میانی آن معروف به مستعمرات آتلانتیک میانی (شامل «نیویورک»، «نیوجرسی»، «پنسیلوانیا» و «دلاوِر») و بخش پایینی موسوم به مستعمرات جنوبی (شامل «ویرجینیا»، «کارولینای شمالی»، «کارولینای جنوبی»، «مریلند» و «جورجیا»).
تاریخ مستعمرات سیزدهگانه را هم به سه قسمت میتوان تقسیم کرد: ۱۶۰۰ تا ۱۶۵۰ دورۀ پیدایش و پایهگذاری، ۱۶۵۰ تا ۱۷۰۰ دورۀ تحکیم و توسعه و ۱۷۰۰ تا ۱۷۶۰ دوران جدال بریتانیا و فرانسه سر استیلا بر آمریکای شمالی. در کنار این توسعۀ ساختاری و انسانی بیوقفه، تاریخ این دوره همراه است با ورود و پاگرفتن بردهداری و جنگهای خونبار با بومیان... در نهایت، در پایان این ۱۷۰ سال، انگلستان فرانسه را با کمک مردم مستعمرهنشین از آمریکای شمالی بیرون میراند، اما خزانۀ خالی کار دستش میدهد و ناگزیر مجبور میشود از مستعمرهنشینان مالیات بخواهد. اما این آمریکاییها سرکشتر از آن بودند که به سرزمین مادر مالیات دهند. این دعوای مالیاتی به زودی به انقلاب و استقلال آمریکا منجر شد.
آنچه خواندید خلاصهای بسیار کوتاه از گفتاری نود دقیقهای است. کل گفتار را در ویدئوی پیوست میتوانید ببینید. آنجا این فرایند ۱۷۰ ساله را با جزئیات بیشتری شرح میدهم. اگر هم فایل شنیداری را ترجیح میدهید، در پست بعد میآید.
در گفتار دوم که زمان آن را پیشتر اعلام میکنم، به «انقلاب آمریکا» میپردازم. برای دیدن زندۀ این گفتارها میتوانید به صفحۀ اینستاگرام بنده مراجعه کنید:
https://instagram.com/mehditadayoni
مهدی تدینی
#گفتارهای_لایو، #آمریکا
@tarikhandishi | تاریخاندیشی
BY تاریخاندیشی ــ مهدی تدینی
Warning: Undefined variable $i in /var/www/group-telegram/post.php on line 260
Share with your friend now:
group-telegram.com/tarikhandishi/1787