Telegram Group Search
📍اهداف و خط‌مشی قانون نظام مهندسی:

1⃣ تقويت و توسعه فرهنگ و ارزش‌های اسلامی در معماری و شهرسازی.

2⃣ تنسيق امور مربوط به مشاغل حرفه‌های فنی و مهندسی در بخش‌های ساختمان و شهرسازی.

3⃣ تأمين موجبات رشد و اعتلاء مهندسی در کشور.

4⃣ ترويج اصول معماری و شهرسازی و رشد آگاهی عمومی نسبت به آن و مقررات ملی ساختمان و افزايش بهره‌وری.

5⃣ بالا بردن کيفيت خدمات مهندسی و نظارت بر حسن اجرای خدمات.

6⃣ ارتقاء دانش فنی صاحبان حرفه‌ها در اين بخش.

7⃣ وضع مقررات ملی ساختمان به منظور اطمينان از ايمنی، بهداشت، بهره‌دهی مناسب، آسايش و صرفه اقتصادی و اجرا و کنترل آن در جهت حمايت از مردم به عنوان بهر‌ه‌برداران از ساختمان‌ها و فضاهای شهری و ابنيه و مستحدثات عمومی و حفظ و افزايش بهره‌وری منابع مواد و انرژی و سرمايه‌های ملی.

8⃣ تهيه و تنظيم مبانی قيمت‌گذاری خدمات مهندسی.

9⃣ الزام به رعايت مقرارت ملی ساختمان، ضوابط و مقررات شهرسازی و مفاد طرح‌های جامع، تفصيلی و هادی از سوی تمام دستگاه‌های دولتی، شهرداری‌ها، سازندگان، مهندسان، بهره‌برداران، تمام اشخاص حقيقی و حقوقی و مرتبط با بخش ساختمان به عنوان اصل حاکم بر کليه روابط و فعاليت‌های آن‌ها و فراهم ساختن زمينه همکاری کامل ميان وزارت مسکن و شهرسازی و شهرداری‌ها و تشکل‌های مهندسی و حرفه‌ای و اصناف ساختمان.

🔟 جلب مشارکت حرفه‌ای مهندسان و صاحبان حرفه‌ها و اصناف ساختمانی در تهيه و اجرای طرح‌های توسعه و آبادانی کشور.

@EngSociety
📍اختیارات و وظایف هیأت مدیره نظام مهندسی - بخش اول:

اختیارات و وظایف هیأت مدیره به شرح زیر تعیین می‌شود:

1⃣0⃣ برنامه‌ریزی در جهت تقویت و توسعه فرهنگ و ارزش‌های اسلامی در معماری و شهرسازی.

2⃣0⃣ برنامه‌ریزی به منظور رشد و اعتلاء حرفه‌های «مهندسی ساختمان» و مشاغل مرتبط با آن و جلب مشاركت اعضا در جهت توسعه فعالیت‌های حرفه‌ای و مهندسی.

3⃣0⃣ ارتقاء دانش فنی و كیفیت كار شاغلان در بخش‌های «مهندسی ساختمان» از طریق ایجاد پایگاه‌های علمی، فنی، آموزشی و نظایر آن.

4⃣0⃣ همكاری با مراجع مسئول در امر كنترل ساختمان از قبیل اجرای دقیق و صحیح مقررات ملی ساختمان و ضوابط طرح‌های جامع و تفصیلی و هادی شهرها توسط اعضای «نظام مهندسی استان» حسب درخواست.

5⃣0⃣ نظارت بر حسن اجرای انجام خدمات مهندسی توسط اشخاص حقیقی و حقوقی در طرح‌ها و فعالیت‌های غیردولتی در حوزه استان و تعقیب متخلفان از طریق مراجع قانونی ذیصلاح.

6⃣0⃣ مشاركت در امر ارزشیابی و تعیین صلاحیت و ظرفیت اشتغال به كار شاغلان در امور فنی مربوط به فعالیت‌های حوزه‌های مشمول «قانون».

7⃣0⃣ دفاع از حقوق اجتماعی و حیثیت حرفه‌ای اعضا و تشویق و حمایت از فعالیت‌های با ارزش و برگزاری مسابقات حرفه‌ای و تخصصی و معرفی طرح‌های ارزشمند.

8⃣0⃣ تنظیم روابط بین صاحبان حرفه‌ای «مهندس ساختمان» و كارفرمایان و كمك به مراجع مسئول در بخش «مهندسی ساختمان» در زمینه ارجاع مناسب كارها به صاحبان صلاحیت و جلوگیری از مداخله اشخاص فاقد صلاحیت در امور فنی.

9⃣0⃣ كمك به ترویج اصول صحیح «مهندسی ساختمان» و همكاری با وزارت مسكن و شهرسازی در زمینه تدوین، اجرا و كنترل مقررات ملی ساختمان و استانداردها و معیارها.

0⃣1⃣ كمك به ارتقاء كیفیت طرح‌های ساختمانی، عمرانی و شهرسازی در محدوده استان و ارائه گزارش بر حسب درخواست، شركت در كمیسیون‌ها و شوراهای تصمیم‌گیری در مورد اینگونه طرح‌ها و همكاری با وزارت مسكن و شهرسازی و شهرداری‌ها در زمینه كنترل ساختمان و اجرای طرح‌های یاد شده با استفاده از خدمات اعضای «نظام مهندسی استان».

1⃣1⃣ ارائه خدمات كارشناسی فنی به مراجع قضایی و قبول داوری در اختلافاتی كه دارای ماهیت فنی است.

2⃣1⃣ همكاری با مراجع استان در هنگام بروز سوانح و بلایای طبیعی.

3⃣1⃣ تهیه و تنظیم و تصویب برنامه و بودجه و ترازنامه سالانه «نظام مهندسی استان» و ارائه آن به مجمع عمومی جهت تصویب.

@EngSociety
📍اختیارات و وظایف هیأت مدیره نظام مهندسی - بخش دوم:

یادآوری: لینک بخش اول

اختیارات و وظایف هیأت مدیره به شرح زیر تعیین می‌شود - ادامه:

4⃣1⃣ معرفی نماینده هیأت مدیره جهت عضویت در كمیسیون‌های حل اختلاف مالیاتی به منظور رسیدگی و تشخیص مالیات فنی و مهندسی اعضای «نظام مهندسی استان».

5⃣1⃣ تهیه و تنظیم مبانی قیمت‌گذاری خدمات مهندسی در استان و پیشنهاد آن به وزارت مسكن و شهرسازی جهت تصویب و ابلاغ.

6⃣1⃣ پیشنهاد اسامی بازرسان به میزان دو برابر تعداد آن‌ها از بین اعضای «نظام مهندسی استان» به مجمع عمومی برای انتخاب بازرسان اصلی و علی‌البدل.

7⃣1⃣ انتخاب و معرفی حسب مورد دو تا چهار عضو شورای انتظامی استان به «شورای مركزی» جهت صدور حكم عضویت در شورای انتظامی استان موضوع ماده ۱۷ «قانون» و فراهم كردن موجبات و وسایل تشكیل شورای انتظامی استان.

8⃣1⃣ تهیه و تصویب نظام‌نامه اداری، تشكیلاتی، مالی و داخلی «نظام مهندسی استان».

9⃣1⃣ تنظیم امور اداری و مالی «نظام مهندسی استان» طبق مقررات و نظام نامه‌های مربوط.

0⃣2⃣ تعیین میزان ورودیه و حق عضویت سالانه اعضا و ارائه آن به مجمع عمومی جهت تصویب.

1⃣2⃣ ارسال شكایات واصل شده به شورای انتظامی استان.

2⃣2⃣ استخدام و عزل و نصب كاركنان «نظام مهندسی استان» و تعیین شغل و حقوق و دستمزد و پاداش آن‌ها.

3⃣2⃣ افتتاح حساب بانكی، بنام «نظام مهندسی استان» نزد بانك‌ها و برداشت از این حساب‌ها جهت انجام امور «نظام مهندسی استان» و پرداخت هزینه‌ها.

4⃣2⃣ تعیین امضاء یا امضاهای مجاز به منظور برداشت از حساب‌های بانكی، امضاء قراردادها، اسناد و اوراق تعهدآور، اقامه دعوی و صلح و سازش.

5⃣2⃣ تعیین فهرست كارشناسان خبره و واحد شرایط به تفكیك «رشته‌های اصلی» از بین اعضای «نظام مهندسی استان» با رعایت ضوابط و دستورالعمل‌ وزارت مسكن و شهرسازی جهت معرفی به مراجعه قضایی یا شوراهای انتظامی یا سایر مراجع متقاضی.

6⃣2⃣ اعلام نظر كتبی به مراجع قضایی یا معرفی كارشناس یا هیأت كارشناسی خبره واجد شرایط به محاكم قضایی ظرف مهلت‌های تعیین شده، موضوع ماده ۱۷ «قانون».

@EngSociety
📍اختیارات و وظایف هیأت مدیره - بخش سوم و پایانی:

یادآوری: لینک بخش اول و لینک بخش دوم

اختیارات و وظایف هیأت مدیره به شرح زیر تعیین می‌شود - ادامه:

7⃣2⃣ همكاری در برگزاری آزمون‌های موضوع «قانون» و‌ آئین‌نامه اجرایی آن.

8⃣2⃣ تشكیل كمیته نظام پیشنهادات در «نظام مهندسی استان» و تعیین وظایف و نحوه هماهنگی با سایر استان‌ها موضوع ماده ۸۶ این آئین‌نامه.

9⃣2⃣ تشكیل هیأت مشورتی «نظام مهندسی استان» و تعیین وظایف و نحوه همكاری.

0⃣3⃣ تأسیس دفاتر نمایندگی و تهیه و تصویب نظام‌نامه مربوطه، شامل نحوه تشكیل، چگونگی فعالیت و تعیین حدود وظایف و اختیارات آن‌ها.

1⃣3⃣ تهیه نظام‌نامه مربوط به كمیسیون‌های تخصصی، شامل نحوه تشكیل شرح وظایف و حدود اختیارات و نحوه تركیب آن‌ها.

2⃣3⃣ ایجاد تسهیلات لازم جهت انجام كارآموزی فارغ‌التحصیلان «رشته‌های اصلی» و «رشته‌های مرتبط» و در «مهندسی ساختمان».

3⃣3⃣ تشكیل دفاتر مشاوره و راهنمایی به منظور كسب اطلاعات لازم و ارائه آن به عموم به منظور اطلاع‌رسانی به مراجعین و اعضای سازمان و ارجاع امور به اعضای حقیقی و حقوقی «نظام مهندسی استان» و مراجع ذیربط در مورد نیاز، نظیر حل و فصل موضوعات، رفع اختلاف، خدمات مشاوره فنی و مهندسی.

4⃣3⃣ انتشار خبرنامه و نشریات تخصصی و تهیه و توزیع نشریات حرفه‌ای، نرم‌افزارها و غیره.

5⃣3⃣ تشكیل نمایشگاه‌های تخصصی، فنی، تولیدی و ایجاد تسهیلات لازم برای شركت اعضا در نمایشگاه‌های داخلی و خارجی.

6⃣3⃣ پیشنهاد تغییرات خاص متناسب با شرایط ویژه استان در مقررات ملی ساختمان بر اساس ماده ۳۳ «قانون».

7⃣3⃣ مشورت با گروه‌های تخصصی و كسب نظر از آن‌ها در امور مرتبط با رشته مربوط.

8⃣3⃣ هر نوع وظیفه دیگری كه به موجب «قانون» و آئین‌نامه اجرایی و سایر مقررات مربوطه و یا عرفاً ضروری است و بر عهده هیأت مدیره می‌باشد.

@EngSociety
📌 این گروه برای هم‌اندیشی و پرسش و پاسخ در حوزه‌های زیر با حضور اساتید و کارشناسان با تجربه در حال فعالیت است:

ارجاع نظارت
حق‌الزحمه و مالی
بازرسی
سازندگان
کنترل نقشه
حل اختلاف و داوری
گاز
نقشه تفکیکی
ارجاع دفاتر
عضویت
رفاه
بیمه
وام

📍اظهار نظر شخصی، کاملا آزاد و نقد عملکرد و نظرات هر کسی مجاز است و مسئولیت انتشار مطالب با شخص منتشر کننده می‌باشد.

📍هرگونه توهین به شخصیت دیگران ممنوع می‌باشد.

📍مطالب سیاسی و غیر مرتبط، حذف و خود کاربر نیز حذف خواهد شد.

تاريخ تاسيس و شروع فعالیت گروه: ۱۳۹۴/۱۲/۲۳

لینک گروه:
https://www.group-telegram.com/GP_Engsociety
📍شورای مرکزی - بخش اول:

● شورای مرکزی متشکل از ۲۵ نفر عضو اصلی و ۷ نفر عضو علی‌البدل با ترکیب رشته‌های یاد شده در آیین‌نامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان است. اعضاء شورای مرکزی از بین اعضاء هیأت مدیره سازمان‌های استان معرفی شده از سوی هیأت عمومی و توسط وزیر راه و شهرسازی برای مدت ۳ سال انتخاب می‌شوند.

● اعضاء شورای مرکزی باید علاوه بر عضویت در هیأت مدیره سازمان استان، فردی خوش‌نام و دارای سابقه انجام کارهای طراحی یا اجرایی یا عملی و تحقیقی و آموزشی برجسته و ارزنده باشند.

هیأت رئیسه شورای مرکزی:

● شورای مركزی دارای هيأت رئيسه‌ای متشكل از يك رئيس و دو دبير اجرايی و دو منشی می‌باشد كه دبيران و منشی‌ها با اكثريت آراء از بين اعضاء انتخاب می‌شوند. شورای مرکزی برای تعیین رئیس شورا، سه نفر را به وزیر راه و شهرسازی پیشنهاد می‌کند و وزیر یاد شده، یک نفر را به عنوان رئیس شورای مرکزی که رئیس سازمان نیز محسوب می‌شود، جهت صدور حکم به رئیس جمهور معرفی می‌نماید. دوره تصدی رئیس سازمان ۳ سال و دوره مسئولیت اعضاء هیأت رئیسه ۱ سال است و انتخاب مجدد آنان بلامانع می‌باشد.

● مسئولیت اجرای تصمیمات شورای مرکزی و مسئولیت اجرایی و نمایندگی سازمان در مراجع ملی و بین‌المللی، با رئیس سازمان است.

@EngSociety
📍شورای مرکزی - بخش دوم:

یادآوری: لینک بخش اول

اهم وظایف و اختیارات شورای مرکزی:

1⃣0⃣ برنامه‌ريزی و فراهم آوردن زمينه اجرای اهداف و خط‌مشی‌های قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان با جلب مشاركت سازمان استان‌ها و هماهنگی وزارت مسكن و شهرسازی.

2⃣0⃣ بررسی مسائل مشترك سازمان‌های استان‌ها و سازمان نظام مهندسی و تعيين خط‌مشی‌های كوتاه مدت، ميان مدت و دراز مدت و ابلاغ آن‌ها.‏

3⃣0⃣ ايجاد زمينه‌های مناسب براي انجام وظايف اركان سازمان از طريق مذاكره و مشاوره با مراجع ملی و محلی در امور برنامه‌ريزی، مديريت، اجرا و كنترل طرح‌های ساختمانی و شهرسازی و با مراجع قضايی در مورد اجرای مواد قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان كه به امور قضايی و انتظامی مربوط می‌باشد.‏

4⃣0⃣ حل و فصل اختلافات بين اركان داخلی سازمان‌های استان‌ يا بين سازمان‌های استان‌ با يكديگر يا بين اعضاء سازمان‌های استان‌ با سازمان خود از طريق داوری.‏

5⃣0⃣ همكاری با وزارت مسكن و شهرسازی در امر نظارت بر عملكرد سازمان‌های استان و اصلاح خط‌مشی آن سازمان‌ها از طريق مذاكره و ابلاغ دستورالعمل‌ها.‏

6⃣0⃣ همكاری با مراكز تحقيقاتی و علمی و آموزشی و ارائه مشورت‌های لازم در زمينه تهيه مواد درسی و محتوای آموزش علوم و فنون مهندسی در سطوح مختلف به وزارت‌خانه‌های آموزش و پرورش و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری.

7⃣0⃣ همكاری با وزارت راه و شهرسازی و ساير دستگاه‌های اجرايي در زمينه تدوين مقررات ملی ساختمان و ترويج و كنترل اجرای آن و تهيه شناسنامه فنی و ملكی ساختمان‌ها و برگزاری مسابقات حرفه‌ای و تخصصی.‏

8⃣0⃣ همكاری با وزارت كار و امور اجتماعی در زمينه ارتقاء سطح مهارت كارگران ماهر شاغل در بخش‌های ساختمانی و شهرسازی و تعيين استاندارد مهارت و كنترل آن.‏

@EngSociety
📍شورای مرکزی - بخش سوم و پایانی:

یادآوری: لینک بخش اول و لینک بخش دوم

اهم وظایف و اختیارات شورای مرکزی:

9⃣0⃣ تلاش در جهت جلب مشاركت و تشويق به سرمايه‌گذاری اشخاص و مؤسسات در طرح‌های مسكن و تأسيسات و مستحدثات عمرانی عام‌المنفعه و همكاری با دستگاه‌های اجرايی در ارتقاء كيفيت اين‌گونه طرح‌ها.‏

0⃣1⃣ جمع‌آوری كمك‌های داخلی و بين‌المللی جهت كمك به دستگاه‌های مسئول در امر امداد و نجات در زمان وقوع حوادث غيرمترقبه.‏

1⃣1⃣ همكاری در برگزاری آزمون‌های تخصصی مهندسان، كاردانان فنی و كارگران ماهر و آموزش‌های تكميلی براي به‌هنگام نگه داشتن دانش فنی و همچنين شناسايی و تدارك فرصت‌های كارآموزی و معرفی به دانشگاه‌ها.‏

2⃣1⃣ حمايت اجتماعی از اعضاء سازمان‌های استان‌ و دفاع از حيثيت و حقوق حقه آن‌ها و همچنين دفاع از حقوق متقابل جامعه به عنوان مصرف‌كنندگان محصولات، توليدات و خدمات مهندسی در بخش‌های ساختمان، عمران و شهرسازی.‏

3⃣1⃣ مشاركت در برگزاری كنفرانس‌ها و گردهمايی‌های تخصصی و تبادل اطلاعات در داخل كشور و در سطح بين‌المللی.‏

4⃣1⃣ ارائه گزارش عملكرد به هيأت عمومی و وزير راه و شهرسازی.‏

5⃣1⃣ ارائه نظرات مشورتی سازمان نظام مهندسی به دولت و دستگاه‌های اجرايی در زمينه برنامه‌های توسعه و طرح‌های بزرگ ساختمانی، عمرانی و شهرسازی حسب درخواست دستگاه‌های مربوط.‏

● انجام وظایف شورای مرکزی در سطح کشور، مانع از اقدام هیأت مدیره سازمان‌های استان در زمینه برخی از وظایف فوق که در مقیاس استانی قابل انجام باشد، نخواهد بود.

@EngSociety
📍هیأت عمومی سازمان:

● به منظور هماهنگی در امور سازمان‌های استان، هیأت عمومی سازمان نظام مهندسی ساختمان که به اختصار هیأت عمومی خوانده می‌شود، از کلیه اعضاء اصلی هیأت مدیره سازمان‌های استان در سطح کشور تشکیل می‌شود. هیأت عمومی، سالی یک مرتبه یک جلسه عادی با حضور نماینده وزیر راه و شهرسازی خواهد داشت.

● اولین جلسه عادی هیأت عمومی پس از انتخاب و آغاز به کار هیأت مدیره سازمان‌های استان در دوسوم استان‌های کشور (که باید دربرگیرنده تمام سازمان‌هایی باشد که دارای ۷۰۰ نفر عضو یا بیشتر هستند) به دعوت وزارت راه و شهرسازی و جلسات بعد با دعوت شورای مرکزی نظام مهندسی ساختمان که به اختصار شورای مرکزی خوانده می‌شود، تشکیل می‌گردد.

● جلسات فوق‌العاده هیأت عمومی بنا بر تصمیم آخرین جلسه عادی آن هیأت یا به تقاضای دوسوم اعضاء شورای مرکزی یا به دعوت وزیر راه و شهرسازی، تشکیل خواهد شد.

وظایف و اختیارات هیأت عمومی:

1⃣ انتخاب افراد واجد شرایط عضویت در شورای مرکزی به میزان حداقل دو برابر تعداد مورد نیاز در هر رشته (با قید اصلی و علی‌البدل) جهت معرفی به وزیر راه و شهرسازی، برای انتخاب اعضاء اصلی و علی‌البدل شورای یاد شده از میان آن‌ها.

2⃣ استماع گزارش سالیانه شورای مرکزی.

3⃣ تصویب خط‌مشی‌های عمومی پیشنهادهای شورای مرکزی.

4⃣ حصول اطلاع از فعالیت‌ها، وضعیت و مشکلات سازمان‌های استان و ارائه طریق به آن‌ها.

@EngSociety
📍بازرسان سازمان استان:

● هر نظام مهندسی استان كه تا ۱۰۰۰ عضو داشته باشد، يك بازرس اصلی و يك بازرس علی‌البدل و از ۱۰۰۱ عضو تا ۵۰۰۰ عضو، دو بازرس اصلی و يك بازرس علی‌البدل و از ۵۰۰۱ عضو و بيشتر، سه بازرس اصلی و يك بازرس علی‌البدل خواهد داشت.

● بازرسان نبايد عضو هيأت مديره يا شورای انتظامی استان بوده و بايد حداقل ۱۰ سال سابقه كار داشته، متعهد و خوشنام باشند. به منظور انتخاب بازرسان، هيأت مديره اسامی دو برابر تعداد بازرسان اصلی و علی‌البدل واجد شرايط را از بين اعضاء نظام مهندسی استان انتخاب و به اولين جلسه مجمع عمومی كه بعد از انتخاب هيأت مديره تشكيل مي‌شود، پيشنهاد می‌نمايد. حائزين اكثريت آرا به ترتيب نفرات اول به عنوان بازرس يا بازرسان اصلی و نفر بعدی به عنوان بازرس علی‌البدل برای مدت ۲ سال انتخاب می‌شوند.

● وظايف و اختيارات بازرس (بازرسان) به شرح زير تعيين می‌شود:

1⃣ اظهار نظر درباره صحت و درستی صورت دارايی‌ها و صورت حساب دوره عملكرد و ترازنامه‌ای كه هيأت مديره برای ارائه به مجمع عمومی تهيه نموده است و تهيه گزارش و تسليم آن به هيأت مديره حداقل ۱۵ روز قبل از تشكيل مجمع عمومی.

2⃣ اظهار نظر درباره صحت مطالب و گزارش‌ها و اطلاعاتی كه هيأت مديره برای ارائه به مجمع عمومی تنظيم نموده است.

3⃣ بازرسان بايد اطمينان حاصل نمايند که اقدامات و عملكرد هيأت مديره در حدود قانون و آئين‌نامه‌های اجرايی آن بوده و حقوق اعضاء در حدودی كه قانون و آئين‌نامه‌های آن تعيين كرده، بطور يكسان رعايت شده باشد و در صورتی‌كه هيأت مديره تخلف يا تخطی از قانون و آئين‌نامه داشته يا اطلاعاتی برخلاف حقيقت در اختيار مجمع عمومی قرار دهند، بازرس يا بازرسان مكلفند كه مجمع عمومی را از آن آگاه نمايند.

4⃣ بازرس يا بازرسان با اطلاع هيأت مديره حق دارند در هر موقع، هرگونه رسيدگی و بازرسی لازم را انجام داده و اسناد و مدارك و اطلاعات مربوط به نظام مهندسی استان را از هيأت مديره مطالعه كرده و مورد رسيدگی قرار دهند. اين رسيدگی نبايد به گونه‌ای باشد كه موجب وقفه در عمليات جاری شود.

5⃣ بازرس يا بازرسان می‌توانند برای مسئوليت خود در انجام وظايفی كه بر عهده دارند، از نظر كارشناسان استفاده كنند؛ مشروط بر اينكه آن‌ها را از قبل بطور رسمی و كتبی به نظام مهندسی استان معرفی كرده باشند. اين كارشناسان در موارد و حدودی كه بازرس يا بازرسان تعيين می‌كنند (مانند خود بازرس)، حق هرگونه تحقيق و رسيدگی را خواهند داشت.

@EngSociety
📍شورای انتظامی نظام مهندسی:

● شورای انتظامی نظام مهندسی از چهار نفر عضو سازمان تشکیل می‌شود که دو نفر با معرفی وزیر راه و شهرسازی و دو نفر دیگر با معرفی شورای مرکزی سازمان و یک حقوقدان با معرفی از طرف ریاست قوه‌قضاییه است. نظرات شورای انتظامی نظام مهندسی با اکثریت سه رأی موافق، قطعی و لازم‌الاجرا است.

● هر استان دارای یک شورای انتظامی متشکل از یک نفر حقوقدان با معرفی رئیس دادگستری استان و ۲ الی ۴ نفر مهندس خوشنام خواهد بود که با معرفی هیأت مدیره و حکم شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان برای مدت ۳ سال منصوب می‌شوند و انتخاب مجدد آن‌ها بلامانع است.

● تعداد اعضاء شورای انتظامی استان در استان‌هایی که تعداد اعضاء نظام مهندسی استان تا ۱۰۰۰ نفر باشد، از سه عضو و بیش از ۱۰۰۰ نفر از پنج عضو تشکیل می‌شود.

● شورای انتظامی استان در اولین جلسه از بین خود، یک رئیس و یک نائب رئیس برای مدت یک سال انتخاب خواهد کرد و تجدید انتخاب آن‌ها پس از انقضای هر دوره یک ساله، بلامانع خواهد بود.

● رسیدگی بدوی به شکایات اشخاص حقیقی و حقوقی در خصوص تخلفات حرفه‌ای و انضباطی و انتظامی مهندسان و کاردان‌های فنی، بر عهده "شورای انتظامی" است.

● مراجع قضایی برای رسیدگی به شکایات و دعاوی مطروح علیه اعضاء سازمان استان که منشا آن‌ها امور حرفه‌ای باشد، بنا به درخواست مشتکی‌عنه یا خوانده می‌توانند نظر کارشناسی سازمان استان محل را نیز خواستار شوند. هیأت مدیره مکلف است حداکثر ظرف مدت یک ماه از تاریخ وصول استعلام، نظر خود را بطور کتبی اعلام نماید و در صورت عدم اعلام نظر، مراجع مربوط می‌توانند رأساً به کار رسیدگی ادامه دهند.

● در سایر دعاوی که موضوع آن‌ها مرتبط با مفاد قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان باشد، محاکم قضایی می‌توانند جهت انجام کارشناسی از سازمان استان محل خواستار معرفی یک کارشناس یا هیأت کارشناسی خبره و واجد شرایط شوند.

● هیأت مدیره سازمان استان مکلف است حداکثر ظرف مدت پانزده روز نسبت به معرفی کارشناس یا کارشناسان صلاحیت‌دار در رشته مربوط به ماهیت دعوی اقدام نماید. در مواردی که به لحاظ ماهیت کار، نیاز به وقت بیشتر باشد، هیأت مدیره می‌تواند با ذکر دلیل از مراجع قضایی ذیربط، استمهال نماید.

@EngSociety
📍صلاحیت حرفه‌ای و پروانه اشتغال:

1⃣ از تاریخی که وزارت راه و شهرسازی با کسب نظر از وزارت کشور در هر محل حسب مورد اعلام نماید، اشتغال اشخاص حقیقی و حقوقی به آن دسته از امور فنی در بخش‌های ساختمان و شهرسازی که توسط وزارت راه یاد شده تعیین می‌شود، مستلزم داشتن صلاحیت حرفه‌ای است.

2⃣ صلاحیت حرفه‌ای در مورد مهندسان از طریق پروانه اشتغال به کار مهندسی و در مورد کاردان‌های فنی و معماران تجربی از طریق پروانه اشتغال به کار کاردانی یا تجربی و در مورد کارگران ماهر از طریق پروانه مهارت فنی احراز می‌شود.

3⃣ مرجع صدور پروانه اشتغال به کار مهندسی و پروانه اشتغال به کار کاردانی و تجربی، وزارت راه و شهرسازی و مرجع صدور پروانه مهارت فنی، وزارت کار و امور اجتماعی تعیین می‌گردد.

4⃣ کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی غیرایرانی جهت انجام خدمات موضوع قانون نظام مهدسی و کنترل ساختمان، باید مدارک صلاحیت حرفه‌ای موقت دارا باشند.

@EngSociety
📍تعریف هوش مصنوعی:

● هوش مصنوعی، شاخه‌ای از علوم رایانه بوده و بر روی ایجاد ماشین‌ها یا نرم‌افزارهایی تمرکز دارد که قادر به انجام وظایفی هستند (معمولاً به هوش انسانی نیاز دارند). این وظایف می‌تواند شامل درک زبان طبیعی، تشخیص الگوها، تصمیم‌گیری، حل مسائل و حتی یادگیری از تجربه باشد.

● به بیانی دیگر، هوش مصنوعی تکنولوژی‌ای است که به نحوی قابلیت تفکر دارد؛ اما این قابلیت تفکر با چیزی که به عنوان تفکر انسانی شناخته می‌شود، تا حد زیادی تفاوت دارد و در حقیقت سعی دارد تا از آن "تقلید" کند. هدف اصلی آن، تولید ماشین‌های هوشمندی است که توانایی انجام وظایفی را داشته باشد که نیازمند هوش انسانی است. به عبارتی نوعی شبیه‌سازی هوش انسانی برای رایانه می‌باشد و منظور از هوش مصنوعی، در واقع ماشینی است که به گونه‌ای برنامه‌نویسی شده که "همانند انسان فکر کند" و "توانایی تقلید از رفتار انسان را داشته باشد".

📍مقدمه‌ای بر کاربردهای هوش مصنوعی در مهندسی عمران:

● در حال حاضر، هوش مصنوعی در بسیاری از بخش‌های صنعتی و علمی کاربرد دارد و مهندسی عمران نیز از این قاعده مستثنی نیست. در مهندسی عمران، استفاده از رایانه و هوش مصنوعی به عنوان یک ابزار قدرتمند از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است؛ لذا باید در مراحل انجام یک پروژه، نهایت استفاده را از این ابزارهای پیشرفته و کاربردی برد.

● هوش مصنوعی می‌تواند به مهندسی عمران در بهینه‌سازی طراحی، کاهش هزینه‌ها، افزایش ایمنی، بهبود کیفیت ساخت و مدیریت بهتر پروژه‌ها کمک کند. این فناوری همچنین توانایی بالایی در پیش‌بینی خرابی‌ها و ارزیابی ریسک‌های زیست‌محیطی دارد که می‌تواند به تصمیم‌گیری‌های بهتر و پایدارتر منجر شود.

@EngSociety
📍کاربردهای هوش مصنوعی در مهندسی عمران - بخش اول:

● ابزارهای هوش مصنوعی در مهندسی عمران و ساخت و ساز می‌توانند به مهندسان عمران کمک کنند که پروژه‌های ساختمانی و عمرانی را بر اساس معیارهای کیفیت، ایمنی و هزینه بهبود دهند و بطور کلی عملکرد و کارایی سازه‌ها را بهبود بخشند.

1⃣ طراحی و بهینه‌سازی سازه‌ها:
● طراحی بهینه سازه‌ها: هوش مصنوعی می‌تواند با استفاده از الگوریتم‌های بهینه‌سازی و یادگیری ماشین به مهندسان کمک کند تا سازه‌هایی با مصرف کمتر مصالح و هزینه‌های کمتر، طراحی کنند، بدون اینکه به پایداری و ایمنی آن‌ها لطمه وارد شود.
● مدل‌سازی پارامتریک: استفاده از مدل‌های یادگیری عمیق و شبکه‌های عصبی برای پیش‌بینی عملکرد سازه‌ها تحت شرایط مختلف مانند بارگذاری‌های دینامیکی، زلزله و باد صورت می‌گیرد.

2⃣ مدیریت پروژه:
● پیش‌بینی زمان و هزینه پروژه: الگوریتم‌های یادگیری ماشین می‌توانند با تحلیل داده‌های قبلی پروژه‌ها، زمان و هزینه‌های اجرای پروژه‌های عمرانی را پیش‌بینی کنند و به مدیریت پروژه در برنامه‌ریزی دقیق‌تر کمک کنند.
● مدیریت منابع و زمان‌بندی: هوش مصنوعی می‌تواند به بهینه‌سازی استفاده از منابع (مانند نیروی کار، ماشین‌آلات و مصالح) و زمان‌بندی کارها کمک کند که پروژه‌ها در زمان مقرر و با هزینه‌های کمتر به اتمام رسند.

3⃣ نظارت و ارزیابی ساخت و ساز:
● نظارت بر کیفیت ساخت و ساز: از الگوریتم‌های بینایی کامپیوتر برای تشخیص خودکار مشکلات در حین ساخت‌ و ساز، مانند ترک‌ها، جابجایی مصالح یا نقص‌های سازه‌ای استفاده می‌شود. این تکنیک‌ها می‌توانند از طریق پهپادها یا دوربین‌های نظارتی اطلاعات را جمع‌آوری و تحلیل کنند.
● ارزیابی ایمنی کارگاه‌های ساختمانی: هوش مصنوعی با تحلیل تصاویر و ویدیوهای دوربین‌های نظارتی می‌تواند نقض‌های ایمنی مانند عدم استفاده از تجهیزات حفاظتی توسط کارگران یا وضعیت‌های خطرناک را شناسایی و گزارش دهد.

4⃣ پیش‌بینی و نگهداری پیشگیرانه:
● پیش‌بینی خرابی‌ها و نگهداری سازه‌ها: از یادگیری ماشین برای پیش‌بینی خرابی‌های احتمالی در سازه‌ها، مانند پل‌ها و ساختمان‌ها، استفاده می‌شود. این امر به برنامه‌ریزی بهتر برای نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه کمک می‌کند و می‌تواند هزینه‌های تعمیر و نگهداری را کاهش دهد.
● نظارت بر عملکرد زیرساخت‌ها: سیستم‌های هوش مصنوعی می‌توانند بطور مداوم داده‌های حسگرهای مختلف (مانند حسگرهای تنش، دما و لرزه‌نگارها) را تحلیل کنند تا از وضعیت سلامت سازه‌ها مطلع شوند و در صورت نیاز، جهت تعمیرات فوری هشدار دهند.

@EngSociety
📍کاربردهای هوش مصنوعی در مهندسی عمران - بخش دوم و پایانی:

یادآوری: لینک بخش اول

5⃣ مدیریت کلان داده (Big Data):
● تحلیل داده‌های زمین‌شناسی و ژئوتکنیکی: با استفاده از الگوریتم‌های هوش مصنوعی، داده‌های زمین‌شناسی، ژئوتکنیکی و هیدرولوژیکی تحلیل می‌شوند تا به پیش‌بینی دقیق‌تر شرایط زیرسطحی، پایداری خاک و ریسک‌های زمین‌لغزش کمک کنند.
● بهینه‌سازی مسیرهای حمل و نقل: از داده‌های ترافیکی، شرایط جوی و داده‌های حسگرها برای بهینه‌سازی مسیرها و زمان‌بندی حمل و نقل مصالح و تجهیزات به محل پروژه استفاده می‌شود.

6⃣ طراحی و ساخت هوشمند:
● چاپ سه‌بعدی و ساخت هوشمند: هوش مصنوعی در کنار فناوری چاپ سه‌بعدی می‌تواند به بهبود فرآیندهای ساخت کمک کند، به ویژه در پروژه‌هایی که نیاز به ساخت سریع، مقرون به صرفه و پایدار دارند.
● رباتیک در ساخت و ساز: از ربات‌های هوشمند برای انجام کارهای پرخطر یا تکراری مانند حفاری، نصب میلگرد یا ریختن بتن که می‌تواند بهره‌وری و ایمنی را افزایش دهد، استفاده می‌شود.

7⃣ تحلیل و مدیریت ریسک:
● پیش‌بینی مخاطرات طبیعی: الگوریتم‌های هوش مصنوعی می‌توانند برای پیش‌بینی مخاطرات طبیعی مانند سیل، زلزله و رانش زمین بکار روند و به تصمیم‌گیری بهتر در طراحی و ساخت زیرساخت‌ها کمک کنند.
● ارزیابی ریسک‌های زیست‌محیطی: داده‌های زیست‌محیطی جهت ارزیابی اثرات زیست‌محیطی پروژه‌های عمرانی و کاهش تأثیرات منفی بر محیط زیست، تحلیل می‌شوند.

8⃣ خدمات شهری هوشمند:
● مدیریت هوشمند زیرساخت‌ها: از هوش مصنوعی برای مدیریت و بهره‌برداری از زیرساخت‌های شهری مانند سیستم‌های حمل‌ونقل عمومی، شبکه‌های آب و فاضلاب و مدیریت پسماند، استفاده می‌شود.
● بهبود سیستم‌های ترافیکی: از الگوریتم‌های یادگیری ماشین و بینایی رایانه (Computer Vision) برای بهینه‌سازی سیستم‌های کنترل ترافیک و کاهش تراکم، استفاده می‌شود.

9⃣ مدل‌سازی اطلاعات ساختمان (BIM) هوشمند:
● مدل‌سازی اطلاعات ساختمان مبتنی بر هوش مصنوعی: ترکیب هوش مصنوعی با BIM برای تحلیل‌های پیشرفته، شبیه‌سازی عملکرد و بهینه‌سازی طراحی و تشخیص خودکار مشکلات در مراحل مختلف پروژه، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

@EngSociety
💎 انجمن علمی مهندسی عمران دانشگاه‌های تهران، صنعتی امیرکبیر، الزهرا و آزاد اسلامی واحد تهران مرکز برگزار می‌کنند:

🔸 وبینار با موضوع:
ساختار سازمان نظام مهندسی، مراحل صدور پروانه و مزایای اخذ آن

سخنران:
مهندس مجتبی صابر
🔻 عضو هیئت مدیره دوره هشتم سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران

📆 تاریخ و زمان برگزاری:
جمعه ۲۳ شهریورماه ۱۴۰۳ - ساعت ۱۸

🔻لینکِ ثبت نام (لطفا برای ثبت نام، فیلتر شکنِ خود را خاموش بفرمایید):

https://rooydadestan.ir/?p=198046

@EngSociety
📍کاربرد هوش مصنوعی در طراحی و بهینه‌سازی سازه‌ها - بخش اول:

● بهینه‌سازی و طراحی سازه‌ها یک فرآیند پیچیده است که نیازمند تحلیل پارامترهای متعددی از جمله ابعاد، شکل، جنس متریال و نیروهای وارد بر سازه می‌باشد. بطور سنتی، این بهینه‌سازی به کمک روش‌های تحلیل عددی مانند تحلیل اجزاء محدود (FEM) انجام می‌شود که زمان‌بر و پرهزینه است.

● هوش مصنوعی و الگوریتم‌های بهینه‌سازی تکاملی همچون الگوریتم ژنتیک (Genetic Algorithm) و الگوریتم‌های یادگیری تقویتی (Reinforcement Learning) با تقلید از فرآیند تکامل طبیعی یا تصمیم‌گیری در شرایط پیچیده، به جستجوی ترکیب‌های مختلف پارامترهای طراحی می‌پردازند و می‌توانند به سرعت به بهینه‌ترین طرح‌ها دست یابند.

● برای پیش‌بینی رفتار سازه‌ها تحت شرایط مختلف (مانند زلزله، باد، بارگذاری‌های ناگهانی و غیره) نیاز به مدل‌های شبیه‌سازی پیچیده‌ای داریم. مدل‌های یادگیری عمیق (Deep Learning) و شبکه‌های عصبی مصنوعی (Artificial Neural Networks) می‌توانند با استفاده از داده‌های تاریخی و تجربی، رفتار سازه‌ها را پیش‌بینی کنند. این مدل‌ها می‌توانند الگوهای مخفی در داده‌ها را شناسایی کنند و به این ترتیب نتایج دقیقی برای پیش‌بینی آسیب‌ها و نقاط ضعف احتمالی در سازه‌ها ارائه دهند. برای مثال، یک شبکه عصبی می‌تواند آموزش ببیند که چگونه رفتار یک ساختمان را تحت تأثیر زلزله‌ با شدت‌های مختلف پیش‌بینی کند و مشخص کند که کدام بخش‌های ساختمان دارای احتمال بیشتری برای خرابی هستند.

● یکی از بزرگ‌ترین چالش‌ها در مهندسی عمران، حل مسائل پیچیده تحلیل سازه‌ای است که نیازمند محاسبات عددی سنگین و مدل‌سازی‌های پیچیده می‌باشد. هوش مصنوعی می‌تواند به تحلیل سریع‌تر و دقیق‌تر مدل‌های پیچیده سازه‌ای کمک کند. برای مثال، می‌توان از مدل‌های یادگیری ماشین به عنوان جایگزین یا مکمل تحلیل‌های اجزاء محدود (FEM) استفاده کرد. مدل‌های هوش مصنوعی می‌توانند بطور خودکار ویژگی‌های مهم سازه‌ای مانند تنش و تغییرشکل را از روی داده‌های قبلی بیاموزند و در زمان تحلیل سازه‌ها، نتایج را با دقت بالا و در زمان کوتاه‌تری پیش‌بینی کنند. این امر می‌تواند به مهندسان اجازه دهد تا طرح‌های مختلف را سریع‌تر بررسی و ارزیابی کنند.

@EngSociety
📍کاربرد هوش مصنوعی در طراحی و بهینه‌سازی سازه‌ها - بخش دوم و پایانی:

یادآوری: لینک بخش اول

● روش‌های سنتی تشخیص آسیب‌های سازه‌ای مانند بازرسی‌های بصری، زمان‌بر و پرهزینه‌ هستند و هیچوقت بطور کامل دقیق نیستند. هوش مصنوعی، به‌ویژه الگوریتم‌های یادگیری ماشین و بینایی کامپیوتر، می‌تواند بطور خودکار نقص‌ها را در سازه‌ها شناسایی کند. برای مثال، الگوریتم‌های پردازش تصویر می‌توانند تصاویر گرفته شده از سطح یک پل یا ساختمان را تحلیل کرده و ترک‌ها، خوردگی‌ها یا تغییرشکل‌های غیرعادی را شناسایی کنند. استفاده از شبکه‌های عصبی کانولوشنی (Convolutional Neural Network - CNN) برای تحلیل تصاویر یا داده‌های سنسورها می‌تواند دقت تشخیص را به طرز قابل توجهی افزایش دهد و هزینه‌های بازرسی و نگهداری را کم کنند.

● هوش مصنوعی می‌تواند به مدیریت هوشمندانه دارایی‌های زیرساختی مانند پل‌ها، تونل‌ها و ساختمان‌ها کمک کند. با استفاده از داده‌های جمع‌آوری شده از سنسورها و سیستم‌های اینترنت اشیا (IoT)، الگوریتم‌های یادگیری ماشین می‌توانند زمان وقوع خرابی‌ها و نیاز به تعمیرات را پیش‌بینی کنند. به عنوان مثال، می‌توان داده‌های سنسورهای فشار، دما و ارتعاشات را تحلیل کرد تا پیش‌بینی کنیم که چه زمانی یک خرابی در پل رخ خواهد داد و اقدامات پیشگیرانه را در زمان مناسب انجام دهیم.
هوش مصنوعی در کشف و توسعه مصالح جدید برای سازه‌ها نیز نقش دارد. از طریق تحلیل داده‌های مربوط به ترکیبات مختلف مواد و آزمایشات مربوط به خواص مکانیکی و شیمیایی آنها، مدل‌های یادگیری ماشین می‌توانند ترکیب‌های بهینه‌ای از مواد را پیشنهاد دهند که دارای ویژگی‌های مطلوبی مانند مقاومت بالا، وزن کم، هزینه پایین و دوام بالا هستند. برای مثال، می‌توان از هوش مصنوعی برای طراحی بتن‌های جدیدی استفاده کرد که دارای مقاومت بالا و ویژگی‌های بهبود یافته برای استفاده در شرایط آب و هوایی خاص باشند.

● مدیریت ریسک یکی از مهم‌ترین بخش‌های طراحی و ساخت سازه‌ها است. هوش مصنوعی می‌تواند به شناسایی و تحلیل ریسک‌های مرتبط با پروژه‌های ساخت و ساز کمک کند. مدل‌های یادگیری ماشین می‌توانند با تحلیل داده‌های تاریخی، سناریوهای مختلف ریسک را شبیه‌سازی و احتمال وقوع رویدادهای خطرناک را پیش‌بینی کنند. به عنوان مثال، با استفاده از داده‌های مربوط به پروژه‌های گذشته، مدل‌های یادگیری ماشین می‌توانند زمان‌ها و مکان‌هایی که احتمال وقوع حوادث یا خطاهای ساخت بیشتر است را پیش‌بینی کرده و به این ترتیب به بهبود ایمنی پروژه‌ها کمک کنند.

● طراحی سازه‌های هوشمند یکی دیگر از حوزه‌های مهم است که در آن هوش مصنوعی کاربرد دارد. سازه‌های هوشمند شامل اجزائی هستند که می‌توانند بطور خودکار به تغییرات محیطی یا شرایط بارگذاری واکنش نشان دهند. این سازه‌ها معمولاً از سیستم‌های حسگر و محرک استفاده می‌کنند که با الگوریتم‌های هوش مصنوعی ترکیب شده‌اند. برای مثال، می‌توان پل‌هایی طراحی کرد که با استفاده از سنسورهای تعبیه‌شده، ارتعاشات ناشی از ترافیک یا زلزله را شناسایی کرده و سیستم‌های کاهش ارتعاش را بطور خودکار فعال کنند یا ساختمان‌هایی که سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی خود را بر اساس تحلیل داده‌های دما و رطوبت بهینه کنند.

@EngSociety
🌱امشب سخن ازجان جهان باید گفت
توصیف رسول(صلی الله علیه و آله) انس و جان باید گفت
🌱در شـــــام ولادت دو قــطب عالم
تبریک به صــاحب الزمان(عج الله) باید گفت

💐 فرا رسیدن میلاد مسعود و پربرکت پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) و امام صادق(علیه السلام) بر شما مبارک 💐

مجتبی صابر
2024/09/21 22:52:27
Back to Top
HTML Embed Code: