Telegram Group Search
تقی زاده و رضاخان: هم پیمانی یا خیانت؟ [زندگینامه سیدحسن تقی‌زاده]
🎈 تقی زاده و رضاخان:
هم پیمانی یا خیانت؟ [زندگینامه سیدحسن تقی‌زاده]

#تاریخ_معاصر

@Rfekri | نخبگان معاصر ملت
@JAAMEbaaz | فلسفه‌‌ی علوم اجتماعی
@Anglosphere2 | سنت و مدرنیته
@mghlte | عصر روشنگری

🔰مطالب مربوط به تقی زاده:
www.group-telegram.com/Rfekri/94
www.group-telegram.com/Rfekri/310
www.group-telegram.com/Rfekri/376
www.group-telegram.com/Rfekri/344
www.group-telegram.com/Rfekri/1225
💠 هدف تحقیق علمی💠

دکتر محمد رضا حافظ نیا

از آنجا که پژوهش علمی با ظهور مسئله یا مجهولی در ذهن محقق می‌شود ، هدف اصلی تحقیق علمی را باید معلوم کردن آن مجهول به عبارتی حل مسئله و پاسخ یافتن برای آن دانست.

اما پژوهش علمی یک هدف اولیه و یک هدف غایی دارد ، هدف اولیه محقق روشن کردن مسئله خاصی است که با آن روبرو شده است ، ولی هدف غایی و دستیابی به معلومات کلی و به عبارتی قضایای عمومی کلی است که خصلتی جهانشمول دارد.

دستیابی به علم کلی ، آرزوی محققان است و همین علم است که در بستر تاریخ تکامل علم ، قلمرو ادبیات معرفت شناسانه بشر را تشکیل می‌دهد.

معلومات و قضایای کلی علمی ، عمدتا عبارتند از
۱- اصول و قوانین علمی که جزو امور مسلم و عمدتا تبیین کننده مبانی علم و روابط علت و معلولی است.
۲- حقایق علمی که جنبه توصیفی دارد و به بیان ماهیت ویژگی ها و ابعاد واقعیت‌ها نظیر اشیا ،پدیده ها ،حالات افکار و خصوصیات آنها می‌پردازد.
۳- مدل ها که منعکس‌کننده روابط نظام یافته متغیرها ، عوامل و عناصر در عالم واقع و جهان خلقت است و به انواع تقسیم می‌شود:

الف )مدل‌های مفهومی که متغیرهای مفهومی را با یکدیگر در رابطه قرار می‌دهد.
ب) مدل های گرافیکی که رابطه بین متغیرها و پارامترها را در قالب تصویر به نمایش می گذارد مثل نقشه ها و طرح ها
ج) مدل های ریاضی و کمی یا فرمول که متغیر ها و پارامترها را با یکدیگر در رابطه قرار می‌دهد و از قطعیت بالایی برخوردار است و عمدتا در ریاضی ، فیزیک ، شیمی و علوم مادی مشاهده می‌شود.
د) مدل های شبه ریاضی که به لحاظ شکلی شبیه به مدل‌های ریاضی است و دارای نماد متغیرها و پارامترهای است که در رابطه نظام یافته قرار داده می‌شود اما نتایج آنها قطعیت ندارد. ولی ممکن است به واقعیت نزدیک شود اغلب مدل ها و فرمول های شبه ریاضی به کار گرفته شده در حوزه‌های آمار و علوم انسانی نظیر اقتصاد ، مدیریت و جغرافیا از این نوع است.
ه) مدل های کاربردی نظیر طرح های تیپ ، الگوهای برنامه‌ریزی و رفتاری

۴- نظریه ها که ماهیت کلی و تعمیم یافته دارند و حقایق و واقعیت‌ها را تبیین می‌کنند و توضیح می‌دهند ولی قطعیت ندارد و باید مراحل آزمایشی بعدی را پشت سر بگذارند و در صورت تایید های مکرر و برخورداری از استحکام لازم به امر مسلم تبدیل می‌شوند و شکل مدل‌ها حقایق، قوانین و اصول علمی را پیدا می‌کنند.
در واقع نظریات ، پیش‌نویس اولیه امور مسلم و قطعی علمی محسوب می شوند دستیابی به معلومات و گذارهای کلیه مستلزم طی فرآیند زیر است : (عکس ضمیمه)

در شکل واقعی تر و عملیاتی می توان هدف تحقیق علمی را به صورت زیر بیان کرد :
الف) بررسی و ارزیابی گزاره ها و نظریه ها
ب) به منظور ارائه گزاره کلی و نظریه جدید
ج) برای حل مشکل:

بعضی از تحقیقات علمی ، جنبه کاربردی دارند.
طبعاً افراد و سازمان‌ها غالباً با مسائل و مشکلاتی روبرو می شوند که کشف علت یا علل بروز آن ، همراه با یافتن راه‌حل ، هدف عمده تحقیق قرار می‌گیرد؛
- تحقیق در مورد افت تحصیلی دانش آموزان یک محل مشخص
- تحقیق در مورد علل بالا آمدن آب دریا در شرایط غیر معمول
-تحقیق درباره پیامدهای یک حادثه طبیعی نظیر زلزله ، سیل ، طغیان رودخانه ، خشکسالی
-تحقیق درباره کاهش و افزایش محبوبیت یک نامزد انتخاباتی
-تحقیق در مورد علل افت تقاضای مردم نسبت به یک نوع کالا یا خدمت
-تحقیق درباره پدیده حاشیه نشینی یک شهر
- تحقیق در مورد کاهش محبوبیت یک دولت و نظام سیاسی بین مردم
-تحقیق در مورد علت تورم در یک جامعه - تحقیق درباره تغییر خط تولید در یک کالای خاص
مواردی از این حالت هستند.

#روش_شناسی

@persian_organon | ایوان‌چراغانی‌دانش
@mghlte | عصر روشنگری
⭕️ جامعه مدنی و ساختار اقتصادی

موسی غنی‌نژاد

... هر تعریفی از آزادی مسبوق به فرض مالکیت فردی یا شخصی است. وقتی حق مالکیت انسان بر اموال­‌ش به رسمیت شناخته نشود چگونه از آزادی او می­‌توان سخن گفت؟

استقلال جامعه مدنی از قدرت سیاسی در درجه نخست مستلزم استقلال اقتصادی است و این ممکن نیست مگر از طریق نفی اقتصاد دولتی ، برقراری اقتصاد آزاد و رقابتی و رشد بخش خصوصی واقعی
مطبوعات و ناشران و هنرمندانی که حیات و ممات­شان وابسته به یارانه‌ها و منابع دولتی باشد خواه نا خواه به نوعی مجبور می‌شوند منویات صاحبان قدرت را برآورده سازند. به طور خلاصه باید گفت به لحاظ نظری و عملی جامعه­‌ای نمی­‌توان سراغ گرفت که در آن آزادی­‌های سیاسی و اجتماعی باشد اما اقتصاد آن مبتنی بر نظام بازار آزاد نباشد . ( هرچند جوامعی وجود دارند که ظاهرن اقتصاد آزاد دارند ، اما از آزادی های سیاسی به میزان کافی برخوردار نیستند. ولی در همانها هم ، نسبت سهم دولت از کل اقتصاد از کشورهای دموکراتیک بیشتر است ، مثلا چین که گفته میشود هنوز مالکیت نزدیک به ۵۰ درصد از اقتصاد -بصورت مستقیم و غیر مستقیم - در دست دولت است.
یا اقتصاد ایران که بسیاری از بنگاهها به اسم خصوصی سازی ، به نهادهای خصولتی واگذار شدند.
نتیجه اینکه براحتی نمی‌توان همبستگی دولتی بودن اقتصاد با میزان سانسور و سرکوب و فساد مالی و اداری را نادیده گرفت.)

بریده‌ای از:
🗞 مقاله اصلاح‌طلبی التقاطی

#لیبرالیسم
#کمونیسم
#آزادی_بیان
#مالکیت_خصوصی
#انحصار
#فلسفه_سیاسی
#فلسفه_اقتصاد
#سوسیالیسم

@ghaninejad_mousa

@JAAMEbaaz | فلسفه‌ی علوم اجتماعی
@mghlte | عصر روشنگری
💠مالکیت خصوصی در قوانین ایران💠


به موجب قانون، سه وصف اساسي براي مالك عين مشخص شده است:

۱. مطلق بودن حق مالكيت

بدين معناست كه مالك اختيار و حق هرگونه بهره‌برداري و انتفاع را از مال خود دارد؛ كه در حقوق از آن به عنوان اصل تسليط (در لغت به معناي مسلط كردن) ياد مي‌شود و در راستاي آن، ماده‌ي ۳۰ قانون مدني عنوان مي‌دارد كه : «هر مالكي نسبت به مايملك خود حق همه‌گونه تصرف و انتفاع دارد، مگر در مواردي كه قانون استثناء كرده باشد.» همانگونه كه از فحواي ماده‌ي قانوني مشخص است، با اينكه مالك در استفاده از مال خود مختار است، ولي اين آزادي استثنائات قانوني هم دارد كه مي‌توان به ماده‌ي ۱۳۲ قانون مدني اشاره كرد: «كسي نمي‌تواند در ملك خود تصرفي كند كه مستلزم تضرر همسايه شود، مگر تصرفي كه به‌قدر متعارف و براي رفع حاجت يا رفع ضرر از خود باشد.» ماده‌ي فوق‌الذكر، قاعده‌ي «لاضرر و لاضرار في الاسلام كه به معني اسلام با ضرر ديدن و ضرر رساندن مخالف است» را بيان مي‌كند كه در راستاي آن، استفاده‌ي مالك بايد به اندازه‌اي باشد كه ديگران صدمه و زياني نبينند؛ البته تنها در صورت وجود دو شرط زير اين قاعده اجرا نمي‌شود و كسي هم نمي‌تواند مانع آن شود، حتي اگر استفاده‌ي مالك از مال خود، موجب ضرر به ديگران شود:

تصرفي كه به‌قدر متعارف باشد (يعني مقبول عرف و مردم عادي باشد، حتي اگر درست هم نباشد).

براي رفع نياز يا رفع ضرر از مالك باشد.

۲. انحصاري بودن حق مالكيت

همانگونه كه از نام آن پيداست، به موجب اين حق، مال يا شئ به‌صورت انحصاري در اختيار فرد است و كسي نمي‌تواند آن را تصاحب كند؛ البته اين حق همانند ساير حقوق، يك سري اختيارات و محدوديت‌هايي به فرد خواهد داد.

مالك مي‌تواند مقداري از حق خود را به موجب قراردادي خصوصي به ديگري انتقال دهد، يعني به‌طور جزئي بخشي از حق مالكيت را از خود سلب كند. قرارداد اجاره و اعطاي حق انتفاع و ارتفاق چند نوع از اختيارات قانوني مالك نسبت به ديگران است.

به موجب ماده‌ي ۴۰ قانون مدني: «حق انتفاع عبارت است از حقي كه به موجب آن شخص مي‌تواند از مالي كه عين آن ملك ديگري است يا مالك خاصي ندارد استفاده كند.» به عبارتي در حق انتفاع منافع، متعلق يا ملك منتفع (كسي كه استفاده مي‌كند) نيست بلكه فقط حق استفاده را دارد كه با مالك منفعت يا قراداد اجاره كه پيش‌تر از آن صحبت شد، متفاوت است. چرا كه در مالكيت منفعت دو نوع مالك داريم مالك عين (مؤجر يا اجاره‌دهنده) و مالك منفعت (مستأجر يا اجاره‌كننده)، ولي در حق انتفاع تنها يك مالك وجود دارد و ديگري فقط منتفع مي‌شود.

در قرارداد اجاره، مستأجر در پايان مدت قرارداد، اين حق را دارد كه براي مثال اگر محصولي را كاشت (با توجه به شرايط مقرر مابين طرفين) آن را برداشت كند، ولي منتفع حق انتفاع، در پايان مدت اين حق را ندارد، چون منافع به ملكيت وي در نيامده است.

حق ارتفاق از ديگر موارد محدوديت انحصاري بودن است، زيرا موجب مي‌شود كه مالكي آزادي تصرف در ملك خود را به‌خاطر منافع ديگري از دست بدهد. اين حق طبق ماده‌ي ۹۳ قانون مدني اينگونه تعريف شده است: «ارتفاق حقي است براي شخص، در ملك ديگري».

حق ارتفاق برخلاف حق انتفاع (كه درمورد همه‌ي اموال كاربرد دارد)، تنها در املاك استفاده مي‌شود و درواقع قانون‌گذار براي مالكيني كه املاك آنها در مجاورت يكديگر قرار دارد، حقوقي مانند راه عبور يا حق مجري آب و… را قرار داده است.
۳. دائمي بودن حق مالكيت

به معناي اين نيست كه فرد نتواند مال خود را به ديگري انتقال دهد، بلكه به اين مفهوم است كه مالكيت فرد مانند قرارداد اجاره يا حق انتفاع و… محدود به زمان مشخص و اندكي نيست و فرد هر زمان كه بخواهد مي‌تواند آن را به ديگري انتقال دهد يا حتي بدون استفاده باقي گذارد؛ چرا كه به موجب ماده‌ي ۹۵۹ قانون مدني هيچكس نمي‌تواند به‌طور كلي حق تمتع يا اجراي تمام يا قسمتي از حقوق مدني را از خود سلب كند.

ادامه

#مالکیت_خصوصی
#لیبرالیسم
#فلسفه_اقتصاد
#فلسفه_حقوق

@JAAMEbaaz | فلسفه‌ی علوم اجتماعی
@mghlte | عصر روشنگری

مالکیت خصوصی و آزادی  :
https://www.group-telegram.com/JAAMEbaaz.com/613

تاریخچه و مطالب مربوط به #مصادره و زورگیری در ایران

https://www.group-telegram.com/JAAMEbaaz.com/4773

https://www.group-telegram.com/JAAMEbaaz.com/5279

https://www.group-telegram.com/JAAMEbaaz.com/5273

https://www.group-telegram.com/JAAMEbaaz.com/5251

https://www.group-telegram.com/JAAMEbaaz.com/3922
https://www.group-telegram.com/JAAMEbaaz.com/3905

https://www.group-telegram.com/JAAMEbaaz.com/3090
2025/02/25 03:43:56
Back to Top
HTML Embed Code: