group-telegram.com/khosrovanooshiravan/20527
Last Update:
🔻لغت نامه سیاسی🔻
#شایستهسالاری
شایستهسالاری به شیوهای از حکومت یا مدیریت گفته میشود که در دستاندرکاران بر پایه توانایی و شایستگیشان برگزیده شوند و نه بر پاره قدرت مالی یا موقعیت اجتماعی و فامیلی.
فناوریهای نوین و شتاب تحولات و تغییرات، نیاز به نیروی انسانی متخصص را بیش از پیش کرده است.
این امر بنگاهها و دولت را به سوی نظام و سیستمی شایسته سالار رهنمون میکند. در جوامع شایسته سالار، نگرشهای خویشاوندسالاری، قبیله گرایی، حزب سالاری و غیره مطرود است.
نظام شایسته سالار، نظامی است که در آن افراد مناسب در مکان و زمان مناسب منصوب شده و از ایشان بهترین استفاده در راستای اهداف فردی، سازمانی و اجتماعی به عمل آید.
شایسته سالاری ، نه یک نوع حکومت ، بلکه یک ایدئولوژی می باشد.
شایسته سالاری غالبا و به اشتباه یک نوع حکومت تلقی می شود، در حالی که شایسته سالاری در حقیقت یک رویکرد و یک فاکتور جهت انتصاب اشخاص در یک حکومت است.
افراد در سیستم شایسته سالار ، بر اساس معیارهای متغیری از شایستگی مورد قضاوت قرار می گیرند .
این معیار ها می توانند زمینه های گسترده ای ،از هوش گرفته تا پایبندی به اخلاقیات ، از استعداد عمومی تادانش در زمینه خاص را در بر بگیرند.
شایسته سالاری در حقیقت به كارگیری فرد مناسب در حرفه مناسب بر اساس تجربه، علم و دیگر موازین تعریف شده است و به عبارتی سپردن كار به كاردان، شایسته سالاری احترام به انسانیت خویشتن است.
در شایسته سالاری باید به این نكته توجه شود كه شغل یا نقش مورد نظر با چه چالش هایی روبه روست. چه اقتضائاتی دارد و چه افرادی با كدام قابلیت های مهارتی می توانند به خوبی از عهده تصدی آن برآیند.
از سوی دیگر باید قابلیت های فرد یا افراد مورد نظر شناسایی شود و بررسی گردد كه استعداد اكتساب چه قابلیت هایی را دارا هستند.
متاسفانه رانت خواری و جایگزینی روابط به جای ضوابط بزرگترین مانع تحقق شایسته سالاری و یکی از مهم ترین عوامل بروز فساد سیستماتیک است. چیزی که این روزها با عنوان ژن خوب مشهور شده در حقیقت اشاره ای به همین رانت خواری و روابط سالاری است
مصادیق شایسته سالاری:
در ایران خودمان حاکمیت محمدرضاشاه پهلوی را بعنوان بهترین نوع جامعه شایسته سالار میتوان نام برد چراکه در تاریخ پادشاهی به افراد طبق شایستگی و لیاقت ، مسولیت اعطا میشد و معیار مسولیت برحسب لیاقت و کاردانی افراد تعیین میشد.
و نظام جمهوری اسلامی را میتوان بعنوان ناقض ترین جامعه برای شایسته سالاری نام برد . در رژیم حاضر مسولیتها نه براساس کاردانی ، بلکه اولویت اعطای مسولیت ، پایبندی به حاکمیت و رعایت موازین فقهی و مذهبی میباشد و تخصص در اولویت قرار ندارد.
هرچقدر جامعه ای شایسته سالار باشد ، رانت خواری و اختلاس کمرنگ تر و بازدهی مدیریت و بهینه سازی در امور مختلف بمراتب بالاتر خواهد بود.
https://www.group-telegram.com/vn/khosrovanooshiravan.com/20485
✍ #فرهاد
BY خسرو انوشیروان
Warning: Undefined variable $i in /var/www/group-telegram/post.php on line 260
Share with your friend now:
group-telegram.com/khosrovanooshiravan/20527