group-telegram.com/Sher_nit/1067
Last Update:
چرا حافظ؟
به قلم : محرم
از آنجا که امشب بازار فال و شعر و ترانه داغ است تصمیم گرفتم به موضوعاتی بپردازم که همیشه در ذهن میپروراندم اما هیچگاه برایشان دست به قلم نشده بودم .
پرسش نخست که در ذهن ما ایجاد میشود اینست که چرا فال حافظ؟ میان اینهمه شعرای نامدار و در سرزمینی که مهد شعر و ادبیات در جهان است چرا حافظ را انتخاب میکنیم ؟
از نظر من شعر حافظ به سه بخش عاشقانه، عارفانه و اجتماعی طبقه بندی میشود که این سه موضوع در طول تاریخ تمام دغدغه اندیشه ایرانی را تشکلیل میدهد که مختصرا توضیح میدهم .
بخش عاشقانه :
به قول عرفا: 《از شبنم عشق خاک آدم گل شد》دوستی، محبت و در نهایت عشق یکی از مهمترین و مقدس ترین عواطف بشریست که به زندگی افراد رنگ میدهد و عجیب نیست که عشق و فراق بخش مورد علاقه ایرانیان در دیوان حافظ باشد.
منم که شهره شهرم به عشق ورزیدن
منم که دیده نیالوده ام به بد دیدن
حافظ هر آنکه عشق نورزید و وصل خواست
احرام طوف کعبه دل بی وضو ببست
و هزاران نمونه دیگر که جان و دل هر ایرانی را با خود همراه میکند.
عارفانه:
عرفان ایرانی راهیست برای ایرانی کردن دین و مذهب و مقابله با اعتقادات تند و ضد ملی که حافظ نیز مانند بسیاری از بزرگان تحت تاثیر این عقاید قرار داشت اما از نظر من هیچگاه به جایگاه بالایی در عرفان و تصوف دست نیافت و این بخش از شعر او هم لاف زدن اوست و گاهی هم روشی رندانه برای برقراری ارتباط میان بخش عاشقانه و بخش اجتماعی و گمراه نمودن و تفره رفتن از دست مخاطبینی که مخالف نظر او فکر میکنند
در طریقت هر چه پیش سالک آید خیر اوست
در صراط مستقیم ای دل کسی گمراه نیست
هر که شد محرم دل در حرم یار بماند
وانکه این کار ندانست در انکار بماند
اجتماعی:
همانطور که میدانیم مردم میهن عزیزمان ایران در طی تاریخ همیشه مورد ظلم و ستم و استبداد بوده و هستند و در بسیاری از این حکومت ها روش تسلط بر جامعه استفاده از دین و مذهب و اعتقادات مردم بوده که باعث فساد اخلاقی و ریاکاری و ... میشود
یکی از این دوران ها زمان زندگی حافظ بوده که چون در جلسلت شعر خوانی بسیار به این موضوع پرداختیم از شرح وقایع آن زمانه خودداری میکنم. تنها باید به این نکته توجه کنیم که در این ابیات حافظ بیشتر به سرزنش ریاکاری میپردازد و شخصیت منفی داستان شیخ و واعظ و مفتی و محتسب و... و شخصیت مثبت رند و نظر باز و باده نوشان و... میشوند .
مِی خور که شیخ و حافظ و مفتی و محتسب
چون نیک بنگری همه تزویر میکنند
عاشق و رند و نظربازم و میگویم فاش
تا بدانی که به چندین هنر آراستهام
البته اندیشه های دیگری مانند بی وفایی دنیا و گذر عمر و... نیز در اشعار حافظ به چشم میخورند که از موضوعات فرعی هستند .
اما باید توجه داشت که آنچه که حافظ در قرن ها پیش گفته بود هنوز هم دغدغه اصلی اندیشه انسان هاست و همچنین اشعار حافظ در سطوح متفاوت قابل درک و لمس شدن هستند یعنی از افراد کم سواد گرفته تا اساتید بزرگ ادبیات مینوانند به اندازه خودشان حافظ بخوانند و آنرا بفهمند پس برای همین است که ما اینقدر با حافظ مانوسیم .
📚✍️@Sher_nit
BY کانون شعر و ادبیات
Warning: Undefined variable $i in /var/www/group-telegram/post.php on line 260
Share with your friend now:
group-telegram.com/Sher_nit/1067