group-telegram.com/Omidi_Reza/859
Last Update:
🔹استضعاف سیستماتیک در نظام آموزش
در شمارۀ مورخ ۱۱ شهریور ۱۴۰۳ روزنامۀ هممیهن گزارشی از زهرا جعفرزاده با عنوان فاجعۀ بیسوادی دربارۀ وضعیت آموزش عمومی منتشر کرده است. در این گزارش ضمن بررسی آمارهای رسمی دربارۀ وضعیت معدل و بازماندگی از تحصیل، روایتهایی از معلمان و مدیران استانهای سیستانوبلوچستان، خراسان جنوبی، و خوزستان دربارۀ وضعیت آموزش آمده است. بخشهایی از گزارش را در ادامه میخوانید:
🔸یکی از معلمان دورۀ متوسطه در ایرانشهر میگوید: خیلی از مدارس ما بهویژه در درسهای علوم پایه، دبیر تخصصی ندارند... در مناطق جنوبی استان بیشتر از سرباز معلمان یا معلمان خرید خدمتی یا معلمان نهضتی استفاده میشود. امکانات مدارس بسیار کم است، و دانشآموزان بهشدت فقیر هستند... دانشآموزانی که از پایۀ ششم به هفتم میروند، حداقل از هر ۲۰ نفر، ۴-۵ نفرشان سواد خواندن و نوشتن ندارند.
🔸دانشآموز دورۀ ابتدایی باید ۱۲-۱۰ کیلومتر برود تا به مدرسه برسد. دانشآموز مقطع متوسطه هم تا ۳۰-۲۰ کیلومتریاش مدرسه ندارد. او ادامه میدهد: قبلاً دانشآموزان به دو دلیل در مدارس میماندند؛ یکی اینکه طرح روستا-مرکزی وجود داشت و برای دانشآموزان مینیبوس در نظر گرفته بودند که رایگان بود. اما چند سالی است که این مینیبوسها حذف شدهاند. ازسویدیگر با بالا رفتن جمعیت دانشآموزی، خوابگاهی برای آنها وجود ندارد. دختران بهدلیل نبود مدرسه ترک تحصیل میکنند و پسران بهدلیل وضعیت اقتصادی. هرچند دختران بسیار بااستعدادند و نسبت به درس و مدرسه علاقهمند اما از آنها حمایت نمیشود؛ نه مدرسهای برایشان ساخته میشود، نه معلم زن استخدام میکنند. دختران از سر ناچاری خانهنشین میشوند.
🔸بهگفتۀ مسئولان آموزشوپرورش، استان ۱۶ هزار معلم کم دارد، درحالیکه امسال در دفترچۀ کنکور فرهنگیان، استان سیستانوبلوچستان تنها استانی بود که در ۶-۵ رشتۀ تخصصی هیچ سهمیهای برای دبیر تخصصی نداشت. برای درسهایی مثل فیزیک، ریاضی و چند درس دیگر، یک سهمیه هم به استان سیستانوبلوچستان نداده بودند. او توضیح میدهد: بعد از اعتراضهای سال ۱۴۰۱ ... برای استخدامی شرایط را سختتر کردند و گفتند، باید ۴۰ درصد نمرۀ علمی باشد و ۶۰ درصد مصاحبه و گزینش. همین مسئله انتخابهای سلیقهای ایجاد کرد... محل استقرار گزینش در شمال استان قرار دارد؛ یعنی اهالی سیستان. بسیاری از سیستانیها از نظر مذهبی با مردم بلوچستان متفاوت هستند و گرایشهای سیاسیشان هم فرق میکند... و همیشه در گزینشها به این مسئله توجه میکنند.
🔸او ادامه میدهد: دلیل دیگر استخدامنکردن اهالی، برداشتن شرط بومیبودن معلمان است... در سیستانوبلوچستان با کمبود بسیار بالای معلم، سهمیۀ استخدامی تنها ۹۰۰ نفر است. در حوزۀ چابهار رویهمرفته تنها ۵۰ معلم اختصاص میدهند و از این ۵۰ نفر، با معیارهای سختگیرانه تنها پنج نفر بومی مناطق جنوبی استان پذیرفته میشوند و ۴۵ نفر دیگر مربوط به مناطق شمالی استان یا خارج از استان هستند. بررسیهای ما در سهسال مختلف نشان میدهد در حوزۀ کنارک و چابهار، ۳۰۰ نفر سهمیۀ معلم دادهاند که حدود ۳۰ تا ۴۰ نفر بومی هستند و ۲۶۰ تا ۲۷۰ نفر از خارج از استان میآیند. از این ۲۷۰-۲۶۰ نفر، بیش از ۲۰۰ نفرشان در همان سال اول خدمت با فشارهای وزارتخانه، فرمانداری، و نمایندگان مجلس انتقالی میگیرند. همین مسئله سبب شده تا کمبود معلم از ۱۱ هزار نفر به ۱۶ هزار نفر برسد.
🔸دبیر یکی از مدارس در استان خوزستان با ۳۶ سال سابقۀ تدریس میگوید با اینکه استان خوزستان نفتخیز است اما از نظر آموزشی و وسایل و امکانات کمکآموزشی فقیر و محروم است، هوا بهشدت گرم است و بعد از تعطیلات نوروز خیلی از کلاسهای درس تشکیل نمیشود. مدارس، وسایل سرمایشی مناسبی ندارند. نه معلم میتواند آموزش خوبی داشته باشد و نه دانشآموز بهخوبی میتواند آموزش ببیند. به اینها مشکلات اقتصادی را هم باید اضافه کرد. افت تحصیلی در این مناطق بسیار بالا رفته و وضعیت اقتصادی هم دلیل اصلی آن است. دانشآموزان ناچارند در مخارج به خانواده کمک کنند. خیلی از آنها سر کلاس میخوابند. میگویند تا چهار صبح در کافه و مغازه کار کردهاند و وقتی دچار افت تحصیلی میشوند، مدرسه را رها میکنند. ما با افزایش ترک تحصیل مواجهایم... وضعیت ترک تحصیل برای دختران متفاوت است؛ آنها میدانند که اگر ترک تحصیل کنند، باید خانهنشین شوند یا ازدواج کنند، بنابراین بیشتر به درس علاقه نشان میدهند و تلاش زیادی میکنند. اما بههرحال زور شرایط اقتصادی بیشتر است.
@omidi_reza
BY سیاستگذاری اجتماعی
Share with your friend now:
group-telegram.com/Omidi_Reza/859