group-telegram.com/drmonjazeb/272
Last Update:
❄️رابطه پوپولیسم و ادوارتجاری سیاسی (بررسی موردی: ایران)
✍️محمدرضا منجذب
www.group-telegram.com/us/drmonjazeb.com
❇️ پوپولیسم که در فارسی معادل واژه های عوام گرایی و مردم باوری استعمال شده است، دارای چند ویژگی کلی به شرح زیر است:
♦️1. جلب پشتیبانی مردم با توسل به وعده های کلی و مبهم، و معمولاً تحت کنترل رهبر فرهمند و شعارهای ضد امپریالیستی.
♦️2. پیشبرد اهداف سیاسی، مستقل از نهادها و احزاب موجود، با فراخوانی توده مردم به اعمال فشار مستقیم بر حکومت.
♦️3. بزرگداشت و تقدیس مردم یا خلق، با اعتقاد به اینکه هدف های سیاسی باید به اراده و نیروی مردم و جدا از احزاب یا سازمان های سیاسی پیش برود. (https://www.group-telegram.com/economicforum/555)
♦️درمباحث اقتصادی بیشتر این وجه پوپولیسم شهرت یافته که سیاستگذار از شعارهایی مردم پسند استفاده نماید و بسمت سیاستهای انبساطی (با پشتوانه یا بدون پشتوانه) روی آورد.
❇️اما پیوند پوپولیسم با ادوارتجاری
♦️در پست قبلی کمی در مورد ادوار تجاری (ایران) مطالبی نوشتم. اما در خصوص ادوار تجاری سیاسی می توان نکاتی را اضافه کرد. (https://www.group-telegram.com/us/drmonjazeb.com/271) منظور از این لفظ اینست که مثلا اقتصاد در سیکل پایین اقتصاد (رکود شدید) قرار دارد و سیاستگذار میخواهد با اعمال سیاست انبساطی اقتصاد را از رکود خارج کند. ♦️این فرایند در آمریکا شهرت دارد که رییس جمهور منتخب در دو سال اول روی به سیاستهای انبساطی و به نوعی پوپولیستی می آورد تا شعارهای انتخاباتی خود را مبنی بر کاهش بیکاری و افزایش اشتغال اجرا کرده باشد. اما بعد از دو سال و با بروز تورم بدنبال سیاستهای انقباضی می رود تا بتواند برای دوره دوم رای لازم را جذب نماید. بعد از انتخاب مجدد سیاستهای انتخابی با درجه ی کمتری از پوپولیسم تاثیر می پذیرد. ♦️برای ایران مطالعاتی در خصوص تاثیر انتخابات ریاست جمهوری و رفتار رییس جمهور بر بورس انجام شده و در قالب مقالاتی به چاپ رسیده است (قابل سرچ در فضای مجازی) ♦️اما در ایران ارتباط پوپولیسم و ادوارتجاری در دوره بعد از جنگ بدین نحو بوده که بطور معمول سیاستگذار با نیم نگاهی به کنترل تورم در دور اول سیاستهای خود را دنبال میکند و در دور دوم ریاست جمهوری بیشتر به سمت سیاستهای پوپولیستی و انبساطی حرکت میکند. این اتفاق در دو دولت احمدی نژاد و روحانی پررنگ تر اتفاق افتاده است. ♦️ناگفته نماند بررسی اثربخشی چنین سیاستهایی بر تولید حقیقی و اشتغال خود جای کار کارشناسی دارد. مطالعات انجام شده روی سیاستهای گسترش پولی حاکی از اثر کم و کوتاه مدت تولیدی و اثر طولانی و بلندمدت تورمی است. لازم است کارشناسان روی سایر سیاستها (منجمله مالی) مطالعه، بررسی و نظر دهند.
♦️اما برای جلوگیری از روزمرگی و تاثیرپذیری ادوار تجاری از پوپولیسم باید کاری کرد که سیاستگذار پایبند برنامه ی بلندمدت توسعه باشد و نظارت کافی و وافی بر این امر داشت ( بویژه برای کشورهای توسعه نیافته). ♦️برای اتفاق افتادن این امر سیاستگذاران در چارچوب نظام حکومتی اولا در این خصوص باید به اغنای کافی برسند (بنظر میرسد نخبگان و اساتید دانشگاهی میتوانند نقش مثبت و بسزایی را ایفا نمایند) و ثانیا باید امکانات سخت افزاری و نرم افزاری لازم را در این خصوص ایجاد نمایند.
www.group-telegram.com/us/drmonjazeb.com
BY کانال دکتر محمدرضا منجذب
Share with your friend now:
group-telegram.com/drmonjazeb/272