Telegram Group Search
از پست Karimisari در ایکس: در دادگان #اسکپوس، قسمت جدیدی مبتنی بر #هوش_مصنوعی (#ScopusAI) اضافه شده که شما می‌توانید در آنجا پرسش خود را مطرح کنید و اسکپوس به شما همراه با رفرنس پاسخ می‌دهد.
برای مثال وقتی در مورد موضوع هپاتیت سی و خواب سوال شده، علاوه بر متن با رفرنس، #نقشه_مفهومی (#Concept_Map) هم در پاسخ آورده شده تا شما بتوانید به یک دید کلی از موضوع و ارتباطش با بقیه حوزه ها دست پیدا کنید. همین طور گزنیه‌های Expanded summaries و Go deeper نیز برای بررسی بیشتر دیگر موضوعات مرتبط و شناخت موضوعات مرتبط با پژوهش های بعدی نیز وجود دارد.

پست اسکپوس در این رابطه: لینک

@Scientometric
۲۶ مقاله از محققین ایرانی از مجله Journal of Fusion Energy به یکباره #سلب_اعتبار (#Retract) شد.

دلایل سلب اعتبار شامل مواردی همچون #نشر_تکراری (#Duplication)، مخفی کردن نشر تکراری، #داوری_جعلی، مشکلات مربوط به معیارهای نویسندگی و نتایج غیر قابل اعتماد بوده است. (دسترسی به مقالات: لینک).

در تمامی این مقالات نام دو محقق از ایران وجود دارد. یکی از آنها احمد سالار الهی می باشد که تا قبل از ۲۰۲۰ تعداد ۲۷ مقاله و از ۲۰۲۰ به بعد هم تا الان ۳۶ مقاله از او سلب اعتبار شده است و احتمالا چند مورد دیگر هم به آن اضافه خواهد شد. نام او به عنوان هفتمین محقق در دنیا با بیشترین تعداد مقاله سلب اعتبار شده در فهرست وبسایت #Retrcation_Watch قرار دارد (لینک). پست های مختلف این وبسایت در مورد این محقق را از اینجا می توانید ببینید.

اخیرا نیز مجله Engineering Analysis with Boundary Elements برای ۷۳ مقاله بیانیه #Expression_of_Concern منتشر کرده بود که در ۲۷ مورد از آنها محققین ایرانی همکاری داشتند. علت اظهار نگرانی نیز وجود احتمال دستکاری در #داوری_همتا (#Peer_Review) و شواهدی از افزایش ساختگی استنادات بود (لینک)

@Scientometric
یکی از تصاویر این پست، ۲۲ محققی را نشان می‌دهد که در ۲۰۲۴ تا به حال در نشر بیش از ۲۰۰ مقاله یا مستند علمی همکاری داشته‌اند. این یعنی بیش از یک مقاله در هر روز.
تصویر دیگر همان آنالیز را نشان می‌دهد با این تفاوت که فقط یک نوع از مقالات یعنی Article، (بر اساس دسته بندی مقالات در اسکپوس) در نظر گرفته شده و بقیه موارد مثل Review و … اینجا حساب نشده است.در این تصویر همچنین مجلاتی که بیشترین تعداد مقاله از این افراد را هم منتشر کرده‌اند، نشان داده شده است.

از پستهای یک و دو در ایکس

@Scientometric
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
سه حمله روز گذشته روسیه به مراکز درمانی اکراین

بیمارستان اصلی کودکان در شهر کی‌یف اکراین با نام Okhmatdyt، مورد حمله شدید قرار گرفته و باعث مرگ و آسیب زیاد بیماران و پرسنل بیمارستان شده است. دو پست ایکس از WHO: لینک یک و لینک دو

این غیر انسانی است که کودکان در این جنگ کشته و زخمی شوند.طبق قوانین بین المللی بشردوستانه، بیمارستان ها و غیر نظامیان باید از محافظت ویژه برخوردار باشند. (لینک از WHO Ukraine)

از پست دبیر کل سازمان بهداشت جهانی: چندین طبقه از بزرگترین بیمارستان کودکان در کیف امروز به شدت آسیب دیده و عملکرد بیمارستان و توانایی آن در ارائه مراقبت های ویژه به بیماران مختل شده است.
…. کودکان باید محافظت شوند.
کادر بهداشت و درمان باید محافظت شوند.
غیرنظامیان باید محافظت شوند.
بیمارستان ها باید محافظت شوند



در مورد قوانین و قطعنامه‌های مرتبط با ممنوعیت حمله به مراکز درمانی، از جمله در خود کشور روسیه، این پست از کانال @medprofessionalism را ببینید.


به روزرسانی: تعداد ۹ نفر شامل کادر درمان و بیماران، در این حمله جان خود را از دست داده و ۷۰ نفر نیز مصدوم شده ‌اند. (لینک)


@Scientometric
تصویر، مربوط به پست جدید #Retraction_Watch در ایکس می‌باشد و ورود یک فرد جدید (A Salar Elahi) به لیست ده نفر با بیشترین تعداد مقاله #سلب_اعتبار شده (Retraction Watch Leaderboard) را نشان می‌دهد.

توضیح بیشتر:

https://www.group-telegram.com/scientometric.com/6871
گزارش مجله نیچر (لینک) در مورد انتخاب مسعود پزشکیان به عنوان رئیس جمهور در ایران

«پژوهشگران می‌گویند پیروزی غیرمنتظره مسعود پزشکیان می‌تواند منجر به بهبود وضعیت حقوق بشر در ایران، تقویت علم و آزادی دانشگاهی شود- البته اگر رهبران ارشد ایران به او اجازه عمل بدهند.»

اینجا سعی می‌کنم خلاصه و در اکثر موارد ترجمه کاملی از این گزارش مجله علمی نیچر را قرار دهم.

در ابتدای گزارش نقل قولی از Moneef Zou’bi، دبیر کل سابق آکادمی علوم جهان اسلام، آمده که می‌گوید: "او (پزشکیان) از نظام آموزش عالی ایران برخاسته (اشاره به تحصیلات وی در زمینه جراحی قلب) و احتمالا مدافع خوبی برای علم خواهد بود. حضور او می‌تواند برای رؤسای دانشگاه‌ها و محققان برتر الهام‌بخش باشد."

با این حال، برخی دیگر اشاره می‌کنند که اصلاحات پایدار در ایران در شرایط ژئوپلیتیکی فعلی و در حالی که ایران همچنان یک حکومت دینی به رهبری یک رهبر مذهبی (علی خامنه‌ای) دارد که هر دو قدرت مذهبی و سیاسی در دست اوست، دشوار خواهد بود.

اینجا اشاره به مرگ رئیس جمهور قبلی و برگزاری انتخابات زودرس نیز می‌شود. همین طور بیان می‌شود که این انتخابات، دو سال بعد از اعتراضات مربوط به جنبش زن، زندگی و آزادی (متعاقب مرگ مهسا امینی در بازداشت پلیس برای عدم رعایت حجاب اجباری)، انجام شده و دانشجویان و اعضای هیئت علمی نیز در آن مشارکت داشتند.

علاوه بر بهبود وضعیت اقتصاد کشور و موضع ملایم تر در مورد دانشجویان و اساتید، در گزارش آمده است که پزشکیان اعلام کرده که قصد دارد با جامعه بین‌المللی وارد یک گفتگوی جدید شود و صحبتها در مورد برنامه هسته ای دوباره آغاز شود به این امید که تحریم‌ها علیه ایران برداشته شود.

در این مورد،‌ Hossein Akhani از دانشگاه تهران گفته‌است که تحریم‌ها منجر به شرایط وخیم اقتصادی شده و …. انتخابات برای جامعه (علمی) امید به همراه دارد و این اولین قدم برای تغییر است. همین طور علی گرجی، عصب‌شناس از آلمان می‌گوید: "با توجه به سوابق او، ممکن است او ابتکاراتی را برای افزایش بودجه علمی، بهبود زیرساخت‌های پژوهشی و تقویت همکاری‌های بین‌المللی علمی به راه اندازد."

در ادامه به برخی از صحبتهای پزشکیان در جریان انتخابات اشاره می‌شود. از جمله:

«حجاب نباید به زور تحمیل شود. ما باعث می‌شویم زنان و دختران از باورهای ما متنفر شوند و این یک فاجعه است.»

«اعتراض حق دانشجویان و کارمندان است. اعتراض حق دانشگاه است. جامعه‌ای که اعتراض نمی‌کند، مرده است.»

«من مقررات انضباطی و نحوه برخورد با دانشجویان و اساتید را تغییر خواهم داد.کسی که دانشمند است نباید به خاطر تفکراتش [بدرفتاری] شود.»


اما اینجا هم صحبتی از انسیه عرفانی آورده شده مبنی بر این که با وجود نوع رهبری و حاکمیت در ایران نباید به اصلاحات در ایران باور داشت.


در نهایت مجددا به موضوع تحریمها در این گزارش اشاره می‌شود. قسمتی از صحبتهای پزشکیان در مناظره‌های انتخاباتی در مقابل سعید جلیلی آورده شده است:

«هیچ دولتی در تاریخ نتوانسته درون یک قفس به رشد و شکوفایی برسد. ما نمی‌توانیم به توسعه در این کشور فکر کنیم و رابطه منطقی با جهان نداشته باشیم. نمی‌توانیم به دیگران چنگ و دندان نشان دهیم. باید تعامل کنیم و جهان را تحمل کنیم.»

اینجا از فعالیت جواد ظریف نیز در کمپین انتخاباتی پزشکیان سخن گفته ‌می‌شود و از او به عنوان معمار توافق هسته ای ایران در ۲۰۱۵ با آمریکا یاد می‌شود. توافقی که بعدا ترامپ در ۲۰۱۸ یک طرفه از آن خارج شد و تحریم‌ها نیز مجددا اعمال شد.

در شرایط تحریم‌ها، همکاری‌های پژوهشی بین‌المللی دشوار است. پژوهشگران کشور با موانعی در خرید برخی تجهیزات، درخواست برای کمک‌های مالی و گرنت و حتی سفر برای کنفرانس‌ها مواجه هستند. حمید گورابی، از مؤسسه رویان در تهران، که امیدوار به کاهش تحریم‌ها است، می‌گوید: "فرایند حضور در یک کنفرانس خارجی بسیار سخت است و دانشمندان خارجی دعوت برای حضور در کنفرانس‌های ما را قبول نمی‌کنند."

در نهایت گزارش با نقل قولی از Matthew Bunn از هاروارد تمام می‌شود: «احیای توافق آسان نخواهد بود. با وجود بی‌اعتمادی و خصومت از همه طرف‌ها، متقاعد کردن ایران به برچیدن تمامی زیرساخت‌های هسته‌ای که پس از خروج فاجعه‌بار رئیس‌جمهور ترامپ از توافق ساخته شده، بسیار دشوار خواهد بود. توافق هسته‌ای بدون پیشرفت گسترده‌تر در حل مناقشات ایران با آمریکا، اسرائیل و کشورهای عربی از نظر سیاسی پایدار نیست."

به روز رسانی: در شبکه ایکس این متن به پست مجله نیچر در مورد این مقاله اضافه شده است (لینک):
«Most of the expectations from the new president mentioned in this article are under Iran's supreme leader's control, and the president cannot change them


@Scientometric
نزدیک به نیمی از مرگ‌های ناشی از سرطان در آمریکا با فاکتورهای خطر قابل تغییر و اصلاح (مثل سیگار، اضافه وزن و مصرف الکل) مرتبط است.

در مطالعه جدید (لینک)، برآورد شده است که در آمریکا و در سال ۲۰۱۹، ۴۰٪ از موارد بروز سرطان و همین طور ۴۴٪ از مرگ های ناشی از سرطان در گروه سنی بالای ۳۰ سال، قابل انتساب به فاکتورهای خطر قابل تغییر و اصلاح بوده‌اند.

سیگار‌ در بین این فاکتورهای خطر قابل تغییر و اصلاح، بیشترین تاثیر را داشته است. نزدیک به یک پنجم از بروز سرطان ها و نزدیک به ‌۳۰٪ از مرگ سرطان ها، قابل انتساب به سیگار بوده است. در رتبه های بعدی هم داشتن اضافه وزن (بیش از هفت درصد از بروز سرطان ها و همین طور طور مرگ ناشی از آنها) و مصرف الکل (حدود پنج درصد هم برای بروز و هم برای مرگ) قرار داشته‌اند.

برای ۱۹ مورد از ۳۰ نوع سرطان بررسی شده، بیش از نیمی موارد بروز و مرگ سرطان، قابل انتساب به فاکتورهای خطر قابل اصلاح بوده است.

در بین سرطان های بررسی شده، سرطان ریه بیشترین موارد بروز و مرگ مرتبط با فاکتورهای خطر قابل اصلاح را داشته است. در رتبه های بعدی، سرطان‌های پستان در زنان، ملانوم و کولورکتال بیشترین موارد بروز مرتبط با فاکتورهای خطر قابل اصلاح و سرطان‌های کولورکتال، کبد و مری، بیشترین موارد مرگ مرتبط با فاکتورهای خطر قابل اصلاح را داشته‌اند.

این برآورد، با برآورد کلی برای مرگ ناشی از سرطان در دنیا در ۲۰۱۹ نیز همسواست (لینک)

@Scientometric
در‌ مقاله ای کوتاه در مجله‌ #لنست (لینک) که رقیه گندم‌کار از علوم پزشکی تهران آن را نوشته، به موضوع نقش #زنان ایرانی در رهبری و هدایت دانشکده‌های پزشکی پرداخته شده است.

از جمله در این مقاله اشاره شده است که «از زمان تأسیس دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران (قدیمی‌ترین دانشکده پزشکی در ایران) در سال ۱۹۳۴، تنها یکی از ۳۱ رئیس این دانشکده زن بوده است. وضعیت در سایر دانشکده‌های پزشکی ایران نیز مشابه است، این در حالی است که در حال حاضر درصد قابل توجهی از اعضای هیئت علمی دانشکده‌های پزشکی را زنان تشکیل می‌دهند. به عنوان مثال، تقریباً ۴۵٪ از اعضای هیئت علمی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران زن هستند. »

در قسمتی دیگر موانع یا نگرانی‌هایی در مورد این نوع انتصابات برای زنان مطرح می‌شود. از جمله در مقاله این طور اشاره شده است که انتصاب‌های مهمی همچون ریاست دانشکده پزشکی می‌تواند تحت تاثیر ملاحظات سیاسی باشد و نه فقط بر اساس معیارهای مربوط شایستگی. بنابراین، وقتی زنی به دلیل موارد سیاسی برای چنین پستی انتخاب می‌شود، این سوال مطرح می‌شود که آیا این انتصاب نمایشی است یا واقعاً به حذف نابرابری علیه زنان با گسترش چنین فرصتهایی کمک می‌کند. همچنین، به شدت تعصبات و کلیشه‌های جنسیتی اشاره می‌شود که در جوامع مردسالار، مذهبی و … بیشتر نمود پیدا می‌کند. مثال مشخصی از سیاست‌های دولت ایران که منجر به تشدید این تعصبات شده، سیاست‌های جمعیتی اخیر کشور (تشویق فرزندآوری) است.

نویسنده در نهایت نتیجه می‌گیرد که این موانع، پیشرفت زنان در رسیدن به موقعیت‌هایی مثل رهبری و هدایت دانشگاه‌ها را به شدت دشوار کرده و موجب شده که دانشکده‌های پزشکی از تنوع تجربیات و دیدگاه‌ها محروم بمانند و فرصت‌های برابر برای زنان نیز فراهم نشود.

@Scientometric
نقض رازداری اطلاعات پزشکی یا کمک به بهبود شرایط

اخیرا از طرف یکی از سازمان‌های بیمه‌‌گر، پیامک بالا برای پزشکان ارسال شده است. جدای از محتوای مورد اشاره و این که آیا اصلا بیمه‌ها صلاحیت و توان تشخیص همه‌گیری را دارند یا خیر، من پیامها و سوالاتی در مورد احتمال نقض رازداری و اسرار پزشکی بیماران دریافت کردم که اینجا قرار می‌دهم.

آیا دسترسی بیمه ها یا هر فرد، شرکت و یا سازمان ثالث به محتوای نسخ پزشکان و تشخیص پزشک در مورد بیماری یک فرد نقض رازداری اسرار پزشکی محسوب می‌شود؟

آیا اینگونه داده‌کاوی‌ها، که با پیشرفت بیشتر نسخه‌نویسی الکترونیکی و سهل الوصول شدن بیشتر دسترسی‌ها، احتمالا در آینده بیشتر هم خواهد شد، منجر به ترسیم نقشه راه بهتر برای بهبود شرایط بهداشتی و سلامت کشور می‌شود؟

چه میزان شفافیت در نحوه استفاده از این داده‌ها وجود دارد؟ آیا لازم است مجوزی از کیمته اخلاق پزشکی در این مورد وجود داشته باشد؟

@Scientometric
یک مطالعه #کارآزمایی_بالینی در مجله #لنست منتشر شده (لینک) و تلاش کرده به این سوال پاسخ بدهد که در افراد با خطر بالا از نظر بیماری های قلبی و عروقی، نگه‌داشتن #فشارخون سیستولیک بیمار در چه سطحی مناسب‌تر است؟ کمتر از ۱۲۰ و یا کمتر از ۱۴۰؟

برای این کار در این مطالعه که از چین بوده، بیش از ۱۱ هزار نفر با سابقه قبلی دیابت یا سکته مغزی بررسی شده اند. افراد در دو گروه قرار گرفته‌اند. گروه intensive treatment با هدف فشار خون سیستولیک کمتر از ۱۲۰ و گروه standard treatment با هدف فشار خون سیستولیک کمتر از ۱۴۰.

پیامد اولیه مورد بررسی هم یک پیامد ترکیبی شامل سکته قلبی، ریوسکولاریزاسیون، بستری به علت نارسایی قلبی، سکته مغزی و یا مرگ ناشی از بیماری های قلبی و عروقی بوده است.

در میانه پیگیری نزدیک به ۳/۵ سال، مطالعه نشان داده که روش نگه‌داشتن فشار خون سیستولیک کمتر از ۱۲۰، منجر به کاهش ۱۲ درصدی پیامد اولیه نسبت به گروه دیگر می‌شود.

همین طور عوارضی مثل افت فشار خون، نارسایی حاد کلیه، افتادن منجر به آسیب و اختلالات الکترولیتی در بین دو گروه تفاوتی نداشته است. اما عارضه سنکوپ در گروه intensive treatment، سه برابر بیشتر از گروه گروه standard treatment بوده است.

در نهایت مطالعه نتیجه گرفته است که برای بیماران مبتلا به #پرفشاری_خون و در معرض خطر بالای بیماری های قلبی و عروقی، کاهش فشار خون سیستولیک به کمتر از ۱۲۰ در مقایسه با کاهش آن به کمتر از ۱۴۰، می تواند منجر به پیشگیری حوادث عروقی اساسی شود و فقط خطرات جزئی اضافه شود و این صرف نظر از سابقه دیابت و سکته مغزی بوده است.

@Scientometric
داروهای آگونیست GLP-1، این بار برای درمان آلزایمر؟

کارآزمایی بالینی کوچکی، بر روی ۲۰۴ نفر در بریتانیا نشان داده که استفاده از liraglutide (ویکتوزا برای دیابت و ساکسندا برای کاهش وزن) در مقایسه با دارونما، منجر به کاهش ۱۸٪ در سرعت زوال شناختی شده است. افراد مبتلا به دیابت از مطالعه کنار گذاشته شده بودند تا از احتمال تاثیر درمان دیابت به عنوان ریسک فاکتور آلزایمر بر درمان این بیماری جلوگیری شود. مطالعه فعلا در بک کنفرانس ارائه شده و لازم است نتایج در مطالعات بزرگتر مورد بررسی قرار بگیرد.

من قبلا در مورد تاثیر داروهای آگونیست گیرنده GLP-1 در درمان دیابت، کاهش وزن، کبد چرب غیر الکلی، محافظت از قلب و کلیه و اثرش بر برخی سرطان‌ها در کانال نوشته بودم. حالا بر پایه مطالعات حیوانی قبلی، این مطالعه کارآزمایی بالینی، احتمال محافظت داروهای این خانواده از مغز را هم نشان می‌دهد.
داروی liraglutide (شامل ویکتوزا و ساکسندا) به صورت تزریق روزانه استفاده می‌شود و داروی های Ozempic و Wegovy که هر دو از semaglutide هستند به صورت تزریق هفتگی استفاده می‌شوند.

این دو یعنی semaglutide و liraglutide هر دو از شرکت Novo Nordisk هستند و این شرکت ترایال فاز سوم بزرگی (۳۷۰۰ نفر) را از مدتها قبل بر روی بیماران مبتلا به آلزایمر آغاز کرده و نتایج احتمالا تا پاییز سال بعد در دسترس قرار می‌گیرد. این ترایال با نسخه‌ای از semaglutide به شکل قرص با مصرف روزانه انجام می‌شود. قرص semaglutide با نام Rybelsus برای درمان دیابت از قبل در دسترس بوده است.
(گزارش خبری از CNN)


@Scientometric
به ندرت پیش می‌آید که محققین برای ارائه داده های خود مورد تشویق قرار بگیرند، اما پس از اینکه Linda-Gail Bekker، ارائه خود را در مورد مطالعه پیشگیری از HIV را در کنفرانس AIDS ۲۰۲۴، به پایان رساند، همه ایستادند و تقریباً یک دقیقه برای او دست زدند و او را تشویق کردند.

در این مطالعه با نام PURPOSE 1، بیش از ۲۰۰۰ نفر خانم در آفریقای جنوبی و اوگاندا، از lenacapavir به عنوان پیشگیری قبل از مواجهه استفاده کرده بودند. این تزریق، دو بار در سال ( هر ۶ ماه یکبار) انجام می شود.

تعداد افرادی که در پیگیری این مطالعه در این گروه به HIV مبتلا شدند، صفر نفر بوده اند. این تقریبا مثل واکسنی یا تاثیرگذاری ۱۰۰ درصد است که هر ۶ ماه یکبار نیاز به دز یادآور دارد.

دو گروه دیگر نیز در این مطالعه از دو روش پیشگیری دیگر استفاده می کرده‌اند که به صورت قرص خوراکی روزانه استفاده شده است.

یک گروه از emtricitabine–tenofovir alafenamide (F/TAF) و گروه دیگر نیز از emtricitabine–tenofovir disoproxil fumarate (F/ DF)
استفاده می‌کرده‌اند (گروه کنترل فعال).

همین طور از آنجایی که در نظر گرفتن گروه دارونما در این مطالعه غیر اخلاقی بوده، گروه اسکرین شده دیگری که وارد مطالعه نشده ولی تحت نظر قرار گرفته بودند، بررسی شده‌اند. (no-PrEP observational group)

در دو گروه کنترل فعال تعداد ۵۵ نفر مبتلا به HIV گزارش شده است. بروز در گروه های F/TAF و F/TDF، به ترتیب به میزان ۲/۰۲ و ۱/۶۹ مورد و در گروه no-PrEP observational group برابر با ۲/۴۱ در هر ۱۰۰ شخص-سال بوده است.

البته مشخص شده که اکثر افراد در دو گروه کنترل فعال، به جای استفاده روزانه، تعداد ۳ یا کمتر قرص در هفته استفاده می کرده اند و افرادی که کمترین استفاده را داشته اند، بیشترین میزان ابتلا به HIV را داشته اند. (پایبندی به درمان)

شرکت گیلیاد ماه قبل نتایج مطالعه را در گزارش خبری منتشر کرده بود (لینک). همزمان با ارائه مطالعه در کنفرانس، مقاله مطالعه در مجله NEJM منتشر شده است. (لینک)

نتایج مطالعه دوم برای اثر بخشی این روش، در آمریکا و شش کشور دیگر، روی مردان همجنسگرا احتمالا اواخر امسال در دسترس قرار می گیرد.

این روش پیشگیری هنوز مجوز مصرف نگرفته است. فعالان از هم‌اکنون در تلاش هستند تا داروی lenacapavir را با قیمتی مناسب در سراسر جهان در دسترس قرار دهند. شرکت گیلیاد نیز اعلام کرده که به شرکت‌های تولیدکننده ژنریک مجوز تولید این دارو برای کشورهای کم‌درآمد را خواهد داد.

مورادی مثل زمان مجوز گرفتن، قیمت دارو، بحث مقاومت دارویی و استفاده در افراد مبتلا با تست منفی، تاثیر این میزان پیشگیری ۱۰۰٪ بر مطالعات واکسن و … از مسایل و مشکلات احتمالی پیش روست.


دسترسی به متن کامل مقاله: لینک

سر مقاله مرتبط: لینک

گزازش خبری در ساینس: لینک

@Scientometric
این چند گزارش از نیچر در مورد نوشتن یک مقاله خوب/ توصیه نامه/ پروپزال گرنت و ... می باشد.


Secrets to writing a winning grant

https://doi.org/10.1038/d41586-019-03914-5


Writing the perfect recommendation letter

https://doi.org/10.1038/d41586-020-02186-8


Sell yourself and your science in a compelling personal statement

https://doi.org/10.1038/d41586-021-01101-z


How to write a superb literature review

https://doi.org/10.1038/d41586-020-03422-x

How to write a first-class paper

https://doi.org/10.1038/d41586-018-02404-4


@Scientometric
نقش مداخلات دارویی و تهاجمی در بقای بیماران با سکته قلبی

در طول تاریخ پزشکی، فقط دو بار علت اصلی مرگ تغییر کرده است. اوایل قرن بیستم، بیماری‌های مزمن مانند بیماری‌های قلبی جایگزین بیماری‌های عفونی به عنوان علت اصلی مرگ شدند و این تغییر باعث افزایش طول عمر شد.
مرگ و میر ناشی از بیماری‌های قلبی در دهه ۱۹۶۰ به اوج رسید و از آن زمان کاهش یافت.

اکنون، مرگ و میر ناشی از سرطان جایگزین مرگ و میر ناشی از بیماری‌های قلبی شده و این تغییر هم با افزایش طول عمر همراه بوده است. ( دو مورد گذار اپیدمیولوژیک یا epidemiologic transition)

سوال اینجاست که چقدر از کاهش مرگ و میر قلبی به دلیل تغییراتی مثل ترک سیگار، کنترل فشار و چربی خون بوده و چقدر به دلیل درمان‌های حاد و مزمن بیماری‌های قلبی مثل PCI بوده است؟


مطالعه جدیدی در مجله Journal of the American College of Cardiology منتشر شده و فواید پایدار مداخله کرونری از راه پوست (PCI) در مدیریت سکته حاد قلیی و همچنین نقش مهم درمان دارویی مبتنی بر دستورالعمل‌ها در پیشگیری ثانویه را برجسته می‌کند. همچنین نشان می‌دهد که احتمالا هنوز می‌توانیم با استفاده از درمان‌های دارویی مبتنی بر دستورالعمل‌ها و بهود پیشگیری اولیه برای بیماران در معرض خطر، به بهبود وضعیت بقا و سلامت بیماران کمک کنیم.

مطالعه جدید نشان داده که اگر چه مرگ و میر در فاصله زمانی زمانی سه ماه اول بعد از سکته قلبی (و مخصوصا ۳۰ روز اول آن) بالاست، اما مرگ و میر ده ساله در افرادی که بعد از این سه ماه اول زنده‌ مانده‌اند، تنها اندکی بالاتر از جمعیت عادی جامعه است. (تاثیر درمان دارویی و تهاجمی PCI)

در این مطالعه مشاهده ای، محققین نزدیک به ۱۹ هزار بیمار که برای اولین بار به سکته حاد قلبی با بالا رفتن قطعه ST در نوار قلب (STEMI) دچار شده‌ و تحت مداخله کرونری از طریق پوست (PCI) قرار گرفته‌ بودند را بررسی کرده‌اند. برای گروه کنترل (حدود ۹۴ هزار نفر) هر بیمار با پنج فرد از نظر سن و جنس و سابقه بیماری زمینه‌ای ‌مچ شده ‌اند.

مرگ و میر ناشی از STEMI در سه ماه اول و مخصوصا در ۳۰ روز اول، به شکل قابل توجهی از گروه کنترل بیشتر بوده است. اما در مقایسه افرادی که بعد از این سه ماه زنده مانده‌اند، مرگ و میر تا ده سال بعد، فقط یه میزان کمی بالاتر از گروه کنترل بوده (۲۶/۵٪ در گروه سکته قلبی و ۲۴/۵٪ در گروه کنترل) است.

همین طور در فاصله زمانی سه ماهه اول تا ده سال، مرگ و میر در افراد با سن کمتر از ۶۵ سال، ادامه مصرف سیگار، خانمها و افراد با دیابت، پرفشاری خون، نارسایی قلبی و درگیری چند عروقی بیشتر بوده است.

در زمان سکته، کمتر از ۲۰٪ از بیماران در زمان سکته قلبی از داروهای استاتین، آسپرین یا بتابلاکر استفاده می‌کرده‌اند. فقط ۱۳/۶ درصد از استاتین استفاده می‌کرده‌اند و ۴۰٪ هم مصرف سیگار داشته‌اند. به نظر می‌رسد اینجا برای کاهش مرگ و میر بالای ۹۰ روز اول، نفش پیشگیری اولیه (Primary Prevention) مخصوصا در گروهای مورد اشاره با مرگ بالاتر بسیار مهم است.

نکته آخر در مورد مطالعه این که داده‌های آن از یک رجیستری از دانمارک است و این هم نقش رجیستری ها برای طراحی و اجرای چنین مطالعات بزرگی را نشان می‌دهد.


دسترسی به متن کامل مقاله: لینک

سرمقاله مربوط به مطالعه: لینک

@Scientometric
Forwarded from متخصصین‌ بهداشت‌ ایران (Ahmad Mehri)
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
⭐️ گزارش عجیب صدا و سیما درباره آزاد سازی مدرک رشته های علوم پزشکی/ وقتی مشکل عدم فهم اصل مساله است!

ساعاتی قبل در صدا و سیما یک گزارش ضعیف و بدون توجه به واقعیات اصلی درباره آزادسازی مدرک در رشته های علوم پزشکی منتشر شد که سراسر نگاه یک طرفه به ماجرا برای القای برخی مسائل به جامعه عمومی داشت.
عوامل تهیه این گزارش چرا یکبار با خودشان فکر نمیکنند اصلا چرا جامعه پزشکی بدنبال آزادسازی مدرک خود هستند؟ با گروگان گیری نیروی انسانی مشکل حل میشود؟ چه اتفاقی دارد در محیط کاری میگذرد که یک دانش آموخته حاضر نیست خدمت کند؟
چه زمان قرار است بفهمیم اصل ماجرا چیست؟ اولویت چیست؟ دلیل فرار از اجرای تعهد چیست و باید چکار کرد؟

با این اقدامات سلبی میخواهیم مشکل نیروی انسانی را حل کنیم؟ شک نکنید هیچ مشکلی حل نمیشود. با چشمان بینایمان میبینیم...

📮 پایگاه خبری متخصصین بهداشت ایران:
وبسایت | اینستاگرام | ایتا | تلگرام
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
چرا بین چاقی و برخی سرطان‌ها ارتباط وجود دارد؟ احتمالا یک دلیل مربوط به باکتری‌های روده باشد.

بر اساس یک مطالعه در موش، نشان داده شده است که رژیم غذایی پرچرب باعث افزایش تعداد باکتری های Desulfovibrio در روده می شود.
این باکتری‌ها هم می‌توانند لوسین را آزاد ‌کنند. لوسین اسید آمینه‌ای می‌باشد که می‌تواند منجر به تکثیر نوعی سلول (myeloid-derived suppressor cells یا MDSCs) شود که سیستم ایمنی را سرکوب می‌کند. در ادامه دیده شده که با یک سیستم ایمنی سرکوب شده حالا رشد سلول‌های سرطانی پستان هم افزایش داشته است.

در مطالعه انسانی هم در زنان مبتلا به سرطان پستان دیده شده که در مقایسه با افراد با BMI کمتر از ۲۴، تعداد بیشتری از باکتری‌های Desulfovibrio در مدفوع افراد با شاخص توده بدنی بالای ۲۴، وجود دارد.

جالب این که در مطالعه موش، با استفاده از آنتی بیوتیک و از بین بردن باکتری Desulfovibrio، هم سطح لوسین و هم سطح سلولهای MDSCs به مقدار نرمال برگشته است.

همین طور در‌مطالعه انسانی، سطح لوسین و سلولهای سرموب کننده سیستم ایمنی یا MDSCs در افراد مبتلا به سرطان پستان و با شاخص توده بدنی بالای ۲۴ بیشتر بوده است. میزان بقا بعد از درمان نیز در این افراد کمتر بوده است.

این یافته‌ای است که حالا احتمالا می‌تواند راههای جدیدی را برای درمان سرطان پستان، در اختیار محققین برای بررسی بیشتر قرار دهد.


مطالعه در مجله PNAS: لینک

گزارش از مطالعه در نیچر: لینک

@Scientometric
آمار اولیه از اصلی ترین علل مرگ و‌ میر در آمریکا در ۲۰۲۳:


در سال ۲۰۲۳ نسبت به ۲۰۲۲، نرخ مرگ‌ومیر در تمام گروه‌های سنی کاهش یافته است.

سه علت اصلی مرگ‌ومیر در سال ۲۰۲۳ بیماری قلبی، سرطان و حوادث غیرعمدی بوده است.

تعداد مرگ‌ومیر ناشی از بیماری قلبی در سال ۲۰۲۳ نسبت به ۲۰۲۲ کاهش داشته اما این برای مرگ‌ومیر ناشی از سرطان افزایش داشته است.

کووید-۱۹ که در سال ۲۰۲۲ چهارمین علت مرگ‌ومیر بود، در سال ۲۰۲۳، دهمین علت شده است.

کو‌وید-۱۹ در سال ۲۰۲۳ عامل ۱/۶ درصد از تمام مرگ‌ومیرها بوده، که این رقم نسبت به ۵/۷ درصد در سال ۲۰۲۲ کاهش داشته است.

دسترسی به مقاله: لینک

@Scientometric
این را بخوانید، سپس مایکروویو خود را تمیز کنید!

اکستروموفیل ها (Extremophiles) موجوداتی هستند که می توانند در سخت ترین محیط ها مانند چاه گرمایی (Hydrothermal vent در مناطق آتشفشانی و یا بستر اقیانوس ها)، یخ های قطب جنوب با دمای زیر صفر و بخش های عمیق و پرفشار پوسته زمین زندگی کنند و حتی رشد کنند. با کمال تعجب، آنها اکنون در مکان معمول تری هم پیدا شده اند: اجاق های مایکروویو

اجاق مایکروویو شما احتمالاً میکروبیوم خاص خود را دارد و این موضوع، این تصور غلط رایج را که مایکروویو با از بین بردن کامل باکتری ها مواد غذایی را ایمن می کند به چالش می کشد.

میکروبیولوژیست ها با بررسی 30 اجاق مایکروویو (از خانه، محل کار و در آزمایشگاه برای نمونه ها و محلول های شیمیایی)، 101 گونه باکتری را از آن ها مشخص کردند. بیشتر آنها باکتری هایی بودند که روی پوست انسان یافت می شوند (مخصوصا در انواعی که درخانه و محل کار استفاده می شده)، اما برخی هم با بیماری های ناشی از غذا مرتبط بودند (مثل کلبسیلا که در برخی از مایکروویو ها با استفاده خانگی دیده شده)

در مایکروویوهای آزمایشگاهی، محققین حتی باکتری های مقاومی را پیدا کردند که می توانند از گرما و تشعشعات بالا جان سالم به در ببرند. این باکتری های قوی که ممکن است برای زنده ماندن در این شرایط سخت تکامل یافته باشند و به عبارتی دیگر از نظر تکاملی با زنده ماندن از دوزهای مکرر اشعه، «انتخاب» شده باشند، احتمالا و به طور بالقوه می توانند مثلا برای پاکسازی زباله های سمی مفید باشند.

اما پیام کلی و ساده مطالعه برای عموم این است که مایکرویو یک مکان کاملا تمیز و بدون میکروب نیست. از طرفی این هم چیزی نیست که باعث ترس باشد. درست مانند بقیه قسمت های آشپرخانه که مرتب آنها را تمیز می کنید، مایکرویو را نیز مرتب تمیز کنید.

گزارش نیچر: لینک

مقاله اصلی: لینک

@Scientometric
2024/09/22 02:41:39
Back to Top
HTML Embed Code: